Last news in Fakti

24 Юни, 2020 04:55 11 465 38

24 юни 1241 г. Умира цар Иван Асен II

  • цар иван асен ii-
  • българия-
  • цар

Владетелят се завръща на престола с помощта на руски дружини. България се простира до Черно море, Егейско море и Адриатическо море

24 юни 1241 г. Умира цар Иван Асен II - 1
Снимка: Архив

На 24 юни 1241 г. умира цар Иван Асен II. Според изворите българският владетел умира около празника на св. Йоан (24 юни). 

Цар Иван Асен II (1218 г. - 1241 г.) е голям дипломат и политик, син на цар Асен I. Поради гоненията на привържениците на Асеневци, предприети от цар Борил след узурпирането на българския престол (1207 г.), Иван Асен II бил принуден да търси спасение заедно със своя по-малък брат Александър извън пределите на България. Установил се най-напред при куманите, а оттам се прехвърлил в Галицко-Волинското княжество, припомня "Уикипедия".

Възползвайки се от острото недоволство от управлението на Борил, през 1218 г. нахлул в България и с помощта на руски дружини заел престола. Като владетел проявил изключителни качества. Установил силна централна власт и прекратил вътрешните междуособици. Стремял се да поддържа мирни отношения със съседните държави. Установил приятелски връзки с маджарите, като се оженил за дъщерята на унгарския крал Андрей II - Ана, и в замяна на това получил Белградската и Браничевската област, откъснати от българската държава през царуването на Борил.

Цар Иван Асен II сключил договор с епирския деспот Теодор Комнин, който в своя стремеж да прогони латинците от Цариград също се нуждаел от мир с българите.

Установил мирни отношения с латинците и със сърбите. Цар Иван Асен II се проявил и като опитен пълководец. Предизвикан от Теодор Комнин, който през 1224 г. се самопровъзгласил за император и през 1230 г. нарушил договора с българския владетел и навлязъл в югоизточните предели на България, българският владетел му нанесъл пълно поражение в Клокотнишката битка 1230 г.

Самият Теодор Комнин бил пленен и откаран в Търново. В резултат на тази победа присъединил част от земите на епирската държава към България и тя достигнала своето най-голямо разширение. Границите ѝ опрели до Черно, Егейско и Адриатическо море. Тя се превърнала в най-голямата и най-силната държава на Балканския полуостров. Териториалното разширение на българската държава предизвикало сериозни опасения сред латинците. За да предотврати опасността от евентуално тяхно нахлуване, цар Иван Асен II започнал преговори с никейците.

През 1232 г. под въздействието на папата маджарите предприели поход на изток, но били отблъснати от българските войски. През 1233 г. цар Иван Асен II скъсал унията с папата, установена през 1204 г. от цар Калоян, тъй като римската курия била покровител на латинците. След установяването на военен съюз с никейците през 1235 г. предприел съвместен поход против Латинската империя, който завършил без успех. Скоро след това, страхувайки се от предстоящ кръстоносен поход, цар Иван Асен II скъсал своите отношения с никейците и променил враждебната си позиция спрямо латинците. След като походът от 1239 г. почти не засегнал пределите на българската държава, цар Иван Асен II се опитал да подобри отново отношенията си с никейците, но скоро починал.
Така, в продължение на по-малко от четвърт век, без да води много войни, цар Иван Асен II оставил една огромна по своите териториални размери държава. България се превърнала в най-значителния фактор на Балканския полуостров. Макар през по-голямата част от своето царуване цар Иван Асен II да отделял повече внимание на своите отношения със съседните държави, той допринесъл не малко и за развитието на вътрешнополитическия живот на страната.

По негово време настъпил истински стопански и културен разцвет. Нараснали търговските връзки на България със съседните балкански държави. Българските търговци установили непосредствен контакт и с адриатическата република Рагуза (Дубровник). Оживлението в стопанския живот предизвикало голяма нужда от пари. Това довело до сечене на български монети - медни, сребърни и златни, извършено за пръв път в историята на българската държава. След скъсване на унията с папата цар Иван Асен II възобновил Българската патриаршия (1235 г.). С редица грамоти предоставил щедри дарения на голям брой български черкви и манастири.

По време на престоя си в Галицко-Волинското княжество Иван - Асен се жени за Анна, от брака с която има две дъщери (известно е името само на едната от тях – Мария). От брака си с унгарската принцеса Анна - Мария (сключен 1221 г.) има четири деца: Елена, Тамара, Калиман и дете, чийто пол и име не са известни. По-новите изследвания изказват тезата, че Теодор Комнин се провъзгласява за император през 1228 г. (или 1227 г.), като поставят съюза между Епирската държава и България в периода след коронацията.

Съюзът е скрепен с династичен брак между дъщерята на българския цар Мария и деспот Мануил, брат на солунския император. През 1228 г. умира латинският император Робер дьо Куртене и за император е обявен малолетният му брат Бодуен II. В науката съществува тезата, че латинските барони предлагат на българския цар династичен брак между малолетния Бодуен и дъщеря на Иван Асен II. Именно в контекста на тези българо-латински преговори трябва да се търси причината за внезапния поход на Теодор Комнин срещу България, завършил с разгрома му при Клокотница (9 март 1230 г.).

Съществуват и мнения, категорично отхвърлящи тезата за българо-латински съюз, но приемащи, че в действителност през 1228 г. латинските барони предприемат един дипломатически ход с цел неутрализиране на българо-епирския съюз.

Цар Иван Асен II присъединява към българските територии голяма част от Тракия, Македония, Велика Влахия и Албания. През 1231 г. за латински император бил провъзгласен Жан дьо Бриен, а цар Иван Асен II потърсил сближаване с Никейската империя. В по-новите изследвания се изказва тезата, че цар Иван Асен скъсва унията с Рим още през 1231 г. и нахлуванията на унгарците в областта на Белград и Браничево (1232 г.) са инспирирани от папа Григорий IX. Крахът на Теодор Комнин при Клокотница довел и до детронирането от страна на сръбските власти на неговия зет сръбския крал Радослав (1227 г. - 1233 г.) и поставянето на престола на неговия брат Стефан Владислав (1233 г. - 1243 г.), който бил женен за дъщеря на българския цар.

През 1235 г. българо-никейският съюз е скрепен с династичен брак между осемгодишната Елена и единайсетгодишния син на Йоан Ватаци - Теодор Ласкарис. Според клаузите на договора никейският император трябва да съдейства за възстановяването на българската патриаршия. През 1235 г. на събора в Лампсак архиепископ Йоаким бил ръкоположен за български патриарх под името Йоаким I.

През лятото на 1235 г. българи и никейци предприемат неуспешна обсада на Константинопол. Смъртта на Жан дьо Бриен през 1237 г. довела до сключването на антиникейски българо-латински съюз, проява на който била обсадата на крепостта Цурулум (Чорлу). Чумната епидемия в Търново, както и смъртта на българската царица и едно от децата на Иван Асен II, довежда до подновяването на съюзните отношения с Никейската империя.

Според изворите Иван Асен II умира около празника на св. Йоан (24 юни) 1241 г. През 1230 г. Иван Асен посещава Света гора и издава хрисовул за светогорския манастир Ватопед. Богато надарен бил и Зографският манастир. През същата година българският цар издава грамота (Дубровнишка грамота), с която дубровнишките търговци получават право на свободна търговия в българските земи.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 1-ви и 2-ри коментар

    17 3 Отговор
    За първи път виждам Роми така да ги боли за България! Благодаря ви!

    Коментиран от #6

  • 4 Осведомителен бюлетин

    32 4 Отговор
    В България турци няма! Лек ден на всички турчеещи се роми!

    Коментиран от #7, #21, #28

  • 5 Алфа Чакал

    32 0 Отговор
    Славни времена са били.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Lailahi

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "Дааааа":

    Пенчо бре учи...., може да ти се появат няколко гънки в мозъка
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ю Кортес

    5 7 Отговор
    Това ,за гласуването,винаги е правило впечатление.Турците,не само идват да гласуват,дори и тези,които са далече по Европа отиват в консулства и посолства да гласуват.
    Следователно,те повече се интересуват и милеят за България.

    Коментиран от #14

  • 13 Алфа Чакал

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Хи хи":

    Прав си,но и аз съм прав.Питай баща си.
  • 14 Д'мин

    20 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ю Кортес":

    Милеенето за турските интереси в България не е милеене за България! Сложно ли е да го разбереш?

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ю Кортес

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Д'мин":

    А безхаберието и оставянето ромски и турски гласове да определят бъдещето на родината ти какво е.Или изглежда ти не можеш да го разбереш.
  • 17 Пацо

    6 8 Отговор
    В историята,било каквото било.Който гледа назад,няма бъдеще.Който прави деца и гласува,той има бъдеще.
  • 18 Д'мин

    2 2 Отговор
    Аз не купувам ромски гласове, аз не съм признал двойното гражданство на българските турци, аз не съм довел България до множество национални катастрофи! Нали?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хайл

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Осведомителен бюлетин":

    Не роми а цигани
  • 22 Кирил

    6 1 Отговор
    За куманите съм чел че стават един от важните народностно определящи етноси на съвременните българи.Любопитното е,че много стари автори сочат куманките за най красивите жени.
  • 23 Ххх

    1 1 Отговор
    Иван Асен ll е поддържал отношения с никейците - Никейската империя със столица град Никея, днешния турски град Изник. По време на Първия кръстоносен поход градът е вече турско владение - превзет е от византийците през 1080 г. Византийският император Алексий Комнин осигурява логистична поддръжка на кръстоносците, снабдява ги с провизии и им осигурява отряд туркопули - турски наемници, които да предвождат кръстоносната армия през територията на Мала Азия. Срещу тази поддръжка кръстоносците се задължават да предадат на византийския император всички зами, които успеят да отвоюват от турците. През юни 1097 г. кръстоносците от Първия кръстоносен поход обсаждат крепостта Никея. Турския гарнизон не желае влизането на кръстоносци в града, договаря се с византийците зад гърба на кръстоносците и предават града на Византия без бой. През 1204 г., когато Константинопол пада под властта на латинците, тук император Теодор I Ласкарис основава Никейската империя. През 1331 г. градът попада окончателно под османска власт.

    Коментиран от #24

  • 24 Пацо

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Ххх":

    За Константинопол,аз пък си мислех че е през 1453

    Коментиран от #25, #30

  • 25 падналия ангел

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Пацо":

    Става дума за падането на Константинопол под властта на латините през 1204г.! А през 1331 г. Никея пада под властта на османците.
  • 26 Гербер натовец

    6 2 Отговор
    Като натовец фактът, че са му помогнали руснаци да дойде на власт, а не американци, ми разваля деня.

    Коментиран от #27

  • 27 Успокой се

    6 1 Отговор

    До коментар #26 от "Гербер натовец":

    Авторът,журналист греши.На журналистите често им се случва
    По това време няма русия и руснаци
    Има Московия,блатисто петно с ургофински племена
    В Киев има скандинавска династия и киевско княжество.

    Коментиран от #32

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ххх

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Пацо":

    Мислиш, ама не съвсем. През 1204 г. Константинопол е превзет от кръстоносците на Четвъртия кръстоносен поход, които основават Латинската империя. Не бъркай това с превземането на същият град от турците.
  • 31 България на три морета

    7 0 Отговор
    България на три морета!!!
  • 32 веселяк

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Успокой се":

    Значи са били хохлите! Нихната верица!
  • 33 Груйо

    3 0 Отговор
    Авторът е забравил да спомене за монголското нашествие, което по това време е опустошило Централна Европа. Монголите са нахлули в отвъдунавска България, където са били пресрещнати от Иван Асен втори. Изворите за военните действия не са много подробно, но се споменава че: ...царят на власите (Иван Асен втори) почти победи монголите... От това аз заключвам, че Иван Асен ако не разгромна победа, поне е успял да отблъсне нашествието. Нещо, което е немислим подвиг по това време. Тъй като дотогава монголите буквално помитат всичко по пътя си, включително армиите на най могъщите азиатски и европейски империи и кралства.

    Коментиран от #34

  • 34 Груйо

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Груйо":

    Факт е че Българското царство, приема монголски васалитет едва след смъртта на царя, когато монголските походи в Европа са подновени, а на българския престол е малолетния син на Иван-Асен, Калиман.
  • 35 Нулата

    1 0 Отговор
    Човек, на който истинската орисия е царица, кралска Или друг вид лидерска позиция, това е така по природа и по рождение, а хора Или друг човек, който имитира истинската орисия, живот и същество на определен човек, това означава, че е фалшив, изкуствен цар Или крал!
    Разликата между истинският и изкуственият цар Или крал е голяма!
  • 36 Нулата

    1 0 Отговор
    Човек, на който истинската орисия е царска кралска Или друг вид лидерска позиция, това е така по природа и по рождение, а хора Или друг човек, който имитира истинската орисия, живот и същество на определен човек, това означава, че е фалшив, изкуствен цар Или крал!
    Разликата между истинският и изкуственият цар Или крал е голяма!
  • 37 resp

    0 0 Отговор
    Голям мъж! Респект!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове