Last news in Fakti

25 Юни, 2020 09:36 5 825 53

Военното министерство: Пилотите ни на Ф-16 в САЩ ще вземат пълни заплати и командировъчни

  • ф-16-
  • пилоти-
  • сащ-
  • румен петков

Летците ще могат да вземат и семействата си

От Министерството на отбраната информираха при какви условия се обучават българските военни пилоти в САЩ за усвояване на Ф-16. Според нашето военно ръководство пилотите ни са осигурени с годишен доход над средния за САЩ.

Повод за тази информация са думите на лидера на АБВ Румен Петков от 8 юни, че военното министерство е осигурило унизителни условия на обучение на нашите пилоти. Той даде пример, че заплатите им са неколкократно по-ниски от тези на чуждестранните им колеги - $70 на ден.

Българските пилоти - един майор и трима капитани - са командировани при условията на Наредбата за дългосрочни командировки в чужбина, уточниха от МО.

В зависимост от званието дневните командировъчни са за капитан - 63 долара на ден и за майор - 72 долара на ден. Така месечно се формират 1890 долара за капитан и 2160 долара за майор.

Ако съпругата на военнослужещия реши да го придружи в САЩ, където той ще бъде три години, тогава Министерството на отбраната заплаща на военнослужещия още 432 долара на месец.

В случай, че военнослужещият реши децата му да бъдат с него в САЩ, Министерството на отбраната заплаща на военнослужещия по 216 долара месечно за всяко дете.

Всеки месец тричленно семейство на един майор би разполагало - освен със заплатата на военнослужещия - с 2808 долара командировъчни средства, пишат от МО.

За покриване на квартирни разходи един майор може да разполага с до 2376 долара, а капитан - с до 2079 долара месечно без да информират за стандарта на живот там и за цените на наемите.

Отделно от тези суми на годишна база всеки офицер и членовете на неговото семейство получават по 1674 долара за сключване на годишни медицински застраховки.

Отделно от това, Министерството на отбраната заплаща до 4050 долара от годишната учебна такса за всяко дете на военнослужещ, обучаващо се в американско училище.

Отделно от това, Министерството на отбраната заплаща двупосочно самолетните билети на офицерите и придружаващите ги членове на техните семейства, включително и вътрешните самолетни билети при преместване от едно място за обучение в друго място за обучение.

Годишните командировъчни средства за двучленно семейство, на майор и неговата съпруга, възлизат на 63 792 долара, което превишава средния годишен доход на глава от населението в САЩ /който по официални данни за 2018 г. е 54 579 долара/, обясняват от МО.

Отделно от тази сума от 63 792 долара, командированите български пилоти продължават да получават пълния размер на своето месечно възнаграждение през цялото време на обучението си в Съединените американски щати.

От ведомството уверяват, че са се погрижили да осигурят всички необходими условия за психологическия комфорт и нормална семейна среда на обучаемите български пилоти.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Процесор Вучков

    19 14 Отговор
    Не бих станал пилот на нещо което е технологично от времето на първата световна война. Амин.

    Коментиран от #11

  • 3 зелена карта

    14 6 Отговор
    Пишете ги бегали нашите пилоти и семейства.

    Коментиран от #6, #8

  • 4 ТаУмВзе

    17 8 Отговор
    И лиценз, че могат да летят на антики, които все още не съществуват! Торба войвода взе комисионката, спокойно колеги баламурници.
  • 5 goni

    12 3 Отговор
    Едно е средният годишен доход на човек в САЩ, а съвсем друг е дохода на капитан-летец от ВВС на САЩ! За майор да не говорим!:) Добре би било да ни информират, колко получават тези хора, ако се обучават от името на ВВС на САЩ! Сигурен съм че нашите не могат да достигнат и 50% от тези на САЩ! Да не се сравняваме със САЩ, а с други страни от EU. Там положението е още по-плачевно! Вярно че сме бедна страна, ама за трима души...?!:) Ами, да...!:)

    Коментиран от #7

  • 6 Том Круз

    18 4 Отговор

    До коментар #3 от "зелена карта":

    Тези хора ще ми трябват за филма ТОП ГЪН 3.Той ще е за времето преди ТОП ГЪН 1.Никой тук не иска да кара архивни самолети.Поклон за тези смелчаци.Може и Оскар да ударим.

    Коментиран от #28

  • 7 Стига де

    17 3 Отговор

    До коментар #5 от "goni":

    То шофьор на камион в САЩ взима двойно повече.Освен да ги обучават за микробуси.

    Коментиран от #9

  • 8 goni

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "зелена карта":

    Няма да стане. САЩ ще ги върнат обратно в България на 100%!:) Тия номера с емиграцията при подобни специализации не вървят!:)
  • 9 goni

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Стига де":

    Не исках да пиша цифри, защото повечето хора , които пишат тук няма да ми повярват!:)
  • 10 Даа

    11 5 Отговор
    Кажи ми кажи бедни народе КОЙ те в таз робска люлка люлее ? Ф-16 е модел от 1974 година, съвременният модел е Ф-35.... Платихме авансово цялата сума за този допотопния модел Ф-16, който евентуално ще бъде произведен в Индия и евентуално ще получим първата бройка след 4 години !?!? Да се помни и знае, че това стана факт с гласовете на ГЕРБ + ДПС + ВМРО.... Без ДПС пак нямаше как да мине..... Народее !?!?

    Коментиран от #14

  • 11 goni

    3 8 Отговор

    До коментар #2 от "Процесор Вучков":

    Не знам дали някога си пилотирал нещо, но явно си нямаш на представа за какво става въпрос! Но, пък човек винаги може да пише глупости!:)Забавно е!:)
  • 12 ффсфсфс

    4 5 Отговор
    Високообразовани еничари мммм,Караибрахим!!!!!!!Да са ни честити!!!!

    Коментиран от #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 goni

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "Даа":

    Знаеш ли кога ще можем да си позволим да си купим F-35?!:) Когато започне да се продава!:) Тогава ще можем да си купим и ядрена подвоница!:) За цената по-добре не питай!:) Ама, за нас няма да е проблем!:)

    Коментиран от #47

  • 15 1234

    6 4 Отговор
    парите са нормални за 90% обучение на таблет и накрая 10% на някоя консерва

    Коментиран от #18

  • 16 Криви сметки

    5 3 Отговор
    Нека от МО напишат колко ще е средният годишен доход на пилот, който ще живее сам, т.е. без да е взел със себе си съпруга и две деца.
    Тогава лъсва истината.
  • 17 goni

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "ффсфсфс":

    Друго щеше да е, ако се обучаваха в Русия, нали?!:) Сладур!:) Още не са измрели тия дето се обучаваха в Русия! Големи патриоти!:) Като почнем от Иван Костов и свършим с ...!:) Ти, ги знаеш по-добре от мен!:)
  • 18 goni

    2 5 Отговор

    До коментар #15 от "1234":

    На таблета сигурно се обучаваш ти! Колкото до консервите ние тука си ги имаме!:) Обучавай се на съветски самолети от 60-те години на миналия век!:) Да знаеш, как са модернизирани, с какви оръжейни системи разполагат!:) Ум че ти зайде!):)

    Коментиран от #21

  • 19 F16 - КОШМАРЪТ НА БСП

    3 9 Отговор
    2023г. АМЕРИКАНСКИТЕ БОЙНИ САМОЛЕТИ КАЦАТ НА ДОБРОСЛАВЦИ, ПИЛОТИРАНИ ОТ БЪЛГАРСКИ ПИЛОТИ....ОБУЧЕНИ В САЩ С НАЙ-СЪВРЕМЕННИ ТЕХНОЛОГИИ.........40 ГОДИШНИТЕ РУСКИ ТАРАЛЯСНИЦИ ОТИВАТ ЗА СКРАБ.....КАК ЛИ ЩЕ ГО ПРЕЖИВЕЯТ ДРУГАРИТЕ

    Коментиран от #22, #38

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Любомир

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "goni":

    Но, пък човек винаги може да пише глупости!И ние се забавляваме да ти ги четем.Много разбираш!!!!Този гугъл те е образовал до космически
    висини.Нали купуваш и продаваш ядрени подводници закиснати в Сопотския язовир.А самолети само си сгъвал от лист на тетрадка.Казваш ХОП преди да си скочил. А на мен ум ЧЕ ми зайде.

    Коментиран от #24

  • 22 Селим

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "F16 - КОШМАРЪТ НА БСП":

    Поправи годината ....последната цифра не е 3, а 8.
  • 23 F16 - КОШМАРЪТ НА БСП

    1 4 Отговор
    ВИЖ ДАТИТЕ ЗА ДОСТАВКА В ДОГОВОРА......ВСИЧКИ ДРУГИ ДОКУМЕНТИ,ИЗЯВЛЕНИЯ И ДР. НЕ СА ПОДПИСАНИ ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ.....САМО ДОГОВОРА ОПРЕДЕЛЯ РАМКИТЕ ЗА ДОСТАВКА......./2023- ЧЕТИРИ САМОЛЕТА....2027-ОСТАНАЛИТЕ ЧЕТИРИ/......ПОСЛЕ ДОГОВАРЯМЕ СЛЕДВАЩИТЕ ОСЕМ САМОЛЕТА......ЗА ПЪЛНА ЕСКАДРИЛА......И ЕЛИМИНИРАМЕ РУСКИТЕ 40 ГОДИШНИ ТАРАЛЯСНИЦИ

    Коментиран от #40

  • 24 goni

    0 2 Отговор

    До коментар #21 от "Любомир":

    Не се сърди човече!:) Ф-35 не са за продан! А, когато започнат да се продават, ние не можем да си ги позволим! Колкото до подвониците, просто се пошегувах!:) Нямаш ли чувство за хумор?!:) И недей обижда Сопотският язовир!:) Много е готин!:)

    Коментиран от #44

  • 25 Пълна безмислица

    4 0 Отговор
    Милиарди на ветъра да грабят политиците и шапкарите и да галят на новия приятел саш мадурите ......са като нема ни самолети ни пилоти кои ни нападна?как живеем сега без тези неща ?ми ето живеем ...като има след години самолети и пилоти нещата ще са същите ше се фукаме ето имаме 3 самолета модел 1960година и ше има текущи разходи за милиарди ама кои ше ги плаща като стадото намалява с невиждана скорост и нема да има балъци за грабене

    Коментиран от #26

  • 26 F16 - КОШМАРЪТ НА БСП

    1 4 Отговор

    До коментар #25 от "Пълна безмислица":

    А ПРИ СОЦА....КОЙ НИ НАПАДНА....100 000 АРМИЯ, ЛЕЖАЧИ И ЛАПАЧИ....И МИЛИАРДИ НАРОДНА ПАРА
  • 27 big

    5 1 Отговор
    Те направо ще забогатеят с тези пари! Жена и дете за около 650-700 долара на месец? Тези се шегуват, а нашите военни са задници и без всякакво самоуважение! Поне имат ли сериозни застраховки или и те са за жълти стотинки?

    Коментиран от #29

  • 28 🙊🙉🙈

    1 4 Отговор

    До коментар #6 от "Том Круз":

    Хоп пак глупости! Кое точно е "архивен самолет " на въоражение в много страни в момента! На негова база са правени рефал... Оръжейните системи са използвани от грипен! Кое точно е архивно? Да не говорим, че са тотално модернизирани... Стига с захлупените коментари на хора от осунджово дето само трактор са виждали...

    Коментиран от #43

  • 29 F16 - КОШМАРЪТ НА БСП

    1 3 Отговор

    До коментар #27 от "big":

    ТИ ТЯХ НЕ ГИ МИСЛИ.....ПОЕМА ГИ САЩ...НАЙ-МОЩНАТА ДЪРЖАВА В СВЕТА....АКЪЛ НА АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ ДАВАЙ...
  • 30 F16 - КОШМАРЪТ НА БСП

    2 3 Отговор
    КАТО КАЦНАТ В ДОБРОСЛАВЦИ АМЕРИКАНСКИТЕ БОЙНИ МАШИНИ, БАЦЕТО ШЕ ОТИДЕ ДА ГИ ПОСРЕЩНЕ И ДА ИМ ПРЕРЕЖЕ ЛЕНТИЧКИТЕ....КАК ЛИ ЩЕ ГО ПРЕЖИВЕЯТ...ДРУГАРИТЕ

    Коментиран от #33, #50

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Българин

    2 3 Отговор
    ДЪРВЕНИТЕ ЧЕРВЕНИ ФИЛОСОФИ.... F16 V70 Е ЕДИНСТВЕНИЯ САМОЛЕТ ИЗПРОБВАН С ХИПЕРЗВУКОВИ РАКЕТИ, КОИТО МОГАТ ДА НОСЯТ ДО 30Кт ЯДРЕН ЗАРЯД 4бр.!!! РУСКИТЕ ОПОРКИ СРЕЩУ ТАЗИ СДЕЛКА СА ОГРОМНИ!!!

    Коментиран от #34, #36

  • 33 Кошмара на сороспиите

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "F16 - КОШМАРЪТ НА БСП":

    Като се срине крадливата пасмина, как ли ще го преживее Баце?

    Коментиран от #39, #41

  • 34 Абе

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Българин":

    V70 не е ли модел на Волво.... хе хе, Волво не го ли купиха комунистите от Китай? Хе хе , либералния крадлив модел май взе да фалира
  • 35 Актуална Антена

    1 0 Отговор
    Един шофьор на камион в САЩ получава между 4 и 5000 долара месечно.
  • 36 Холивууд

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Българин":

    Готов си за статист във филма "Планетата на маймуните"!
  • 37 Актуална Антена

    1 0 Отговор
    Един шофьор на камион в САЩ получава между 4 и 5000 долара месечно.
  • 38 Машинист

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "F16 - КОШМАРЪТ НА БСП":

    2023г. АМЕРИКАНСКИТЕ БОЙНИ САМОЛЕТИ КАЦАТ НА ДОБРОСЛАВЦИ, ПИЛОТИРАНИ ОТ БЪЛГАРСКИ ПИЛОТИ..огнярът почернял се изсули от самолета.Изтри потта от челото и се провикна към пилота:Казах ти брикети, а ти не чукуровски, глей са на кво приличам!!!
    И захвърли лопатат с отвращение.

    Коментиран от #42

  • 39 Гьоно

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Кошмара на сороспиите":

    Бай Ставри ще го утешава.Ще го прегърне и Баце ще склони глава на неговото рамо.
  • 40 Глигор

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "F16 - КОШМАРЪТ НА БСП":

    Ама голям модел си!!!!!:)))))Едното е че си събираш минусите, но и много ти се хващат.С удоволствие ще кажа:Е голям ид.от си!:))))
  • 41 F16 - КОШМАРЪТ НА БСП

    0 4 Отговор

    До коментар #33 от "Кошмара на сороспиите":

    ТОВА ДА НЕ ТИ Е БСП - ВЕЧНАТА ОПОЗИЦИЯ
  • 42 F16 - КОШМАРЪТ НА БСП

    1 3 Отговор

    До коментар #38 от "Машинист":

    ЯВНО ТАКА Е БИЛО ПРИ 40 ГОДИШНИТЕ РУСКИ ТАРАЛЯСНИЦИ.....
  • 43 Том Круз

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "🙊🙉🙈":

    В момента Индия купува миг-29.Настървено научи граматиката и правописа, а кой колко разбира е друг случай.Е, точно на теб няма да обяснявам.Остани си с гугъл просветлението.
  • 44 Любомир

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "goni":

    Не се сърдя.Но съм пилот.

    Коментиран от #46

  • 45 F16 - КОШМАРЪТ НА БСП

    2 2 Отговор
    КАТО КАЦНАТ F16 НА ДОБРОСЛАВЦИ, БАЦЕТО ЩЕ ПОКАНИ И ДРУГАРИТЕ ОТ БСП.....ДА ПОЛЕЯТ НОВАТА ПРИДОБИВКА
  • 46 goni

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Любомир":

    E! Защо мислиш че аз, не съм. Единственото с което не съм съгласен в случая със самолетите е че нашите тотални изиграха шведите! Офертата на Грифончето беше идеална и точно отговаряше на изискванията поставена от нас! Наште п.....и промениха изискванията със задна дата за да спечелят F-ките! Шведите ни предложиха още два самолета на същата цена заедно с осигурена пълна логистика тук в България! Знаеш кой спечели! Не вярвам че ще отречеш че F-ките са по-добри от Грипена, но ни излизат твърде солено! Приятен ден!
  • 47 Щеше

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "goni":

    Ф-35 се продава в много страни по света, от Западна Европа, Израел, Турция (под въпрос) и не лъжете хората, че не се продавали ? Самият Тръмп, при срещата си с Боко ни похвали, че купуваме Ф-35... След поправка на преводача, той остана много учуден, че се намира КОЙ да купува допотопния модел....Страните, които купуват Ф-35 го купуват на по изгодна цена от нашите, които купиха летящия скрап.....

    Коментиран от #49

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 goni

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Щеше":

    Само една малка поправка!:) Самолета не се продава, а се базира в дадена страна. Всъщност, той си остава Щатски, но приемната страна заплаща определена сума за да може самолета, който си е със щатски екипаж и се обслужва изключително от техни специалисти да защитава въздушното пространство на страната! Той не е под комадването даже и на НАТО, а само на обединеното командване наСАЩ! Колкото до Тръмп...! Няма смисъл да пишем!:)
  • 50 big

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "F16 - КОШМАРЪТ НА БСП":

    Ще поживеем и ще видим: кога ще кацнат, кой ще реже лентички и т.н. Само един въпрос ме мъчи: Нали бяха 8 самолета и защо пращат само четирима летци? Без да съм специалист, мисля, че трябва да са минимум 24! Три години обучение, значи, ако имаме късмет 2024 г. може и да дойде някоя "щайга"!

    Коментиран от #51

  • 51 F16 - КОШМАРЪТ НА БСП

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "big":

    АМЕРИКАНЦИТЕ СИ ЗНАЯТ.......НЕ КОМЕНТИРАМ НЕЩА КОИТО НЕ СЪМ ЧЕЛ В ДОГОВОРА....СРОКОВЕТЕ, ПО ДОГОВОР, ЗА ДОСТАВКА НА ПЪРВИТЕ ЧЕТИРИ САМОЛЕТА Е 2023Г.....ТОГАВА КАЦАТ В ДОБРОСЛАВЦИ....ЗА ВТОРАТА ЧЕТЕОРКА....2027 .ЗА 2028 Е ПРЕДВИДЕНО СКЛЮЧВАНЕ НА НОВ ДОГОВОР ЗА ОЩЕ ОСЕМ САМОЛЕТА....ДА НАПРАВИМ ЕСКАДРИЛА........
  • 52 F16 - КОШМАРЪТ НА БСП

    1 0 Отговор
    А КВО ШЕ ПРАИМ СЪС СЪВЕТСКИТЕ 50 ГОДИШНИ ТАРАЛЯСНИЦИ..ШЕ ГИ ПОДАРИМ НА БСПто.......ДА СИ СПОМНЯТ ЗА МЛАДИНИТЕ
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове