Last news in Fakti

5 Юни, 2020 13:24 1 776 44

Нинова: Искаме чиста вода, чиста храна и чист въздух

  • корнелия нинова-
  • криза-
  • неолиберален модел

Лидерът на БСП подчерта, че коронакризата е доказала необходимостта от леви политики и че ролята на държавата е преосмислена чак сега – нещо, за което левицата настоява от години

Заради кризата с COVID-19, в света и в България, много политики се преосмислиха. Ние сме последователни в лявата ни политика и сме автентичен носител на тези неща, които сега десни и центристки партии предлагат. Кризата показа, че сегашният неолиберален модел не работи. Не всичко се диктува от пазара. При такива условия, големите корпорации изяждат малките и средни фирми. Неравенствата се увеличават между хората. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред БСТВ, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Тя подчерта, че коронакризата е доказала необходимостта от леви политики и че ролята на държавата е преосмислена чак сега – нещо, за което левицата настоява от години.

„ГЕРБ могат да съсипят всяка добра идея. Вземат добрата идея и я опорочават“, категорична бе Нинова, като припомни обещанията на правителството към производителите, чиято земеделска продукция трябваше да се изкупува и налага в търговските вериги. „Нито изкупиха продукция, нито задължиха веригите да предлагат 20% родно производство“, допълни лидерът на БСП.

По повод цената на тока, Нинова коментира: „Беше намалена цената на газа с фанфари на правителството, въпреки че не беше тяхна заслуга. Сега се увеличава цената на парното, което е нелогично. Защо КЕВР правят това и защитават ли нечии интереси?“ Тя подчерта, че Борисов отправя закани за уволнения на КЕВР, въпреки че тя е независима комисия, избрана от парламента: „Когато Борисов каза, че ще ги уволни, те изведнъж обявиха, че намаляват цената. Няма обективни критерии за цена, няма действащи институции, според волята на един човек се решава съдбата на милиони българи."

Нинова обърна внимание, че е нужен ясен план за излизане от кризата и че е липсвал съдържателен анализ за бюджета на страната към момента на кризата, което е било необходимо, за да се определят приоритети в икономиката – отраслите, които носят най-много добавена стойност към БВП да бъдат стимулирани, за да могат да издърпат останалите. „Вместо това - управляващите действат на парче – подпомагаха тези, които протестираха, за да няма социално напрежение. Така не се управлява държава“, смята Нинова.

Тя каза още, че потреблението може да се повиши чрез увеличението на доходите, но вместо да се дават безвъзмездни помощи на хората в трудно положение, каквато е била практиката навсякъде в Европа, те са получавали единствено кредити, които трудно или невъзможно ще обслужват. По думите ѝ за съжаление държавата не е търсила начини да привлече инвестиции във време, в което западни фирми изтеглят инвестициите си от Китай в Източна Европа.

Нинова постави акцент още върху нуждата от реформа в секторите земеделие и здравеопазване. „Абсолютно необходим е нов модел в здравеопазването. В кризата тежестта се изнесе от държавните и общински болници, а те са в най-тежко състояние. Държавното и общинското здравеопазване трябва да е грижа номер едно. Болниците не трябва да бъдат търговски дружества“, заяви още Нинова.

Относно приоритетите на правителството, председателят на левицата коментира: „Санирането за една част от хората беше безплатно, на втората част – ще трябва да си доплащат. А трети изобщо няма да могат да се възползват от него. Това е разделение. За тези милиард и половина ние предлагаме вместо саниране – реформа във водния сектор. Ремонти на язовири, пречиствателни станции, помпени станции, възстановяване на водопреносната мрежа и напоителни системи, решение на всички проблеми с безводието, мръсната вода. По този начин ще се стимулира икономиката, но ползата ще е за всички“.

„Нужни са чиста вода, чиста земя, чиста храна и въздух. Забравиха се сметищата с чужд боклук. Проблемът с екологията е изключително важен, най-вече погледнат през здравето на хората. Ето там могат да се инвестират средства“, коментира Нинова.

По случая с Божков, тя изтъкна, че това е брилянтен пример за паралелна държава и задкулисие. Дали си е свършила добре работата прокуратурата се оценява само по това дали има издадена осъдителна присъда накрая, посочи тя.

 


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    28 7 Отговор
    Нинова: Искаме чиста вода, чиста храна и чист въздух. КАЧЕТЕ СЕ ГОРЕ НА ПИРИН И НЕМА ПРОБЛЕМИ. И ТЕ ТАКА.

    Коментиран от #12, #15

  • 2 бис

    24 6 Отговор
    нинова нинова ..............- пийте по едно пиене довечера с бойко.............., и мани тези глупости за пред народеца
  • 3 шири

    20 5 Отговор
    "Ние сме последователни в лявата ни политика и сме автентичен носител на тези неща." Да не сте компакдиск,ма Корни?
  • 4 решението

    27 6 Отговор
    Емигрирай при сина си.
  • 5 В е л и к и я

    22 5 Отговор
    Ходи да копаш на полето като искаш чиста храна , всеки може да иска на думи и да се излежава .. ! Аз на теб и на останалите политици и г.вна не бих ви дал да ядете .. !
  • 6 Ivan

    18 4 Отговор
    Всички политици са измамници и живеят за сметка на народа!
  • 7 месара

    28 6 Отговор
    ма другарко “ загрижена “ импексова , що ги нямахме тия неща и всички други благини за които призоваваш , до като бяхте на власт ?
  • 8 Човек

    28 3 Отговор
    Девизи на бсп/бкп : Искаме да искаме.Дайте да дадем.Ние сме способни на всичко за НАС...........
  • 9 Как да стане?

    15 1 Отговор
    Като в същото време искате и да сте богати??? Първия милион, след него още милиони След тях милиарди..... То няма край! Светът чакал първия си трилионер!!!!!!!! КАК ДА СТАНЕ???!!! Астероида май ще свърши най Убава работа.
  • 10 препис

    5 3 Отговор
    Не всичко се диктува от пазара. Така е. Има "Женски пазар",там е истината. Купете си тиквени семки и магданоз,краставици и моркови.
  • 11 Гойко Митич

    9 1 Отговор
    Каква автентика ма душа,ти постоянно наливаш вода в кладенеца на Бойко.Ако питаш мен в момента управлява коалици ГЕРБ–ДПС-БСП.
  • 12 Пирин

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "цербер":

    Лешояди си имам не ги искам и тия.
  • 13 Аз пък искам само

    9 2 Отговор
    Виза или гражданство за саш пък вие си останете създраве тука
  • 14 и аз искам

    20 4 Отговор
    Нинова да организира масово самоубийство в сектата на куманягите-червени фашисти и паметник ще и издигнем посмъртно!Може и в мавзолей да я курдисаме.
  • 15 дърта комуняга

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "цербер":

    на бузлуджа бе човек .....
  • 16 Към заглавието

    15 2 Отговор
    Българският народ иска ЧИСТИ ПОЛИТИЦИ, но за съжаление са изчезващ вид.
  • 17 пенсионера

    18 1 Отговор
    и аз искам силна храна, огнена вода и планински въздух, ама пари нема !!!
  • 18 рогачев

    15 7 Отговор
    май доста от донорите на бсп ги погна боката и сега нещата отиват на фалит, а ко да коментира божкоф, тя е част от системата, много е наясно .......
  • 19 Миро

    20 3 Отговор
    Споделям соц идеите но за съжаление БСП няма нищо общо с тях. БСП е партия на различни династии трето и четвърто поколение без идеи без идеали без морал. Реално соц партия няма в България . БСП начело с Нинова я чакат само неприятности и загуба на електорат. Никаква опозиция и коректив не са БСП а са една жалка картинка. Кредит на доверие няма да получите повече . Ще си бъдете една малка партиика със затихващи функции. Повече от 10 човека не трябва да имате в парламента защото сте пълен въздух.
  • 20 цербер

    8 1 Отговор
    На Бузлуджа е само стоманобетон,храна няма. Качвал съм се горе. На Пирин е рай. Има цели гори от бадеми и ядливи кестени. Чуват се и вълци как вият. Има глутници,но те бягат от хората.
  • 21 сигурно

    20 3 Отговор
    ТАЗИ ПОЛУДЯ И ОЗВЕРЯ ЗА ВЛАСТ И ПАРИ !
  • 22 Гост

    2 8 Отговор
    Ортака на другаря борисофф пак ръси акъл
  • 23 А ние

    2 7 Отговор
    искаме от опозицията ясно да заявят че са срещу корупцията и мутратурата на управляващата пасмина.
  • 24 Анонимен

    8 3 Отговор
    Заглавието. Едно е да искаш, друго е да можеш. ПопулистЍ. Вода некачествена, храна също, въздуш кюмюр. Нищо против Нинова, но много популистЍ в бг и по... Ти си млада, но помним от фурната хляба. А днес е гума хляба, домати, сирене, нисело млеко са под всяка критика. Утре е Черешова задушница, а пенсионери купуват по 100 грама черели, 5 лева е килото.. Излишни напъни.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Лъжкинята от Позитано

    21 2 Отговор
    Тази женица със сринатият рейтинг пак бръщолеви глупости и лъжи. То вече не остана човек в България който да й вярва. Още малко ще задмине и Васил Божков по лъжи и измислици. Който е прост нека им верес...
  • 27 Жоро гоцев

    20 2 Отговор
    ТАЯ НЕ ТРЯБВА ДА ИМА НИКАКВИ ПРЕТЕНЦИИ.ДОЛЕ БСП !
  • 28 ПЕНКО

    4 2 Отговор
    ЦЯЛОТО МИ ОБРАЗОВАНИЕ И ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ НЕ МОГАТ ДА ДОПУСНАТ:" ЛЯВ БИЗНЕС ФОРМАТ " !!!БИСНЕСМЕНИТЕСЕСТРЕМЯТ ДАТРУПАТ "ЕВРЕЙСКО БАНКОВИ АКТИВИ"ОГРАБВАЙКИ ТРУДА НА ПРОИЗВЕЖДАЩИТЕ БЛАГАТА -ТОЕСТ НЕ ПЛАЩАЙКИ ПОЛАГАЩОТО СЕ ЗА ВЛОЖЕНИЯ ТРУД - ПОЛЗВАЙКИ СВОИ ЗАКОНИ И ПОЛИЦИЯ КАТО "СОБСТВЕНИЦИ " - НА ОСНОВАТА НА ЧАСТНО БАНКИРАНЕ !!! А НЕКА БАНКИТЕ СА САМО ДЪРЖАВНИ !?

    Коментиран от #30

  • 29 Червени боклуци,

    14 1 Отговор
    червената шайка-терористи БСП е партията на милиардерите-капиталисти, 'заграбили алчно на човека труда'. Затова половин България емигрира.
  • 30 Овчарчето Калитко

    11 0 Отговор

    До коментар #28 от "ПЕНКО":

    Пенко през комунизма да не би да даваха достойно заплащане на работниците или жълти стотинки нищо че банките и капиталите бяха на книга държавни а всъщност на управляващата върхушка
  • 31 г-н.Р.Р...!

    10 0 Отговор
    Така е ! Просто се скрий и не говори ! Омърсяваш всичко !
  • 32 ало ало

    10 0 Отговор
    театралната опозиция се обади
  • 33 Политолог

    13 1 Отговор
    Корнелия, трудно ще е в София. Просто защото като вас дойдоха селяните в града и нямате навици да пазите чистота
  • 34 Лили

    10 1 Отговор
    Стига само сте искали , дайте и вие нещо на тази държава

    Коментиран от #37

  • 35 въпросче

    8 0 Отговор
    КАКВО ДА Й ДАДЕМ,ЛИЛИ? МЛЯКО ДА СУЧЕ ЛИ?
  • 36 Пенсионер

    7 0 Отговор
    Да върви при сина си да яде бургери
  • 37 Труда краси будалите

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "Лили":

    Ние сме давали давали а такива като Таварищката Приватизаторка Ликвидаторка ни го вземаха взема ха

    Коментиран от #39

  • 38 БАЦЕТО-КОШМАРА НА...БСП

    1 0 Отговор
    НИЕ ИСКАМЕ ЧИСТА ОТ КОМУНИСТИ...БЪЛГАРИЯ
  • 39 БАЦЕТО-КОШМАРА НА...БСП

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Труда краси будалите":

    КАК СЕ КУПУВА ФИРМА С ТРИ МИЛИОНА ЛЕВА АКТИВИ, ЗА 70 000 ДОЛАРА...ДА ИЗЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ ОТ ........КОРУПЦИЯТА
    ...
  • 40 Нещо не разбирам

    0 1 Отговор
    Искат от БСПто, но никой не излиза да се бори на улицата? Защо другари и другарки чакате така покорно избори и правите предизвестени вотове на недоверие за ПР и бетониране на власт имащите? Две партий излязоха на протест, но Вие и дългия със забранената партия не? Само коментари, като журналист на футболен мач голям фен на спорта но никога не пипал топка. Хайде покажете за какво се борите.
  • 41 НЯМАТЕ ПРОБЛЕМ

    0 0 Отговор
    Другари дайте да дадем....😂...и всичко "чисто" да ядем.БСПто е в подем.😉
  • 42 факт

    0 0 Отговор
    Е тая е лява колкото петела снася яйца!
  • 43 Консерватор

    0 0 Отговор
    В любимия Сибир ще намериш всичко това и дори храна, поне така и викат!
  • 44 Алексей Сергеев

    0 0 Отговор
    Нинова, чист въздух, вода, храна и природа има в Русия
    Предлагам, синът ви да го преместите от САЩ в Русия и вие да заминете при ген. Решетников
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове