Last news in Fakti

22 Юни, 2020 13:12 3 039 29

ВМРО: Колите с газови уредби трябва да плащат 50% по-нисък данък

  • искрен веселинов-
  • газови уредби-
  • коли

Доказано е, че автомобилите с газови уредби са екологични и реално много по-малко замърсяват околната среда

ВМРО: Колите с газови уредби трябва да плащат 50% по-нисък данък - 1
Снимка: БГНЕС

Предложението за промени в Закона за местните данъци и такси е на съпредседателя на ПГ на „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов. В мотивите е записано, че с предложения законопроект е предвидено намаление с 50% на данъка върху ППС с технически допустима максимална маса до 3,5 т., ползващи автомобилни газови уредби (АГУ). Доказан факт, е че тези автомобили не замърсяват околната среда или замърсяват в най-малка степен. Именно заради това не е правомерно налагането на нов компонент от екологичен коефициент за тези ППС. Не е обоснован и доводът, че собственици на такива ППС могат да монтират АГУ, но да не го използват. Икономическата логика в 99% от случаите показва, че монтираните АГУ се ползват с оглед на по-икономически изгодното гориво. От друга страна контролът върху ползвателите на АГУ е изключително строг и задълбочен, като всяка една уредба преминава прегледи и задължително е придружена от паспорт.

Данъкът върху моторните превозни средства е част от местните данъци и като такъв зависи до голяма степен от отделните общини и общинските съвети определят с наредба каква точно да е конкретната ставка в поставените от закона граници и от тях зависи начинът за по-справедливо изчисление на данъка, тъй като ЗМДТ дава само рамката, но не прави разлика дали автомобилът се задвижва на газ, бензин или дизел, независимо че едните замърсяват повече от другите.

Предложеното изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси е породено от въведената с промените в закона от 2018 г. /ДВ, бр. 98 от 27.11.2018 г./ нова концепция за определяне на данъка върху превозните средства за леки и товарни автомобили с технически допустима максимална маса не повече от 3,5 т., а именно данъкът да се определя по формула, включваща два компонента: имуществен и екологичен. Екологичният компонент е свързан с екологичните характеристики на автомобила и представлява коригиращ коефициент, който отразява екологичната категория на автомобила, която е свързана с европейските стандарти за изгорели газове (Евро 1, 2, 3, 4, 5 и 6). Той осигурява облекчение на собствениците на автомобили с категория „Евро 4“ и по-високи и утежнение за собствениците на автомобили, които не съответстват на екологична категория или съответстват на такава, която е по-ниска от „Евро 4“. Допълнително утежнение за собствениците на автомобили с по-ниска екологична категория, или липсваща такава, допринесе и за премахването на данъчни облекчения за превозните средства с действащо катализаторно устройство. Идеята на тази промяна беше основана на принципа „замърсителят плаща“ или въвеждане на данъчни облекчения за собствениците на автомобили, които съответстват на високите екологични стандарти, и утежнения за тези, които не съответстват на такива и замърсяват околната среда повече.

Европейското законодателство дава възможност за удостоверяване на екологичността по  всякакъв друг начин извън сертификата, затова по отношение на МПС с допълнително монтирани газови уредби вписването на уредбата в талона би следвало да се приеме като доказателство за висока екологичност и би трябвало да бъде признато като фактор за намаляване данъка на моторното превозно средство. 


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мечти популистки

    34 2 Отговор
    Тва ще мине ня кукуво лято
  • 2 Гост

    26 2 Отговор
    Ами хубаво,ама няма да го приемат!А какво стана с регистрациите на Агу,глобяват ли вече или удължиха срока?

    Коментиран от #25

  • 3 вардааа

    21 0 Отговор
    ,като 300лв пенсии....
  • 4 тунберг

    8 48 Отговор
    тия бомби със закъснител са опасни, да плащат 150% данък

    Коментиран от #20

  • 5 вин дизел

    15 4 Отговор
    3 до 5 литра мотор и мощност къде 300 коня, с половин данък - супер!
  • 6 Читател

    22 0 Отговор
    Като го направят - ще си регистрирам уредбата.

    Коментиран от #26

  • 7 beast

    8 4 Отговор
    Слагаш си на АМГ то газчица и пей сърце !
  • 8 Asjkjasd

    14 0 Отговор
    Че от кога "парсата", която прибира държавата от всичко свързано с МПС (Данъци, Акцизи, Винетни такси) е логично?
    Данъците чрез много промени са настроени така, че да са максимума, който може да се свали от гърба на грешника, който е пожелал "лукса" да управлява автомобил. Е, понякога стават проблеми, като преди няколко години с протестите за цените на горивата, но виждате, че ги намалят с 10% за месец и всичко е отново перфектно (за тях де, не за нас)...
  • 9 Бате Боби

    15 0 Отговор
    Трябва а ма. Тате каза друг път😂 То и хората трябва да вземат нормални заплати, ама.

    Коментиран от #27

  • 10 Веселинов,

    18 2 Отговор
    Това няма да мине . Портмонето ще ти се изхили надменно, а баба ти Мента ще се направи на глуха. Единствено свалянето на хунтата може да промени някога нещо, но не и с патерица като вашето ВМРО .
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 сноу

    10 0 Отговор
    То вярно ,ама какво казва оня с пищова на шкафчето..
  • 13 Цензор

    8 0 Отговор
    Тоя предизборно ли?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Тодор Колев

    3 2 Отговор
    LADAТ,OPEL KADET,PASAT 2,AUDI 80,Golf 2,Това е автопарка с АГУ.
    Коли на 40 години да плащат по малко данък ами да си купим магерата и каруци че са екологични.

    Коментиран от #22

  • 16 селтак

    5 0 Отговор
    Добре де, на моа таралясник данъка е 40лв.-50% са 20лв. нема и за бутилка гроздова! Да ми опростат винетката примерно!
  • 17 Русенец

    4 11 Отговор
    Ако не са фабрично произведени коли, монтажа АГУ трябва да се забрани. С тах са оборудвани подвижни морги, които създават ненужен трафик, поради евтината газ и са в ръцете на потенциални убийци !

    Коментиран от #21

  • 18 Шкембоко

    3 0 Отговор
    Е по-скоро партията под 4ри процента другият път
  • 19 Чики-Рики

    4 0 Отговор
    Ще мине, щото край на коалицията!Пък и социален елемент! И най вече ще се отклони вниманието от гафовете на ,, Буда,, за известно време!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 На магарето брат му

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Тодор Колев":

    Ти да знаеш от магарето какво екологично масло капе :) . Стрина ми го събира и тори с него градината
  • 23 Васил

    4 0 Отговор
    Почна се с предизборните обещания тези локуми ги слушам от 10 години.
  • 24 666666

    6 0 Отговор
    Само пиар.Всичко в полза на народа не минава.Ако е за повече дране на пари ще стане винаги.
  • 25 Димов

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    То, ясно, че няма да го приемат. Ама колко електорат трупа едно, такова изказване, а.
  • 26 Пешо

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Читател":

    Музикалната ли?
  • 27 Любомир

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Бате Боби":

    Болшинството от тези дето се надуват с голяма кубатура бензин, са на газови уредби.Да не говорим, че имат и стикери на инвалиди с над 2,0 кубика, което е противозаконно.В моловете на местата за инвалиди се настаняват, юнаци и юначки с такива превозни средства.Над 2,0 кубика, джипове и автомобили.Също се завират с газовите си уредби в подземни паркинги.Няма ,,за кон и" , няма полиция.Всичките са ,,лъв чета".Скъп им е на дечицата , производни на управляващите.До Софето у мола, треа да им е ефтинджас, да има за шопинг.

    Коментиран от #29

  • 28 MGewehr

    0 1 Отговор
    След като в официалните документи от производителят е записано че колата е бензинова означава че си остава такава. Само ако бъде премахнат бензиновият резервор, може да е газова или каквато и да е друга!!!
  • 29 Colt

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Любомир":

    Не си на ясно данъчни облекчения могат да използват хора с трайни увреждания 2.0 мотор до 160 коня
    Инвалиден стикер можеш да имаш ако си също с трайни увреждания незначимо от кубатурата и мощността на автомобила .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове