Last news in Fakti

25 Май, 2020 12:53 3 508 33

Промени на министерството на туризма застрашават живота на летовниците у нас

  • бчк-
  • български червен кръст-
  • летовници-
  • спасител-
  • спасители-
  • плаж-
  • плажове

Оставянето на един спасител на пост по плажовете е опасно, предупреждават от Бъллгарския червен кръст

Промени на министерството на туризма застрашават живота на летовниците у нас - 1
Кадър: БНТ

По-малко спасителни постове и по-малко медицински пунктове на по-малко натоварените плажове. Тези промени предлагат от Министерството на туризма да бъдат направени в Наредбата за водно-спасителната дейност, която не е актуализирана от 1996 година. Разстоянието между спасителните постове ще бъде вече 150 метра, а не 100 метра, както досега.

Причините за исканите промени са оптимизация на плажовете и намаляването на разходите за концесионерите. Ще създаде ли това изискване проблеми за опазване живота на туристите по Черноморието?

"Тези промени, особено предложението да остане по един спасител на пост биха довели, според становището на нашата организация до повишаване риска и опасностите за живота на туристите. Най-вече заради това, че системата на водното спасяване вече над 50 години е базирана на това, че на един спасителен морски пост са двама спасителите, така са обучавани самите спасител и техниките по водно спасяване са базирани на това, че се правят от двама спасители. Оставянето на един спасител на пост ще доведе до повишаване опасността. Промяната на една система трябва да се направи след задълбочен анализ и оценка на риска от експерти. Освен живота и здравето на туристите, тук е отговорността на спасителя. Той носи наказателна отговорност. Една такава промяна ще засегне и двете страни", обясни пред БНТ Милена Сиракова - директор на БЧК-Варна.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    21 1 Отговор
    Ами тя рибата се вмирисва от главата, то не става само да стрижеш и доиш, трябва и добре да ги храниш да ги разкарваш да ги пасеш,
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Споко нема да има балъци

    21 0 Отговор
    По мутроморието така че спокоино плажовете ше са пусти
  • 7 КАП

    20 0 Отговор
    Ако б.б. тръгне по улиците само с един бодигард какво ще му се случи???
  • 8 Шекспир

    13 0 Отговор
    Хората са го казали.Сам човек само в тоалета.
  • 9 Jeep

    15 0 Отговор
    По един cпacител през поcт дaже дa ги cложaт, червения флaг пермaнентно зaковaн и вcичко е точно...то минaлaтa годинa не cе нaпълнихa плaжовете, тa cегa ли.

    Коментиран от #26

  • 10 Химера

    22 0 Отговор
    Вие още ли се надявате на туристически сезон? Народът– наляво, надясно, но извън бгто. Така го сътвориха управниците. Жалко, че наистина имаме добре обучени спасители, които също ще се изпарят в чужбинско, поради мизерното заплащане.
  • 11 Послушко

    18 1 Отговор
    А, дамата с конската физиономия на какво мнение е?
  • 12 Бг Туриста

    15 0 Отговор
    Драга госпожо Сиракова, не се притеснявайте особенно. Поради изтичащите варненски фекалий, морето е с такава плътност, че практически е невъзможно човек да се удави, дори и да иска. Впрочем такова е положението по цялото фекаломорие. Така че търсете си работа по чужбинско....в Гърция колкото и спасители да пратите, все ще са малко.
  • 13 хаберих

    9 0 Отговор
    "Оставянето на един спасител на пост по плажовете е опасно, предупреждават от Българския червен кръст." Пак българска работа. На триците скъпи,евтини на брашното.
  • 14 оня с коня

    1 10 Отговор
    Ей русофили противни,Хем оплаквате БГ че Сезонът е ТОТАЛНО провален от Пандемията,хем демонстративно заявявате че няма да стъпите на Лайноморието а ще разпускате в Гърция,а на всичкото отгоре и недоволствате че Спасител щяло да има вместо на 100 - на 150м?!А що не се бръкнете ВИЕ да плащате на Спасителите,а се тръшкате когато Правителството посегне да взема Заеми щото в Хазната парите намаляха?А ВЪДРИЯТ НАРОД го е казал:Ако ти е писано да се Обесиш,няма се удавиш...което значи че ИЗОБЩО няма нужда от Спасители.

    Коментиран от #16, #22, #25

  • 15 Маргинал

    6 3 Отговор
    Е, те шамандурите последно време са до коленете, така че може и без спасители. Плажа е окупиран и отвън, и отвътре. Надлежно завзет.
  • 16 Барба Гканьо

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "оня с коня":

    Публикувано във факти.бг: !А що не се бръкнете ВИЕ да плащате на Спасителите..ами то на практика се оказва че точно НИЕ им плащаме...Тази проста истина ако не можеш да разбереш, значи коня ти има повече акъл от тебе. Което си е самата истина де...затова не можеш да разбереш причинно-следствените връзки в нормалния свят.Капиш ...или не Капиш???
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гост

    5 0 Отговор
    И по един спасител е много. Кой е луд да се къпе в ексременти?
  • 22 Коня на оня

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "оня с коня":

    То и от лекари по морето няма нужда ,защото "Въдрият народ е казал ,ако ти е писано да се Обесиш..."Просто цитирам каубоя.

    Коментиран от #24

  • 23 Български турист

    6 0 Отговор
    Ако Ангелкова влезне в морето, ще влезна и аз.
  • 24 Барба Гканьо

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Коня на оня":

    Абе казвам му аз, че коня му има повече акъл от него , ама кой ти слуша....
  • 25 Стрелата

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "оня с коня":

    Тотално си изтрещтял кво общото има спасители и заеми нерде Ямбол нерде Стамбол утиваи да лижеш на. Толупа дупето Бързооо.
  • 26 чичо

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Jeep":

    Да ама напълнихме турските и гръцките плажове-щото все се оплакваме,че сме бедни.

    Коментиран от #27

  • 27 Бг Туриста

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "чичо":

    '' Парите отиват там, където ги уважават''...да знаеш кой го е казал ...айде, помисли си и ако те затруднява мисленето, така както родните мутрохотелиери, обади се на приятел...

    Коментиран от #33

  • 28 Решихме

    3 0 Отговор
    тази година отпуск на село.Райско място! Двор със зелено,асма над беседка,цветя на купища.Тихо,спокойно,въздуха е кристален! На цигара пешком- реката.Още повече зелено,трева,върби и огромни дървета.Водата все още е недокосната от разни" бизнеси". Въдици,скаричка,бирата във водата.На 3 километра има микроязояир.Зарибен! Е, зеленина няма толкова ,но бреговете са от чист пясък! Готов плаж плюс риболов и кулинарни екстри.Два чадъра( никой не те спира) и готово.Плащаш еднократно 5 лева,ако хвърляш въдица.Не ми пука,че някой ме нарича селянин!

    Коментиран от #32

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Защо триете истината?

    5 0 Отговор
    Истина ли е, че бивши Сиксджии вилнеят по морето, бивши колеги на Мутрьо? Истина е. Направиха ли така, че българите започнаха да предпочитат Гърция, направиха го! С всяка година качеството падаше, мутризацията се засилваше, хората се отвръщаваха! Това се знаеше и виждаше от Мутрьо, но него го интересуваше красавицата - министър да обикаля по курортите и събира таксата Спокойствие. Днес се видя, ме Царят е гол. Няма кой да се мине и да почива на Кафявото море. Бедните англичани, пияници и наркомани няма да дойдат! Няма кой да им прибутва ментета алкохол и дрога, което значи, че нови Поршета или Бентлита няма да има. Препоръчвам на мутрагените да превърнат тези мастодонти в пилчарници или гъбарници!!! Поне малка полза да има. Му-ха-ха!!!
  • 31 Гост

    1 0 Отговор
    Свалиха си ДДС-то за своя бизнес, защото всички бивши и настоящи управляващи имат такъв. Намлиха спасителите и си увеличиха охраната.
  • 32 Домакин

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Решихме":

    Лесно е така да се говори. Когато имаш 20 години по-млада любовница, нещата не са толкова лесни.
  • 33 Домакин

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Бг Туриста":

    Много хора допускат, че мутро хотелите са за да приемат почиващи от народа. Целия този бизнес, който е основан на замъци, без посетители, е за да се перат пари. Какво обслужване, какво отношение търсите?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове