Last news in Fakti

15 Юни, 2020 20:10 1 871 35

Шулева: Правителството не мисли за иновации

  • лидия шулева-
  • пиб

Капитализирането на ПИБ трябваше да бъде направено, смята бившият вицепремиер

Шулева: Правителството не мисли за иновации - 1
Кадър бТВ

Капитализирането на „Първа инвестиционна банка“ безспорно трябваше да бъде направено, защото прегледите и стрес тестовете на Европейската централна банка показаха именно това. Дали обаче това трябваше да стане чрез държавата, може да се говори дълго и да се спори. Обикновено, когато държавата спасява определени банки, тя налага условията, а не инвеститорът, който търси пари.

Това заяви бившият вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лидия Шулева по повод решението на държавата да инвестира малко над 140 млн. лв. в банката като последната стъпка преди да влезем в чакалнята на еврозоната.

За „Лице в лице“ по бТВ тя обясни, че не може да се каже дали това е цената, която трябва да платим, за да бъдем приети в чакалнята. По думите ѝ има много условия, които трябва да изпълним и да изпълняваме, за да кажем дали цената е само капитализирането на ПИБ.

Все пак тя обясни, че налетите пари от страна на държавата не означава, че ще влезем в чакалнята. „Ние много условия сме изпълнили за Шенген, но не сме вътре“, допълни тя.

Икономиката след кризата

„Много се наложи един термин, който възникна през 90-те години на XX в. в американската армия. Той е свързан със създаване на стратегии за водене на война при непредсказуеми условия – VUCA - volatility, uncertainty, complexity and ambiguity или изменяемост, несигурност, сложност и непредвидимост.

По думите ѝ в термина вече има сериозен бизнес контекст и неговото използване вече е фокусирано върху изграждането на тактики и стратегии за управление на бизнес.

Според нея съвременният бизнес трябва да бъде гъвкав и динамичен, за да бъде по-устойчив и подчерта, че прогнозите от вчера вече не са актуални и не може да се вземат решения на спрямо тях.

„Трябва да инвестираме сериозно в иновации. Ако не инвестираме, няма да постигнем гъвкавостта и устойчивостта, която търсим. Иновациите се раждат в стартъп компаниите“, обясни бившият вицепремиер.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иновациите,

    3 1 Отговор
    Шулева, се раждат по Божия воля, едновременно в две земни точки! Но ти искаш да се създават компании , за определени хара, за големи заплати...

    Коментиран от #11, #16

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Майна

    4 1 Отговор
    За какво ни е тази еврозона , тотален капит ще е населението бе. Ей, Бойко направи нещо все пак...ТАКАВА КОРУПЦИЯ ЕИЖДАТ, ЧЕ НЯМА И ДА НИ ПУСНАТ.!!! ТРЯБВА ДА МУ ГО ПРИЗ НАЕМ.УСПЯ!!! ОТЛИЧНИК !!!
  • 4 Ха ха

    5 0 Отговор
    С Боко споделяла ли е това.VUKA за Вожда е Румен Вълка от" Чистота" София.
  • 5 РЪМПЕЗИ

    14 3 Отговор
    ШУЛЕВА, БАРЦЕЛОНСКИ НАРИЧА ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ КЪРДЖАЛИЙСКА П...А ТИ МИ ГОВОРИШ ЗА ИНОВАЦИИ...ТЕ ТОВА СА ИНОВАЦИИТЕ..
  • 6 Хайко

    13 1 Отговор
    Е какви иновации повече от това, като на тебе госпожо ти помогнаха с няколко милиона заради карантината и то от нашите пари, на малките фирми! България потъва, защото комуниста Борисов не помогна на нито един частен предприемач и нито една фирма дори с една стотинка поне, освен на корпорациите по мярката 60 на 40 и ресторантите с 9%. Но нали всички знаем чии са тези корпорации и ресторанти, и хотели...! Помогна на комунистите с леки подаяния! Това е може би добре, че потъваме, защото ако влезем в Еврозоната и приемем еврото тогава потъването ни ще е неспасяемо! Сега спасението е да се махнат комунистите от управлението на страната като Борисов и недоразумението Горанов, а недай боже и престъпника-комунист Божков да влезе в политиката!
  • 7 the truth

    6 1 Отговор
    ПИБ трябваше да се капитализира преди много години. Другите банки спасиха ПИБ преди около 5 г., когато тръгна да фалира заедно с КТБ. И въпреки всичко не можа да се оправи. Значи нещо не е както трябва в тая банка. И сега не искам да се налива в нея с парите ми на данъкоплатец.

    Коментиран от #17

  • 8 Радо

    10 2 Отговор
    Половината правителство са имбецили с коефициент на интелигентност под 70, а тя ми говори за иновации!!!!
  • 9 Охо Бохо

    6 0 Отговор
    Обикновено плъховете напускат потъващия кораб първи, на. нашия явно има още за пиратстване. Днес всички"случайници" прибивавали поради глупостта ни в политиката са изпълзели на светло
  • 10 Гост

    4 1 Отговор
    Иновации в БГ, несъвместими понятия. С умните глави от Министерствот на икономиката, който решиха процедурата с евро пари 2 дни преди затварянето й?! Не, те не искат да има иновации на територията.
  • 11 сектант

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Иновациите,":

    мислят се иновации само как да се крадат пари по иновативно
  • 12 Лейка

    7 2 Отговор
    Шуле, и вие ни опраскахте за 800 дни и помним какво сътворихте и как. Трябва да си много гьион сурат, за да се изказваш и ти.
  • 13 баци и иновации

    4 2 Отговор
    Шундева , не че и ти , ама Баци познава ли я въобще тази дума в смисловото и значение , напоследък само се дърпа , като магаре на мост у властта , айде още малкочко , некой месец още , абе да добута до изборите некак си , па после а дано нещо с уйдурмите да фане още един мандат , че парите , кожата и кой знае още какво ойдея.

    Коментиран от #19

  • 14 логичен изход

    2 2 Отговор
    корупция ,корупция ,корупция и следва абдикация
  • 15 Радо

    2 1 Отговор
    В коя държава ли ще абдикира? - сигурно в Испания....може пак да стане гавазин на Монката Царот....хем и Барцелона е наблизо.
  • 16 ееее

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иновациите,":

    Аха като нейните иноваций с ЧЕЗ и ерепетата, аман от продажници.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Каква ти иновация

    2 2 Отговор
    Хората на Запад са с мобилни банки вече в джоба си, а Тиквеника с “инспектиране” на магистрали се занимава и излишно харчи народни пари!
  • 19 ВЯРВАТЕ ЛИ НА ДОКАЗАН И ОСЪДЕН ЛЪЖЕЦ ББ

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "баци и иновации":

    Бoриcoв cи имa фeнoвe, кoитo ca прocти кaтo нeгo. Цитирaм нeгoвия изрaз: "Aз cъм прocт и виe cти прocти". И тe cи гo хaрecвaт. Въпрocът e трябвa ли тaкъв чoвeк дa упрaвлявa държaвaтa. Тo тук нe e caмo дo унижeниeтo, хoрaтa нe oбръщaт внимaниe нa лъжитe. Aкo cтaвa нeщo в тaзи държaвa, тo нe e блaгoдaрeниe нa Бoйкo Бoриcoв, a въпрeки нeгo. Тo нямa cдeлкa, зaд кoятo дa нямa кoрупция. Ниe cмe нaй-кoрумпирaнaтa държaвa в EC. Къдeтo дa бутнeш, имa кoрупция. Тoвa кoмeнтирa в eфирa нa 7/8 тв журнaлиcтът Ивaн Бaкaлoв.Бoриcoв ce e ceтил кoй гo e зaпиcaл, нo cи мълчи. Мнoгo дoбрe знae и cи мълчи и тoвa e oщe eднa oт тaйнитe нa влacттa кoй кaк зaпиcвa влacттa. Тoзи ca гo зaпиcaли някaкви гocти при нeгo, гocти c миcия, пocoчи тoй. Бoйкo щe пaднe в мoмeнтa, в кoйтo ce рaзклaти или гo пoдпукaт oт чужбинa, кoмeнтирa Бaкaлoв. Тoй лъжe и caм cи вярвa, трябвa диaгнoзa дa му ce пocтaви. Тoй ce вживявa в рoлятa нa cирaчe. A тoй нa oкoлo 40 гoдини e зaгубил рoдитeлитe. Тoвa нe e cирaк. Плaчeшe пo eднo врeмe, чe caм cи миeл кoлaтa. Eми тe мнoгo хoрa caми cи мият кoлaтa. Тoвa e някaкъв чoрбaджийcки мaнтaлитeт. Ceгa пък кaзa, чe тeлeфoнa му нямaл кирилицa. Тoвa пaк e лъжa. Хoрaтa, кoитo cи пишaт c нeгo, знaят, нo мacoвo хoрaтa нe знaят. И тoй лъжe. Имaл бил cтaр тeлeфoн, aмa нe e вярнo. Нa кoлкo cнимки държи някaкъв мoдeрeн cмaртфoн!? Лъжe и caм cи вярвa, кoмeнтирa тoй.

    Коментиран от #22

  • 20 Социолог

    0 0 Отговор
    Както казах - наложиха избори и всякакви форми на живот изпълзяха от дупките...
  • 21 СТАЛИНка георгиева

    7 1 Отговор
    Тая па откъде изпълзя,много е неприятна
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Жоро Гоцев

    3 1 Отговор
    ТИ ПА КОЯ СИ? НИКОИ НЕ ТЕ ПОЗНАВА. ДА НЕ БИ ДА СИ БИЛА НЕЩО В НЕКОЕ ПРАВИТЕЛСТВО И ДА СИ ОТКРАДНАЛИ МНОГО ДА СИ СЕ СКРИЛ И СЕГА СЕ ОБАЖДАШ. А?
  • 26 Цветко Христов

    4 0 Отговор
    Да беше някаква в едно правителство и направи много ДАЛАВЕРИ и се покри.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 0000

    2 0 Отговор
    Тая не беше ли в правителството на плешивия крадец и турците

    Коментиран от #29, #31

  • 29 Све

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "0000":

    Ти си прав, но прекалено дипломатичен
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Пенсионер 200

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "0000":

    Продавам предизборен афиш на бай "Симо честния" на който той е скръстил молитвено ръце и благочестиво гледа към висинето. Отдолу има надпис "Почтеност във всичко"
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 яяй

    1 0 Отговор
    Вашия иновативен вече го ядохме. Втори път няма да мине номера. Къткай си краденето и си трайкай. Свирено е при тебе.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове