Last news in Fakti

8 Май, 2020 10:45 1 717 14

БГ екип адаптира маски за шнорхелинг срещу COVID-19

  • шнорхелинг-
  • предпазни маски-
  • air collective

В момента производственият капацитет е 40 маски на ден

БГ екип адаптира маски за шнорхелинг срещу COVID-19 - 1
Снимки: Air Collective

Производство на специализирани маски, които се използват срещу COVID-19 започна екип от българи, част от световната инициатива Air Collective.

До момента в Европа са дарени няколко десетки хиляди подобни адаптирани маски, които да предпазват болнични специалисти.

Следвайки примера на няколко успешни европейски екипа в Италия, Белгия, Чехия и Хърватия, от средата на месец март екипът в България адаптира маските за шнорхелинг за употреба в болнични условия в две направления - специализирани предпазни маски от медицински специалисти и такива за кислородна терапия на пациенти.

Това е само един от проектите, върху които работят българските доброволци от Air Collective.

Новото приложение за предпазване на медиците се постига посредством нов вид накрайник на маската за шнорхелинг, към който се прибавят и два броя антибактериални и антивирусни филтри. А маските за кислородна терапия включват и медицински клапан за контрол за налягането от типа PEEP и допълнителен шлаух.

"За нас тези маски са по-защитени и са много добри, защото се избягва носенето на очила", коментира Д-р Величка Кадийска, Директор на Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести - Перник.

Над 100 маски са дарени и тествани досега в няколко ключови болници, сред които УМБАЛ “Александровска” ЕАД в София, УМБАЛ “Проф д-р Стоян Киркович” АД, гр.Стара Загора; СБАЛББ ПЕРНИК ЕООД, МБАЛ “Д-р Иван Селимински” в гр.Сливен, МБАЛ Христо Ботев АД, гр. Враца. както и болници в Дупница, Кюстендил, Благоевград и др.

Високата степен за защита, която осигуряват и добрите отзиви за приложението им доведоха до многобройни заявки от здравни организации и медици.

“След последните развития на епидемията, която засегна над 200 медицински лица, заявките за дарения от нови болници рязко се увеличиха. Опитваме се да отговорим за всички, но са нужни повече средства, тъй като самите маски за шнорхелинг са скъп консуматив.”, коментира Божана Иванова, директор на Фондация Резонатор.

В момента производственият капацитет е 40 маски на ден. Себестойността на всяка маска е между 60 и 200 лв., в зависимост от това дали ще се използва от болничния персонал или от пациент.

"За да може да изработим бързо и качествено детайлите изполваме професионална техника и материал с високи технологични качества - здравина и гъвкавост - подходящ за многократна дезинфекция с наличните в болниците методи", коментира Димо Димов, съосновател на Солид Фил и доброволец в инициативата.

До момента екипът в България е вложил над 10 000 лв. собствени средства, но за да успее да отговори на нуждите на медиците и да разшири производството, се нуждае от финансова подкрепа за закупуването на материали и покриване на логистичните разходи по доставката им.

"Всеки в инициативата помага с каквото може - било то инженерен капацитет, лично време, финансови средства или контакти. Обединени сме от каузата да помогнем по най-добрия начин на който сме способни, стъпвайки на личниите си професионални компетенции.", споделя Натанаил Стефанов, доброволец в инициативата (Част от УС на BESCO - Българската стартъп Асоциация / София Тех Парк).

Средствата се набират чрез кампания в инициативата HelpKarma, която позволява да се проследи приложението на всеки един лев, постъпил като дарение.

Амбицията на българите в Air Collective е да създаде достатъчно оборудване за България, като се започне от защитата на болничните служители на всички нива, и се стигне до пациентите, които са диагностицирани с COVID-19 у нас.

На практика, това означава, че с пълно финансиране, от Air Collective в България могат да бъдат подсигурени всички ключови болници в България само в рамките на няколко седмици, а след това да се пристъпи към подсигуряването и на по-малките болници и тези извън големите градове, които често страдат от недостиг на средства.

Целта на кампанията в HeplKarma e набирането на средства за първите 800 – 1000 броя предпазни маски. Цялото произведено и дарено оборудване ще остане на разположение за лечебните заведения и след решаването на кризата с COVID-19.

За Air Collective

В инициативата участват около 170 души от над 25 държави. Екипът в България координира обмяната на опит и обратната връзка от медицински лица, хардуерни и софтуерни инженери, ентусиасти, предприемачи и професионалисти от сферата на бързото прототипиране.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Звездолета на къркпатрик

    5 1 Отговор
    Оли гърми гърми 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂муахахахахахахахаха
  • 2 Како е туй сега😂😂😂😂😂😂😂😂

    5 0 Отговор
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂зелените човечета са тука
  • 3 Полудехте полудехте

    6 0 Отговор
    С тоа грип😂😂😂😂😂😂
  • 4 калинка с рогца

    7 0 Отговор
    Колко ли парици усвоиха за тия изобретения?
  • 5 противогазов шнорхел

    7 0 Отговор
    идеята е добра но къде остана изобретателя с устройствата за озонна и ултравиолетова дезинфекция по самолети, автобуси, влакове, магазини?????

    Коментиран от #9

  • 6 TürkOğlu

    6 1 Отговор
    В България всичко е смешно. Държавата на смеха.

    Коментиран от #10

  • 7 ХУ Ю

    7 0 Отговор
    ТО И МАСКИ ОТ КОСТИЛКИ ЩАХА ДА ПРАВЯТ АМА САМО ШУМЪТ ОСТАНА ТА И С ТЕЗИ МАСКИ ,ЩО НЕ ИМ СЛОЖАТ ПО ЕДНИ ПЛАВНИЦИ ТА ДА СА КОМПЛЕКТ
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сливи за смет

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "противогазов шнорхел":

    Много са евтини, общодостъпни и ефективни. А това не е целта на днешната медицина и фармацефтика. Губи се баснословна печалба.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 васил

    0 0 Отговор
    Маската си купих , ама имам нужда от преходника и антибактериалните филтри . Дайте координати на екипа и телефони да си закупим чрез поръчка ако може , за работа....в извънболничната мрежа. Проявавам интерес. имейл[email protected]
  • 14 Aus

    0 0 Отговор
    Спрете Европейското финансиране за България !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове