Last news in Fakti

20 Май, 2020 15:52 1 436 7

Банско иска поне 2 млн. лв. държавна помощ

  • банско-
  • финансиране-
  • държава

18% е безработицата в града до 30-и април. Съкращения е имало и в Общинската администрация, но са били минимални

Банско иска поне 2 млн. лв. държавна помощ - 1
Снимка: БГНЕС

Банко настоява за държавна помощ на стойност поне 2 млн. лв., с които да минимизира щетите от коронавируса. Безработицата е 18% , мотивира искането си кметът на града Иван Кадев, цитиран от БГНЕС.
"Преминахме през два месеца на изпитание, Банско беше първият град, поставен под строга карантина, все още има хора, които се питат дали и защо бе необходимо затварянето на града. Животът в Банско претърпя кардинални промени", каза Кадев.

"Общината е в трудно финансово положение. Има дълг от 8 млн. лв., което означава вноска от 100 000 лв. на месец.", допълни кметът.

Общината е поискала от Фонд Флаг отлагане на плащанията на част от вноските, а от 30.04.2020г. приходите от данъци са с 13% по-малко от миналата година.
„Разчитаме на правителството както и на стимулите на ЕС. Това трябва да се случи бързо, защото градът се задъхва икономически. Не трябва общината да спира да изпълнява задълженията си”, каза Кадев.

Той обясни, че Общината има ограничения за директен финансов ресурс за подпомагане на бизнеса, затова се търсят индиректни методи.
"Очакваме подкрепа от правителството, защото само със спазване на мерки не става", каза Кадев и добави, че финансов анализ за загубите по и след карантината ще бъдат предоставени на Министерски съвет.

Минималната помощ, която Общината ще иска от държавата, е в размер на 2 млн. лв."Тази цифра е скромна", подчерта зам.-кметът Въчкова.
Според разчети на Димитър Русков все още никой не е получил помощи по мярката 60/40, а всеки ден в Бюрото на труда се регистрират около 20-30 млади.
18% е безработицата в града до 30-и април. Съкращения е имало и в Общинската администрация, но са били минимални.

По думите му най-сериозното изпитание е било поставено пред социалните работници, които в продължение на 14 дни са работили без почивка. Кметът заяви, че през карантинния период е имало сериозни инциденти, а Общинският кризисен щаб е имал отлична комуникация както с Областния щаб с ръководител Бисер Михайлов, така и с Националния кризисен щаб.
Банско е чисто и здраво, заради спазването на мерките и заради близостта на хората с планината, каза кметът. Това бе доказано и с масовото тестване в Банско, Добринище и Места.

Кметът оповести резултатите от тестовете – в града са направени 2010 теста, от които 111 са показали наличие на антитела – тоест 5.57%. В цялата община са направени 2050 теста, които показали наличие на 115 резултата с антитела или 11%.
"Това доказа, че мерките трябва да продължат. Отварянето на града няма да отмени мерките, но пандемията се отразява тежко на бизнеса", заяви Кадев.

Кметът обясни, че са предприети редица мерки за бизнеса като отпадането временно на таксата за синята зона, както и отпадането на таксата за тротоарно право и общински наеми, включително и отпадането на таксата за детските градини.

Всички тези такси ще се заплащат на 50% от сумата, за да може гражданите да се възстановят финансово, а отстъпката от 5% от местните данъци и такси ще се запази до юни.
"Най-тежко е състоянието на туризма, с който се препитава по-голяма част от общината", каза Кадев и допълни, че част от хотелиерите са заявили готовност да отворят обектите си.

Кадев даде и разяснения за отлагащите се събития от летния културен календар. Джаз фестивалът и оперният фестивал ще се проведат, но при строги мерки и с фокус върху българските изпълнители като гост участници. Спортни и културни мероприятия на закрито няма да има. Ще се запазят и културните вечери, провеждащите се в старинния квартал на града и пред църквата.
"Нека всички видят един спасен летен сезон в пандемия", каза Кадев.

Той припомни, че медиците на първа линия ще получат безплатен уикенд в Банско през следващия зимен сезон, който включва хотел, ски училище и екипировка, както и безплатно посещение на културните институти.
Детските градини в града ще отворят на 26 май.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чочо

    7 2 Отговор
    Правете басейни, пък може някой да се отбие.

    Коментиран от #5

  • 2 гост

    9 1 Отговор
    Да да.... Няма да си ги вземат за тях, на Банско ша ги дадат. Хаха.. Искали били...
  • 3 Вуйо

    7 2 Отговор
    Ей, наглост до безкрай. Карантината ги застигна точно когато им свърши сезона.Какво искат?
  • 4 ИСКАМ

    3 1 Отговор
    БАНСКИЯ КМЕТ - КРАДЕЦ КОЛКО МИЛИАРДА ИСКА
  • 5 Чичо

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Чочо":

    ами то басейни си има там достатъчно.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мартин

    1 0 Отговор
    Банско е лицето на България пред света и заслужава подкрепа! Все пак зимата там ще има поредната Световна купа по ски!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове