Last news in Fakti

14 Юни, 2020 08:59 1 830 22

До 2027 г. всички топломери трябва да бъдат дистанционни

  • топломери-
  • теменужка петкова

България не може да си позволи да спре работата на ТЕЦ-овете и АЕЦ "Козлодуй", защото на този етап те осигуряват около 6 000 MW гарантирана мощност

До 2027 г. всички топломери трябва да бъдат дистанционни - 1
Снимка: БГНЕС

Всички топломери у нас трябва да бъдат подновени с такива, позволяващи дистанционно отчитане на парното, до 2027 г. Това потвърди енергийният министър Теменужка Петкова в интервю за предаването "Офанзива" по Канал 3.

Подписали сме директива, според която до 2027 г. всички топломери да позволяват дистанционно отчитане, каза министърът, като подчерта, че първоначално планът на Европа е бил подобна мярка да бъде със срок до 2023 г., но по настояване на българската страна е договорено удължаването.

Новото формиране на цената на природния газ стана особен обект на дискусии в последните седмици, след като от КЕВР първоначално публикуваха погрешна информация, че цената на парното ще скочи с 22%.

Министър Петкова каза, че грешката е плод на съпоставянето на два несъпоставими елемента от формулата за изчисление на цената. Промяната, която следва от тук насетне, е във формулата, в която ще бъде взет предвид и пазарният фактор в изчислението на цените. Именно там се корени успехът в преговорите между "Газпром" и "Булгаргаз" за безпрецедентното понижаване доставните цени на природния газ, обясни министърът.

Безспорно, проектът АЕЦ "Белене" е много важен проект за нас, продължи Теменужка Петкова в отговор за енергийната сигурност на страната и амбициите ни за ядрена енергетика, противно на мненията от Германия. Знаете, че в момента провеждаме процедура по избор на стратегически инвеститор. Заявление подадоха 13 компании, сред тях някои и от световните лидери в сектора. 5 попаднаха в съкратения списък. Сред тях е и американската компания General Electric, които демонстрират сериозен интерес. Надяваме се, че този процес ще приключи успешно за нас, посочи Петкова.

Тя обясни още, че България не може да си позволи да спре работата на ТЕЦ-овете и АЕЦ "Козлодуй", защото на този етап те осигуряват около 6 000 MW гарантирана мощност. Амбициите на правителството са продължи с експлоатацията им поне до 2030 г. с хоризонт до 2050 г.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Като

    6 1 Отговор
    теб !
  • 2 габровец от варна

    9 1 Отговор
    Теменужке,за тоя АЕЦ"Белене"вече легенди се носят.Ха дано след 150 години да го построи някой.😂😂😂😂😂
  • 3 Иво

    8 0 Отговор
    За тецовете на Ахмед Доган ли говори, че не можело да спрат работа?
  • 4 Охо Бохо

    11 2 Отговор
    А бе това за дистанционното отчитане на топлпмерите, което е изискване на Европа, малко съмнително ми идва! Тъй още по лесно да крадете, защото то Европата се изказа, че насила не може да ни карате да ползваме услугите на топлофикация и че не може да начисляват такса за тръби минаващи през частна собственост но това отмина с мълчание! Или когато ви изнася"Европа каза" ако не мълчание.
  • 5 Valio

    2 0 Отговор
    Що ма????
  • 6 Bai nudals

    4 0 Отговор
    Калинкее,Калинке,ти колко си остана.
  • 7 Бай Ганьо

    3 0 Отговор
    а ТЪПОМЕТИ, когаааа....???

    Коментиран от #9

  • 8 Bai nudals

    1 0 Отговор
    Към 6 осрана.
  • 9 Бай Ганьо 2

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Ганьо":

    ....ТЪПОМЕРИ....
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Алоо,

    5 0 Отговор
    МинистЪрке,когато имате възможност да уредите " свой човек" - в конкретния случай да бъде " доставчик" за десетки милиони с огромна печалба+ подизпълнител осигуряващ подръжка,ВЕДНАГА НИ ЦИТИРАТЕ ЕВРОДИРЕКТИВА!!! Тоест- длъжни сме.Но за другата Евродиректива от 2015 г,ви обхваща амнезия.Специално за Топлофикация... Непоискана услуга фиксирана с подписан двустранен договор между двете страни е незаконосъобразна,и не носи правни последици за клиента...Там е " и. мародерската "сградна инсталация " от която смучат милиони,през собственост на същите клиенти..При протест от адвокати,отговорихте,че националното законодателство имало " превес".Чакате догодина изборите.Да стъпите отново на коня.Затова сочите 2020... и,но ще го вкарате още през 2022..Това че над милион и половина домакинства( в страната) ще ви изсипят между 400-600 лв за " топломери,не ви дреме.Как и кой ще " контрплира кога е замервано- също. Давай парите,дължиш толкова.Ходи да разбереш колко.Същото ще поиска и Френската" Софийска" вода.Която пък ни измерва и топла и студена вода,като студена.Срещу 2,31 лв/ куб.м.И там още 300 лева за подмяна.Но стадото от волове и офсе е виновно.
  • 12 Гост

    2 0 Отговор
    Те от Комисията написаха и серия доклади от мониторинга, в които пише, че сте корумпирани, но някак си не е задължително да се изметете! Ще си сменя топломера когато се смени Премиера! Поне да може да чете и разбира директивите!
  • 13 1234578

    0 1 Отговор
    Почна се, пак ще плащаме на фирми на политици и олигарси, за смяна на старите топломери с нови за дистанционно отчитане.
  • 14 ха ха

    1 0 Отговор
    грозна тъпа.... какво още да кажеш...
  • 15 АЗ ВИКАМ

    2 2 Отговор
    Аз викам до 2027г. Всеки домоуправител на стар панелен блок от соц. времената, да проучи цената и да събере оферти, за газифициране, и още викам до 2027г. да се разкарат всички тръби и устройства положени от Топлофикация София и да се предадат, за скраб, като с това падне цената на газифицирането! И викам още веднъж за винаги да се спре с този рекет - тръби и уреди се махат изцяло - ТОВА Е РЕШЕНИЕТО!

    Коментиран от #19

  • 16 вуйчо ти

    3 0 Отговор
    Мъчат се да събират пари мизерниците!
    Ако платят ТЕ топломерите да са дистанционни - СТВА!!!
    Иначе се маха парното и се приключва, и без това този РЕКЕТ продължава с години, не съм длъжен освен политици, малцинства и държава, да храня и ТОПЛОФИКАЦИЯ!!!
  • 17 ДИСТАНЦИЯ

    1 0 Отговор
    ЦЯЛОТО ГЕРБ ТРЯБВА ДА УПРАВЛЯВА ДИСТАНЦИОННО ОТ ЗАТВОРО !
  • 18 Русенец

    1 0 Отговор
    До 2027г трябва да сме изхвърлили ТЕЦовете. В 21 век сме. Докога с пещерни технологии?
  • 19 Русенец

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "АЗ ВИКАМ":

    Така просто ще сменим монополиста. Няма да те скуби ТЕЦа, а ще те бръсне газовата компания. Мисли за децентрализиране.
  • 20 хаха

    2 0 Отговор
    До 2027 топлофикация няма да я има.
  • 21 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    КАК МИСЛИТЕ : КОЛКО СА И ПЛАТИЛИ НА ПООСТАРЕЛАТА - С.ВИ.НЯ - МИ.НЕТ.ИСТЪР !?!?!?!?
  • 22 да ама не

    0 0 Отговор
    я кажи не се срамувай старо моме, тебе не те ли е джиросал оня с гласа като кара момата от кържали та тъй курназ гледаш ....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове