Last news in Fakti

8 Юни, 2020 09:14 4 326 13

"Спаси София" предлага изграждане на 10 монтажни паркинга

  • спаси софия-
  • монтажен паркинг

От "Спаси София" казват, че са проучили стотици терени във всички големи столични квартали, които отдавна се сблъскват с остър недостиг на места за паркиране

"Спаси София" предлага изграждане на 10 монтажни паркинга - 1

От гражданската организация "Спаси София" обявиха днес план за изграждане на 10 монтажни паркинга в различни софийски квартали, с които се цели създаването на над 3500 нови места за паркиране.

„След няколко месеца на проучвания и търсене на документи от районните кметства, идентифицирахме първите десет подходящи терена, на които ще предложим Столичната община да изгради обществени монтажни паркинги. Готови сме и с официалния доклад, който днес внесох за разглеждане в Столичния общински съвет“, обяснява Борис Бонев. 

Градските активисти смятат, че Столичната община не може да продължи да игнорира проблема с паркирането в големите софийски квартали, които са планирани за многократно по-малко автомобили и плътност на застрояване. През годините те се превърнаха във все по-неприятни места за обитаване, където липсата на нормални места за паркиране са довели до ситуация автомобилите да са паркирани върху почти всички свободни публични пространства – по тротоарите и уличните платна, върху зелени площи, детски и спортни площадки и т.н. Всичко това води до драстично влошаване на градската среда и качеството на живота. 

От "Спаси София" казват, че са проучили стотици терени във всички големи столични квартали, които отдавна се сблъскват с остър недостиг на места за паркиране. „Намерихме достатъчно големи общински терени, подходящи за строителство на монтажни паркинги. Те са сравнително лесни, евтини и бързи за изграждане и не се нуждаят от постоянна поддръжка. Изграждането на монтажен паркинг с едно надземно ниво двойно увеличава капацитета на паркинга и не нарушава визуално или функционално, качеството на обитаване на съседните сгради. Затова монтажни паркинги масово се изграждат в европейски и балкански градове“, обяснява Андрей Зографски от "Спаси София". 

Според доклада, внесен в Общинския съвет, то трябва да бъдат изградено по три монтажни паркинга в кварталите "Люлин", "Младост" и "Овча купел", както и един в "Зона Б-18". Приоритет е изграждането на повече места за паркиране в близост до дома и именно там, където недостигът е най-голям – около високи блокове, в близост до детски градини, училища и търговски обекти. Новите места ще позволят да премахнем паркираните по тротоарите и зелените площи коли, а междублоковите пространства да бъдат ремонтирани и да се ползват по предназначение. 

Независимият общински съветник очаква подкрепата на всички колеги общински съветници. „Дълги години Общината и ЦГМ се оправдаваха с липсата на общински терени за строителство на паркинги. С екипа на Спаси София намерихме десет терена и вече няма причина управляващите да стоят пасивни. Време е гражданите да видим полза от десетките милиони левове приходи от Синя и Зелена зона и да се започне с изграждането на нови общински паркинги, които да сложат край на тоталният хаос в кварталите, но и да носят приходи на общинския бюджет. Смятам, че Столичната община е длъжна на софиянци, и мисля че след няколко години кварталите могат да бъдат далеч по-приятни места за живот“, смята Борис Бонев и добавя, че от организацията подготвят още едно предложение, което обхваща северни квартали като "Надежда", "Обеля", "Хаджи Димитър" и "Левски". 

 


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гиго

    9 4 Отговор
    Няма да е лошо да помислят, за държавни паркинги, на много нива!
    Ако искат да влеят пари в икономиката! Че ми омръзна собствениците на гаражи да спекулират и вдигат цените на 16-те си квадрата гараж,
    по 150лв не е нормално да се плаща за това!

    Коментиран от #3, #4, #11

  • 2 Абсурдистанска реалност

    4 2 Отговор
    Спаси софия ?
    А БЪЛГАРИЯ??? Нея кучета я яли,важното е в държавата-софия всичко да върви,на онез там от другите градове: май...та им.Да се оправят.
    Закон с който да се ликвидира безразборното купуване на коли!!! Това е.
    България е в момента държава нр.1 в ЕС по най-много автомобили на глава от населението.
    Вече се гони ,,стандарт" от х3 коли на семейство.А докога това в бананова република от 3-ия свят където 85% от пътната система е пригодена единствено и само за каруци ?!!!
    Плюйте ме колкото искате,но това е реалността и следващият път като търсите къде да паркирате и псувате се замислете прав ли съм или не.

    Коментиран от #5

  • 3 Тодор Живков

    8 7 Отговор

    До коментар #1 от "гиго":

    Приятелю, комунизма свърши. Това е пазарната икономика. Ако не ти изнася да плащащ за гараж ще си търсиш къде да паркираш или ще си продадеш колата. Това не е стока от първа необходимост. Дай утре да направим държавна компания за строителство, че апартаментите ми се виждат скъпи.
  • 4 от друг ъгъл

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "гиго":

    С ти колко мислиш, ще плащаш в "държавния паркинг" на месец ??? Сега напр. за "служебен абонамент" извън зоните е 264 лв на месец, а в синя зона 650! Не очаквам месечен абонамент за гараж да е под 150 лв, така че май пак при частниците,е отидеш, поне няма да ти чупят и драскат колата ;) Иначе абсолютно ЗА изграждането на паркинги !
  • 5 лошо

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Абсурдистанска реалност":

    Къде е България? В София. Продават местата и мезонетите в провинцията за да пълнят столицата. И не забравяй, че Спаси София е граждански проект с ясна цел, а не политическа партия. Този проект е създаден с цел подобряване живота на софиянци. Създайте си "Спаси Пловдив, Плевен,Ловеч" и прочие. Аз съм за. Ще се радвам в другите градове да водите по-хубав и спокоен живот за да се спре пренаселването на София. Нещата са свързани. София осигурява 40% от БВП на БГ, та..да....град-държава си е

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Баш Батка

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "лошо":

    Брат, тея сел6нчета се опитаха да се вредят в политиката ама не успяха. Ще спасяват София "ам чи тие" едвам си сдържат диалекта и превъртат манджа стрийт в щутгард. Ай мола ти сa маняк!
  • 7 Ха ха ха ха ха ха

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "лошо":

    Ще ми обесниш ли,че ми стана интересно как точно столицата осигурява 40% от БВП на България ?
    Не е риторичен въпрос.
    Не е и сарказъм,може би 🤏 ,но със сигурност ще науча нещо ново.

    Коментиран от #12

  • 8 един от Люлин

    2 3 Отговор
    В Люлин има много място, но се вземат неадекватни решения. От двете страни на кварталната улица до 56-то СОУ има два широки тротоара, по единия (от страната на училището) минават по двама души на година, въпреки това общината наби колчета, да не може да се паркира на този тротоар и лиши живущите от 20-30 паркоместа. Изграден наскоро паркинг в Люлин 7, но недостатъчно широк, за да могат да паркират от двете страни напречно на тротоара и да има повече места за паркиране (става въпрос за 1-1,5 метра по-голяма ширина). До метростанция Люлин вече паркират и вътре в кръстовищата, а до самата метростанция има няколко декара трап, дълбок 3-4 метра, почти готов подземен паркинг на няколко нива. Имам чувството, че никаква мисъл не влагат, когато ги планират и правят тези работи.
  • 9 Гост

    2 1 Отговор
    Столична община първо да изнесе колите, които никога повече няма да се карат

    Коментиран от #10

  • 10 да стане лесно със закон

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Това може да стане лесно със закон ,който да не позволява коли без застраховка "гражданска отговорност" да не стоят на терени общинска и държавна собственост.А това са коли които не са в движение и подлежат на брак.В западните страни от ЕС така правят.
  • 11 Купи си и ти

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "гиго":

    Гараж държавата демек АЗ откъде накъде ще ти правя паркинг?Ако ти се вижда тясно купи си колело или бегом марш на село.
  • 12 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ха ха ха ха ха ха":

    Обяснявам.Човека е прав даже не 40 а към 50 процента от производството е на СофИенци. Друг е въпроса че основно произвеждат това което тече във Варненското езеро.
  • 13 Градушка Вандалска

    1 0 Отговор
    за да не се разправяте с джамбази, наркомани и застрахователи си вземете гараж, докато не са се свършили ... задават се неспокойни дни
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове