29 Май, 2020 11:24 1 657 18

Световната банка ще ни консултира за образованието

  • световна банка-
  • образование

Текстът на документа обаче предизвика негодуванието в лицето на опозицията от БСП

Световната банка ще ни консултира за образованието - 1
Снимка: БГНЕС

С остър спор между управляващи и опозиция стартира днешното заседание на парламента.

Причината - споразумението за предоставяне на консултантски услуги между Министерството на образованието и науката (МОН) и Международната банка за възстановяване и развитие, подписано на 12 февруари 2020 г., което днес парламентът ратифицира. Споразумението е в изпълнение на подписания меморандум за разбирателство от 1 септември 2015 г. и предвижда партньорство и подкрепа в усвояването на Европейските структурни и инвестиционни фондове, съобщи БГНЕС.

Международна банка за възстановяване и развитие (МБВР) е една от петте институции, които обхваща Групата на Световната банка.

Текстът на документа обаче предизвика негодуванието в лицето на опозицията от БСП. „Това е поредният такъв договор, който се сключва между Световната банка и образователното ведомство. Това е порочна практика и ние ще гласуваме „против“ предложеното споразумение“, заяви от парламентарната трибуна депутатът Николай Цонков.

Според него образованието и науката в България продължават да бъдат „тежко недофинансирани“, което води до „натрупването на сериозни проблеми“. Цонков обвини управляващите в „грешни политики“ в тази сфера и допълни: „С подписването на това споразумение вие признавате, че не може да се справите с проблемите в образованието в България“. Според него 3 млн. лева, каквато е стойността на споразумението, е твърда голяма цена, която страната ни трябва да плати за услугите. „Аз съм отсега убеден в резултата – нула. Нищо няма да постигнем с подобни споразумения“, убеден е той.

Отговорът на ГЕРБ не закъсня. „Цинично е поведението и отношението към една важна тема на някои колеги. Във време, в което се дават изключително много средства за образование в България, което никога не е било в историята на българското образование, да се изправиш и да кажеш, че има недофинансиране – цинично е!“, контраатакува Галя Захариева от Комисията по образование.

„Резултатът беше нула, когато управляваше БСП“, отвърна тя на критиките от страна на опозицията.

Захариева призова всички да подкрепят споразумението, защото то ще осигури добър обмен с експертите от Световната банка и припомни на левицата, че по време на тяхното участие в управлението министри са ходели на обмен чак в Сингапур, за да придобиват знания и умения от образователната система там.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 troy

    16 0 Отговор
    а, тъй! плащай българино, плащай! ти си богат плащай на когото ти падне и за каквото ти падне!
  • 2 Димов

    23 0 Отговор
    Явно съсипването на образованието ни не върви по план. Трябва по-крути и радикални мерки за опростачване на населението и промивка на мозъка. Не им харесва, че след 30г антибългарска политика, ние още си спомняме за робството и тачим Вазов и Ботев.

    Коментиран от #3, #5, #12

  • 3 И това ще преживеем но защо все ние

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Димов":

    По-точно няма как да бъде казано. Съжалявам, че мога да Ви поставя само един плюс. Заслужавате поне 500+

    Коментиран от #8

  • 4 ооо дааа

    12 0 Отговор
    СВЕТОВНАТА БАНКА И ОБРАЗОВАНИЕТО В БГ.....?????>>>!!!!!!А БРАВО БЕ...НОВА ПАРА ЗА КРАДЕНЕ
  • 5 ооо дааа

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Димов":

    ТОЧНО КАЗАНО
  • 6 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    12 1 Отговор
    Сега го закъсахме.... Приемането на € ще ни доубие
  • 7 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    13 0 Отговор
    Докога раята ще търпи безродните калинки на Шайката ?????????????? Излезте на един протест, бе шушумиги
  • 8 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "И това ще преживеем но защо все ние":

    Събудете се !
  • 9 това

    10 0 Отговор
    вече не се понася! Народе, докога ще търпиииииииш?
  • 10 Затваряме училища

    13 0 Отговор
    Затваряме училища, но ще плащаме на св.банка да ни пробутва скъпоплатени експерти да дават акъл как да съсипем и това, което остана от образованието ни.
  • 11 куку руку ку

    6 0 Отговор
    Направо затваряйте училищата! Планът на Гейтс, за намаляване емисиите на СО2 в действие. Неуки хора потребяват по-малко енергийни ресурси и от там по-малко въглеродни емисии.
  • 12 ееее

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Димов":

    Хехе"Международната банка за възстановяване и развитие" 1 не е Международна, а амерска 2 Никого до сега не е възстановила и 3 развитието да е само толкова колкото да вървят подкупите на местните главнюци. Чакайте образование и здравеопазване на кукуво лято.
  • 13 3.14К

    11 0 Отговор
    Планирано съсипване на образование, култура и история , от скъпо платени НПО на Сорос. Те и социалното министерство са негови кадри.
  • 14 Истината е

    2 2 Отговор
    Че ще черпят опит от нашето образование, за да си обяснят как държавата успява да създаде качествено образование с народни пари. После ще приложат този "добър" опит в техните страни, за подобряване на тяхното образование и ще последва съсипване на нашето. Т.е. ще се ограничи държавното образование. Което е добре, защото то масово се използва от потенциалните емигранти. И ще спре кранчето за талантливите и бедни българчета, готови да загърбят родината си в стремежа да развият големите си умствени способности, в полза на знаете КОЙ........
  • 15 Морски

    10 0 Отговор
    А бе те банка ли са или МЕНСА? - Разбирате ли как ни ограбват?
  • 16 Сандо

    7 0 Отговор
    Явно са им малко 50-те процента функционално неграмотни.Унищожаването на България и българите трябва да се ускори!
  • 17 Очакващ

    5 0 Отговор
    Очаквам новината: - Педофилите ще дават съвети за детските градини и училищата.
  • 18 Факт

    5 0 Отговор
    Вместо да наливат пари в самолети на хартия можеха да ги вложат в образованието ни. Освен това доколкото чух министъра на образованието краде в особено големи размери и безцеремонно. Световната банка каква роля има в образователната ни система?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове