Last news in Fakti

31 Май, 2020 15:52 2 821 28

Румен Петков: Аграрният ни сектор е разбит

  • румен петков-
  • абв-
  • селско стопанство-
  • аграрен сектор

АБВ настоява за възстановяване на хранителната индустрия

Румен Петков: Аграрният ни сектор е разбит - 1
Снимка: БГНЕС

Аграрният сектор е разбит и разсипан по всички възможни начини, при това съзнателно и с инструментите на държавата. България скоро може и да не е в състояние да гарантира хранителния си суверенитет. Това коментира пред медиите във Варна председателят на ПП АБВ Румен Петков.

„Давам два примера: По-малко от 5% стопанисват 85% от износната земеделска продукция. Секторът плодове и зеленчуци се унищожава съзнателно, в сравнение със зърнопроизводството. Секторът на плодовете и зеленчуците получава 2,5% подкрепа от себестойността си, докато зърнопроизводството получава 40% подкрепа от себестойността си. И това е политика на правителството на Борисов – 1,2 и 3. За сметка на това, износната земеделска продукция от зърнопроизводството се изчерпва с пет култури – пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица – ние не изнасяме нищо друго. И трябва да е ясно, че ние изнасяме суровина, а не краен продукт. От АБВ настояваме за възстановяване на хранителната индустрия. Ние сме докарали зърнопроизводството дотам, че вече не произвеждаме хлебна пшеница или може да се каже, че тя е нищожно малък процент. Ние произвеждаме мека пшеница, която в общи линии се ползва за фураж“.

Петков даде и пример, който очертава катастрофата на животновъдството ни - българският народ се нуждае от 400 хил. тона месо, за да може нормално да се изхранва. Повече от три пъти по-малко обаче се произвежда у нас, всичко останало е внос. Той подчерта, че това са изключително сериозни проблеми, но те не се коментират пред обществото от правителството на Борисов.

„Това е пряко посегателство върху здравето на българските граждани, това е пряко посегателство върху националната ни сигурност. В млякото и млечните продукти продължава интервенцията на растителни масла и очевидно, че държавата е неспособна да се справи с този проблем. Казвам го, за да сме наясно, че с изкупни цени на кравето мляко 60-65 стотинки – няма как да стане. Изкупни цени на овчето мляко с цени от 1,10-1,20 лв. – няма как да стане“, категоричен бе Петков.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Потънаха

    27 4 Отговор
    милиарди от ЕС в мафиотски ръце ! А г-жа министЕрката е за Сливен доде е жива !

    Коментиран от #26

  • 2 Будалата

    12 18 Отговор
    Ти откри Америка бе Колумб. А аз се чудя кой пикал у шадраван? Ако си ти снишавай се. По тихичко.

    Коментиран от #21

  • 3 Емил

    16 29 Отговор
    Тоя не е в час! Статистиката и да лъже, пак не може с толкова да изкриви показателите, за да подкрепи тезата на комунистите! Аграрния сектор се съсипа от 44 до 48 година - колективизация и БКП. Сега живна, благодарение на ЕС, ама бившите ченгета успяха да заграбят лъвския пай от земята и сега само цоцат!
  • 4 Майна

    12 9 Отговор
    Моите уважения, ама има ли сектор от който не разбираш...Помня едни твои срещ с едни братя, когато беше министър на вътрешните работи...Много си помъдрял ли..,преосмислил ли си нещата, за народа български ли те заболя? Дано е така, тогава ще те подкрепя..
  • 5 колю

    12 9 Отговор
    Откъде да вземем баби.ученици.студенти и войници.на тях се крепеше селското стопанство.
  • 6 цербер

    26 5 Отговор
    Румен Петков: Аграрният ни сектор е разбит. РАЗБИТ Е,ЗА ДА МОЖЕМ ДА ВНАСЯМЕ ЗАПАДНИТЕ СЕЛСКОСТОПАНСКИ СТОКИ И ХРАНИ.
  • 7 VALI

    16 4 Отговор
    Румба, това е до болка позната истина и още дават се субсидии за дини, домати не поливни , тикви, сливи и пр. произведени по документи. Колко тикви и дини изнася България и колко дини , домати и др. зеленчуци внася.ЕС и Турция основно има нужда от нашата пшеница като суровина после вносяме от тех макарони, спагети и пр.
  • 8 сггсгс

    27 5 Отговор
    Имахме много развито стопанство до 1989 ,после с лека ръка го срутиха ! А земите попаднаха в ръцете на мутри срещу жълти стотинки !

    Коментиран от #9

  • 9 Емил

    9 23 Отговор

    До коментар #8 от "сггсгс":

    Ти нормален ли си?! Аз не помня до 89 да съм си купувал ягоди, даже дините бяха с опашка, праскови - от показния, кайсии - на картинка, домати - ако си отгледаш или откраднеш от износа за СССР!!! Само ябълки имаше, ама върнати от Москва!

    Коментиран от #15, #16

  • 10 Къ тъй?

    8 15 Отговор
    До 89 имахме много развито стопанство и в магазините нищо нямаше, ся много зле стопанството пък магазините пълни?
  • 11 месара

    5 9 Отговор
    импексова му е обещала да го назначи за премиер - най мало !
  • 12 АХА СЪБУДИ СЕ

    12 2 Отговор
    МИТА. .МИТА. .КВОТИ. .РАЗРЕШИТЕЛНИ. .ВИРУСИ ПО СВИНЕТЕ. .ПО КОКОШКИТЕ. ..КУПУВАЙ МЕСО ОТ ЗАПАДА С ХОРМОНИ ХИМИЯ И РАК. .РАК АЛЕРГИЯ. ..30 ГОДИНИ ДА СЕ СЪБУДИШ
  • 13 фигаро

    7 3 Отговор
    Румене,като си толкова протов ГЕРБ що ги подкрепи на изборите за кмет в Благоевград а?
  • 14 Руски еничарин

    5 6 Отговор
    Този еничарин каквото и да говори и върше е в полза на азиатските си господари
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ежко

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "Емил":

    Ти пък къде си живял?!?Да банани и мандарини -само по Коледа, но ягоди,домати, дини имаше тонове в сезона.Дори първите парникови домати /произведени от частни стопани/ бяха по магазините в средата на април!Български -101%.Е...бяха по 2,7 -3 лева килото и затова повече от 2-3 домата не си купувахме...

    Коментиран от #17, #20, #23, #25

  • 17 Частни оранжерии,

    6 3 Отговор

    До коментар #16 от "ежко":

    През социализма ? Айде бе! Дини и домати имаше, но ягоди и череши, ако се доредиш! При плановата икономика, какви са им били плановете, всяка година дефицит, на нещо. Кога чесън, кога картофи.... И това във “витрината” на соца, гр. София! Истина е, че в сезона, през шейсетте години, на 20-ти век, цената на доматите, спадаше до 5/пет/ стотинки килото. Е мекички бяха, явно върнати от внос...
  • 18 Консервната

    4 1 Отговор
    Промишленост изкопуваше на зелено продукцията, с предплащане, през соца. След износ първо и второ направление, за валута, за народът какво, Румене? Как бе в Плевен, помниш ли?
  • 19 ... село Бреница,

    4 2 Отговор
    Вино кара воденица, животът, Там, е същински Рай”... На комунетата съсипаха нещата...
  • 20 Шестдесет

    7 2 Отговор

    До коментар #16 от "ежко":

    И седма, осма година, Тодор Живков, отдаваше земи,Безплатно, за самоЗадоволяване нуждите , на гражданите, поради недостиг на храни! Дори в София. Примерно в Западният парк, тогава Христо Михайлов.
  • 21 Бай Митьо

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "Будалата":

    Брей какво Велико откритие направи ПИКАЕЩИЯТ ВЪВ ФОНТАНИ В ЦЕНТЪРА НА ПЛЕВЕН. А сега дава акъл без да го има.
  • 22 В северното полукълбо ,

    5 2 Отговор
    На Земята, има свърх производство, на зърнени култури. От там и спад на цените, доходността. Но Руменчо, кой създаде зрънчовците и от кое котило са?
  • 23 За частно ползване ,

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "ежко":

    На земи, в страна ни чувал ли си? 100 квадрата зеленчукова градина, 500 квадрата бостан, няколко декара кокоруз-царевица. В защо? Защото властта не се справяше с фуража и храните!

    Коментиран от #24

  • 24 нашия

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "За частно ползване ,":

    приятелю някой яко те е заблудил ама МНОГО ЯКО-дълго е за обяснение тук мога да ти го обясня лично от първо лице с факти и документи-и забележи не български или руски
  • 25 нашия

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "ежко":

    не заят децата и си съчиняват---ако мине номера-ама има още живи които много добре знаят кое как беше-те малки глед да изкарат някой лев от 'правилни' постове,но не съзнават че за стотинки си продават бъдещето-а не им се и гърби за прехраната ако може по мекото и лекото-така ги възпитахме
  • 26 ееее

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Потънаха":

    Тоя сега ли го разбра, близо 25 г режете за метал сега се сетил
  • 27 123

    3 0 Отговор
    Основния проблем на производителите на зеленчуци,плодове, млеко и месо са кражбите на продукцията им и животните, друг проблем са рекетьорите прекупвачи, и след това следва проблема са достъпа и дистрибуцията на тази продукция до пазарите в България и чужбина.Това са предимно проблеми който държавата трабва да осигури и реши, не е само в даването на субсидии, Жиганин не може да иде и окраде един блок пщеница но може да окраде един блок дини и да ги продаде за това е така.
  • 28 Светла

    1 0 Отговор
    прав е, но не е първият който го казва проблема идва от това, че както всички преди него и той само изброява недостатъци, но предлага механизми за справяне с проблема. русофилите скачат вън от ЕС, квотите на ЕС за земеделие определено не са благосклонни към нас, но излизането от Ес означа, че ако продукцията ни се предлага на евро пазарите то тя ще е по-скъпа от тази вътрешна за ЕС, износ към Русия, руския пазар е голям, а изискванията за нивото на пестициди са много вели, т.е може да продаваш и купуваш всякакви боклуци, само питайте китай, но ако се ориентираме към русия това означава само един купувач, който ще има властта и силата да диктува правилата и те определено няма да са в наша полза. по-реалистичен вариант е предоговаряне на квотите и промяна във вътрешното законодателство за стимулация на производителите, добро начало би било да се говори със земеделците, за да кажат и те как виждат нещата и да се търси какво може да се направи какво неможе, компромиси и т.н. аз не се занимавам със земеделие на подобни изказвания само мога да кимам ако съм съгласна, но това няма да реши проблема.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове