Last news in Fakti

21 Юни, 2020 10:30 1 779 32

17% е спадът в туризма за последните три месеца

  • румен драганов-
  • туризъм

Екоактивистът Мария Кавлакова и експертът в анализ на туризма коментираха защо има разлика в качеството на българските и гръцките услуги

17% е спадът в туризма за последните три месеца - 1
Кадър бТВ

Замърсяването на Варненското езеро нанесе огромна имиджова щета на българския туризъм. Това заяви в „Тази неделя“ по бТВ Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма и добави, че отговорните за тази екокатастрофа трябва да понесат наказателна отговорност. 

По думите му туристическият бранш очаква у нас да кацнат 16 хил. чартърни полета с чужденци до края на сезона. „При 75% заетост ние очакваме около 2,5 млн. чужденци да дойдат на родното Черноморие и почти още толкова, които ще дойдат с други превозни средства. Към момента се движим със 17% спад, което е от месеците март, април и май, но последните две седмици за обнадеждаващи по отношение на вътрешния пазар“, коментира експертът. 

Екоактивистът Мария Кавлакова заяви, че почивката в Гърция е личен избор и не бива да се обвинява никой, че е предпочел да отиде в южната ни съседка. Тя заяви, че има разлика както в обслужването, така и в отношението. 

„Има една много интересна българска черта в туризма – меню за чужденци. Кому е нужно?!? Това е дискриминация. Поговорката „Ден година храни“ е много правилна за българския туризъм. Никой не е задължен да си дава парите за един бетон“, коментира още тя. 

Драганов опонира и заяви, че не трябва да се генерализира. По думите му 38% от чуждестранните туристи се завръщат у нас, а това говори, че са останали доволни от предлаганото качество и обслужване. „Туризмът работи в жестока конкурентна среда. Толкова евтино, колкото е в България – никъде другаде не е, просто трябва да знаете къде да отидете. Който влиза в лоши заведения, не са си научили урока“, добави той. 

Експертът в туризма е на мнение, че търговците, които предлагат некачествена услуга – ще бъдат унищожени от конкуренцията. Кавлакова заяви, че бетонът по морето е изключителен проблем, а обявяването на съоръжението на Алепу за подпорна стена – обидно. 

„Аз виждам, че това е хотел, по същия начин, когато вляза в заведение и искам да се нахраня. Аз не съм длъжна да знам дали качеството вътре е високо или не. То по презумпция трябва да е добро. Междувременно къмпингуването е изоставено у нас, държавата е мащеха за него. Те са разграбени и изоставени да се разрушат, за да могат после да бъдат продадени“, каза още екоактивистката. 

Драганов разкритикува правителството за реакцията му по казуса „Алепу“. „Такива обекти нанасят сериозна имиджова щета на българския туризъм и обезверяват хората. Благодарение на прокуратурата – този проект е спрян“, добави той. 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 1111

    55 0 Отговор
    Хаахахахах какви 17%.Работя в хотел и сме надолу 80%,и това не само при нас

    Коментиран от #9

  • 3 хихихо

    46 1 Отговор
    Замърсяването на Варненското езеро нанесло голяма вреда за българския туризъм, но няма един наказан за това. Ами чакайте си туристи, те хората да не са балами да си дават парите
  • 4 Възмутен

    42 0 Отговор
    Институт за оценки и анализи в туризма. Боже, боже, " Колко мъка има по този свят". Какви 17%, ве смешник. То няма никой нито по морето, нито по планините. Не 17, може би 77% е спадът.
  • 5 гост

    41 4 Отговор
    Оставка на корумпираното правителство!
  • 6 Еее

    34 0 Отговор
    16 Хил.чартърни полета???😂😂😂.То физически е невъзможно за 2 месеца😂

    Коментиран от #10

  • 7 Другаря

    18 0 Отговор
    ви Драганов заумувал ?!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Нека ви е

    26 4 Отговор

    До коментар #2 от "1111":

    та да се научите като посрещате гости да им се кланяте защото последните няколко години много си повярвахте,че сте нещо като "монополисти".

    Коментиран от #12

  • 10 Възможно е

    31 2 Отговор

    До коментар #6 от "Еее":

    но не и у нас защото целия свят вече знае,че туризма у нас е един голям фалш доминиран от мутри,фалшив алкохол,имитиращи храни и фекални води.
  • 11 123

    24 1 Отговор
    България съсвем не е евтина страна за турист.Това че цените са базирани на 100 гр за храната и стая на легло, 20 лева за 100 гр риба, и 80 или 100 лв за едно легло не правят нищо евтино.Просто визуално изглежда евтино.
  • 12 1111

    10 13 Отговор

    До коментар #9 от "Нека ви е":

    Значи,аз не мога да се кланям на някой който е дошъл с нагласата,че си е платил и ти едва ли не трябва да си му роб и се държи с теб все едно си подчовек.Давам ти пример.Има си правила спуснати от държавата за настаняване и попълване на декларации.Малкото чужденци който има си попълват чинно всичко а бай Ганьо ти хвърля листа и ми вика какво ме за занимаваш с глупости БЕ.Това се отнася за някой тулипи с големи кореми и С класи. Когато госта дойде с усмивка и готов да си изкара хубава почивка получава същото от персонала

    Коментиран от #13

  • 13 Не съм съгласен

    23 0 Отговор

    До коментар #12 от "1111":

    защото не веднъж съм попадал на места където персонала кара гостите да се чувстват виновни,че са дошли.Разни татуирани примати и свине-подобни лелки с цялата си злоба демонстрират колко са "единни" и при всеки опит за комуникация с тях отвръщат с надменно и първично поведение.Нито аз нито някой друг е длъжен да търпи подобно отношение и въпреки,че имам огромно желание да почивам у нас точно простотията с която неизбежно трябва да се примирявам ме кара да харча парите си по други държави.
  • 14 123

    19 3 Отговор
    Хотелиерите и ресораньорите сами си копаят гроба, и правят анти реклама. Лоши услуги и нискокачественна храна на високи цени повече от 2 пъти не можеш да излъжеш накой да дойде при теб.Бълхарските расботници е хотелите и ресторантите дали българи, турци или цигани заслужават уважение. Тези хора работат за 600-800 лева от 5 часа сутринта до 11.30 вечера без почивен ден, а сигурно и не им плащат и осигуровки.
  • 15 Нещастник

    28 0 Отговор
    Моля да ми припомните "март ,април и май спад на туризма 17%" не бяхме ли в карантина? Имало е туризъм и аз не съм разбрал ,че летища и пристанища са работили или туризма ни е толкова малък ,че една карантина не го афектира???Допускам също ,че Румен Драганов е толкова в час колкото красивата министър Ангелкова.
  • 16 viki varna

    32 0 Отговор
    спадът е 97% - няма никой на златни пясъци 21 юни! нито един отворен магазин! от 145 хотела - два работещи!!! отложиха полет днес и ако отложат германските другия петък 26 юни става страшно! - сезонът е мъртъв! срив 97-98% реално на туристите на зл.пясъци и Варна окръг

    Коментиран от #30

  • 17 Балък

    18 0 Отговор
    😅😅😅 Това е проблема на България!!! За всяко такова изказване в друга държава - веднага щяха да го приберат в психиатрията!!!Тук разни кретени си говорят по телевизията и радиото и заемат ръководни постове.
  • 18 какво

    6 0 Отговор
    чака `файтонджийката`?!....
  • 19 Въпрос???

    15 0 Отговор
    Мислите ли ,че хората във Бургас, Варна , Слънчев бряг и т.н не четът тези глупости??? Сега всичко живо ще хукне да търси тези туристи които само вие от София виждате.

    Коментиран от #20

  • 20 Отговор

    8 4 Отговор

    До коментар #19 от "Въпрос???":

    Кой каквото и да пише или чете,тази година нашенските "хотелиери" ще се принудят да монтират газови уредби на джиповете и луксозните си лимузини защото с приходите които се очертава да имат бензина ще им се види скъп и на "Марешки".

    Коментиран от #23, #25

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Въпрос???

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "Отговор":

    Мен ме интересуват хората които цял живот карат коли на газ. Тези дето сега ще ги монтират имат скатани парички.Аз питам за тези дето се чудят как ще изкарат месеца.

    Коментиран от #26

  • 24 ikem

    12 0 Отговор
    Този човек живее в някоя друга България явно. Туристи няма никакви, няма и да има, ако не се отворят границите. Това е.
  • 25 Бари

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "Отговор":

    Ти "хотелиерите" не ги мисли , те някак си ще се оправят . Лошото е че по черноморските ни курорти е имало заетост от около 400-450 000 души . Една част са били на заплата , други са въртяли магазинче , кой ресторант . Всички 450 хил. са носили някакъв приход в дома си . А сега всеки един от тях е "нула на нула" .
  • 26 Отговор

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Въпрос???":

    Повярвай ми,че "хотелиерите" ще ядат по голямо дърво и от най бедните работници защото повечето имат огромни борчове към кредитори за чието погасяване разчитат единствено на заблудени туристи избрали да почиват в хотелите им.Когато работиш за заплата,макари малка тя ти е гарантирана но когато си на "риболов" може и да се набълбукаш.

    Коментиран от #27

  • 27 Въпрос???

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Отговор":

    Ааа разбрах! Честно казано тези "хора" въобще не ме интересуват.
  • 28 Тоя шопар

    4 1 Отговор
    не може да го изхранят! Правили са го като кръстоска между ДСО Родопа и Балкантурист.
  • 29 Георги

    13 0 Отговор
    Почти няма почиващи.Тази година по морето ще я закъсаме всички работници,хотели,магазини,заведения за бързо хранене,кръчми,дискотеки,барове,казина и т.н.После моля платете си данъците та да храним една армия депутати и държавни служители дето цял ден си клатят краката,редят пасианси и се чудят какви абсурдни закони да измислят.
  • 30 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "viki varna":

    Всички чакат ,,чартърите,, демек самолетите да литнат.Ама ако няма желаещи,няма как да летят. Повечето хотели са в ,,очакване,, за след 25 ти и около първи юли.Чакат се и румънците,но те все още не идват, защото хотелите в които отсядат са затворени. Няма кой да ти дойде,след като още не си отворил, мислейки само за банковата си сметка
  • 31 Гост

    2 0 Отговор
    За едни келяви 17% спад ли ни вадите душите бе? Има хора със 100% спад в доходите.
  • 32 Иван

    3 0 Отговор
    Какъв туризъм като от години „зелените“ на Прокопиев саботират всичко, което е свързано с развитие на туризъм в България?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове