Last news in Fakti

10 Април, 2020 20:03 2 398 9

Пратиха на борсата служителите от „Паркинги и гаражи” в Банско

  • банско-
  • жители-
  • паркинги и гаражи

Служителите на „Паркинги и гаражи“ в Банско са освободени от работа и отиват на борсата. За това стана ясно от хора, работили в общинското предприятие, които вчера се редяха на опашката пред Бюрото по труда в курортния град, за да се регистрират. Те споделиха, че са освободени всички служители, тъй като предприятието не работи и реално няма никакви приходи. Досега са били в предизвестие, по време на което са ползвали платения си годишен отпуск.

Мъжете споделиха още, че са им предложени два варианта – да излязат в неплатен отпуск или да бъдат изпратени на борсата. Естествено, заради неяснотата докога ще продължи извънредното положение в страната хората са предпочели втория вариант, за да имат някаква финансова обезпеченост. Те са получили уверение, че ще бъдат възстановени на работа, след като „синята зона” в Банско започне работа.

От община Банско потвърдиха информацията и също увериха, че всички служители ще бъдат назначени отново, след като дружеството стартира работа.

Такси за платените паркинги в Банско не се събират от самото начало на извънредното положение. Така почти месец дружеството е с нулеви приходи, което прави невъзможно изплащане възнагражденията на служителите, тъй като то е на самоиздръжка.

Към момента на работа са единствено техническият секретар и управителят на дружеството Николай Лечов. Той призна, че дружеството няма възможност да покрие заплатите на служителите си. Най-напред са освободени наетите само за сезона, а след това и постоянният персонал, който работи целогодишно. Лечов поясни, че трима от тях са били в пенсионна възраст, а останалите седем са изпратени на борсата. Всички са ползвали остатъците от миналогодишния си отпуск и полагащите им се дни до март месец тази година.

„За съжаление нямах друг вариант, а не мога да оставя хората без заплати. Това беше единственият вариант поне да получават някакво обезщетение. На самоиздръжка сме и като не работим, не можем да покрием данъците си, камо ли да осигурим заплати за хората. През втората половина на март не работихме и едва платихме данъците си за февруари. Лошото е, че не знаем докога ще продължи това положение. Откакто аз съм управител, вече пет години няма неизплатени заплати на хората, в такава ситуация изпадаме за пръв път”, поясни Лечов и изрази притеснения, че ще бъде трудно след това предприятието да заработи веднага още първия месец.

Иначе и пред Бюрото по труда в Банско, както навсякъде в страната, ежедневно има опашки от чакащи да се регистрират. В курорта почти всички, които чакаха, са били заети в сферата на туризма. Мъж каза, че е работил в ресторант и всички са освободени. Той сподели, че е освободен при благоприятни условия и очаква добро обезщетение за безработица.

„Всички сме освободени от работа, но не само в нашия ресторант е така, а във всички хотели и ресторанти, защото просто не работят и не се знае докога. Осигуряван съм на реалния доход, който съм получавал, и мисля, че това е предимство за мен. Уверенията са, че след като всичко отмине, ще ни назначат отново. Всички се надяваме да е по-скоро“, каза мъжът и сподели, че работи в бранша от 20 години и за пръв път му се случва подобно нещо.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Очакване

    12 1 Отговор
    В София ни чака същата ситуация.

    Коментиран от #2

  • 2 Драго Стойнев Логопеда

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Очакване":

    ИМА 2 ВАРИАНТА - ИЛИ СТАВА ЧУДО ЗА ВЕЛИК ДЕН И НЕЩАТА СЕ ОПРАВЯТ ИЛИ ЩЕ ИМА ИСТИНКА ПАНДЕМИЯ - БУМ НА КОРОНАТА СРЕД ТЕЗИ ПОСЕТИЛИ ЦЪРКВИТЕ, ИЗЧАКАЙТЕ 10 ДЕНА И ЩЕ Е ЯСНО
  • 3 миризлив пор

    3 0 Отговор
    Га ядоха кифтаата ни риваха, ся що ривът?
  • 4 Факт

    4 0 Отговор
    Вече като разберат че още ходиш на работа те гледат учудено и леко завистливо. А до преди месец работодателите бяха станали хед хънтъри. Какъв обрат заради един вирус.
  • 5 Васил

    0 1 Отговор
    Е как ще се оправят нещата като никой не спазва карантината сами Българите прецакват положението няма на кой да се сърдят.

    Коментиран от #9

  • 6 Димитър

    3 0 Отговор
    Януари бях пет дни в Банско не видях един собственик на хотел,ресторант да слиза от кола под 100к лева.За един месец как фалираха незнам.Пълна данъчна и финансова ревизия.
  • 7 A в София кога

    1 0 Отговор
    ???????????????????????
  • 8 Мим

    1 0 Отговор
    Това показва,че тази фирма е създадена само да граби от простолюдието пари и да плаща заплати на тези дерибей и за да намалява безработицата,демек пари от нас за тях..
  • 9 ай стига бе

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Васил":

    Абе стига сте обвинявали поне в това народа. Та това е народ който е научен на тоталитарен режим. Видяли са те недисциплиниран народ.
    Напротив народа е овчи и каквото му се каже изпълнява.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове