Last news in Fakti

11 Юни, 2020 17:55 1 708 19

България е на последно място в ЕС по използване на цифрови технологии

  • технологии-
  • електронно управление-
  • електронно правителство-
  • цифровизация-
  • цифрови технологии

Държавата ни не е постигнала особено добри резултати по някои показатели на DESI, докато партньорите ѝ от ЕС са подобрили представянето си

България е на последно място в ЕС по използване на цифрови технологии - 1
Снимка: Shutterstock

България се нарежда на последно 28-о място в Индекса на Европейската комисия на навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI) за 2020 г. Индексът отчита цифрова конкурентоспособност на 27-те държави-членки на ЕС плюс Великобритания.

Според Брюксел пандемията от коронавирус е показала колко важни са цифровите технологии, които позволиха работата на много хора да продължи, да се наблюдава разпространението на вируса и да се ускори търсенето на лекарства и ваксини.

Освен това показателите на DESI, които са от значение за възстановяването, показват, че държавите - членки на ЕС, следва да увеличат усилията си за подобряване на покритието с мрежи с много голям капацитет, разпределяне на радиочестотен спектър за 5G, за да се позволи да започне търговското предлагане на 5G услуги, подобряване на цифровите умения на гражданите и осигуряване на по-нататъшна цифровизация на предприятията и на публичния сектор.

За България се казва, че държавата не е постигнала особено добри резултати по някои показатели на DESI, докато партньорите ѝ от ЕС са подобрили представянето си.

България се справя сравнително добре в областта на свързаността, особено по отношение на широкия достъп до свръхвисокоскоростни и мобилни широколентови мрежи.

Тя е направила значителни подобрения в измерението „електронно управление“, което бележи все по-голям брой потребители, и е постигнала висок резултат по отношение на предоставянето на цифрови обществени услуги за сектора на стопанската дейност.

Що се отнася до човешкия капитал, България се е изкачила с две места по-нагоре в класацията в сравнение с предходната година. Въпреки това, равнището ѝ на уменията в областта на цифровите технологии е сред най-ниските в ЕС.

Лицата, които притежават поне основни цифрови умения възлизат на 29% от възрастното население в сравнение със средно 58% за ЕС, докато само 11% притежават умения над средното равнище (малко под една трета от средната стойност за ЕС). Представянето на България също така се намира доста под средната стойност по отношение на интегрирането на цифрови технологии.

Българските предприятия все още не се възползват напълно от възможностите, предлагани от онлайн търговията: 7% от малките и средни предприятия продават онлайн (в сравнение с 18% средно за ЕС), 3% от всички малки и средни предприятия реализират трансгранични продажби и само 2% от оборота им е от търговия онлайн.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гербурод

    16 4 Отговор
    Нема се плашите, нали сме първи по бедност и смъртност, това е важното!
  • 2 Criminal

    12 3 Отговор
    Ми като останаха само възрастни хора с мижави пенсии, на който финансово, а не технологично помагат младите избягали от цирка на Боко и сие така ще е статистиката..........младежи с iq като Мечо не се броят..............
  • 3 България

    17 1 Отговор
    Е първа по к0рупция и бедност. Хората са спокойни. Протести не се очакват
  • 4 3.14К

    5 1 Отговор
    Гешев и Ушев гепиха бизнеса на Лилана и сега да видим кой ще извади нейния проект на пазара, за да ни придвижи няколко места напред.
  • 5 Лост

    8 1 Отговор
    Да ама имаме еврокомисара с най -дългия врат. Той ги разбира тези работи 😉.
  • 6 това държава ли е

    4 1 Отговор
    къде са 2 или 3 милиарда за дигитални инвестиции Дончев, габровски глист, шеф на всичките схеми и програми, кога ще отговаряш за глупостите, които сътвори за последните 10 години
  • 7 Усмивката

    4 3 Отговор
    Ми погледнете премиера. Разполага с едно ,,телефонче" на 10 години. Не му било нужно друго

    Коментиран от #12

  • 8 Е да

    5 3 Отговор
    Премиера каза, че не е чувал за Вайбър и телефончето му е 10 годишно, вие се натискате в "А" група за дигитализация на услугите в институциите и частния сектор 😃
    Как да стане?

    Коментиран от #13

  • 9 Хаха

    1 1 Отговор
    Важното е че имаме много подготвена армия,за да спим спокойно
  • 10 Русенец

    7 0 Отговор
    България е на последно място в ЕС по стандарт на живот бе, го8еда!!!!

    Коментиран от #18, #19

  • 11 Гост

    4 0 Отговор
    Ко! Не! Това не е вярно. Фалшива новина!!! Бойко да каже на кое място сме!
  • 12 Чочо

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Усмивката":

    Този телефон е труден за подслушване и не могат да го хакнат. Особено смс -те.
  • 13 Жоро монтьоро

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Е да":

    Не е вярно.В жипката има екран, дигитален. Баце го побарва вещо.
  • 14 Циганин

    1 0 Отговор
    Ние използваме буквени технологии... Ай чиба.
  • 15 В. Бомбошков

    1 0 Отговор
    ИмАхме еврокомисар по защита на потребителите (Кунева-Пръмова) и какво?
    Двойните стандарти все още действат – нашите "партньори" от ЕС продължават да ни пробутват храни и други стоки със съмнително качество!
    ИмАме еврокомисар по за цифровата икономика и общество, дето сега е еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта (М. Неделчева-Габриел) и какво?
    Прочетете отново заглавието на статията!
  • 16 Класация

    1 0 Отговор
    България е на последно място в ЕС по използване на цифрови технологии. Но ъвърдо държим първото място по бедност. В елитът сме по корупция
  • 17 Другаде ни е силата

    1 0 Отговор
    Да но пък ги бием по смъртност, бедност, корупция, обезлюдяване, ромизация, затъпяване и оскотяване.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове