ФАКТИ.БГ

Министър Емил Димитров обяви три нови защитени територии

Процедурите по обявяване и на трите защитени територии са проведени в съответствие с изискванията на Глава трета от закона за защитените територии

Публикувана: 22 Май, 2020 21:50
10 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1130
Министър Емил Димитров обяви три нови защитени територии
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

През месец май са обнародвани три заповеди на министъра на околната среда и водите за обявяване на защитени територии - две защитени местности и една природна забележителност. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Със Заповед № РД – 208 от 05.03.2020 г. на министъра на околната среда и водите е обявена защитена местност „Средно поречие на река Негованка“, в землищата на село Ново село и село Емен, община Велико Търново, област Велико Търново (обн. ДВ, бр. 40 от 05.05.2020г.), с обща площ от 521,865 дка, заведена под номер 599 в Държавния регистър на защитените територии при Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Защитената местност е обявена на основание чл.39, във връзка с чл.33, ал.1 от Закона за защитените територии (ЗЗТ), с цел опазване на характерен карстов ландшафт, крайречни гори и групи вековни дървета по поречието на река Негованка, находища на застрашени и защитени растителни видове – елвезиево кокиче (Galanthus elwesii) и снежно кокиче (Galanthus nivalis), местообитания на застрашени, уязвими и защитени животински видове – черен щъркел (Ciconia nigra), обикновен мишелов (Buteo buteo), бухал (Bubo bubo), гарван гробар (Corvus corax), видра (Lutra lutra), европейска дива котка (Felis silvestris) и др. Предложението за обявяване на защитената територия по реда на глава трета от ЗЗТ е внесено в МОСВ от кметство Ново село и Туристическо дружество „Академик – ВТУ“.

На територията на защитената местност са забранени редица дейности като строителство, промени в хидроложкия режим и речното легло на река Негованка, добив и изземване на инертни материали, разораване и залесяване и др.

Защитена местност „Средно поречие на река Негованка“ не се припокрива със защитени зони от екологичната мрежа „Натура 2000“. Намира се в относителна близост до природна забележителност „Каньон на река Негованка“ и защитена зона „Емен“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

Със Заповед № РД – 212 от 06.03.2020 г. на министъра на околната среда и водите е обявена защитена местност „Серапионова пещера“, в землището на село Лютиброд, община Мездра, област Враца (обн. ДВ, бр. 45 от 15.05.2020г.), с обща площ от 2,21 дка, заведена под номер 600 в Държавния регистър на защитените територии при Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Защитената местност е обявена на основание чл.39, във връзка с чл.33, ал.1 от Закона за защитените територии (ЗЗТ), с цел опазване на местообитания на видове прилепи от национална и европейска значимост: голям подковонос (Rhinolophus ferrumequinum), малък подковонос (Rhinolophus hipposideros), южен подковонос (Rhinolophus euryale), голям нощник (Myotis myotis), остроух нощник (Myotis blythii), пещерен дългокрил (Miniopterus schreibersii), дългопръст нощник (Myotis capaccinii), както и видове безгръбначни животни, сред които и троглобионтното насекомо Beskovia bulgarica. Предложението за обявяване на защитената територия по реда на глава трета от ЗЗТ е внесено в МОСВ от Дирекция на природен парк „Врачански Балкан“.

На територията на защитената местност са забранени строителство, извеждане на сечи, с изключение на санитарни, изкопна и друга дейност, водеща до трайни промени на ландшафта, скално катерене и екипиране на катерачески маршрути, провеждане на снимки и масови мероприятия, влизане в пещера в периодите 25 май-31 юли и 1 ноември-1 април и др.

Със Заповед № РД-209 от 05.03.2020 г. на министъра на околната среда и водите е обявена природна забележителност „Пещера „Дедова дупка““, в землището на село Челопек, община Враца, област Враца (обн. ДВ, бр. 40 от 05.05.2020г.), с обща площ от 15 дка и подземните части на пещерата, заведена под номер 546 в Държавния регистър на защитените територии при Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Природната забележителност е обявена на основание на чл. 39, във връзка с чл. 23, ал. 1 от Закона за защитените територии (ЗЗТ), с цел опазване на характерен подземен ландшафт, включващ 28-метрова пропастна пещера, забележителна със своите калцитни образувания - сталактити, сталагмити, сталактони, дендрити, завеси, повлеци, ситрови езера, както и калцитни кристали с дължина 5-12 см., скална гъба и езеро.

Предложението за обявяване на защитената територия по реда на глава трета от ЗЗТ е внесено в МОСВ отново от Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“.

Процедурите по обявяване и на трите защитени територии са проведени в съответствие с изискванията на Глава трета от ЗЗТ. Проведени са комисии на основание чл. 38, ал. 1 от ЗЗТ с представители на заинтересованите институции, които след проведена дискусия са приели предложенията за обявяването им

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 1 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
РЪМПЕЗИ
1 Отговор
ЧЕТВЪРТАТА ЗАЩИТЕНА ТЕРИТОРИЯ Е БАНКЯ И САРАЙСКИТЕ ЛИВАДИ...

Оценка:
-0 +8

Брах ви лайката герберска
2 Отговор
А в гората до Стара Загора секат дървета и строят насред гората!

Оценка:
-0 +7

3
Този коментар е премахнат от модератор
А бе
4 Отговор
Парк Росенец и той е обявен за защитена местност - защитена от гражданите на РБ, защото там се намира защитеният вид Falco rupicoloides agente!

Оценка:
-0 +7

ПАРАЗИТ
5 Отговор
ТОЗИ Е МИНИСТЪР ЗА ДА ВЗИМА ЗАПЛАТАТА ОТКРАДНАТА ОТ НАС

Коментиран от #9


Оценка:
-0 +7

VVV
6 Отговор
А сараите на Доган що са на брега??? Нали брега е общ ???Защо герб и патриотите дадоха обществена собственост на Доган ??? Няма достъп до брега като по закон.

Оценка:
-0 +7

Министъра
7 Отговор
Кариеристо.

Оценка:
-0 +4

Цецо Цецов
8 Отговор
Моят асансьор е защитена зона. А вие Ганьовци гласувайте за ГЕРБ и ще се оправите. Аз се оправих.

Оценка:
-0 +5

ВЯРВАТЕ ЛИ НА ДОКАЗАН И ОСЪДЕН ЛЪЖЕЦ ББ
9 Отговор

До коментар #5 от "ПАРАЗИТ":


Къци Вапцаров към кмета на Варна Портних: Ако изядат по една порция умряла риба и човешка тор, ще ми се повиши доверието на 100%

Оценка:
-0 +2

още един некадърник
10 Отговор
А Ревизоро се появи по новините. Де беше тая седмица , за риба ли ? Вземай такъмите и три дни да обикаляш Варненското езеро, Драганово и Старосел. Там хората ще те посрещнат и ще ти покажат нови неща. Може и рибка да те почерпят. герберски боклуци, отходни кенефни канали, тонове умряла риба !

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери