20 Април, 2020 07:19 2 254 39

Започна Светлата седмица

  • великден-
  • христос-
  • светла седмица

Днес е вторият ден от Възкресение Христово

Започна Светлата седмица - 1
Снимка: БГНЕС

Днес е вторият ден на Възкресение Христово и началото на Светлата седмица. В православната традиция тя е посветена на светлината, която донася на света възкръсналият Христос. До събота всеки един от дните носи името "светли".

Седмицата, която започва от днес - втория ден на Великден, неслучайно е наречена "светла". Врачанският митрополит Григорий обясни, цитиран от Българското национално радио:

"Тя е наречена светла, защото всички богослужения през нея са под светлината на Христовото възкресение. Тази светлина, която блика и струи от гроба Господен, се разпръсва по целия свят, пробива тъмнината на греха навсякъде и озарява всяко човешко сърце. Тази цяла седмица е като един ден, през който ние прославяме възкръсналия от мъртвите Господ Исус Христос"

През всички дни от Светлата седмица храмовете се огласяват от възкръсните празнични песнопения. Позволява се блажна храна в обичайните за годината постни дни - сряда и петък. Светлата седмица е време на радост за християните.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо Йоцо

    3 5 Отговор
    Не знам колко ще е светла като нямам пари за да си платя тока ...

    Коментиран от #3

  • 2 среднощен

    14 0 Отговор
    Христос Воскресе! Светли и благословени празници на всички! Бог да пази България!
  • 3 среднощен

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Дедо Йоцо":

    Вдъхновявайте се от "Дядо Йоцо гледа"..! Слепият старец "виждаше" доброто, което се случва около него! Христос Воскресе, Светли и благословени празници на всички!

    Коментиран от #4, #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ха ха ха ха ха ха

    2 1 Отговор
    А преди 15 години започна светлата диктатура.
  • 6 Behemoth

    2 2 Отговор
    И какво светло има на снимката ....вижда ми се доста мрачна и подтискаща....въобще цялата тая религия е един апотеоз на мрака, страха и надвисналата заплаха за нещо зловещо на следващият ъгъл... хахахххххх приятно триене мушморок !

    Коментиран от #8

  • 7 Бравос

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "среднощен":

    А върви и си плати тока с тоя набожен патриотизъм сега.

    Коментиран от #10

  • 8 среднощен

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Behemoth":

    Снимката е поради "субективната преценка" на автора - на мен лично ми харесва... " Радвайте се" - такъв бе поздрава на Господ Иисус Христос към Своите ученици, след като възкръсна от мъртвите...! Своята победа, а тя е победата на живота над смъртта, Той подари на нас хората..! Показа ни, че има вечен живот - но само в Неговото Име..! Това Е Светлината, Която ни дари..! Затова и седмицата след Пасха се нарича - Светла..! Дали, обаче, ще приемем Светлината в сърцата си - си остава наше решение..?

    Коментиран от #9, #12

  • 9 Behemoth

    0 3 Отговор

    До коментар #8 от "среднощен":

    Ами нормално ,нали си мазохист...все пак ролята на мазохиста е да удовлетвори садиста хахахххххх.....това вашето е типичното отношение роб- господар ...робът изпитва удоволствие само когато господарят му е удовлетворен ,иначе животът му няма смисъл....духовен BDSM!

    Коментиран от #11

  • 10 среднощен

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Бравос":

    От един декар земя в България може да се произведат до пет тона картофи...? Цената за изкупуване на картофи на зеленчуковата борсата в момента е около 80стотинки...? Знаете ли колко земя пустее в Родината ни в момента...? Давам само една идея за достоен труд и съответно - доходи...! Истината е, че българинът стана мързелив и само роптае за това, че друг не мисли за неговите проблеми...! ФАКТ! Светли празници..!

    Коментиран от #31, #32

  • 11 среднощен

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Behemoth":

    "Робърт" е лишен от свобода, Животът ни дарява свобода..! Смъртта отнема свободата ни - Христос ни я връща..! Изборът обаче си е Ваш..!!

    Коментиран от #15

  • 12 Гост666

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "среднощен":

    Какъв" господ" Иисус Христос....? Кажи БОЖИ ПРАТЕНИК, от къде на къде е Бог, къде го пише, даже казва, че е Божи пратеник... Четете бе...

    Коментиран от #13, #27

  • 13 среднощен

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Гост666":

    Точно по тази тема - "доста съм чел"...? Истината е, че не искам да споря с "теософи" и "протестанти", които всъщност са "съвременните ариани", ако изобщо знаете за какво ви говоря..? На Вас също пожелавам светли празници! Христос Воскресе!

    Коментиран от #14, #26

  • 14 Гост666

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "среднощен":

    Православието е пълна бъркотия, хем син Божи, хем, Бог, хем пратеник... не виждам монотеизма, а обратното пълен политеизъм.. но... вземете си парчетата плат ьетонсте провесили по стените и им се "молете" те ще ви чуят, а оше повече и ще изпълнят желанията ви... КУКУВЦИ!

    Коментиран от #16

  • 15 среднощен

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "среднощен":

    "Робът" е лишен от свобода...
  • 16 среднощен

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "Гост666":

    Свети Иван Рилски е небесният закрилник на българите - неговото тяло е нетленно! По-добре е за вас да отидете до рилския манастир и да се убедите лично в неправилността на тезата Ви..? Казах Ви - с "теософи" не споря..!

    Коментиран от #17, #18, #28

  • 17 Гост666

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "среднощен":

    Закрилник е само БОГ, всичко друго е ИЗМИСЛИЦА!Вие се молите на ВСИЧКО И ВСИЧКИ, НО НЕ И НА БОГ! Сложилисте 100 посредници между Бог и човека, защо, нима Бог не вижда не чува, не знае...??? Айде пали свеща и се надявай на здраве, а и целунив някоя "свещена" РИСУНКА, белким ти проблесне!

    Коментиран от #19

  • 18 Behemoth

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "среднощен":

    И сега тоя светия като какъв се явява, нещо като полубог?Частен ,български?Ми нали уж вашият Бог е един а то на практика се получава нещо като езическите групи от богове с различна важност и ерархия?Голяма шашма е това вашето....продължавате да си измисляте и нови богове и идоли(икони) на които се молите ....и въобще всичките ще се пържите в Ада ...

    Коментиран от #20

  • 19 среднощен

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Гост666":

    Свети апостол Павел казва - "..подражавайте на мен, защото не аз живея, а Христос в мен.."! Св. Иван Рилски е нашият ходатай пред Бога, защото изживя своя земен живот според моралните повели на Господ Иисус Христос..! Стана пример за подражание за всички православни християни, но най-вече на нас българите..! Бог свидетелства, че Св. Иван Рилски Чудотворец е при Него, като дарява нетление на тялото на светеца...! Също така и чудесата, които се случват на хора молили светеца да застъпничи пред Бога за тях - свидетелстват..! Вие продължавайте да търсите Истината, но не позволявайте гордостта Ви да попречи да я разпознаете и в учението на Православието..!! Бог има грижа за всички ни - дори разбойника на кръста получи спасение..! Светли празници - Христос Воскресе!!

    Коментиран от #22

  • 20 среднощен

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "Behemoth":

    Моля проверете #19.. Да, има йерархия, но не между "божества" по същност, между Богове по благодат - т.е. всички светии просияли във вярата си в Христос..!! Думи на Господ Иисус Христос - "..защото писано е, богове сте.."! "Който има уши да слуша, нека слуша.."! Светла Пасха - Христос Воскресе!

    Коментиран от #21

  • 21 Behemoth

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "среднощен":

    Истината е ,че в текстовете на Библията могат да се намерят текстове които да оправдават коренно противоположно твърдения и от тук всеки може да си тълкува нещата както си иска ...това е причината и за ерестите ...и добър повод за войни с богоугодна цел ....а в основата на всичко е човешката алчност ....

    Коментиран от #23

  • 22 Гост 666

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "среднощен":

    Не, не, не, такава ЗАБЛУДАТА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ СВЕТЛИНА!!!! БОГ знае моето сърце, помисли и действия, няма как да моля една РИСУНКА да се застъпи за мен. Когато аз зова за помощ, зова ВСЕВИЖДАЩИЯ, ВСЕЧУВАЩИЯ, ЗНАЕЩИЯ И СКРИТОТО И ЯВНОТО, ОНЗИ, КОЙТО Е СЪЗДАЛ И ТЪМНИНАТА, И СВЕТЛИНАТА,не търся ИЗМИСЛЕНИ"ГЕРОИ", които са по-грешни и от мен да бъдат застъпници пред СЪЗДАТЕЛЯ.!!!

    Коментиран от #24

  • 23 среднощен

    0 2 Отговор

    До коментар #21 от "Behemoth":

    В началото казах, че с "теософи" не споря..! Разбираме се така - вие с вашата истина, аз с моята..! Христос Воскресе!

    Коментиран от #29

  • 24 среднощен

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "Гост 666":

    Свети Иван Рилски е "по-грешен" от вас...??? Това наистина не го разбирам..? Прочетете малко за Седмия Вселенски събор - за да се поуспокоите по въпроса за иконите..! Светли празници! Христос Воскресе!

    Коментиран от #25

  • 25 Гост666

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "среднощен":

    И защо иконите са "легализиране" тогава, а преди това? Между другото бил съм в Изник на екскурзия, видял съм всичко там...Нямам как ПАРЦАЛИТЕ по стените да са ВЪЛШЕБНИ... празнувайте и се молете на Единствения, не търсете "свтци, светици" и други ОБИКНОВЕНИ ХОРА, които исторически е спорно да са съществували!!! Един вид Бог в България,заедно с едни "видове" светци, в друга част на света пък други, после трети... Та има Бог, но явно за православието е повече от един...А съборите са пълна пртивоположност на Единобожието, събират се дъртаците и вземат "мерки" за Бог.... айде де...НЕ ИМ ВЯРВЯМ!
  • 26 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "среднощен":

    30 Аз и Отец едно сме.
    31 Юдеите пак взеха камъни за да Го убият.
    32 Исус им отговори: Много добри дела ви показах от Отца; за кое от тия дела искате да Ме убиете с камъни?
    33 Юдеите Му отговориха: Не за добро дело искаме да Те убием с камъни, а за богохулство, и защото Ти, бидейки човек, правиш Себе Си Бог.
    34 Исус им отговори: Не е ли писано във вашия закон: "Аз рекох, богове сте вие"?
    35 Ако са наречени богове ония, към които дойде Божието слово, (и написаното не може да се наруши),
    36 то на Този, Когото Бог освети и прати на света, казвате ли, богохулствуваш, защото рекох, Аз съм Божий Син?
    37 Ако не върша делата на Отца Си, недейте Ми вярва;( Йоан 10:37)
    Това е записано в Евангелието на Йоан, този който Исус възлюби и на когото повери майка си, преди да издъхне на кръста. И ТОВА ЕВАНГЕЛИЕ четат ВСИЧКИ ХРИСТИЯНИ- православни, католици и ПРОТЕСТАНТИ, брат "среднощен". И всички ТЕ вярват, че Исус Христос е Божий Син- " Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот" (Йоан 3:16). Да ми простиш, но е време да "даунлоудваш" доктриналните си концепции, за да няма съблазън сред невярващите.
  • 27 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гост666":

    Библията, която е Божието Слово, изпратено до хората изрично казва: " Защото Бог толкова възлюби света, че даде СВОЯ Единороден СИН, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот".
    КРАТКО и КАТЕГОРИЧНО !!! Разбира се, всеки може да оспорва Библията, но въпреки това , тя си остава ВЕЧНОТО СЛОВО НА БОГ, което НЕ СЕ ПРОМЕНЯ ! Което не се влияе от религиозни доктрини, от атеистични убеждения, от политически или икономически фактори.

    Коментиран от #30

  • 28 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "среднощен":

    "Дечица мои, това ви пиша, за да не съгрешите; но ако съгреши някой, имаме ХОДАТАЙ {Или, Утешител. Вж. Иоан 14:16} при Отца, Исуса Христа праведния.
    2 Той е умилостивение за нашите грехове, и не само за нашите, но и за греховете на ЦЕЛИЯ СВЯТ". ( 1-во Послание на Йоан 2:1,2). Изглежда Бог е пропуснал да ни съобщи за отделните "закрилници", така излиза, защото НИКЪДЕ в Словото Му не се намира такова доверение?
  • 29 Не религиозен

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "среднощен":

    НАИСТИНА ВОСКРЕСЕ !!!
  • 30 Гост666

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "Не религиозен":

    Библията като божие слово се приема до момента, в който се намесиха, разни събори и седенки, които тълкуват Библията по начин, който може да се каже, че е богохулство...и този "еднороден син" е БОЖИ ПРАТЕНИК, ПРЕСТАНЕТЕ ДА МУ ПРИПИСВАТЕ БО ЕСТВЕНИ КАЧЕСТВА, ИИСУС Е ОБИКНОВЕН ЧОВЕК, ИЗБРАН ДА БЪДЕ ПРАТЕНИК... ДРУГОТО Е ЛЪЖА, ИЗМАМА, ИЗМИСЛИЦА...

    Коментиран от #33

  • 31 Ха ха ха ха ха ха

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "среднощен":

    Добре приятелю на исус.
    Хубаво,че връзваш думички една след друга.
    Пасторче ли си...всъщност е без значение.
    Сега няколко неща.
    Първо не си в позиция нито да даваш подобен род акъл,нито дори да правиш подобен род намеци.
    Защо,защото НЕ познаваш човека с/у теб.
    Ако беше наистина набожен,щеше да си по рафиниран в исказванията си така,че хайде малко настрани етюдите по актьорско майсторство.
    Аз съм си избрал професия.
    Учил съм,следвал съм.
    Родителите ми са инвестирали в мен в едни по-други времена.След това на свой ред аз съм инвестирал в себе си хиляди левове за да се обособя като един от най-добрите в моята професия.

    Коментиран от #34

  • 32 Ха ха ха ха ха ха P.S.

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "среднощен":

    Тоест да ти го обясня още веднъж.
    Аз съм направил на абсолютният максимум онова,което се изисква от мен.
    Това,че родния абсурдистан ми плюе в лицето,моето и на колегите ми няма да се промени като ни пратиш на картофите.
    Намеците ти са първосигнални и ментално нестабилни.
    Пишеш,че си четял книги.
    Ами явно четеш грешните защото ти е доста трудно да схванеш за какво става въпрос и да видиш картинката от птичи поглед.
    Тоест,нямаш хал хабер от реалноста !
    И още нещо.
    Патриотизмът е лукс който всяка една държава трябва да заслужи !
    Не се раждаш патриот.
    Ставаш в последствие такъв ,но не и когото си подложен на геноцид от собствената ти държава.
    Знам,че няма да го проумееш това,но тук слава богу не всички са като теб.
  • 33 Не религиозен

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Гост666":

    И как е "пристигнал"? С "Ориент експрес" или с камили

    Коментиран от #35

  • 34 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Ха ха ха ха ха ха":

    Не е "пасторче", щом говори за Иван Рилски, закрилник на България, но това са доктринални различия, плод на човешката гордост, която и при теб е на първа линия. Уважавам твоето постоянство "да се изучиш" и да "инвестираш в себе си хиляди левове", но не си мисли, че си ЕДИНСТВЕНИЯ. Много хора са го направили, вкл. и аз, но да парадираш с това, издава комплекси, които искаш да пренебрегнеш...

    Коментиран от #36

  • 35 Гост 666

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "Не религиозен":

    Както и да е пристигнал, важното е, че е човек, ял, пил,всички други човешки неща е имал, както другите, с единствената разлика, избран е от Бог за ПРАТЕНИК! Обаче, твоите разсъждения са като от романа, който спомена, може пък да си го чел, обаче яздейки камила.

    Коментиран от #37

  • 36 Ха ха ха ха ха ха

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "Не религиозен":

    А ти не парадираш нали ?!
    Освен това по твоята логика пастор за Иван Рилски неможе да говори,а и това бе въпрос от моя страна, а не твърдение.
    Имаш ,,завидна" логика.
    Колкото до комплексите ми,има разлика между комплексарщина и излишна скромност която ти със сигурност отново не си способен да направиш,а за ПАРАДИРАНЕ....ти въобще четеш ли какво пишеш 🤣🤣
    Така или иначе със сигурност си ме разбрал какво искам да кажа,но просто е трябвало нещо да излееш спрямо мен което на практика доказва и демонстрира ТВОИТЕ комплекси.

    Коментиран от #38, #39

  • 37 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Гост 666":

    Не си спомням да цитирах "роман". Ако имаш предвид Библията - тази Книга на живота не е роман. Това е ПИСАНОТО СЛОВО НА БОГ. И да , вълнуващо е да се чете, но тази книга се чете ЦЯЛ ЖИВОТ - ден след ден. ПИСАНО Е! И толкова ! И няма нищо за "ТЪЛКУВАНЕ", каквото внушение погрешно се прави. Тълкуват "умниците", които искат да изглеждат по-умни от Бога... Оня, който чете, първо трябва да чете с ВЯРА и НЕ през "КОРЕКТОРСКИ" дух, а с помощта на Святия Дух. Исус каза, че Св. Дух е Духът на истината, който ще ни упътва във всяка истина. И да отвори сърцето си ( а не ума си, за да "мъдрува") за думите на любов и грижа, които Бог изпраща до всеки един. Затова Бог изпрати Своя Син Исус Христос, "човек, ял, пил, всички други човешки неща е имал, както другите", за да изяви в човешки образ, точно както "всички други" ЛЮБОВТА НА БОГ към света (хората). Но Исус бе ЗАЧЕНАТ чрез Святият Дух от непорочната девица Мария, а Мария беше бременна както всяка жена и Исус дойде на земята като Човешки син, но Неговият баща е Бог. Така, че отговор като "Както и да е пристигнал" не е задоволителен за оспорване, че Исус Христос е Божий Син. Препоръчвам ти да четеш Първоизточника, а не човешки версии и теории. Ако ти си един, който вече сме срещали в коментариите по тази тема и сега пред ника си е поставил "Гост", то е добре да знаеш, че рано или късно ще достигнеш до ИСТИНАТА, но е по-добре рано.
  • 38 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Ха ха ха ха ха ха":

    Пастор може да говори за Иван Рилски, но НЕ и контекста за закрилник на България... Що се отнася до излишната скромност, тя е присъща на по-интелигентните, които знаят, "колко малко всъщност знаят..." Има и друга възможност вместо парадиране. ФУКЛЯВЩИНА. Тя пък е обичайна проява на поговорката "Пази сляпо да прогледа". И да знаеш, нямам необходимост "да изливам " върху теб или който и да е. Казвам само това, за което имам увереност. А това, че парадираш е факт. "Aз cъм cи избрaл прoфecия.Учил cъм,cлeдвaл cъм.
    Рoдитeлитe ми ca инвecтирaли в мeн в eдни пo-други врeмeнa.Cлeд тoвa нa cвoй рeд aз cъм инвecтирaл в ceбe cи хиляди лeвoвe зa дa ce oбocoбя кaтo eдин oт нaй-дoбритe в мoятa прoфecия." Ами добре - практикуваай професията си, ако наистина си един от "най-добрите" и го дай по-скромно. Исус Христос беше скромен и кротък по дух. Ако ли пък наистина си "подложен на геноцид от собствената си държава", както казваш - свят широк и спасение дебне отвсякъде, но с това "Ха ха ха ха ха ха" едва ли ще стигнеш далеч и задълго...
  • 39 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Ха ха ха ха ха ха":

    И да знаеш, че саденето на картофи не е обидна работа. Може да дойде време, хората да се "натискат" да могат да си посадят картофи...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове