Last news in Fakti

19 Юни, 2020 18:11 3 093 35

Няма да удължават валидността на годишните винетки

  • винетки-
  • шофьор

Лоши новини за шофьорите

Няма законови основания за удължаване на периода на валидност на електронните винетки на база извънредното положение. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в парламентарния контрол днес.

За разлика от таксата за изминато разстояние – тол, при винетната ползването на платената пътна мрежа не е обвързано с броя на преминаванията и изминатите километри. Заплащайки такса на база време – винетка, собственикът на превозното средство има право да ползва платената пътна мрежа за определен период от време, независимо от броя на преминаванията и изминатите километри, обясни Аврамова.

Дори и пътното превозно средство да не се движи по платената пътна мрежа в определен интервал от време през периода на валидност на винетката, това не се явява основание за нейното удължаване. Поради тази причина не е предвидена нормативна възможност, съответно Електронната система за събиране на пътни такси не позволява промяна в периода на валидност на вече издадена електронна винетка.

Пътните такси, каквито са електронните винетки и тол таксите, са държавни такси и подлежат на плащане и в ситуация на извънредно положение, подчерта регионалният министър. И допълни, че с нито един текст от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март и в последствие удължено до 13 май 2020 г., потребителите не се освобождават от плащането на държавна такса, каквато е и таксата за електронната винетка.

Министърът напомни, че пътуването за работа, снабдяването с лекарства или грижа за близки или болни хора от малки населени места не беше възпрепятствано. От въвеждането на извънредното положение, с цел опазване на живота и здравето на гражданите, бяха ограничени единствено инцидентните пътувания с цел туризъм, социални контакти или спорт, за които обичайно потребителите купуват право за пътуване на база време за по-кратък период – уикенд или седмична винетка.

При условие че не бяха налице пълни ограничения на пътуванията по републиканската пътна мрежа, не съществува приложима мярка, която да не дискриминира една група потребители спрямо друга, а именно тези, ползващи пътната инфраструктура на база изминато разстояние, с тези на база време, каза още Петя Аврамова.

В отговор на друг въпрос регионалният министър съобщи, че от тази година поетапно ще бъде възложено изработването на технически проекти за обектите, включени в Плана за действие към Актуализираната стратегическа карта за шум, след което ще се предприемат действия по финансово обезпечаване на изграждането на шумозащитни съоръжения. На 15 юни Агенция „Пътна инфраструктура" публикува обявление за провеждане на обществена поръчка с предмет: „Изработване на Акустични и конструктивни проекти за изграждане на шумозащитни съоръжения, за жилищни територии с установено наднормено ниво на шум в близост до пътни участъци от републиканската мрежа с трафик над 3 млн. МПС годишно", разделени в четири обособени позиции, като участъкът от АМ „Хемус" в района на с. Чурек е включен в Обособена позиция № 4. В другите обособени позиции са жилищни територии на с. Мирово, общ. Ихтиман, с. Бело поле, общ. Благоевград и кв. „Църква", гр. Перник. Срокът за получаване на офертите е 10.08.2020 г. Времето за изработване на проекта е 60 календарни дни след сключване на договор с избрания изпълнител.

Инвестиционният процес предвижда да бъде проведен Експертен технико-икономически съвет, да бъде приета разработката, да бъде съгласувано проектното предложение с Министерството на околната среда и водите и Министерството на здравеопазването. Стойността на шумозащитното съоръжение ще стане ясна след изработване на проекта.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тая

    78 1 Отговор
    дето "видя" хотела на "Алепу" като подпорна стена !
  • 2 Забавно ли ви е

    48 0 Отговор
    Шоферчета?? На тях им е забавно пак нещо???

    Коментиран от #17

  • 3 ежко

    67 0 Отговор
    Ха,ха....Ами предложете на НС да го гласува и ще имате законови основания!Законите на Република България, не са като закона за гравитацията,че да не могат да се променят!
  • 4 Майна

    59 1 Отговор
    Вашата винетка изтича още този месец.ХАХАХА
  • 5 Terenski

    69 0 Отговор
    А кога ще оправите пътищата за които плащаме тези винетни такси!?България не е само магистрали има и други натоварени трасета!

    Коментиран от #7

  • 6 Борислав

    58 0 Отговор
    А ма разбирасе че няма, народа трябва да бъде мачкан по пълна програма.
  • 7 baihui

    42 0 Отговор

    До коментар #5 от "Terenski":

    Те пък едни "магистрали"........
  • 8 АхахХ

    69 0 Отговор
    Госпожо, или както там се определяте, ами ще се съдиме! Вие три месеца не ми давахте да ползвам това, за което съм платил. Беше поставено кпп и не можех да мина! Точка! Това е доказуемо, а вашата шайка ще бъде брутално осъдена! Пореден питон в ковчега на изгнилия герб! Изтичайте вече в канала! Писна ми от вас!
  • 9 Boby

    42 0 Отговор
    И догодина пак гласувайте за същата сган.
    Хак да ви е.
  • 10 Лост

    41 0 Отговор
    Тъкмо да си купя и направихте КПП -та. Сега ми вземете пари за пропуснати ползи. 😉
  • 11 Боби

    36 0 Отговор
    Законовото основание за удължаване е в Закона за задълженията и договорите.
    Там пише:
    "Чл. 55. Който е получил нещо без основание или с оглед на неосъществено или отпаднало основание, е длъжен да го върне.".
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ???

    48 2 Отговор
    А, само да попитам госпожата, аз по мое желание ли не пътувах три месеца почти, или вие, управляващите ми го наложихте???? Щото много ви е лесно да се оправдавате-нямало законово основание! Когато ме спряхте с КПП - може, когато трябва да ме компенсират е- не може! Що така??? Щото не искате, не защото няма начин. Ако е за ваша облага, ще намерите много начини!
  • 14 Зоотехник

    36 1 Отговор
    Tая не е точно свинетка, ама е от същото прасило!
  • 15 Боби

    26 1 Отговор
    И още, пак в ЗЗД:
    Чл. 59. ...всеки, който се е обогатил без основание за сметка на другиго, дължи да му върне онова, с което се е обогатил, до размера на обедняването.
    Това право възниква, когато няма друг иск, с който обеднелият може да се защити.".
  • 16 Супер

    37 1 Отговор
    От как стана 100 лева свинетката минаха доста години, а подобрения по пътищата не виждам нито аз, нито колата ми. Въпроса е къде изчезват парите ни???

    Коментиран от #23, #26

  • 17 Лекар БГ

    22 1 Отговор

    До коментар #2 от "Забавно ли ви е":

    Адски забавно,вЕрвай ми!Чудесен коментар.
    Точно на 1.3.,добросъвестно си поднових финетката.Да не го напиша случайно с"М".И ме спрЕха.Грешката си е моя-никога не плащай авансово на тази Държава.Те се забавляват,купон,един вид.Кой го отнася,се досещаме.
  • 18 Карапуткова

    23 0 Отговор
    Врачанската Теменуга Петя е успяла да изтрезнее за петъчната седянка в нотариата.ГЕРБавите са на принципа “Кръв повращам—пари не вращам”.
  • 19 Обективен

    27 0 Отговор
    Положението в страната е КЪРДЖАЛИЙСКА.....
  • 20 ОСТАВКА

    25 0 Отговор
    На винетките няма да я удължат, а на търпимостта към боко ще я увеличат!
  • 21 В Мутафчиева

    16 0 Отговор
    Кърджалийско Време
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 гост

    17 0 Отговор

    До коментар #16 от "Супер":

    Където изчезваха и при цена 67 лв.
  • 24 JEFF

    15 1 Отговор
    Всичко е изхарчено, ще продължаваме да плащаме това , което не се ползува.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Йори

    18 0 Отговор

    До коментар #16 от "Супер":

    В шкафчето на Баце.
  • 27 Активист на БКП

    10 0 Отговор
    Как да няма основание????!!!!!
  • 28 Стойнева

    15 0 Отговор
    Лиляна-винетката. Увеличение - 100%! На какво основание? Да крадат двойно повече....
  • 29 Чичак

    13 0 Отговор
    Дааааа.....няма да удължаваме и мандата на правителството
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Георги Ненов

    5 0 Отговор
    А тази министърка защо не е вкараха в зандана като Нено Димов? Само щот е от Геп?
  • 33 От провинцията около Варна

    2 0 Отговор
    За двата месеца в "блокада" имам едва 500 км и то в 2/3 по улици и пътища ,където не се изисква свинетка... при нормалните 1500 на месец ,които въртя от които 2/3 са за свинетка ...
    Друг е въпросът, че това дране с тези свинетки си е чист РЕКЕТ!
    Как може годишната да е 97 лева , а месечната ...30 ?
    Какво математическа или икономическа логика има в това ?
    Плащам АВАНСОВО ...ГОДИШНА ...без да съм сигурен дали ще ползвам на 100% МПС-то си за предплатения период ...
    Нали станаха "електронни" ?
    Чукаш един SMS за лев и двадесет + пропорционалната сума от годишната за ,която искаш да е валиден тоя SMS или месечната да е 1/12 от годишната + цената на SMS-а ...
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове