Last news in Fakti

12 Май, 2020 06:51 5 354 19

Димитър Зоров: Българските животновъди са в нокаут

  • димитър зоров-
  • животновъди-
  • търговски вериги-
  • мляко

Изискването търговските вериги да предоставят място за българските производители все още не работи. То обаче е в огромен плюс за потребителите, смята председателят на Асоциацията на млекопроизводителите в България

Димитър Зоров: Българските животновъди са в нокаут - 1
Снимка: БГНЕС

Изискването търговските вериги да предоставят място за българските производители, все още не работи. То обаче е в огромен плюс за потребителите - ще бъде гарантирано, че тези продукти ще бъдат произведени от 100 процента сурово мляко.

Това заяви пред bTV Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопроизводителите в България, цитиран от Фрогнюз.

Гарантът ще става по няколко начина - с документ от предприятието, който след това стига и до търговската верига. Контролът пък се осъществява от ресорното министерство, начело с Десислава Танева и съответната агенция - БАБХ.

"Говорим за всички български стоки – от млечни. В момента определеният магазин, ако предлага 100 артикула, 90 трябва да са с гарантирано български произход и те са задължени да го изведат от 100 процента българско мляко. Това е част от задължението. Има и много колеги преработватели, които не искат, търсеха дали не може да се влага сухо мляко“, коментира Зоров.

"Българските животновъди са в матово състояние, не в патово. Всички мерки, които ги има досега, не могат да се ползват от земеделието и животновъдството, защото за земеделието и животновъдството ЕК е предвидила друго подпомагане. Държавните помощи са де минимис – те са одобрени от комисията, но България не се възползва, защото няма предвиден бюджет. Оттук вече идваме в силната неконкурентност на българските животновъди, както и на предприятията, защото техните колеги 12 години получават различни държавни помощи. В България са минимални и те са до някакъв праг“, обясни още председателят на Асоциацията на млекопроизводителите в България.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хрониките на герберлунгия

    33 1 Отговор
    Едрите лантифуди винаги са били облагодетелствани от гробарската мафия. Веднъж със директни плащания, друг път с оперативни програми за наши хора, сега ще си издействат и държавна помощ, а консуматорите все така ще продължът да ядът сухо мляко от Китай и палмово масло. Не очаквайте от тази асоциация да се оплачат от управлението на гроб.

    Коментиран от #2

  • 2 оня с коня

    6 17 Отговор

    До коментар #1 от "Хрониките на герберлунгия":

    Ти НЕ РАЗБИРАШ:НЕ Животновъдите,а точно "Едрите латифундии" ми плащат ежегодно по 90лв/дка за да ползват Земята ми.А когато ми е пълен Джоба,ще си купя не Сухо мляко от Китай и Палмово масло както предполагаш,а "ОТ ПИЛЕ МЛЯКО".
  • 3 ужас

    24 1 Отговор
    За 10 лв. вече продавате тебеширено сирене , и тровите народа в името на печалбите !!

    Коментиран от #5

  • 4 Лост

    20 0 Отговор
    Изобщо не им вярвам. От 1литър прясно мляко се прави 1 литър кисело. Когато го изкупуваш за 60-70стотинки и му вземеш и част от маслото как цената става повече от 2 лева?

    Коментиран от #13

  • 5 някой

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "ужас":

    Съвет: вместо да ядеш краве сирене с незнаен състав за 10 -12 лв ,по добре си купи пармезан .Да, за тия пари ще е 250 гр,ще консумираш по малко,но поне истинско и качествено.Пък и млечните продукти не корелират особено с доброто здраве га човека, и един по ограничен прием с много качествени млечни просукти, не би навредил на никого.В България има отдавна висококачествени неща ,естествено че са вносни.Яжте извара ,по - евтин продукт,но не подлежи на никакви ,,модификации,,.....
  • 6 Добруджанско говедо

    19 0 Отговор
    И щото вземаш 5000 примерно за година ,нямаш вече млади хора у Добруджата. На три фирми житото и животни никс щото нямаш паша. Яж квото искаш и пий нафта барабар со коня , ама няма хора нещастнико надут. Всичките ви млади момичета още от 16 годишни се ориентират за женитби далеч от родното поле . Така с години. Огледай се в Силистренско , Карапелит ,Крушари и на изток даже. Кой остана и е самодоволен Гербжия чорбаджия . Само кметовете май. Феодали -тулупи. Работливите турскоговорящи къде са ? Татари , копанари и цигани пълно ,но и те се ориентират вече. Заври си рентите знаеш къде .

    Коментиран от #9

  • 7 хаберих

    11 1 Отговор
    "Българските животновъди са в матово състояние, не в патово." Така е,защото трябва да купувате западното производство. Трябва да робуваме на брюкселаните. А българите-неми лебеди ги яли!
  • 8 1234

    9 0 Отговор
    Всички действия на герб са фалшиви, мярката за бг стоки е поредната неработеща, но всички си мълчат, че царя е гол...
  • 9 оня с коня

    2 6 Отговор

    До коментар #6 от "Добруджанско говедо":

    Еса ще те СВЕТНА по въпроса,а ти пак си пей "Омръзна ми да светя като крушка":Както на Сев.Полюс,така и в Добруджа има Точната бройка хора за точно определената работа след като Заплащането е ОТЛИЧНО.И само за Инфо:10 души Персонал са ПРЕДОСТАТЪЧНИ за обработка на Зърнени Масиви от порядъка на 30-50-100 хил.Декара СЪС СУПЕРТЕХНИКА!Друго важно в Добруджа е,че изброените от тебе Татари,Копанари и т.н. Не Крадат,защото има едни Хора ,които "много бият" за подобни неща.И такрая :Предположенията си за "некои облаги" ги умножавай ПОНЕ по 5:)
  • 10 123

    8 0 Отговор
    Българското правителство подпомага техните правилни хора които са едри арендатори, които са неправилните хора тези арендатори не се нуждаят от финансова подкрепа за да произвеждат пшеница.Причината да произвеждат пшеница е че реколтата се прибира по едно време и може да е само механизирано.Което означава че крадците на фермерска продукция не могат да им откраднат реколтата както на производителите на зеленчуци,плодове,месо и млеко. А тези крадци са и причината да няма такива големи производители, а тези които отглеждат са само в собственната си градина. Другото е че липсва връзката между производители и пазар,дори и да има стока производителя може да предложи на много малко хора от собственния си град/село.Третата част е че в България съществуват прекупвачи рекетьори които заедно с крадците са основна пречка за инвестиции в тези отрасли.Друга особенно вредни за България и фермите са Българските туристически фирми, те не закупуват пресни плодове зеленчуци, меса,млека и сирена от Българските феремри за да ги предложат на туристите.А тези български търговци които предлагат на пазарите в курортите български земеделски продукти ги предлагат на 10 пъти по висока цена, вместо на реалната им Българска пазарна цена. С това те убиват селското стопанство,употребява се много малко количество български продукти на изключително висока цена.Всички търговци и ресорантьори вътре в страната могат да живеят с редовни пазарни цени, но тези цени по морето са за
  • 11 гост

    5 0 Отговор
    Не знаех,че Зоров произвежда сирене.
  • 12 мвмм

    5 0 Отговор
    Сигурно Зоров иска да купи още по некою лимузина или джипче. Отдавна не се беше появил.

    Коментиран от #16, #17

  • 13 От друга страна

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Лост":

    Транспорт, преработка(производствени разходи,енергия горива), заплати, осигуровки на персонал,евентуално данъци, дистрибуция на стоката, качват цената до един лев и нещо. Освен това нали не мислиш, че произведеното трябва да се продаде на себестойност(това беше възможно през комунизма,сега не е), т. е трябва да има и известна печалба. Така че възможно е! Може би не си се опитвал да направиш или произведеш нещо в живота си за това разсъждаваш елементарно! Но има време като пораснеш, ще разбереш много неща. Много пречи и корупцията в държавата, която се отразява за съжаление и на нас обикновените хора като крайни потребители и общо взето всички страдаме от нея.
  • 14 Така е всичко не може

    2 0 Отговор
    Митко ,Митко, ако и ти вземеш да се оплакваш ,то аз трябва да съм си изкопал гроба си преди 5 години.
    Дай, данните да ти видим,колко субсидий получаваш.
    Колко ти е оборота, и колко ти са загубите.
    Защото помощи се плащат, само за фирми които ,нямат средства.
    Колко ти е продукцията на склад, включително и в магазините.
    Така е при теб, защото всички искате да затваряте кръга.
    Нещо измислено в България ,копирано от някой нарко барон ,който имитира дейност.
    Във България модела е явно успешен, или ?
    По точно не!
  • 15 Падение

    5 0 Отговор
    зоров се загрижил за българските животновъди.
    зоров е млакоПРЕРАБОТВАТЕЛ
  • 16 Беше в Италия

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "мвмм":

    на ски, ама се върна заради къщата за гости на дъщеря си
  • 17 Скора и него ще погнат

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "мвмм":

    Този се е настанил в стола на председател на млекопреработвателите и никой, не може да го мръдне.
    Оказа се един кандидат за Гешевия контингент, с тези къщи за гости..за друго не са го търсили.
    Ама е хлъзгав, като смок, така дондурка министерството, все едно му е частна собственост.
    Селската пръчка от Сливен ,му козирува все едно ,и е началник.
    От къде този кураж, това "мялко врачанче "от Враца.
  • 18 ДОКО

    0 1 Отговор
    НИКОЙ ОЩЕ ОТ ММА НЕ Е ПОБЕДИЛ ГЕНЕРАЛА НА СМЕСЕНИТЕ БОЙНИ ИЗКУСТВА..БОКО
  • 19 Зоров?? Българските Производители

    0 0 Отговор
    Нокаотираха Бедната част от Народа!! Гледам вчера Кашкавал във Верига СБА от 16до19лв за килограм??? Защо бе Зоров!! Кой гони по 50%печалба??и производителя и Търговеца??? Спекула Зоров по Веригата!!! Млекото нее Тайна на колко се изкопува!! СПЕКОЛА Зоров!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове