22 Май, 2020 15:44 2 574 18

70% от пчелите в Тервелско са унищожени

  • кошери-
  • пчели-
  • тервел

Пчеларите недоволстват от липсата на контрол и организират протест в столицата

70% от пчелите в Тервелско са унищожени - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Около 70% от пчелите в Тервелско са унищожени, алармираха стопани. Пробите от лабораторен анализ показват, че насекомите са натровени от забранени препарати за растителна защита, съобщи Нова ТВ.

Пчеларите недоволстват от липсата на контрол и организират протест в столицата.

Мариян Чакъров от Тервел се занимава професионално с пчеларство от 2003 г., като в последните 3 години търпи огромни загуби. Отглежда 150 пчелни семейства и близо 80 на сто от тях са натровени в последните седмици.

„Загубите просто не мога да ги изчисля. Постоянно възстановявам, мъча се да направя някакво пчеларство, но явно няма как да се получи при това системно пръскане, ежедневно, през светлата част на деня”, коментира Чакъров.

Венцислав Вълчев има 90 кошера и е регистриран като млад пчелар преди 3 години. В средата на април установява, че 70% от пчелите му са унищожени. Младежът уведомява контролните органи и заплаща 420 лв. за лабораторен анализ на мъртвите насекоми.

„В пробите на пчелите излезе хлорпирифос-етил, който е забранен инсектицид от началото на 2020 г., както и фенпропиморф фунгицид. Нищо не се случи в крайна сметка”, обяснява Венцислав Вълчев.

Масово натравяне на пчели от препарати за растителна защита има в цялата страна, съобщиха от браншовата организация „Български свободни пчелари”, които имат структури в 20 области.

„Няма никакъв контрол. Тези опасни химични препарати – това са бойни отровни вещества”, смята Ясен Янев, председател на сдружение „Български свободни пчелари”.

От областната служба по земеделие съобщиха, че препаратът, установен при мъртвите пчели, не съвпада с този, с който местният арендатор е пръскал посевите си. Все пак той е санкциониран от Агенцията по храните, защото не е уведомил за третирането.

Пчеларите настояват за законодателни промени, с които земеделските производители да бъдат задължени да използват само безвредни препарати за растителна защита. Те подготвят и протест с исканията си на 23 май в столицата.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гей Билтс

    16 0 Отговор
    Значи иде глад.

    Коментиран от #15

  • 2 bee

    24 1 Отговор
    Края на света е все по близо и това е виновен капитализма и безхаберието!
  • 3 кемтрейлс

    3 15 Отговор
    Хванал ги е Коронавирусът.

    Коментиран от #13

  • 4 Да се знае

    14 1 Отговор
    И това Баба Ванга го е предсказала. Мутрата що не глобява и затвор за пръскане с забранени турски препарати. Само в Мутристан всеки си прави каквото иска
  • 5 HohoBoho

    10 0 Отговор
    И сега кой ще им опрашва растенията?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 пчела

    2 6 Отговор
    глад няма да има защото произвеждат бамбуси които само опрашват и при това и на закрито а всичко живо взе да се прави на пчелари от как вземаха да дават субсидии и ходят само да броят кошерите и да вадят мед

    Коментиран от #18

  • 10 Нема страшно

    1 1 Отговор
    Нема страшно.
    Кат нямаме закони китайчетата шъ ни доставят,МЕД ДЕ.
  • 11 asd

    2 0 Отговор
    Нормално в страната на тиквите
  • 12 Заинтригуван

    0 6 Отговор
    Плачат само пчелари ,които не са прочели нито една книжка за пчелите тъй като това е сериозна наука, а не хоби за неграмотници и такива, които нямат абсолютна никаква представа защо им умират пчелите тъй като не са направили нищо по въпроса, за да докажат причината и тези, които имат проекти, които не могат да изпълняват е най-лесно да се оправдават със земеделците. Специално за тези от Тервел заключението от пробата, която те са платили е, че пчелите им не са умрели от препарат за растителна защита. Да го прочетат внимателно и да покажат него на медиите, а не хлор перифоса, който е минимално количество и лично лабораторния анализ, който са платили доказва, че това количество не може да убие пчелите им. Препарата е разрешен в овощните градини, да вземат да прочетат някоя книжка, би било им полезно. Когато обвиняваш някого без доказателства си много нисък и жалък.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Иво

    2 0 Отговор
    Както би казал бай Шиле, вероятно пчелите умират, защото вече няма МЕЛОДИЯ НА ГОДИНАТА. Но и на нас хората, май ни се вижда края
  • 15 Plovdiv

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гей Билтс":

    Глад ли?! Ако иде само глад, това е нищо. Иде смърт и напълно си я заслужаваме! Само дето виновните за това безумно убиване на природата няма да са единствените наказани...
  • 16 Пчелар

    2 0 Отговор
    Затвор и големи санкций за тези който пръскат със забранени препарати вредни за пчелите !!!!
  • 17 отровно земеделие

    0 0 Отговор
    Земеделието на пшеничените фермери е причината, да обезщети ,пчеларите, толкова отрови и препарати никога до сега не са ползвани в земеделието, направете справка и ще се уверите, всичкипрепарати са отрова от някакъв вид,това че е разрешена в Европейската общност не я прави , чиста капка вода.Това, че има зараза означава, че имунитета е слаб.
    В най-скоро време и почвите ще се осолят от силитрата, идва време.Нали има, стотици умове в министерството, на този въпрос някой обърнал ли е внимание, или" не е дошло време"?
    Моите десет кошера, отдавна измряха, с шепи ги ринах !
  • 18 богат на гладен не вярва

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "пчела":

    А тези, които отглеждат зърнени култури ,броят декарите и фалшивите договори , с които са направели българския народ заложник на техните европейски субсидии.
    Пък и строго пазени от Прокуратурата и полицията.
    Как, няма да има нагаждачи, те са елита в момента?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове