Last news in Fakti

7 Май, 2020 14:10 1 874 30

Правителството прие новата Концепция за наказателна политика

  • наказателна политика-
  • съдебна власт-
  • право-
  • наказателен кодекс

От Министерски съвет твърдят, че принципите на настоящата концепция имат за цел повишаване на ефективността на наказателната репресия в синхрон с основните положения на съвременното наказателно право

Правителството прие новата Концепция за наказателна политика - 1
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет одобри Концепция за наказателна политика за периода 2020 - 2025 г. Концепцията е разработена въз основа на анализ на цялостната актуална картина на криминогенната среда и на преценка на ефективността и идентифициране на проблемните области на прилаганите към момента наказателноправни инструменти, предадоха от правителствената пресслужба.

Проектодокументът, изработен от Министерството на правосъдието, получи широка обществена подкрепа от представители на магистратурата, адвокатурата, академичната общност, МВР, неправителствения сектор, дипломатическия корпус и членове на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система по време на общественото му обсъждане на 5 март т.г.

„Променените обществено-политически и социално-икономически условия, включително в световен мащаб, извеждат нови предизвикателства за справяне с престъпността, като например борбата срещу тероризма, незаконната миграция и др. Обществената опасност на някои деяния, включени в Особената част на Наказателния кодекс, е отпаднала. В европейски мащаб също се наблюдава тенденция за декриминализиране на деяния е намалена обществена опасност“, пише в концепцията.

Концепцията предлага да се направи внимателна преценка на адекватността на предвидените наказания при съобразяване на обществената опасност на значителна част от съставите в НК, при придаване на по-голяма значимост на административнонаказателната репресия, като неразделна част от наказателната политика на държавата.

С цел да се усъвършенства системата на наказанията и постигането по-резултатна и превантивна превъзпитателната цел, се предлага преосмисляне на необходимостта от налагането на ефективно лишаване от свобода по отношение на лица, извършили деяния с ниска обществена опасност и разширяване обхвата на наказанието „пробация“, като алтернатива на лишаването от свобода за кратък срок.

Принципите на настоящата концепция за наказателна политика са в синхрон с основните положения на съвременното наказателно право, като водещи сред тях са: аргументираност, съвместимост и последователност на извършването на законодателни промени; съразмерност на наказанията; повишаване на участието на пострадалите в наказателния процес и насърчаване на възстановителното правосъдие; съответствие на правната уредба със задължителните за България стандарти според правото на Европейския съюз и международното право в наказателната област.

Целта е повишаване на ефективността на наказателната репресия, усъвършенстване на системата на наказанията и повишаване на общественото доверие в наказателното правосъдие.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЖОРО

    29 1 Отговор
    НАРОДА НЕ ИЗДЪРЖА ВЕЧЕ..
  • 2 Последния софиянец

    31 1 Отговор
    Казано на кратко, всички бандити излизат от затвора.

    Коментиран от #7

  • 3 Ташун Касапа

    32 1 Отговор
    Aбе това министерство начело с онзи завършен олиг@френ Барни няма как да роди нещо качествено.
  • 4 файчо

    21 0 Отговор
    ПАК МНОГО ДРЪНЪ-ДРЪНЪ И НАКРАЯ НИЩО. УМРЕЛИЯ ЩЕ СИ Е УМРЯЛ,А ЗА УБИЕЦА-ДОМАШЕН АРЕСТ. ЩЕ ПОЖИВЕЕМЪ,ЩЕ ВИДИМЪ. Много хартия мина през принтера,през печатащата машинка,демекъ.
  • 5 само питам

    22 1 Отговор
    Концепцията важи ли за герберасти
  • 6 Ръмпези

    18 2 Отговор
    ГЕШЕВ, КОНЦЕПЦИЯТА МЕН НЕ МЕ ТОПЛИ...ДЕЛА СЕ ИЗИСКВАТ...ПОРОВИ СА ЗА МИШО БИРАТА, РАЗКАРАЙ СЕ ДО БАРСЕЛОНА...АКО ДОПУСНЕШ КЬОВЕШИ ДА ТИ СВЪРШИ РАБОТАТА ЩЕ ТЕ ПРОКЛИНАТ НАСЛЕДНИЦИТЕ ТИ....
  • 7 Гей Билтс

    18 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния софиянец":

    Да, и който откаже да се ваксинира, влиза в затвора. Така е и в САЩ.
  • 8 Когато НВ природата дреме...

    13 0 Отговор
    Се появяват такива подобия на Барни Ръбъл, които потрисат човечеството което се моли на НВ Приридата да контролира дефектната си продукция.
  • 9 Българина

    20 0 Отговор
    Прoeктoдoкумeнтът, изрaбoтeн oт Миниcтeрcтвoтo нa прaвocъдиeтo, пoлучи ширoкa oбщecтвeнa пoдкрeпa oт прeдcтaвитeли нa мaгиcтрaтурaтa, aдвoкaтурaтa, aкaдeмичнaтa oбщнocт, МВР, нeпрaвитeлcтвeния ceктoр, диплoмaтичecкия кoрпуc и члeнoвe нa Cъвeтa пo прилaгaнe нa Aктуaлизирaнaтa cтрaтeгия !!!!!!!!!!!!!!!!! За пръв път чувам за този проектодокумент, който е пoлучил "ширoкa oбщecтвeнa пoдкрeпa" !!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #10

  • 10 Гей Билтс

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "Българина":

    Важното е, че вече си чул и ако не слушаш у панделата.
  • 11 Едмон Дантес

    18 0 Отговор
    Актуализиране на НК в крак с новите изисквания на тъмния елит,затвор при отказ за ваксиниране и ползване на 5G.Всичко си върви по план.
  • 12 Комисар Корадо Катани

    15 0 Отговор
    Кажете си направо, че некое НПО е превело концепцията и я е спуснала на калинките, те толкова акъл немат.
  • 13 ZZorro

    13 0 Отговор
    Вкарват ни в матрицата и ни закичят със задължителни модни аксесоари за дистанционно командване.

    Коментиран от #14

  • 14 НЕО

    13 0 Отговор

    До коментар #13 от "ZZorro":

    Няма страшно, ние сме вече 30г в МАТРИЦАТА.

    Коментиран от #26

  • 15 Юсуффф

    8 0 Отговор
    Периодът е много важен,концепция краткосрочна като петилетен план.

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 барцелонччо

    11 0 Отговор
    за думи кът мисирха и толлуп наказания ша има лЕ
  • 19 Благой от Софстрой

    14 0 Отговор
    Шампиони сме за Гинес в законотворчеството. Всеки ден нови закончета от нашите 240 "мъдреци" в парламента.Ефективност-00.

    Коментиран от #24

  • 20 Хаджиментов

    10 0 Отговор
    Аз си мислех, че ще въведат сумиране на присъдите, задължително вкарване в затвора на лица с по няколко висящи присъди, осъждане на разни "криминално проявени" типове, каквото и да значи това и задържане в ареста през цялото време докато трае разследването, процеса и обжалванетона осъдените за големи кражби, измами и пране на пари, корупция и тежки престъпления срещу личността, като изнасилвания, убийсва, нанасяне на средни и тежки телесни повреди и т.н., а те, миличките, решили да облекат в законова рамка освобождаването на разбойниците, което и сега правят.
    В България нещата с престъпността са страшни и не можем да се равняваме със западните модели, които са на светлинни години пред нас.
  • 21 този

    2 0 Отговор
    ``отбор``не разбират от тая материя!....
  • 22 Чичо

    3 0 Отговор
    Аз пък си рекох, че ще махнат кумулациата, групирането, условното предсрочно освобождаване, на никому ненужните поемни лица, ще променят тромавата и много сложна процедура по доказване на пррстъплението, възможността по всяко време да се докарват "нови свидетели" от обвиняемия и т.н., но важното е че промените са широко подкрепени
  • 23 Ами да

    1 0 Отговор
    До като има наши и ваши,никаква комцепция няма да ни оправи.
  • 24 Хаджиментов

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Благой от Софстрой":

    Нали трябва да си оправдават с нещо огромните пари и привилегиите. Нищо, че 99% от законите им не вършат работа - или са калпави и трябва да се преправят или са неприложими, с което се обезсмислят.
  • 25 Хаджиментов

    1 0 Отговор
    Забележително е единомислието на всички политически сили по отношение на формалните и бутафорни промени в правосъдната система. Явно НИКОЙ от политическата класа не желае да имаме истинска, работеща, ефективна, некорумпирана и отговаряща на обществените очаквания съдебна система. Също така няма и намек от страна на медии, уж независимми журналисти и т.н. и т.н., което пък показва, че независима журналистика у нас НЯМА. Който не е с властта е с опозицията или с някой нов "проект".
    Всичко ( и то обикновено при пострадал известен) се заключава до малко пушилка, някои общи приказки по отношение на МВР и/или прокуратурата.... и... дотам. До следващия път.
  • 26 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "НЕО":

    Да бе защото преди това не бяхме в матрицата!
  • 27 Активист на БСП

    0 0 Отговор
    Барни рабъл ли е авторът ???
  • 28 Хората

    0 1 Отговор
    Аз това което разбрах от текста е: Репресия, Репресия, Репресия, Превъзпитание. Асоциирам: Интернат, Изправителен дом, Затвор, Конц. лагер.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове