Last news in Fakti

9 Юни, 2020 04:58 9 215 64

9 юни 1923 г. Преврат сваля Стамболийски

  • 9 юни-
  • преврат-
  • бзнс-
  • александър стамболийски

Причините за преврата се крият в недоволството на монарха и десните политически сили от провежданата от земеделското правителство вътрешна и външна политика

9 юни 1923 г. Преврат сваля Стамболийски - 1
Снимка: Архив

На 9 юни 1923 г. в България е извършен преврат. Той поставя началото на кървава ескалация в българското общество.

Превратът е извършен от организацията Народен сговор и Военния съюз с помощта на части от столичния гарнизон и гарнизоните в другите краища на България. Чрез него било свалено законното правителство на Българския земеделски народен съюз, възглавявано от Ал. Стамболийски, и установен сговористки режим. Причините за преврата се крият в недоволството на монарха и десните политически сили от провежданата от земеделското правителство вътрешна и външна политика. Цар Борис III, който стъпил на престола през октомври 1918, не искал повече да се примирява с положението "да царува, без да управлява".

Проведените пък от правителството на Ал. Стамболийски реформи, макар и да не засягали устоите на частната собственост, нанесли известен удар на едрия и по-специално на лихварския капитал. При това както царят, така и десните политически партии били твърде много изплашени от разрастването на Българската комунистическа партия (т. с.) и превръщането и в масова сила в следвоенния период. Всички те били недоволни от мерките на правителството на БЗНС против комунистите. Това подтикнало десните опозиционни сили към действия за сваляне на правителството на Ал. Стамболийски и за заграбването на властта.

Първоначално сред тях преобладавала идеята борбата против земеделското правителство да се води с легални средства. Тъй като след катастрофалния изход на България от Първата световна война (за който вина имали и те) техните редици значително оредявали откъм членска маса, нито една от тях не била в състояние сама да се бори срещу БЗНС. Това станало причина за прегрупирането им в по-крупни формирования. Така се стигнало до образуването на т. нар. Конституционен блок, чиито основи били положени през юли 1922 от Обединената народнопрогресивна, Демократическата и Радикалдемократическата партия. Новата групировка се опитала да застане начело на борбата против земеделското правителство. Тя замислила провеждането на три събора, посредством които да свали правителството на БЗНС. Но още първият от тях, свикан през септември 1922, завършил със страхотно поражение, което накарало водителите на блока да се откажат от провеждането на другите два. След като пътят на легалната борба се оказал безуспешен, дворецът и десните политически сили се ориентирали към организирането на таен заговор, в който главна роля била отредена на армията. Военнотехническата и политическата подготовка на заговора била възложена на Военния съюз.

Той от своя страна привлякъл малобройната организация Народен сговор. Цялостната дейност на заговорниците се направлявала тайно от двореца. Без знанието и съгласието на цар Борис III не се предприемало нито едно по-значително действие. До пролетта на 1923 Военният съюз проникнал във всички гарнизони на страната и успял да привлече на своя страна сравнително не малък брой от офицерския кадър. Спечелването на парламентарните избори за ХХ Обикновено народно събрание (април 1923) от БЗНС главозамаяло неговите ръководители и самото правителство и приспало тяхната бдителност спрямо действията на заговорниците. От своя страна БЗНС неочаквано насочил своите удари към БКП (т. с.) като очертаваща се първа опозиционна сила в страната и това станало причина за силно охлаждане на отношенията между двете партии, припомня знам.бг. Това обстоятелство окуражило заговорниците и ги подтикнало към по-активни действия. Централното управление на Военния съюз разработило специален план за преврата в столицата и провинцията. Набелязани били обектите, които трябвало да бъдат заети от войската, и пр. Заговорниците успели да привлекат на своя страна и Съюза на запасните офицери, организацията "Кубрат", спортната младежка организация на скаутите.

Обещана им била помощ и от Вътрешната македонска революционна организация, която щяла да им се предостави в случай на нужда и пр. Всъщност направената уговорка от ВМРО била излишна, тъй като тя се включила в акцията още през април-май 1923, като нейните водители предприели дръзки провокации срещу Ал. Стамболийски и др. земеделски дейци и министри, с които успели да отклонят вниманието на правителството от главните участници в заговора. Повод за преврата били силните нападки на Ал. Стамболийски против десните политически сили и едрия капитал, отправени в една негова реч през май 1923, произнесена в Хасково. Демонстрираното от негова страна пренебрежение и към цар Борис III по време на това посещение преляло търпението на монарха и той дал знак за извършване на преврата. В началото на юни председателят на Централното управление на Военния съюз издал директива, с която определил датата на удара - 8 срещу 9 юни 1923. В провинциалните гарнизони били изпратени специални куриери да съобщят датата и часа на акцията. На проф. Ал. Цанков и другите лица, определени за министри в бъдещия заговорнически кабинет, било наредено да се явят вечерта на 8 юни в дома на запасния ген. Ив. Русев. Там се установили и самите водачи на преврата - полковник Ив. Вълков, о. з. полковник К. Георгиев, о.з. майор Н. Рачев и др.

В самото навечерие на преврата цар Борис III също се включил с непосредствени действия. На 7 юни той посетил министър-председателя Ал. Стамболийски в родното му село Славовица, Пазарджишко, с цел да приспи неговата бдителност. Акцията започнала по предварителния план. Най-напред се вдигнали заговорниците в столицата начело с о.з. ген. В. Лазаров. Те извели поверените им войскови части и юнкерите от Военното училище и пристъпили към заемане на набелязаните обекти. С изключение на един-два полицейски участъка, останалите не оказали никаква съпротива. Без особени усилия били овладени Централната поща, гарата, държавните учреждения. Арестувани били намиращите се в София земеделски министри, депутати и др. представители на земеделската власт. Половин час по-късно превратът започнал и в провинцията. След успешното приключване на акцията проф. Ал. Цанков, придружен от още двама свои колеги, се отправил към двореца "Врана", за да поднесе на царя указите за сваляне на земеделското правителство и назначаване на новото.

След като се убедил, че превратът е успял не само в столицата, но и в провинцията, царят подписал поднесените му укази. Макар че готвеният преврат не бил тайна за българската общественост, известието за неговото извършване било посрещнато със слисване в страната. По-значителна съпротива му оказали привържениците на БЗНС само в някои центрове - Карловско, Шуменско и др. Начело на надигналите се земеделски маси в Пазарджишко застанал сам Ал. Стамболийски. Тяхната съпротива обаче била бързо сломена.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ДГД

    22 1 Отговор
    А Шиши кога?!?
  • 3 Активист на БКП

    27 35 Отговор
    Помни 9 юни,пази 9 септември !!! Никога повече фашизъм!!!
  • 4 консерваторъ

    35 5 Отговор
    Комунистите тогава десни ли са били като днешните комунисти?
  • 5 Bai nudals

    28 21 Отговор
    Смърт на фашизма,свобода на народа.
  • 6 Професор

    11 27 Отговор
    Страшни комунистическо-дружбашки глупости. ПЪРВО, за какво му е на царя да играе някакъв сложен театър, като съгласно Търновската Конституция е можел да уволни кабинета си и просто да назначи нов когато си поиска? ВТОРО -- известно е, че той изобщо не е знаел за плановете на военните и на Сговора. Откъде ни е известно? Ами от самия него -- след преврата 1934 г, той казва, че ТОГАВА (1934 г.) е знаел, но не и на 9.06.23 г. Защо може да му се вярва? Ами можеше да се прави на незнаещ и за втория преврат и да НЕ ПРИЗНАВА, че е знаел за него. За какво му е да споменава първия -- никой не му е държал сметка за него така или иначе. ТРЕТО. Стамболийски е в отпуска. В София е оставил ВрИД. Този ВрИД ПОДПИСВА доклад за оставка ВЕДНАГА когато през нощта го посещават военните. Този доклад е приет от царя и въз основа на него той издава указ за съставяне на ново правителство, напълно в съответствие с Конституцията. Така че, технически преврат ИЗОБЩО НЯМА. Този факт е потвърден от посланиците на всички велики сили в София и от техните правителства -- вижте техните комуникации, публикувани са. Сега, верно е, че винаги в Булгаристан всичко е гарнирано с жестоки насилия и с издевателства, но това вече е народопсихология и ниска обществена култура, не друго. ЧЕТВЪРТО. "Сговорът" дошъл на власт веднага свиква нови избори, след които земеделците ОТНОВО влизат в парламента и изобщо не са забранени. Нито са забранени комунистите. Забраняват последните след атентата в църквата С

    Коментиран от #10, #12, #35, #50, #54, #60, #62

  • 7 Bai nudals

    33 10 Отговор
    По време на този преврат,без съд и присъда са изклани 30 000 българи. Доста повече отколкото,от народният съд.

    Коментиран от #14

  • 8 Професор

    13 14 Отговор
    (продължение) Забраняват последните след атентата в църквата Св. Неделя през 1925 г. Какъв фашизъм е това, след като "Сговорът" не става тоталитарна партия, не ликвидира опозицията и даже евентуално ГУБИ избори? Не може да говорите за фашизъм, ако НЯМА тоталитарна партия обзела ЦЯЛАТА власт в страната, включително съд, прокуратура, полиция, армия и ВСИЧКИ обществени организации и е ликвидирала всички останали партии. И в Италия има такава партия с водач Дучето, и в Германия, с водач Хитлер. В България ПРОСТО НЯМА. Има гражданска война, предизвикана и инспирирана от дружбаши и комунисти поотделно, не и фашизъм. Има реакция на дружбашките и комунистическите акции и метежи. Това си е типична гражданска война. Всяка такава война е отвратителна и жестока, такава е била и нашата.

    Коментиран от #28

  • 9 Писалката на Александър Стамболийски

    8 15 Отговор
    Малка държава като нашата трудно може да води изцяло самостоятелна политика. Ал. Стамболийски е агент на Антантата , ходи да бунтува войниците, против царя и правителството по време на П С Война , за това се полага разстрел , не го убиват защото е важна клечка и може да им послужи за в бъдеще , ако нещата с войната се провалят . И те се провалят . Пращат Стамболийски , като човек на Антантата да измоли най- малко наказание за България в Ньойският Договор . Стамболийски налага свой авторитарен стил на управление , с терор , но помага на селячеството , и има подкрепа от низките слоеве на обществото , разтърсва банките и едрият капитал. След 3 години става непотребен и опасен , за про-германската управляваща върхушка , времето му е изтекло , основанието му да управлява също , той си е свършил работата , относно капитулацията от ПСВ , и следва мъчителна екзекуция.

    Коментиран от #13

  • 10 Bai nudals

    31 9 Отговор

    До коментар #6 от "Професор":

    Преврат е имало! И той е бил извършен по най жесток начин,да не пиша сега детайли. И твоят немски цар казва че сме диваци.

    Коментиран от #20

  • 11 naiq

    19 4 Отговор
    Автора нещо на много удобно за него място е спял разказа си-давай по нататък -да видят как се е управлявала България при ' добрия ' цар-довърши до края

    Коментиран от #15

  • 12 нашия

    14 7 Отговор

    До коментар #6 от "Професор":

    Професоре с цялото ми уважение-но много си лековерен-имаш си работа с англосаксонска лисица-не с български цар-всичко което казва е игра в негова полза

    Коментиран от #17

  • 13 нашия

    10 2 Отговор

    До коментар #9 от "Писалката на Александър Стамболийски":

    когато не си вече удобен за политиката не те колят нали-освен в цивилизована държава като ЦАРСКА България
  • 14 Професор

    10 11 Отговор

    До коментар #7 от "Bai nudals":

    Пълни измислици. Жертвите при Септемврийския метеж са 841 души. През юнските бунтове са 3 пъти по-малко. Общо около 1000 души. Обаче и един човек е много, гражданската война е отвратително нещо.

    Коментиран от #16, #40

  • 15 нашия

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "naiq":

    ще спре разбира се иначе става мътна и кървава
  • 16 нашия

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "Професор":

    3 пъти по малко значи 841/3-странна аритметика вадиш

    Коментиран от #18

  • 17 Професор

    4 8 Отговор

    До коментар #12 от "нашия":

    Каква полза има да окървавява царуването си и да утежни съществуването и просперитета на династията си? Борис не е немец, нито англосаксонец. Когато Фердинанд му казва да напусне заедно с него, брат му и сестрите му България, той му отговаря, че би предпочел да стане хамалин на гарата в София, но не и да живее в изгнание. И остава абсолютно сам в България. Ако знаеше за заговора, той би го провел като през 1934 г., безкръвно. Тогава действително е знаел. Наясно е бил, че трябва да се избягва кръв, ако иска да се запази династията.

    Коментиран от #21

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Алекс

    20 8 Отговор
    Поклон пред Стамболийски.
  • 20 Професор

    9 13 Отговор

    До коментар #10 от "Bai nudals":

    Борис не е немец. Преврат технически НЯМА, това е потвърдено от всяка една от великите сили имали тогава посолства в София. Документите за това са публикувани. Окървавяването на смяната на властта говори, че Борис не е знаел. Представи си, че ти си цар. Би ли искал да има гражданска война в страната ти със стотици жертви, и да бъде заклан министър председателят на твоето правителство? Трябва да си луд и да не мислиш за бъдещето на династията си, ако искаш такова нещо. Няма никакви обективни данни Борис да е бил луд. Освен това, ако е искал, е могъл да смени правителството като повика военните за авторитет и да им възложи след това управлението за да няма вълнения в страната, както е станало през 1934 г. по негово собствено признание. Защо да си застрашава династията и царуването с гражданска война?

    Коментиран от #23, #29

  • 21 нашия

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Професор":

    няма полза-некадърници е успял само да събере-

    Коментиран от #24

  • 22 нашия

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Професор":

    и пак не излиза сметката

    Коментиран от #26

  • 23 нашия

    11 2 Отговор

    До коментар #20 от "Професор":

    с въртене на опашката около истината не става професоре-истината и пак тя-истината лекува дори да боли

    Коментиран от #25

  • 24 Професор

    5 11 Отговор

    До коментар #21 от "нашия":

    Опитвам се да ти кажа, че не е имало нужда да събира никого, само гвардейският полк му е достатъчен. Вика Стамболийски в двореца и му връчва указ за смяна на правителството. Около двореца е строен гвардейският полк. Дава мандат за съставяне на правителство на генерал Русев или на генерал Вълков. И точка. Всичко би било напълно конституционно. Ако Стамболийски се противи го натоварва на Ориент Експреса под конвой и хайде -- в изгнание в Югославия. Защо да се занимава с някакви сложни конспирации и кървища?

    Коментиран от #27, #32, #33

  • 25 Професор

    4 10 Отговор

    До коментар #23 от "нашия":

    И каква е истината? Че е хубаво да се поклажда гражданска война ли? При вас има само пропаганда и никакви факти. Като ви се казват факти, едно си знаете, едно си баете -- кървав преврат организиран от лукавия немец. Казвам ти, че това не издържа и елементарна логика. Аз съм много ПРОТИВ Германия. И днес съм против да сме съюзници на неомарксистка Германия. Изобщо, според мен, националния ни девиз трябва да е "НИКОГА С ГЕРМАНИЯ". Но, в конкретния случай, в Германия цари хаос и болшевиките опитват да вземат властта там. Няма логика Борис да ти прави преврат за да угоди на Германия.

    Коментиран от #49

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Bai nudals

    10 4 Отговор

    До коментар #20 от "Професор":

    Ами какъв е Борис наивнико,швейцарец а.

    Коментиран от #31

  • 30 нашия

    4 2 Отговор

    До коментар #26 от "Професор":

    да за съжаление-типичен пример си
  • 31 Професор

    7 9 Отговор

    До коментар #29 от "Bai nudals":

    Ами какъвто САМ се окачествява, такъв е. След като е роден в България и се окачествява като българин, значи е българин. Кой си ти, че да определяш кой какъв е? Вие, национал-комунистите сте ми много интересни. Големи патриоти и радетели на българщината сте, а същевременно изповядвате светлия комунистически идеал. Къде ви остана интернационализма? Нали сте за Отворено Общество, всеки да си се чувства какъвто си иска и да се идентифицира както си ще.

    Коментиран от #34, #38, #56

  • 32 нашия

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Професор":

    но интерсно защо не го прави като е толкова лесно и чисто ?????
  • 33 нашия

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Професор":

    има отговор но не ти изнася-нали-а за Ориент експрес към Турция чувал ли си-някои царе са пътували с него-малко по-късно
  • 34 нашия

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "Професор":

    те за да владеят нещо се окачествяват на каквото е необходимо-от неговите хора има и индийски махаеаджи-ма ти май наистина си заблуден за морала на тия човечета-република само-чиста и свята царете вън
  • 35 Bai nudals

    13 4 Отговор

    До коментар #6 от "Професор":

    Ти си шарлатанин,и симолант,лаладжия. През 1925г. От Франция идва комисия,начело с Анри Барбюс,тя остановява 20 000жертви.По късно Барбюс пише книгата палачите.Професоре чети.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Б.и.б.итко

    16 1 Отговор
    Изтрепали българи повече от народния съд! Докарали три национални катастрофи от които сме изгубили територии заради алчната царска продажна група. Като сегашните либералпродажници
  • 38 Bai nudals

    8 4 Отговор

    До коментар #31 от "Професор":

    Нее Българин,нее. Ботев ти каза,не бой се от Бога,не почитай царя. Тогава си свободен,иначе си роб. Днес за домашно всеки да прочете стихотворението на гениалният Христо Ботев БОРБА. Все едно че гое писал,вчера.
  • 39 Шаран БГ

    18 3 Отговор
    Много ми харесват увъртанията и оправдателната риторика на " Професор " за Борис, Цанков, Вълков , превратаджията К.Георгиев и прочие убийци и жадни за власт и пари "НЕфашисти". Прави се държавен преврат със терор и убийства из цялата страна, ама няма "фашизъм" ! И "знаещите" ще изкарат превратаджиите " прави "демократи и либерали, а Борис " агнец небесен". Дядо ми, оживял след ПСВ - имало и такива- млад татко на едногодишно момченце, на 09.06.1923 год. заедно със съпругата си заравяли царевица в камениста нивица на 150 метра от ЖП линия ! Работели сиромасите , но усетили, че има нещо гнило - никакви влакове не преминавали. И към 9 часа се задава странна композиция - локомотив, пред и зад него по два вагона-платформи. На тях по две полеви леки оръдия и по две тежки картечници. И картечниците бълват куршуми по работещите по нивите селяни. Баба ми, горката,хукнала към "цедилката" с бебето, която била закачила на една дива круша. Дядо ми, бивш фронтовак,я хваща за крака. Успял и нея да събори на земята. Едрокалибрените куршуми пропищели над главите им. Отминали "хуманните НЕфашисти" - оказва се, че куршум е преминал на 10-12 сантиметра от главицата на бебето !!! Дядо ми до края на живота си - почина 1967 година на 70 годишна възраст - бягаше от всякакви организации и политики. Никога не говореше на политически теми. С какво е заслужил на 9-ти юни 23-та година,българи да го обстрелват с тежка картечница, както си копае на нивата и само дето не са
  • 40 Хисторик

    11 4 Отговор

    До коментар #14 от "Професор":

    Измислици, Септември не било метеж, а въстание контра- преврат на 9юнския преврат! Седерастите подмениха цифрите защо просто няма как да скриете между 6000-7000 от Септемвриското въстание! Александър Стамболийски е заловен от така наречените шпиц - команди на македонците от ВМРО намушкан е 90 пъти с 30 различни ножа заедно с него убиват и брат му във родната им къща. По време на 9юнския преврат населението въстава и армията и жандармерия избиват цивилни от порядъка на 2000 души Ал. Стамболийски прекратява сблъсъка с опълченците за да няма повече жертви от страна на състъпниците ди земеделци! Преврата е абс. фашиски подкрепен от австриеца който изобщо няма право да царува защото дори не е българин. На Ал. Стамболийски главата му е отрязана и донесена в София на Цанков - Кръволока. Стамболийски е изтезаван в продължение на дни преди да бъде убит!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Супер Марио

    15 3 Отговор
    Продължавам да не разбирам защо се крие участието на убийците от ВМРОто които клаха народа и през Юни и Септември заедно с армия и жандармерия!! Защо се цензурират исторически събития?
  • 44 Комуниста

    13 4 Отговор
    ВМРО са фашисти тази партия и сега е про-фашиска няма нищо общо с ВМРОто на Яне и Тодор Александров!
  • 45 Кървавия професор

    11 2 Отговор
    "От агенти на властта са извършени многобройни среднощни отвличания, изтезания и убийства, някои от които направо на улицата. Повечето от тези деяния не са признати от правителството, то ги приписва на така наречените „неотговорни фактори“. Всъщност, „неотговорните фактори“ представляват екзекуторски групи запасни офицери, полицаи и дейци на ВМРО, от които най-известна е тази на кап. Кочо Стоянов и капитан Цвятко Николов-Черния капитан. Групите действат по пряката заповед на генерал Иван Вълков.] Ползват се с подкрепата на правителството – Цанков ,използват за убийствата сградите на Обществена безопасност, военни поделения, полицейски участъци, за хайките ползват инвентар на държавно финансиране. За погребването на труповете в Илиянския форт се използват редови военнослужещи.
    Сред жертвите на „белия терор“ са и дейците на изкуството Гео Милев, Сергей Румянцев, Христо Ясенов, Йосиф Хербст".

    Така ли е Професоре?
  • 46 Факт

    9 1 Отговор
    Ни фашизма ни е като у свето, ни комунизмо! За денеска да не думаме!
  • 47 РЕАЛИСТ

    8 1 Отговор
    Сайта ви заприличва на Блиц. Уж името ви е "Факти бг" , а ми изтривате коментари с факти свързани с историята на България.
  • 48 озадачен

    3 7 Отговор
    Шумкарите разправят как "фашистите" убили Александър Стамболийски и как това е зверство, но същевременно когато комунетата, убиват друг водач на БЗНС, Никола Петков, това е геройство? Развалено е било сиренето от мандрата явно и това дава отражение върху мисловния процес и до днес.

    Коментиран от #63

  • 49 неук

    8 2 Отговор

    До коментар #25 от "Професор":

    Професоре, довърши приказката. Какво се случва с Александър Стамболийски? Говори се, че ушите му сами паднали от главата. После и самата глава. Сигурно е страдал от главоболие, за това. Вместо царя да му връчи указ, главата му взела, че паднала. Не е имало преврат, м-да.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Моше

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Професор":

    За тази отявлена фашистка пропаганда и защита на фашистите. Този професор много бързо щеше да бъде разпнат на кръста в съвременен Исраел и в. Факти за предоставяне на място за фашистка пропаганда и приинаначаване на историята щеше бързо да бъде закрит.
  • 55 Моше

    10 0 Отговор
    9-то Юнския преврат е чист ФАШИСТКИ ПРЕВРАТ 1923Г. О тази дата фашизма официално действа в България до 9 септември 1944 г. Ставаш пръв съюзник на Фашиска Германия изхранваш фашистката армия през войната и не си фашист.НЯМА ТАКИВА ФИЛМИ.

    Коментиран от #58

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 ТРОПЧО

    2 0 Отговор
    Е МИ ЗНАЧИ ДНЕС СЪЩО МОЖЕ ДА СВАЛИМ БОИКЪ БОРИСОВ ХА ХА ХА
  • 58 стоян георгиев

    0 6 Отговор

    До коментар #55 от "Моше":

    демек в българия сме станали фашисти 10 години преди германия!!!и за да е още по-смешно в германия за твое инфо никога не е е имало фашизъм!и накрая що е толкова важно преврата да е фашиски,а не да речем нациски?комунистите за толкова години не научихте елементарни неща от историята,а повтаряте едни и същи лъжи!

    Коментиран от #59

  • 59 фашизма се е зародил след 1918

    2 0 Отговор

    До коментар #58 от "стоян георгиев":

    къде и кога е възникнал фашизма? В Европа, тя е люлката на фашизма и е имало последователи сред българските политици. Кога псевдоцаря Симеон подписва пакта за съюзничество с Хитлер. Кога КраЙовското споразумение връща Добруджа на България. Доста преди Втората световна война 1940г доста преди Германия да натисне Румъния да върне Добруджа и имало пакт за сътрудничество с фашистите. Не ме убеждавай че нефашисти са сътрудничели на фашисти и германци и то в двете световни войни. Фашизма се заражда веднага след първата световна война в държавите загубили войната.

    Коментиран от #61

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 така е

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "фашизма се е зародил след 1918":

    Но подлогът в изречението изисква пълно членуване.
  • 62 смени си псевдонима

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Професор":

    Цяла цивилизована Европа се отвращава от най-гнусния и кървав преврат на континента за онова време.

    България е изолирана дипломатически чак до оставката на професора кръволок Ал. Цанков.

    Този фашистки по своята природа и по своето предназначение преврат слага истинското начало на 100-годишната гражданска война в България, а Владайското въстание на войниците-селяни, вкарани в касапницата на ПСВ от другия слуга на Германия (Фердинанд Кобурготски) е само предвестник на фаталното разделение на българския народ, което е налице и до ден днешен.

    Единствено БКП успя за 42 години (1947-1989) да обедини българите и за четири десетилетия да въздигне България от най-изостанала европейска държава, наред с Албания, до средно развита европейска страна сред 35-те държави на Европа преди 1990 г.

    Днес, след 30 години върл и фашизоиден капитализъм, наречен "демокрация", България отново дели последно място в Европа с държави като Албания и измислените Северна Македония (част от целокупна България) и Украйна (покрайна на Русия).

    Фашистките 9-то юнски превратаджии не само отрязват главата на народния водач (80% от българския народ през 1923 г са селяни), не само се гаврят с неговия труп, не само занасят ръцете му на жена му, която полудява, но орязват и нормалното развитие на България като държава.
  • 63 озадачен си

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "озадачен":

    Вероятно и родата ти е яла от онова мандраджийско сирене, а оттам и озадачаването ти.

    Никола Петков е съден и осъден на разстрел като свързан с доказания агент на Великобритания и негов съратник Г.М. Димитров. Така е отсъдил Българският съд.
    В самата Великобритания са разстрелвали чуждите агенти.

    В днешна България, слугинска на Великобритания, предателите са на почит... Затова и една от метростанциите е кръстена на англисйския агент Г. М. Димитров.
  • 64 Цанко

    1 0 Отговор
    Александров - като гледам действията на пРезидентския кабинет и отровените млади чалгаджии, всички исторически факти около 9 юни са бледо подобие на случващото се ... и това е защото за 30 години "суверена" е докаран до нивото на Сашето ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове