ФАКТИ.БГ

Започна Светлата седмица

Днес е вторият ден от Възкресение Христово

Публикувана: 20 Април, 2020 07:19
39 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1570
Започна Светлата седмица
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.

Днес е вторият ден на Възкресение Христово и началото на Светлата седмица. В православната традиция тя е посветена на светлината, която донася на света възкръсналият Христос. До събота всеки един от дните носи името "светли".

Седмицата, която започва от днес - втория ден на Великден, неслучайно е наречена "светла". Врачанският митрополит Григорий обясни, цитиран от Българското национално радио:

"Тя е наречена светла, защото всички богослужения през нея са под светлината на Христовото възкресение. Тази светлина, която блика и струи от гроба Господен, се разпръсва по целия свят, пробива тъмнината на греха навсякъде и озарява всяко човешко сърце. Тази цяла седмица е като един ден, през който ние прославяме възкръсналия от мъртвите Господ Исус Христос"

През всички дни от Светлата седмица храмовете се огласяват от възкръсните празнични песнопения. Позволява се блажна храна в обичайните за годината постни дни - сряда и петък. Светлата седмица е време на радост за християните.

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 5 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Дедо Йоцо
1 Отговор
Не знам колко ще е светла като нямам пари за да си платя тока ...

Коментиран от #3


Оценка:
-5 +3

среднощен
2 Отговор
Христос Воскресе! Светли и благословени празници на всички! Бог да пази България!

Оценка:
-0 +14

среднощен
3 Отговор

До коментар #1 от "Дедо Йоцо":


Вдъхновявайте се от "Дядо Йоцо гледа"..! Слепият старец "виждаше" доброто, което се случва около него! Христос Воскресе, Светли и благословени празници на всички!

Коментиран от #4, #7


Оценка:
-1 +5

4
Този коментар е премахнат от модератор
Ха ха ха ха ха ха
5 Отговор
А преди 15 години започна светлата диктатура.

Оценка:
-1 +2

Behemoth
6 Отговор
И какво светло има на снимката ....вижда ми се доста мрачна и подтискаща....въобще цялата тая религия е един апотеоз на мрака, страха и надвисналата заплаха за нещо зловещо на следващият ъгъл... хахахххххх приятно триене мушморок !

Коментиран от #8


Оценка:
-2 +2

Бравос
7 Отговор

До коментар #3 от "среднощен":


А върви и си плати тока с тоя набожен патриотизъм сега.

Коментиран от #10


Оценка:
-2 +0

среднощен
8 Отговор

До коментар #6 от "Behemoth":


Снимката е поради "субективната преценка" на автора - на мен лично ми харесва... " Радвайте се" - такъв бе поздрава на Господ Иисус Христос към Своите ученици, след като възкръсна от мъртвите...! Своята победа, а тя е победата на живота над смъртта, Той подари на нас хората..! Показа ни, че има вечен живот - но само в Неговото Име..! Това Е Светлината, Която ни дари..! Затова и седмицата след Пасха се нарича - Светла..! Дали, обаче, ще приемем Светлината в сърцата си - си остава наше решение..?

Коментиран от #9, #12


Оценка:
-1 +3

Behemoth
9 Отговор

До коментар #8 от "среднощен":


Ами нормално ,нали си мазохист...все пак ролята на мазохиста е да удовлетвори садиста хахахххххх.....това вашето е типичното отношение роб- господар ...робът изпитва удоволствие само когато господарят му е удовлетворен ,иначе животът му няма смисъл....духовен BDSM!

Коментиран от #11


Оценка:
-3 +0

среднощен
10 Отговор

До коментар #7 от "Бравос":


От един декар земя в България може да се произведат до пет тона картофи...? Цената за изкупуване на картофи на зеленчуковата борсата в момента е около 80стотинки...? Знаете ли колко земя пустее в Родината ни в момента...? Давам само една идея за достоен труд и съответно - доходи...! Истината е, че българинът стана мързелив и само роптае за това, че друг не мисли за неговите проблеми...! ФАКТ! Светли празници..!

Коментиран от #31, #32


Оценка:
-1 +3

среднощен
11 Отговор

До коментар #9 от "Behemoth":


"Робърт" е лишен от свобода, Животът ни дарява свобода..! Смъртта отнема свободата ни - Христос ни я връща..! Изборът обаче си е Ваш..!!

Коментиран от #15


Оценка:
-1 +3

Гост666
12 Отговор

До коментар #8 от "среднощен":


Какъв" господ" Иисус Христос....? Кажи БОЖИ ПРАТЕНИК, от къде на къде е Бог, къде го пише, даже казва, че е Божи пратеник... Четете бе...

Коментиран от #13, #27


Оценка:
-2 +1

среднощен
13 Отговор

До коментар #12 от "Гост666":


Точно по тази тема - "доста съм чел"...? Истината е, че не искам да споря с "теософи" и "протестанти", които всъщност са "съвременните ариани", ако изобщо знаете за какво ви говоря..? На Вас също пожелавам светли празници! Христос Воскресе!

Коментиран от #14, #26


Оценка:
-2 +2

Гост666
14 Отговор

До коментар #13 от "среднощен":


Православието е пълна бъркотия, хем син Божи, хем, Бог, хем пратеник... не виждам монотеизма, а обратното пълен политеизъм.. но... вземете си парчетата плат ьетонсте провесили по стените и им се "молете" те ще ви чуят, а оше повече и ще изпълнят желанията ви... КУКУВЦИ!

Коментиран от #16


Оценка:
-2 +1

среднощен
15 Отговор

До коментар #11 от "среднощен":


"Робът" е лишен от свобода...

Оценка:
-0 +0

среднощен
16 Отговор

До коментар #14 от "Гост666":


Свети Иван Рилски е небесният закрилник на българите - неговото тяло е нетленно! По-добре е за вас да отидете до рилския манастир и да се убедите лично в неправилността на тезата Ви..? Казах Ви - с "теософи" не споря..!

Коментиран от #17, #18, #28


Оценка:
-2 +0

Гост666
17 Отговор

До коментар #16 от "среднощен":


Закрилник е само БОГ, всичко друго е ИЗМИСЛИЦА!Вие се молите на ВСИЧКО И ВСИЧКИ, НО НЕ И НА БОГ! Сложилисте 100 посредници между Бог и човека, защо, нима Бог не вижда не чува, не знае...??? Айде пали свеща и се надявай на здраве, а и целунив някоя "свещена" РИСУНКА, белким ти проблесне!

Коментиран от #19


Оценка:
-1 +2

Behemoth
18 Отговор

До коментар #16 от "среднощен":


И сега тоя светия като какъв се явява, нещо като полубог?Частен ,български?Ми нали уж вашият Бог е един а то на практика се получава нещо като езическите групи от богове с различна важност и ерархия?Голяма шашма е това вашето....продължавате да си измисляте и нови богове и идоли(икони) на които се молите ....и въобще всичките ще се пържите в Ада ...

Коментиран от #20


Оценка:
-2 +1

среднощен
19 Отговор

До коментар #17 от "Гост666":


Свети апостол Павел казва - "..подражавайте на мен, защото не аз живея, а Христос в мен.."! Св. Иван Рилски е нашият ходатай пред Бога, защото изживя своя земен живот според моралните повели на Господ Иисус Христос..! Стана пример за подражание за всички православни християни, но най-вече на нас българите..! Бог свидетелства, че Св. Иван Рилски Чудотворец е при Него, като дарява нетление на тялото на светеца...! Също така и чудесата, които се случват на хора молили светеца да застъпничи пред Бога за тях - свидетелстват..! Вие продължавайте да търсите Истината, но не позволявайте гордостта Ви да попречи да я разпознаете и в учението на Православието..!! Бог има грижа за всички ни - дори разбойника на кръста получи спасение..! Светли празници - Христос Воскресе!!

Коментиран от #22


Оценка:
-1 +0

среднощен
20 Отговор

До коментар #18 от "Behemoth":


Моля проверете #19.. Да, има йерархия, но не между "божества" по същност, между Богове по благодат - т.е. всички светии просияли във вярата си в Христос..!! Думи на Господ Иисус Христос - "..защото писано е, богове сте.."! "Който има уши да слуша, нека слуша.."! Светла Пасха - Христос Воскресе!

Коментиран от #21


Оценка:
-2 +0

Behemoth
21 Отговор

До коментар #20 от "среднощен":


Истината е ,че в текстовете на Библията могат да се намерят текстове които да оправдават коренно противоположно твърдения и от тук всеки може да си тълкува нещата както си иска ...това е причината и за ерестите ...и добър повод за войни с богоугодна цел ....а в основата на всичко е човешката алчност ....

Коментиран от #23


Оценка:
-2 +1

Гост 666
22 Отговор

До коментар #19 от "среднощен":


Не, не, не, такава ЗАБЛУДАТА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ СВЕТЛИНА!!!! БОГ знае моето сърце, помисли и действия, няма как да моля една РИСУНКА да се застъпи за мен. Когато аз зова за помощ, зова ВСЕВИЖДАЩИЯ, ВСЕЧУВАЩИЯ, ЗНАЕЩИЯ И СКРИТОТО И ЯВНОТО, ОНЗИ, КОЙТО Е СЪЗДАЛ И ТЪМНИНАТА, И СВЕТЛИНАТА,не търся ИЗМИСЛЕНИ"ГЕРОИ", които са по-грешни и от мен да бъдат застъпници пред СЪЗДАТЕЛЯ.!!!

Коментиран от #24


Оценка:
-1 +2

среднощен
23 Отговор

До коментар #21 от "Behemoth":


В началото казах, че с "теософи" не споря..! Разбираме се така - вие с вашата истина, аз с моята..! Христос Воскресе!

Коментиран от #29


Оценка:
-2 +0

среднощен
24 Отговор

До коментар #22 от "Гост 666":


Свети Иван Рилски е "по-грешен" от вас...??? Това наистина не го разбирам..? Прочетете малко за Седмия Вселенски събор - за да се поуспокоите по въпроса за иконите..! Светли празници! Христос Воскресе!

Коментиран от #25


Оценка:
-2 +0

Гост666
25 Отговор

До коментар #24 от "среднощен":


И защо иконите са "легализиране" тогава, а преди това? Между другото бил съм в Изник на екскурзия, видял съм всичко там...Нямам как ПАРЦАЛИТЕ по стените да са ВЪЛШЕБНИ... празнувайте и се молете на Единствения, не търсете "свтци, светици" и други ОБИКНОВЕНИ ХОРА, които исторически е спорно да са съществували!!! Един вид Бог в България,заедно с едни "видове" светци, в друга част на света пък други, после трети... Та има Бог, но явно за православието е повече от един...А съборите са пълна пртивоположност на Единобожието, събират се дъртаците и вземат "мерки" за Бог.... айде де...НЕ ИМ ВЯРВЯМ!

Оценка:
-1 +2

Не религиозен
26 Отговор

До коментар #13 от "среднощен":


30 Аз и Отец едно сме.
31 Юдеите пак взеха камъни за да Го убият.
32 Исус им отговори: Много добри дела ви показах от Отца; за кое от тия дела искате да Ме убиете с камъни?
33 Юдеите Му отговориха: Не за добро дело искаме да Те убием с камъни, а за богохулство, и защото Ти, бидейки човек, правиш Себе Си Бог.
34 Исус им отговори: Не е ли писано във вашия закон: "Аз рекох, богове сте вие"?
35 Ако са наречени богове ония, към които дойде Божието слово, (и написаното не може да се наруши),
36 то на Този, Когото Бог освети и прати на света, казвате ли, богохулствуваш, защото рекох, Аз съм Божий Син?
37 Ако не върша делата на Отца Си, недейте Ми вярва;( Йоан 10:37)
Това е записано в Евангелието на Йоан, този който Исус възлюби и на когото повери майка си, преди да издъхне на кръста. И ТОВА ЕВАНГЕЛИЕ четат ВСИЧКИ ХРИСТИЯНИ- православни, католици и ПРОТЕСТАНТИ, брат "среднощен". И всички ТЕ вярват, че Исус Христос е Божий Син- " Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот" (Йоан 3:16). Да ми простиш, но е време да "даунлоудваш" доктриналните си концепции, за да няма съблазън сред невярващите.

Оценка:
-0 +0

Не религиозен
27 Отговор

До коментар #12 от "Гост666":


Библията, която е Божието Слово, изпратено до хората изрично казва: " Защото Бог толкова възлюби света, че даде СВОЯ Единороден СИН, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот".
КРАТКО и КАТЕГОРИЧНО !!! Разбира се, всеки може да оспорва Библията, но въпреки това , тя си остава ВЕЧНОТО СЛОВО НА БОГ, което НЕ СЕ ПРОМЕНЯ ! Което не се влияе от религиозни доктрини, от атеистични убеждения, от политически или икономически фактори.

Коментиран от #30


Оценка:
-0 +0

Не религиозен
28 Отговор

До коментар #16 от "среднощен":


"Дечица мои, това ви пиша, за да не съгрешите; но ако съгреши някой, имаме ХОДАТАЙ {Или, Утешител. Вж. Иоан 14:16} при Отца, Исуса Христа праведния.
2 Той е умилостивение за нашите грехове, и не само за нашите, но и за греховете на ЦЕЛИЯ СВЯТ". ( 1-во Послание на Йоан 2:1,2). Изглежда Бог е пропуснал да ни съобщи за отделните "закрилници", така излиза, защото НИКЪДЕ в Словото Му не се намира такова доверение?

Оценка:
-0 +0

Не религиозен
29 Отговор

До коментар #23 от "среднощен":


НАИСТИНА ВОСКРЕСЕ !!!

Оценка:
-0 +1

Гост666
30 Отговор

До коментар #27 от "Не религиозен":


Библията като божие слово се приема до момента, в който се намесиха, разни събори и седенки, които тълкуват Библията по начин, който може да се каже, че е богохулство...и този "еднороден син" е БОЖИ ПРАТЕНИК, ПРЕСТАНЕТЕ ДА МУ ПРИПИСВАТЕ БО ЕСТВЕНИ КАЧЕСТВА, ИИСУС Е ОБИКНОВЕН ЧОВЕК, ИЗБРАН ДА БЪДЕ ПРАТЕНИК... ДРУГОТО Е ЛЪЖА, ИЗМАМА, ИЗМИСЛИЦА...

Коментиран от #33


Оценка:
-2 +1

Ха ха ха ха ха ха
31 Отговор

До коментар #10 от "среднощен":


Добре приятелю на исус.
Хубаво,че връзваш думички една след друга.
Пасторче ли си...всъщност е без значение.
Сега няколко неща.
Първо не си в позиция нито да даваш подобен род акъл,нито дори да правиш подобен род намеци.
Защо,защото НЕ познаваш човека с/у теб.
Ако беше наистина набожен,щеше да си по рафиниран в исказванията си така,че хайде малко настрани етюдите по актьорско майсторство.
Аз съм си избрал професия.
Учил съм,следвал съм.
Родителите ми са инвестирали в мен в едни по-други времена.След това на свой ред аз съм инвестирал в себе си хиляди левове за да се обособя като един от най-добрите в моята професия.

Коментиран от #34


Оценка:
-2 +0

Ха ха ха ха ха ха P.S.
32 Отговор

До коментар #10 от "среднощен":


Тоест да ти го обясня още веднъж.
Аз съм направил на абсолютният максимум онова,което се изисква от мен.
Това,че родния абсурдистан ми плюе в лицето,моето и на колегите ми няма да се промени като ни пратиш на картофите.
Намеците ти са първосигнални и ментално нестабилни.
Пишеш,че си четял книги.
Ами явно четеш грешните защото ти е доста трудно да схванеш за какво става въпрос и да видиш картинката от птичи поглед.
Тоест,нямаш хал хабер от реалноста !
И още нещо.
Патриотизмът е лукс който всяка една държава трябва да заслужи !
Не се раждаш патриот.
Ставаш в последствие такъв ,но не и когото си подложен на геноцид от собствената ти държава.
Знам,че няма да го проумееш това,но тук слава богу не всички са като теб.

Оценка:
-2 +0

Не религиозен
33 Отговор

До коментар #30 от "Гост666":


И как е "пристигнал"? С "Ориент експрес" или с камили

Коментиран от #35


Оценка:
-0 +1

Не религиозен
34 Отговор

До коментар #31 от "Ха ха ха ха ха ха":


Не е "пасторче", щом говори за Иван Рилски, закрилник на България, но това са доктринални различия, плод на човешката гордост, която и при теб е на първа линия. Уважавам твоето постоянство "да се изучиш" и да "инвестираш в себе си хиляди левове", но не си мисли, че си ЕДИНСТВЕНИЯ. Много хора са го направили, вкл. и аз, но да парадираш с това, издава комплекси, които искаш да пренебрегнеш...

Коментиран от #36


Оценка:
-0 +0

Гост 666
35 Отговор

До коментар #33 от "Не религиозен":


Както и да е пристигнал, важното е, че е човек, ял, пил,всички други човешки неща е имал, както другите, с единствената разлика, избран е от Бог за ПРАТЕНИК! Обаче, твоите разсъждения са като от романа, който спомена, може пък да си го чел, обаче яздейки камила.

Коментиран от #37


Оценка:
-1 +0

Ха ха ха ха ха ха
36 Отговор

До коментар #34 от "Не религиозен":


А ти не парадираш нали ?!
Освен това по твоята логика пастор за Иван Рилски неможе да говори,а и това бе въпрос от моя страна, а не твърдение.
Имаш ,,завидна" логика.
Колкото до комплексите ми,има разлика между комплексарщина и излишна скромност която ти със сигурност отново не си способен да направиш,а за ПАРАДИРАНЕ....ти въобще четеш ли какво пишеш 🤣🤣
Така или иначе със сигурност си ме разбрал какво искам да кажа,но просто е трябвало нещо да излееш спрямо мен което на практика доказва и демонстрира ТВОИТЕ комплекси.

Коментиран от #38, #39


Оценка:
-1 +0

Не религиозен
37 Отговор

До коментар #35 от "Гост 666":


Не си спомням да цитирах "роман". Ако имаш предвид Библията - тази Книга на живота не е роман. Това е ПИСАНОТО СЛОВО НА БОГ. И да , вълнуващо е да се чете, но тази книга се чете ЦЯЛ ЖИВОТ - ден след ден. ПИСАНО Е! И толкова ! И няма нищо за "ТЪЛКУВАНЕ", каквото внушение погрешно се прави. Тълкуват "умниците", които искат да изглеждат по-умни от Бога... Оня, който чете, първо трябва да чете с ВЯРА и НЕ през "КОРЕКТОРСКИ" дух, а с помощта на Святия Дух. Исус каза, че Св. Дух е Духът на истината, който ще ни упътва във всяка истина. И да отвори сърцето си ( а не ума си, за да "мъдрува") за думите на любов и грижа, които Бог изпраща до всеки един. Затова Бог изпрати Своя Син Исус Христос, "човек, ял, пил, всички други човешки неща е имал, както другите", за да изяви в човешки образ, точно както "всички други" ЛЮБОВТА НА БОГ към света (хората). Но Исус бе ЗАЧЕНАТ чрез Святият Дух от непорочната девица Мария, а Мария беше бременна както всяка жена и Исус дойде на земята като Човешки син, но Неговият баща е Бог. Така, че отговор като "Както и да е пристигнал" не е задоволителен за оспорване, че Исус Христос е Божий Син. Препоръчвам ти да четеш Първоизточника, а не човешки версии и теории. Ако ти си един, който вече сме срещали в коментариите по тази тема и сега пред ника си е поставил "Гост", то е добре да знаеш, че рано или късно ще достигнеш до ИСТИНАТА, но е по-добре рано.

Оценка:
-0 +0

Не религиозен
38 Отговор

До коментар #36 от "Ха ха ха ха ха ха":


Пастор може да говори за Иван Рилски, но НЕ и контекста за закрилник на България... Що се отнася до излишната скромност, тя е присъща на по-интелигентните, които знаят, "колко малко всъщност знаят..." Има и друга възможност вместо парадиране. ФУКЛЯВЩИНА. Тя пък е обичайна проява на поговорката "Пази сляпо да прогледа". И да знаеш, нямам необходимост "да изливам " върху теб или който и да е. Казвам само това, за което имам увереност. А това, че парадираш е факт. "Aз cъм cи избрaл прoфecия.Учил cъм,cлeдвaл cъм.
Рoдитeлитe ми ca инвecтирaли в мeн в eдни пo-други врeмeнa.Cлeд тoвa нa cвoй рeд aз cъм инвecтирaл в ceбe cи хиляди лeвoвe зa дa ce oбocoбя кaтo eдин oт нaй-дoбритe в мoятa прoфecия." Ами добре - практикуваай професията си, ако наистина си един от "най-добрите" и го дай по-скромно. Исус Христос беше скромен и кротък по дух. Ако ли пък наистина си "подложен на геноцид от собствената си държава", както казваш - свят широк и спасение дебне отвсякъде, но с това "Ха ха ха ха ха ха" едва ли ще стигнеш далеч и задълго...

Оценка:
-0 +0

Не религиозен
39 Отговор

До коментар #36 от "Ха ха ха ха ха ха":


И да знаеш, че саденето на картофи не е обидна работа. Може да дойде време, хората да се "натискат" да могат да си посадят картофи...

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Татяна Дончева
Лидерът на Движение 21 Татяна Дончева коментира политическата ситуация
В момента се задава мътна вода, която ще става все по-мътна"

Още бисери