Last news in Fakti

14 Юни, 2020 05:00 7 897 42

14 юни 1923 г. Убит е Александър Стамболийски

  • александър стамболийски-
  • убийство-
  • славовица

Покушението срещу министър-председателя е едно от многобройните политически убийства с огромни последствия за страната и със сигурност едно от най-отвратителните

14 юни 1923 г. Убит е Александър Стамболийски - 1

На 14 юни 1923 г. след няколкодневни мъчения издъхва премиерът Александър Стамболийски.

Покушението срещу министър-председателя е едно от многобройните политически убийства с огромни последствия за страната и със сигурност едно от най-отвратителните. След като управлението му напълно губи подкрепа извън средите на селячеството, а срещу него застава цялата българска интелигенция, армията и останалите политически партии, на 9 юни 1923 г. е извършен военен преврат.

Няколко дни по-късно законният министър-председател е заловен и заедно с брат му Васил е подложен на нечовешки изтезания в къщата им край с. Славовица.

Рязан с нож и прободен близо на сто места, на 14 юни Александър Стамболийски издъхва в нечовешки мъки. Впоследствие главата му е отрязана. След тази садистична екзекуция, колелото на насилието в българската история отново се завърта, помитайки след себе си малкото останал здрав разум в политическата ни действителност.

Историците припомнят, че Стамболийски е третият убит премиер в аналите на Третото българско царство.

Началото е поставено със Стефан Стамболов, който е убит на 15 юли 1895 г. в центъра на София.

По-малко от десет години след това политическо убийство България е поразена от убийството на още един премиер. През 1907 г. Димитър Петков, който оглавява 27-ото правителство на България, е убит от политическите си противници на бул. „Цар Освободител“ в София. Погребан е до Стефан Стамболов. Димитър Петков е баща на земеделските политици Никола Петков и Петко Петков. И двамата имат съдбата на баща си – убити са от политическите си противници.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йозеф

    44 73 Отговор
    Така комунистите превземат властта - убийства, терор, грабежи, атентати. Наследници на БКП престъпници сега със зъби и нокти гребат, за да се върнат пак във властта и да наваксат с паразитирането.

    Коментиран от #4, #5, #36

  • 2 Рошко

    5 22 Отговор
    А бе оня ден не беше ли убит пак
  • 3 Активист на БКП

    57 26 Отговор
    Никога повече фашизъм !!! Фашизмът се завръща в България !!!
  • 4 hh88

    97 8 Отговор

    До коментар #1 от "Йозеф":

    Нито едно от цитираните убийства не е извършено от комунистите. Стамболийски го убиват сегашните управляващи, ВМРО. Така, че продължавай да си свириш на същия духов инструмент, кожен.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Bai nudals

    60 4 Отговор
    Това В.М.Р.О. трябва,да бъде забранено с закон. Пълна пародия,да не говорим за предцедателят им.
  • 8 АнатемаНаСашоНерезаИнаСулЮПасситто

    45 3 Отговор
    Буда няма политически противници и ще царува,докато се появи Сретен с шестях български документа за самоличност.У нас са се разделили на шайки, имащи за цел не да управляват,а да крадат.И на това му казваме политика.
  • 9 Стамболииски

    49 4 Отговор
    Имах честа като 10. - - - - 12 годишно дете да познаваМ и да слушам разказите за Стамболийски от неговия съквартирант Рафаил Харитов, един от двамата братя Харитови, от КВ. Минкова махала на днешно Бойчиновци. Там е направен най проспериращия и модерен чифлик в България! Тези умни братя правят нещо невиждано до тагава за Българското земеделие! Голямия мост на река Огоста при Бойчиновци стои надпис 1923год,построен по поръчение на стамлолииски от Строителни войски. Стамболийски и братя Харитови са дали и направили много за модерно земеделие в България!!!! Внесени са от Франция, Италия Германия, Швейцария, Англия, много нови сортове лозя, овощни дървета, животни, зеленчуци, цветя, пчелни семейства, Работниците са и Акционери!!!! Убийците на Стамболийски са Фашистите, не комунисти!!!! Поклон пред паметта на Ал. СТАМЛОЛИИСКИ И БРАТЯ ХАРИТОВИ!!!!!

    Коментиран от #35

  • 10 Гладен роб

    33 2 Отговор
    Нашия кога ще го трепаме?
  • 11 Чичето

    23 20 Отговор
    И Стамболов, и Стамболийски са си били полуобразовани, нагли и крадливи МУТРИ с власт! Също като банкянския добитък БОКо! И БОКо ще свърши като тях - мутри ще му бъдат касапите, които ще го режат жив на парчета!!

    Коментиран от #17

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Охо Бохо

    36 2 Отговор
    Алооу, антикомунистите? И за убийството на Стамболийски ли са виновни комунистите?

    Коментиран от #21, #22

  • 15 Усмивката

    7 5 Отговор
    То е така , защото предния ден на 13 ти,се е родил убиецът
  • 16 do dr. Moskov

    23 2 Отговор
    Кoлкoтo и дa триe мoдeрaтoрa иcтинaтa зa крaжбитe в УМБAЛ "Cв Aннa", крaдливoтo ръкoвoдcтвo нaчeлo c Мocкoв, щe бъдe в зaтвoрa!
    A 'Фaкти" cтaнaхa извecтни c тoвa , чe прикривaт иcтинaтa!
  • 17 Bai nudals

    10 3 Отговор

    До коментар #11 от "Чичето":

    Усилено се е запътил ,към тяхната участ.
  • 18 Оранжева диктатура

    12 7 Отговор
    Гнусни или не, убийствата не са били без причина.
  • 19 Монгола

    30 2 Отговор
    Хванат и прободен над 100 места и само толкова? Заловен е в родната им къща от активисти шпиц команда на ВМРО намушкан с 30 различни ножа рязан къс по къс накрая главата му отрязана и занесена на австрийското царче в София!
  • 20 Комуниста

    31 6 Отговор
    Мръсно племе русофобско от 1877 до наши дни само беди носят на народа!
  • 21 козяшко амеба

    14 1 Отговор

    До коментар #14 от "Охо Бохо":

    Ааа Путин, Путин, той е виновен!
  • 22 Шпек Салам Народен

    11 21 Отговор

    До коментар #14 от "Охо Бохо":

    Да,така е,комунистите не са виновни за тези убийства,те не си играят на дребно.За целта чакат,да се съберат повечко хора,в църква например,и да я взривят ,заедно с пълнежа. Или да избиват цвета на нацията и интелигенцията ,след пародия на справедлив съд.Така,че...не ми ги хвали-като цяло сме си примати,без значение партийните симпатии.И там ни е проблемът-не сме единни.

    Коментиран от #29, #30, #31

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Комуниста

    17 2 Отговор
    И защото се опитват да предствят Стамболйски като Сатрапа Стамболов само да се знае, че нарида въства в Пазарджик и не само там да брани министър председателя Стамбилийски но той казва бунда да бъде прекратен за да не се кее кръта на народа! Нападат мерзавците вкарали Княжеството в две нац катастрофи 1913-1919 нападат народа с армия и жандармерия!
  • 25 Руски дипломат – първи секретар

    5 18 Отговор
    Комунягите ще ги изтрием от България. Още малко остана.
  • 26 Тиберий

    13 0 Отговор
    Повратен момент в Бългатската история Идват тъмни времена алед погрома на септемврийското възстание Глъдка въздух и пак в калта до ден днешен
  • 27 Мандра

    5 9 Отговор
    Шумкарите обвиняват "фашистите" и леят фалшиви сълзи за Александър Стамболийски, но някак много удобно забравят кой уби друг водач на БЗНС, Никола Петков. Или едното е престъпление, другото гордост? Явно в мандрите сте хапнали повечко развалено сирене, другари, и това влияе на мисловната ви дейност и до днес.
  • 28 Демократ

    7 0 Отговор
    Кой днес трябва да си посипе главата с пепел за тези демократични действия спрямо демократично избрания премиер в една демократична държава? Няма демократични подробности за убийството... Такива работи не си спомня демократичната история
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бачо Киро

    21 2 Отговор

    До коментар #22 от "Шпек Салам Народен":

    Каква интелигенция и цвят на нацията бе, бастун? Нали сега ако се дигне народа и измете тея боклуци, които от 30 години му смучат кръвта и минат 50-60 години, после пак ще има глъмари като теб, които ще твърдят, че ББ, Цвъко, Цачева, Цацарката, ГешеФТ, Пеевски, Доганя, Домуса, Златев + компания, както и "виповете" като Курвиолета Лозанова, Златки, всякакви шаврантии, лордове Минчевци, Кулагини и други бастуни - всичките тея боклуци ще ги обявиш за интелигенция и цвят на нацията... След Освобождението същите боклуци са изплували както след 1989, само пълен галфон може да ги има за "цвят на нацията"...

    Коментиран от #32, #34, #37

  • 31 1997

    8 1 Отговор

    До коментар #22 от "Шпек Салам Народен":

    То па бил един цвяяят...Също като сегашния.ама след време може и за тях да се намери някой да реве.И друг да му вярва.
  • 32 Тиберий

    7 0 Отговор

    До коментар #30 от "Бачо Киро":

    Пропусна Денди Гала Мондьо

    Коментиран от #41

  • 33 Жоро

    4 1 Отговор
    Кво ровите в миналото оправяйте настоящето

    Коментиран от #42

  • 34 Усмивката

    5 2 Отговор

    До коментар #30 от "Бачо Киро":

    Тогава още е нямало цветове. Появилс е е един галфон като Б.Б..Измислил е виолетовия цвят и обявил светличервения за враг номер едно.Оттогава до днес всякакви бастуни се пишат или едните или другите ,и считат че така е било още при Хан Аспарух.
  • 35 стоян

    2 6 Отговор

    До коментар #9 от "Стамболииски":

    До 23 год -какви фашисти сънувате в 1920 година -кумунистите сте били много страхливи че още говорите за фашисти каквито в България не е имало никога -Тук са били национал социалисти =като в Германия =ама нали и вие сте социалисти -как да наречете противниците на кумунягите ,и ги кръщавате фашисти
  • 36 моше

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Йозеф":

    ,адаша ти как е!Лапни го на сън ...
  • 37 Шпек Салам Народен

    3 4 Отговор

    До коментар #30 от "Бачо Киро":

    Ами дигай се бе,мижитурко,защо чакаш? Нали си много отворен-събаряй правителството! Шушляк !От комуниста по-ограничено същество няма,без значение,в кои времена съществува.Идея,изначално извратена и харесвана от масата несретници,които неспособни да творят,винаги гледат в канчето на другия.Ти си за пример,хаха!
    И вземи си смени ника,да не мърсиш името на тази светла личност!А от моя ник ти давам с удоволствие,да поемеш,колкото можеш.Приятен ден!
  • 38 Морски

    1 0 Отговор
    Чакам сега селянина от Банкя да го тръшнат, че да му изпишат ореол и да го канонизират за светец...
  • 39 бай фидан

    0 2 Отговор
    до чичето :а вашия сатрап тато беше много образован едва завърши седми клас и то по милост та държеше народа със зверски методи на ДС
  • 40 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    УБИТИ ЛИ СА ПОКОЛЕНИЯТА НА МЪЧИТЕЛИТЕ И УБИЙЦИ НА СТАМБОЛИЙСКИ !??? МАЙКИТЕ ИМ ТРЯБВА ДА СА СВАРЕНИ ЖИВИ , А ТЕ ДНЕС ИМАТ НАСЛЕДНИЦИ В СДС И ДБ И "НЕФОРМАЛНО
    ОФОРМЕНИТЕ " !!!!!!!!!!!!!!
  • 41 сноу

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Тиберий":

    Ами Кондю,Софка и Фъкиту...
  • 42 PlimP

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Жоро":

    старата песен на нов глас, всичко се повтаря, просто годината е различна, не ви увират кухите тикви, щото не ровите в миналото, човек принципно се учи от грешките си(те са в миналото), но ние сме мега хитри и за тва не се учим
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове