Last news in Fakti

27 Юни, 2020 10:20 1 828 37

Омбудсманът: Неприемливо е да не пускаме хората навън, ако не са платили глобите си към КАТ

  • диана ковачева-
  • омбудсман-
  • кат-
  • пътна полиция-
  • глоби-
  • събираемост

Диана Ковачева е категорична, че не може да се обвърже плащането на задължения с това да упражниш своите конституционни права

Омбудсманът: Неприемливо е да не пускаме хората навън, ако не са платили глобите си към КАТ - 1
Снимка: БГНЕС

Не можем да спрем хората да напускат страната, ако не са си платили данъците или глобите към КАТ. Това е неприемливо, защото всъщност става въпрос и за правото за свободно придвижване, заяви в сутрешния блок на БНТ омбусманът Диана Ковачева.

Тя подчерта, че не възразява срещу събирането на глобите, тъй като това има важен превантивен ефект.

"Когато един човек е заявил недвусмислено своето желание да напусне страната и се намира на границата, няма как да те спрат да упражниш своето конституционно право да напуснеш страната, т.е. не може да се обвърже плащането на задължения, пък било то и глоби, с това да упражниш своите конституционни права", каза Ковачева.

По думите ѝ наказателен фиш няма проблем да бъде връчен на границата, но не и да бъде забранено на хората да преминат, ако откажат да платят.

Омбудсманът каза, че събирането на глобите трябва да бъде извършвано от НАП и възрази срещу това частни съдебни изпълнители да събират тези задължения, както "беше направено такова предложение от самата камара на частните съдебни изпълнители".

"Първо, хората ще бъдат натоварени с допълнителни такси и второ, НАП има всички правомощия, за да си събере вземанията, включително и по принудителен ред", заяви Ковачева.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Борислав

    39 7 Отговор
    Абе то това и на децата им е ясно. Няма ли да сезирате конституционният съд? Само изявления нищо няма да променят. Управляващите продължават безнаказано да потъпкват констутиционните права на хората.

    Коментиран от #3, #21

  • 2 Гошо

    14 7 Отговор
    А неизпълнението на конституционни задължения как се връзва

    Коментиран от #8

  • 3 Гошо

    11 21 Отговор

    До коментар #1 от "Борислав":

    Не плащането на глоба също ли конституционно права

    Коментиран от #18

  • 4 Порно

    32 4 Отговор
    С влизането ни в ЕС отмениха забраната за напускане на страната за дългове. Сега я прокарват пак. А не смятам , и че е редно да се връчват наказателни постановления на границата. Срока за обжалване е 7 дневен. На почивка ли да отидеш , или да се връщаш да търсиш адвокат.
  • 5 ИВАН

    17 2 Отговор
    Тъй, тъй, само глоби за обикновения народ - колаче, светлинки в напечен от слънцето ден ... а богопомазаните си подхвърлят милиони, щото са много умни, красиви и заслужили
  • 6 JEFF

    18 1 Отговор
    Така беше по времето на соца. За да те пуснат на екскурзия до Гърция например, трябваше да имаш бележка от Окръжния съд , че си платил всичките данъци и такси.

    Коментиран от #31

  • 7 Тошко

    10 19 Отговор
    Преди да отидеш в Гърция на море, би трябвало да си ПЛАТИШ глобите, таксите и всички други задължения към държавата! ..... Или искате да не плащаме данък и застраховка на колата преди технически преглед!?!?!? Така ли? Да я караме така на гьотура.

    Коментиран от #10

  • 8 Бачо Киро

    14 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гошо":

    Кои са тея конституционни задължения? Да накараш определени служители да си вършат работата? Прав си, трябва да обикаляме с тояги и да подканяме всички служители на МВР, НАП и тн да вършат това, за което им се плаща. Не знам тогава обаче кой ще работи, за да им плаща заплатите с данъците си. Ако 100 граничара вършат работата на НАП + МВР, тогава те за къф са? Да слагат камери навсякъде, да изчезват полицаите, освен едно звено специални за извънредни ситуации и туй то. Ти да не мислиш, че не са връчени, понеже всички се укриват???

    Коментиран от #23, #36

  • 9 токо

    20 1 Отговор
    Оставете хората да пътуват! Много е лесно , просто когато минаваш автомобила на преглед или му плащаш данъка ще ти се наложи да платиш и глобите . По елементарно от това няма. Да не говорим за ИЗИПЕЙ , отваш с номера шОферската книжка и свършваш работа за 3 минити .
    Защо КАТ не може да си събере глобите ? Не трябва ли да се поразчисти тази служба от към некадърни задници ?
    Ако КАТ беше частна структура щеше ли да ги търпи някой тези хора ? И дали пък нямаше да си събират глобите в рамките на няколко седмици на 100 %?

    Коментиран от #13

  • 10 Бачо Киро

    15 1 Отговор

    До коментар #7 от "Тошко":

    Когато не ти е връчено няма как и да платиш. След като имаш и 7 дневен срок за обжалване, как точно си задължен да платиш на границата на момента? Ти тея работи със законите ги имаш като бащиния, а? Заради гламави овце като теб без грам мозък държавата е на това дередже...
  • 11 Миро Антонов

    11 0 Отговор
    Дали е популизъм или искрено мнение-трудно е да се каже. Колкото и добри идеи и намерения да има омбудсмана-някъде нещо ги стопира. Раздадените пари за коронавируса,забавени заплати,липсите в НЗОК, взетите пари по европейски проекти,трябва да се върнат в бюджета под една или друга форма. Лостове и механизми много. Но едно нещо е вярно-хората разчитат на помощта на омбудсмана като крайна мярка.

    Коментиран от #26

  • 12 Вида

    4 1 Отговор
    Да чакаме давностния срок и нищо няма да плати нарушителя, а плаща ще съм аз редовния?

    Коментиран от #15

  • 13 Бачо Киро

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "токо":

    Естествено, че има начин. При данък или преглед да връчиш е друго, човекът е в страната и може и да обжалва и тн, не е възпрепятстван. Нашите умници обаче нали все гледат да правят всичко с минимално усилие, без значение дали погазват основни закони. Нашите полицаи не са с двойно тегло без причина...
  • 14 Баце мушка

    3 11 Отговор
    за да има нормална държава секи да си плаща мастрафа! Събрал пари да оди си вей дупарата а не мое си плати сметките към обществото? Алоууууу де го дават така?

    Коментиран от #16

  • 15 Бачо Киро

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "Вида":

    Викам тогава да отменим всички закони и кой колкото може, какво ще кажеш по въпроса? Лилавите и без това не ги спазват, а съм сигурен, че там загубите са много повече. Кво прайм по въпроса?
  • 16 Бачо Киро

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Баце мушка":

    Чети бе Ганьо, чети. Невръчени, демек няма как да го плати. Чукча писател...
  • 17 Токо

    10 0 Отговор
    КАТ може да свит като персонал до -70 % . Демек с капацитет от 30 % могат да работят. Не е необходимо и камери за залагат !!! Има достатъчно камери по пътищата вече ! Прихващането на автомобил за средна скорост е елементарно. Кат трябва да посещават само ПТП -та. И да организират трафика когато е натоварен . И това няма да е нищо ново ! ! ! Тези които работят на стол ще се занимават с логистиката и глобите . Заплатите им могат да бъдат Европейски без да се налага допълнителен бюджет. Разбира се за дрога и алкохол полицията ще тества !!! Не некви катаджии никому не нужни .
  • 18 Борислав

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Гошо":

    Глоби трябва да се плащат! Но не трябва полиция а да се използват с репресивни цели.

    Коментиран от #35

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ама те

    2 1 Отговор
    ги пускат, ако не си платят глобите, но им взимат книжките. Шъ одят пеш.
  • 21 Чичо

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Борислав":

    Борислав, ти не потъпкваш ли някои други права като не си плащаш ГЛОБИТЕ?

    Коментиран от #34

  • 22 оня с коня

    2 6 Отговор
    Ще дам АНАЛОГИЧЕН Пример по въпроса за плащане на Глобите на границата:Крадец бяга с Плячката,но Полицаито го хващат и започват да му четат Правата.Крадецът обаче Протестира че е Задържан,защото по този начин се нарушава Конституционното му право за СВОБОДНО ПРИДВИЖВАНЕ и апелира веднага да бъде пуснат.Ама се отнемало Правото за обжалване на Актове и Фишове в 7-дневен срок при това Принудително плащане на Границата...Това е абс. неверно,защото Неплатилият СПОКОЙНО може да изпълни Заповедта на Президента "Кръгом и бегом",да обжали всичко що е за Обжалване и след Решението на Висшестоящия орган относно Жалбите спокойно и с Гордост от изпълнен граждански дълг да напусне ЧЕСТИТ Пределите на РБ.
  • 23 Специално

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бачо Киро":

    НАП са пълна трагедия в момента! Очакват да спазваме правила, процедури и закони, а те служителите(не казвам всички, но повечето) при виновност от тяхна страна МЪЛЧАТ и прехвърлят топката нандруга инстанция! За това и преди го казах и сега: “Всеки един държавен служител, трябва да поема отговорност над действията и решенията си!” Тогава да видите как ще работят както се казва “съвестно” !!! Която партия предложи това в програмата си(защото не Вярвам Бойко да го направи) в бъдещите избори, аз ще гласувм за Тях! Точка

    Коментиран от #24

  • 24 После

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Специално":

    ОНЯ с пачките, безсрамника ОБИЖДА народа, че сме тол*пи, че не работим, че сме прости...Махайте го Веднага с неговата Безотговорна администрация, веднага електронно правителство! Пишем писма на хартия все едно сме в пантивека! Срам и Позор!
  • 25 Лукреция

    3 0 Отговор
    Едно време по идеологически причини, сега по административни причини. Но мозъка е един и същ и тогава и сега. Чугунена кратуна друго не може да сътвори- така е научен, така и " твори". Както се изразява мислителя- вожд простотата във взаимоотношенията води до разбирателство по всички наболели въпроси.
  • 26 Едно време

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Миро Антонов":

    2012 година писах на омбудсмана за корупция със система служебен адвокат и прокурор, изнудване...всичко беше с доказателства! Омбудсмана тогава ми отговори: че не може да се бърка в държавни дела! Вчесто да подаде сигнал в специализирана прокуратура! Ако и сегашната Омбудсманка ни е такава. Не мерси! Не си ханете нервите плащате си легалния рекет и фа приключва всичко!
  • 27 Ахаххах

    3 0 Отговор
    Днес на Кълата не проверяваха за неплатени фишове.
  • 28 ПРОБЕГ

    3 0 Отговор
    Това нека го пробва Румуния и Гърция.До тук се докарахме от Андрешковщината в повечето сънародници.Нарушава знае за това нарочно се крие и не плаща.От друга страна до сега пък няма и какда се провери.Процесът е много сложен по налагане на глобата , като адвокатът задължително печели 400лв. независимо дали клиентът му губи или печели.За да няма спорове снимки на нарушението и никаква възможност да кара.Установена дерегистрирана кола на пътя се спира вика се репатрак отива на общински паркинг за 2 седмици ако иска да я регистрира и после отпадъкът автомобил отива за скраб.Другарите с полските регистрации също.Повечето нарушават защото колите са регистрирани на други.Оо големия проблем е с моторите.Там ако реши да кара, без А категория,нерегистриран и без ауспух ако реши да бяга не може никой освен господ да го спре
  • 29 Много невинни

    3 1 Отговор
    Хора бяха изнасилени психически, заради влизането ни в ЕС и сегашното управление! Факт! Институции като Омбудсман са само фиктивни в жалната ни демократична България!
  • 30 Истината

    7 1 Отговор
    Истината е много проста.Хората не искат на плащат защото знаят че тези пари не отиват в бюджета,а по едни чекмеджета.Всичко в тази държава е корупция и рекет.Това е известно на всички не само в България,но и вече по света.
    Неплащането на глоби и данъци е просто една форма на протест срещу този рекет.
  • 31 сноу

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "JEFF":

    Първо при соца нямаше "свободно движение" и второ сега при мутроченгеджийския капитализъм, соца ще ви се види като един безкраен празник...
  • 32 Ангел, Ангеле

    2 0 Отговор
    Какви простотии ръсиш, на бабите на село ако им говориш, щете за плюят и те!
  • 33 ежко

    1 3 Отговор
    Именно.Така правеха през социализма....Отиваш на казана да вариш ракия и ти искат бележка за предадени вторични суровини.Като ги питаш,каква връзка има едното и другота -дугат рамене и казват "такива са нарежданията"....Нищо ново не е научено и нищо старо не е забравено от 30 години насам!

    Коментиран от #37

  • 34 Борислав

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Чичо":

    Корупция и некъдърно управление създадоха полужителен образ на Андрешко. Сега е същото за съжаление.
  • 35 Гошо

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Борислав":

    А как трябва да се постъпи ,след като не е платена Въпроса към Св Синод ли трябва да се отнесе или към хелзинския комитет
  • 36 Гошо

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бачо Киро":

    е ти какво сега търчал си по разни инстанции и те не са искали да ти приемат парите за глобата ли
  • 37 Гошо

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "ежко":

    Кога пък са ти искали бележка за вторични суровини особено пък за да печеш или вариш ракия
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове