Last news in Fakti

19 Април, 2020 12:38 4 719 46

Очи в очи със заразата COVID-19

  • лекари-
  • зараза-
  • коронавирус-
  • александровска болница

Александровска болница е една от първите, която прие пациенти с коронавирус у нас

Очи в очи със заразата COVID-19 - 1

Александровска болница е една от първите, която прие пациенти с коронавирус у нас. Там са докторите, медицинските сестри, санитарите, доброволците, които се грижат за заразените. Екипът им е с усмивки на лицето през маски, въпреки че някои от тях не са се прибирали вкъщи от месец. Други живеят отделно от семействата си и не са прегръщали децата си от началото на кризата, информира Нова телевизия.

Като във всички останали болници в страната и в „Александровска” е направен стриктен алгоритъм за приема на пациенти.Хората биват насочвани първото към място, където пристигат хората със съмнения за коронавирус - Спешното отделение.

„Естествено, че се притесняваме, но ние всички сме поели този риск и всеки вкъщи се карантинира. Много от колегите изпратиха семействата си по роднини и се прибират вкъщи сами. Аз лично съм в един апартамент с моето семейство, но съм в отделна стая и не съм си прегръщала детето от месец”, споделя Елена Георгиева, старша сестра на Спешно отделение УМБАЛ „Александровска”.

Най-тежко им е обаче когато загубят битката за някой от пациентите си.

„Мъчно ни е, когато за някой си положил максимални усилия и човекът не се подобрява”, споделя още Елена Георгиева.

Дори лекари, които са видели всичко в своята практика, не приемат лесно случващото се. Такъв е и директорът на Александровска болница – проф. Костадин Ангелов, който има повече от 20 години стаж. Разказва ни за един от най-тежките случаи.

„Тогава, когато в нашата болница в реанимация се намират майка с нейния син. С него не можахме да проведем битката успешно. Той си отиде, но майката остана.

Тя видя какво се случва с него, но нямаше как да излезе. Не можа да погребе детето си.

Това аз не мога да го опиша с думи”, разказва Костадин Ангелов.

Болката трудно може да се опише с думи, тя се чувства – дълбоко, задълго, защото най-тежко за всеки лекар е, когато не успее да спаси човешкия живот. Това не се забравя никога.

„Да кажем катастрофа с много ранени.Отиваш сам с една линейка и тогава ти трябва да решиш на кого да помогнеш. Взимаш един човек, защото не можеш да вземеш всички. След време започваш да си задаваш въпроси , да сънуваш, да се питаш дали си избрал правилния човек”, допълва директорът на Александровска болница.

Проф. Ангелов се притеснява, че ако броят на заболелите нарасне драстично, отново може да му се наложи да застане пред този избор.

„Тогава ние ще сме притиснати от много пациенти, много хора и няма да стигат легла. Няма да можем да помогнем ефективно на всички.

Затова беше нашият призив към хората - да продължат да пазят социална дистанция”, допълва той.

При доказан случай на коронавирус и нужда от болнично лечение пациентите се преместват в Инфекциозното отделение.

С инфектираните с COVID-19 през цялото време е и доктор Димитър Боланов. Не се е прибирал вкъщи повече от месец.

„Хората са уплашени. Лекарската професия ни е обучила да умеем да разговаряме с болните. Това, което тежи на хората и е необичайно, е че техният престой в болницата е по-дълъг, толкова дълъг, че да получим положителен резултат”, обясни зам.-директор, УМБАЛ „Александровска” доц. Димитър Буланов.

Лекарите избягват да говорят за собствените си изпитания. Не се оплакват от костюмите, които задушават, нито от твърдото легло, на което трябва да се опитат да поспят за няколко часа.

„Всеки е направил сам избора си. Не смятам, че това е героизъм. Това е част от работата.

В момента, в който един човек реши, че ще се бори да вземе диплома за медицинско образование, той трябва да е наясно, че обществото му я дава и рано или късно ще плаща с лихвите”, посочи началникът на Спешното отделение в УМБАЛ „Александровска” д-р Николай Хубанов

Възможност да осигурят необходимата помощ имат и благодарение на вълната от дарители. Директорът на Александровска я определя като невиждана.

„Имаме депутати, бизнесмени, които са най-големите дарители. Най-големият сред тях е депутатът от ДПС Делян Пеевски. Сумата, която той дарява е за медикаменти, за консумативи, апаратура и благодарение на тях дооборудваме интензивните си отделения”, каза проф. Ангелов.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 CoviD 20 хасковски щам

    12 4 Отговор
    Аааа,то няма такъв вирус бе.

    Коментиран от #23, #25, #26

  • 2 Фермер

    10 2 Отговор
    Доктор Andrew Kaufman има сериозни подозрения, дали ковид 19 е вирус или екзозом.

    Коментиран от #11

  • 3 Дельо хайдутин

    21 9 Отговор
    Какво толкова ги лекуват. Слагат ги на леглото и чакат да видят какво ще стане.

    Коментиран от #5

  • 4 ПУДЕЛА ХИКИМЯУ

    13 3 Отговор
    АДА ДОДИ ЛИ БА ,КО КАЗВАТ ОТ БАНКЯ - НАЛИ ЗА НЕСКА БЕШЕ ПОРЪЧКАТА
  • 5 Амиии

    15 9 Отговор

    До коментар #3 от "Дельо хайдутин":

    Да си прост,е изконно твое право,по рождение,и до живот.!

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 3 Отговор
    ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ВОИСТИНА ВОСКРЕЦЕ
  • 8 Дельо хайдутин

    9 6 Отговор

    До коментар #5 от "Амиии":

    Като им паднеш в ръчичките друга песен ще запееш.
  • 9 Ръмпези

    15 3 Отговор
    ЕМИ ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ ЩЕ Е...ДА НЕ МИСЛИТЕ, ЧЕ СЕ Е ПОТИЛ МНОГО ЗА ТЕЗИ ПАРИ...НАПРАВЕТЕ МУ ЕДИН ПАМЕТНИК ПРЕД БОЛНИЦАТА ДА МУ ПОДНАСЯТ ВЕНЦИ ПОКОЛЕНИЯТА....
  • 10 Тоя е и боядисан

    16 5 Отговор
    Тия доктори са психопати.

    Коментиран от #12

  • 11 Гей Билтс

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "Фермер":

    И да има и да нема, ваксината ще оправи работата, а д-р Кауфман, как още не се е подхлъзнал в банята не знам.

    Коментиран от #24

  • 12 7764

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Тоя е и боядисан":

    Ха ха да виж му само погледа ....
  • 13 клон

    14 0 Отговор
    Делян Пеевски, докторе, е най ДЕБЕЛИЯТ дарител. А на големият е тоя дето е дарил половината или цялата си заплата от малките си доходи, без да се бие в гърдите и без да го венцеславят под път и над път
  • 14 ЯСНОВИДЕЦ

    2 4 Отговор
    Дельо, ще хапнеш дървото скоро, СОЦИДИОТО.
  • 15 газов инжекцион

    8 0 Отговор
    Джими Картър : "CAЩ ca ce рaдвaли eдвa нa 16 гoдини мирeн живoт в cвoятa 242-гoдишнa иcтoрия, кoeтo прeвръщa cтрaнaтa в „нaй-вoeннoлюбивaтa нaция в иcтoриятa нa cвeтa.“
  • 16 разума

    5 1 Отговор
    С забавянето на разпространението ще се намали броя на заболелите и болниците няма да закъсат. Нашите тегоби ще се удължат икономиката ще умре.Който остане може и да живее но в мизерия. Всеки избира сам.Какво ще стане ,ако човек разбере какво става след смъртта? А ако наистина е по добре ? ........................................
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Циганин

    11 2 Отговор
    Да ви дава господ крепко здраве да не попадате под грижите на български доктор защото горчиво ще се каете. Едно време лекуваха баща ми само на документи независимо че беше с непрекъснати осигурителни права и го чакаха да умре. В епикризите пишеха че го лекуваха с еди какво си и еди какво си а всъщност не му даваха нищо. Лекарствата които му изписваха само му влошаваха положението докато той сам не реши да ги спре. За съжаление на нашите доктори им липсват много знания и съвест и това не изглежда че ще се промени скоро. Дори започнаха да се разпространяват слухове че са били давани пари на хора да ги окачествят като болни от коронавирус. И това е ставало в софийските гета.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Иван

    3 4 Отговор
    Хубави думи, да сте живи и здрави, доктори!
  • 21 коко

    12 1 Отговор
    Професор Ангелов,как да вярвам на човек като Вас.Станал директор и професор по партийна линия/ГЕРБ/.Как да вярвам на човек докарал Александровска до практически фалит,отказващ да обучава студенти защото не му се плащало достатъчно,пък сега реве че нямало лекари.Професоре,кажете на хората с това покорство към какъв нов пост по партийна линия/ГЕРБ/ сте се насочил....Пандемия има,карантина трябва да има,но не може лекарят само да плаши.Защо толкова години клиниките се разпадат,тогава защо не се обърнахте към народа,и да кажете истината,мълчахте защото щяха да ви върнат в Сливен.

    Коментиран от #27

  • 22 Истина

    9 1 Отговор
    В света има много повече болни от онкологични заболявания и там смъртността е много по висока от колкото този ГРИП.Поме днеска спрете да пускате глашетайте на Властта!!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 защо

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гей Билтс":

    ваксина не лекува - ама сте прости и прости ще си отидете - ваксина се взима да не се разболееш - ама такава няма и няма и да намерят скоро
    както и лекарства няма - ако се намери бързо ще се разбере
    - които намереи ще спечели млрд-и
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ХАРИ

    0 2 Отговор

    До коментар #21 от "коко":

    защто пишете невярни неща

    Коментиран от #28

  • 28 коко

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "ХАРИ":

    Кое не е вярно?Всяко от тези неща лесно може да се провери,дълговете при неговото управление,състоянието на клиниките, направете анкета със студентите колко внимание получават от лекарите по време на практиката.За новият пост,ще видите след тяколко месеца.ЛЕКАРИ трябват,не СЛУЖБОГОНЦИ.
  • 29 Гешо Опегето

    5 1 Отговор
    Такива мекерета подгъзурници не е имало от турско робство в България .Утре Вожда им ако изгуби властта утре веднага ще се обърнат срещу него.
  • 30 Covid 19

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "защо":

    Ти видя ли го?

    Коментиран от #34

  • 31 Внимание

    4 1 Отговор
    последното откритие на английски учени е, че анален секс без презерватив и без вазелин, т.е. на сухо предпазва от заразяване с КУРона вирус! Обяснението е, че на подсъзнателно ниво по-силната болка винаги неутрализира по-слабата!
  • 32 Що тъй стана ?

    1 0 Отговор
    С ЕС се приква КОЛОНИАЛИЗМА ! А с Демакрацията - ДИКТАТУРАТА ! А журналистите пеят ли пея по нотите на Криминалният ЕЛИТ : " ТИ НЕЗНАЕШ, ТИ НЕЗНАЕШ ! АЗ СЪЩО НЕЗНАМ ! НО ВОДИМЕ , ВОДИМЕ НА ТАМ !" Къде вървим ! В тунен без изход ! Вместо ПРОГРЕС - РЕГРЕС ! Ние паднахме по-долу от онова що БЯХМЕ ! Защо никой от журналистите не каже че : " ЦАРЯ Е ГОЛ !" А народа СЪСИПАН ?!
  • 33 Защо вместо НАРОДНИ ИЗБРАННИЦИ ?

    0 0 Отговор
    Имаме Народни ИЗМАМНИЦИ ? Чавка ли ни изпи АКЪЛА ? Или журналистите ни будалкат като коте гонещо точката от лазерното фенерче ? Дремджиев и Николай Колев " РЕКЛАМИРАХА " с гордост формирането на още едно ЗМИЙСКО КОТИЛО , със 700 змии привърженици от ПЛЕВЕН - бивш три мандатет кмет ЗЕЛЕНОГОРСКИ ! А каква е ДИРЯТА му на ЗЕЛЕНОГОРСКИ ? При него , окръжният ПРОКУРОР в една ТУМБА заедно с момчетата с БУХАЛКИ ,поучават местните производители на неписаните правила ! Е ? Как мислиш ? Как Николай Колев и Дремджиев въртят КОТЕНЦАТА В КРЪГ ? ОТЛИЧНО ! Затова и те са там - прекрасни ПРЕС СТИТУТКИ ! Съвестта на пресата !
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Както се казва :

    3 0 Отговор
    Спи града и селяните в него ? Сигурно ще ми се обидиш ! И имаш право ! Но на БАЛАМУРНИЦИ НИ НАПРАВИХА - ЕЛИТА и техните слуги и ТРУБАДУРИ - журналистите !
  • 36 Журналистите са

    1 0 Отговор
    Чисти ЛАЙКУЧКИ ! ЕЛИТА лъже и мами а журналиста лиже , хвали и мажи ! СТРАШНО Е НАЛИ ! Как ще се разминем с "Бърсия влак" насрещно , на един КОЛОВОЗ ? А ВРЕМЕТО НАМАЛЯВА !
  • 37 Кой е ХИМНА на ТАШАК управниците ни ?

    2 0 Отговор
    " Вървях един следобед, без ЦЕЛ И ПОСОКА , вървях а беше ПРОЛЕТ и бе красив деня я я ! Но за всички ли е тъй ? Къде е народа ? Затова ли някогашната НАРОДНА РЕПУБЛИКА ,днес вече не е НАРОДНА ? А ? СЛУЧАЙНО ЛИ Е ?
  • 38 Люба Плез

    1 0 Отговор
    Хубавата Джи Джи и тя не е цвете за мирисане и тя тика и бута НАРОДА тунела без ИЗХОД - ЕС и КОЛОНИАЛИЗЪМ ! Демагогия под булото на Демокрация ! Разруха вместо ГРАДЕЖ ! Но Джи Джи - духа ли духа ! Още малко и да и повярваш че е Майка Тереса но си е чиста Трубадурка и полит метреса !

    Коментиран от #39

  • 39 Люба ПЛЕЗИЧ

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Люба Плез":

    Честно казано имах в предвид !
  • 40 ЕС /Капитализма/ има една цел

    1 0 Отговор
    Елиминиране конкурента на ПАЗАРА ! Който държи контрола на сергията , него ще го тупа чекмеджето с парата ! Няма ли ПАЗАР - капитала ЗАГИВА ! Та защо вярваме , че сития на Запад , ще повярва на тладния на Изток ? Та ТРИ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ все от Запада търпим но СЛЯПО ВСЕ НА ТАМ ВЪРВИМ ! Нас ни извиват ръцете !
  • 41 Николай Калев и Дремджиев

    0 0 Отговор
    Са онези лайкучки които ЗАБУНАЧВАТ ХОРАТА в интерес на ЕЛИТА !
  • 42 Николай Калев и Дремджиев

    0 0 Отговор
    Са онези лайкучки които ЗАБУНАЧВАТ ХОРАТА в интерес на ЕЛИТА !
  • 43 Не съм съгласен че НАРОДА е овча маса !

    0 0 Отговор
    Той е доведен до такова състояние от Прес ститутките Журналисти - Партийни ТРУБАДУ.И и ЛАЙКУЧКИ ! Забуначването на хората е ОСЪЗНАТА ЦЕЛ на ЕЛИТА поверена на хората зад микрофона ! Безхаберието на НАРОДА е КРАЙНИЯТ ПРОДУКТ на ЧЕТВЪРТАТА ВЛАСТ НА ГЬОБЕЛС У НАС !
  • 44 Забелязахте ли ?

    0 0 Отговор
    Как Н. Колев и Дремджиев с каква " Професионална гордост и задоволство за отличено проявен професионален дълг " обявиха новата политическа формация от коварни ЗМИИ със 700 последователи под флага на бившият трикратен кмет на Плевен - ЗЕЛЕНОГОРСКИ ! Но не споменаха кой е той от всичките му страни и достижения ! Къде е ролята на журналиста и Будна ме съвест ? В града на кмета Зеленогорски - окръжният прокурор шари из предприятията с момчетата с БУХАЛКИ - разяснявайки им неписаните правила в града ! Демокрация, съвест и професионализъм да си е/еш ма/ката ! И после обвиняват хората че били ОВЧА МАСА ? КОЙ Е ВИНОВЕН ЗА ГАВРАТА с доверието на хората и тяхното ЗАБУНАЧВАНЕ ?
  • 45 Не е ли всико у нас един голям

    0 0 Отговор
    ТАШАК и ГАРГАРА ?
  • 46 Грозник

    1 0 Отговор
    Отвратителна муцуна е този директор. Казват, че е обратен. Преди Великден осмърдя ефира със заплахи за кофчези, съдебни лекари, гробища, трупове, чували и др. Беше най-отврателният от всички по време на брифинга. Дебел, мазен, груб и плашещ нормалните хора идиот.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове