30 Юни, 2020 17:23 1 815 47

Получаваме над половин милиард евро за преодоляване на кризата

  • андрей новаков-
  • кризата

България вече работи активно по създаването на съответните грантови схеми

Получаваме над половин милиард евро за преодоляване на кризата - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

България получава над половин милиард евро от Спасителния план на ЕС до 2022 г.

Андрей Новаков ще отговаря за европейското законодателство, което позволява страната ни да получи още 692 млн. евро към вече действащите оперативни програми. 

По предварителни изчисления на Европейската комисия България получава над половин милиард евро към европрограмите от настоящия програмен период чрез инструмента на ЕС за преодоляване на последиците от кризата REACT-EU. Средствата са за преодоляване на негативните последици от пандемията. Те ще са насочени към предприятия, фирми, публични институции.

"Най-важно днес е 7-годишният бюджет на ЕС да бъде приет още тази есен", заяви Новаков, който е координатор в Комисията по регионално развитие и член в бюджетната комисия на ЕП.

България вече работи активно по създаването на съответните грантови схеми. Реалистичният сценарий е механизмите да бъдат готови в рамките на няколко месеца. По този начин, когато финансирането е налице, процедурите могат да стартират и средствата да стигнат до хората още преди края на годината.

Средствата ще бъдат на разположение през 2021 г., но искането на Новаков е страните-членки да могат да ги възстановят и със задна дата. Тоест България да може да финансира такива проекти със собствени средства и да възстанови 100% от разходите за тях по късно. Изискването е те да бъдат конкретно за преодоляване на икономическите ефекти от пандемията и да са в синхрон с водещите приоритети за насърчаване на МСП, дигитализация, Зелена трансформация.

Към момента прогнозното финансиране по многогодишната финансова рамка за България е 16,7 млрд. евро. То включва средства от Кохезионната политика, директни плащания, Фондът за справедлив преход, посветен на политиките по декарбонизация, средства по Програмата за развитие на селските райони, миграция и сигурност.

"България е една от общо 4-те държави, които получават повече средства за Кохезионна политика в сравнение с 2014-2020 г. Вноската ни в бюджета на ЕС за целия период 2021-2027 г. се изчислява на 3,3 млрд. евро, което категорично оборва всички опасения, че страната ни може да е "донор" в ЕС", заяви Новаков.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Схемите

    34 0 Отговор
    за засмукването им се подготвят с пълна пара !
  • 2 Ползата

    42 0 Отговор
    за обикновените хора ще е нула! Всичко се краде!
  • 3 гост

    31 0 Отговор
    Искам да изразя гражданска позиция! БОРИСОВ ОСТАВКА!! ГЕРБ ОСТАВКА!!!
  • 4 беге демокрация

    25 0 Отговор
    това момченче секретарка и ПиАрка на Дончо от Благоевград, цялата му кариера се дължи на членството му в партия ГРОП, без ГРОП щеше да е никой, смешно отвсякъде
  • 5 червен смукач като баща си

    22 0 Отговор
    тоя паразит на фотката кво общо има с тия работи
  • 6 Диверсант

    18 0 Отговор
    Ето го ключът за бараката. Който викал и писал най много... ВИРУС,ВИРУС, ВИРУС... Ще има кинти за такива като Мангънов ядец
  • 7 Нема криза а лоши политици

    18 0 Отговор
    Е да де вие ги получавате не са за хората!
  • 8 Истината

    22 0 Отговор
    Андрейчо лично ще пълни чекмеджетата на Барселонския
  • 9 Оги

    18 0 Отговор
    Ох на батяяяя, ще трябва нови по-големи шкафчета да се купуват за пачките.
  • 10 Terenski

    23 0 Отговор
    Ама стига са отпускали милиони,вече няма къде да ги складират и ще се наложи да ги дават по предназначение,а това ще ги убие....
  • 11 Българин

    27 0 Отговор
    Те ще са насочени към предприятия, фирми, публични институции....да се разбира: ще са насочени към фирмите на Домусчиев и Пеевски и публичната институция министерски съвет.
  • 12 Зумбаей

    22 0 Отговор
    Да, банката дава, България получава, народът връща. Къде е новината !?
  • 13 Майна

    19 0 Отговор
    Ами ще инвестират предварително тези ,които окрадаха държавата !! Това правителство трябва да се свали, всички до един трябва да се разследват-КРЪГОВЕ , ОБРЪЧИ. КЬОВЕШИ ТРЯБВА ДА СЕ НАМЕСИ, А НАРОДЪТ ТРЯБВА ДА ИЗЛЕЗЕ ЗА ДА РАЗБЕРЕ ЕВРОПА , ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО ТРЯБВА ДА СЕ РАЗСЛЕДВА
  • 14 гост

    19 0 Отговор
    Незабавна оставка докато не са отишли и парите за Covid-19 по нощните шкафчета.
  • 15 Борислав

    24 0 Отговор
    Голямо грабене ще падне...
  • 16 Получателите известни

    18 0 Отговор
    Кои получавате бе, лева ръка –десен джоб.
  • 17 бъдете сигурни

    20 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Получаваме над половин милиард евро за преодоляване на кризата , които ще откраднем на 100%
  • 18 ПАК ПЕЧЕЛИМ

    16 0 Отговор
    ефекта ще е ДВОЕН -- ХЕМ ЩЕ УБЕДИМ СЛЕПИТЕ ЧЕ СЕ ГРИЖИМ ЗА ТЯХ , ХЕМ ЩЕ ОТКРАДНЕМ ТИХО ПАРИТЕ , А ГЛУПАЦИТЕ ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА НАС ОТ ГЕРБ
  • 19 Избръсни

    15 0 Отговор
    се от уважение към българските и европейските граждани , които гърбят , плащат данъци , от които ти живееш бейски ! А според естеството на работа , голяма част от тях се бръснат ежедневно ! А ти като селски гробар !

    Коментиран от #21

  • 20 Леле още ес класи идват и бентлита

    15 0 Отговор
    И имоти абе тея от европата са загубеняци че да дават на тукашните крадци милиарди хем знаят каква е работата
  • 21 Нема сега е модерно с бради

    9 0 Отговор

    До коментар #19 от "Избръсни":

    Татуси и мержани😂😂😂😂
  • 22 Схема след схема...

    14 0 Отговор
    "България вече работи активно по създаването на съответните грантови схеми". Требе да има схеми, иначе как ще усвоим кинтите,а?
  • 23 Т ъ п н я

    13 0 Отговор
    Реално с част от данъците, които плащам България си плаща вноската в Е С. После в България се врщат едни пари, които отиват в джобовете на избрани л а п а ч и:(
  • 24 Гербери не слагайте тигана.

    9 0 Отговор
    Първият доклад по новия механизъм за върховенството на закона ще бъде публикуван от Европейската комисия през септември, съобщи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейнедрс пред комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент. Този доклад ще обхваща всички страни членки и ще замести мониторинга върху отделни държави, какъвто беше случаят с България и Румъния, съобщи БНР.
    Докладът ще се отнася по въпроси, свързани с борбата с корупцията, свободата на медиите и плурализма и междуинстиционалните спирачки и баланси. "За да се контролира използването на средствата от еврофондовете и да се защити финансовият интерес на ЕС срещу корупция и измами, във всяка страна членка ни е необходима независима съдебна система и ефективни разследващи институции", подчерта Рейндерс.
  • 25 Да си политик в днешно време!

    11 0 Отговор
    Не работиш, а само усвояваш грантове! Дечицата на политиците и чиновниците и те не знаят какво е работа, но са експерти в усвояването на пари от ОПРЧР и най-различни други програми, за които те са абонирани. Говорят, че циганите били паразити с по 200 лева помощи, но никой не говори, че в БГ има десетки хиляди чиновници и техните деца, роднини, които живеят от държавни и европейски помощи, но не по 200 лева месечно, а по 20 000 лева месечно. В скъпите частни колежи има специално обучение как се УСВОЯВЯТ ПАРИ, защото УСВОЯВАНЕТО НА ПАРИ ВЕЧЕ Е ПРОФЕСИЯ!!!! Статуквото получава милиони напечатани без обезпечение пари, като Безусловен Базох Доход (подарък). Докато за народа няма Безусловен Базов Доход. За народа има здраво бачкане, данъци, такси, осигуровки, вноски и куп други сметки. Докога ще търпи стадото тази гавра? Май до края на дните си!

    Коментиран от #40

  • 26 Гербери не слагайте тигана.

    7 0 Отговор
    "Ако функционирането им е заплашено поради дефицит на върховенството на закона, ЕС ще има правомощията да замрази, намали или ограничи европейските фондове пропорционално. При такъв общ дефицит на върховенство на закона, който рискува да засегне европейския бюджет, е наложително да се действа бързо, за да се защитят финансовите интереси на Общността", подчерта еврокомисарят по правосъдието.
    Еврокомисарят посочи, че трябва да бъде задействан процес на вземане на решения, който да може да се прилага ефективно и посочи като такъв обратното квалифицирано мнозинство - предложението се смята за одобрено, ако квалифицирано мнозинство не го отхвърли.
  • 27 БАЦЕТО-КОШМАРА НА...БСП

    2 8 Отговор
    ЩО НА БАЦЕТО ДАВАТ МИЛИАТДИ......
    ......А НА ОРЕШАРСКИ /ПОДКРЕПЕН ОТ БСП/ ГИ СПИРАТ....ТИЯ В ЕС СА НАЯСНО КОЙ КРАДЕ.....ДРУГАРИ

    Коментиран от #31

  • 28 Справедливо разпределение

    10 1 Отговор
    50% за Шкафбанк, останалите за издръжка на ОПГ ГРОБ , а за гражданите един гол......тyлyп в спалнята!
  • 29 Актуална Антена

    8 0 Отговор
    Пак подвеждащо заглавие! България евентуално ще получи през 2021г. 500милиона евро. Тоя сайт стана Мисирков. На Бою никой нищо нема да му даде вече.

    Коментиран от #30

  • 30 А може и нищо да получи

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Актуална Антена":

    След доклада през септември.

    Коментиран от #32

  • 31 Нечетеш тикво нечетеш

    7 0 Отговор

    До коментар #27 от "БАЦЕТО-КОШМАРА НА...БСП":

    поради дефицит на върховенството на закона, ЕС ще има правомощията да замрази, намали или ограничи европейските фондове
  • 32 Актуална Антена

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "А може и нищо да получи":

    Бил на зима ще бъде на топло, в най добрия случай. Аз така ги виждам нещата.
  • 33 Бързо Баце да купува шкафчета.

    8 0 Отговор
    Ей, измъчихте човеко, спестил некакви си 1.5 милиона евро и малко злато, изядох те го така, че кръвното му наблягане отиде на 200. Кво сега, може ли да топнеш пръсти и меда и да не ги оближеш? У нас може. Той граби с две ръце, не пие а лочи, това което падне от страни го прибира в шафчето. Прибран е човека, завидехте му защото не сте на негово място. Да не искате като си тръгне да е беден и проси из Банкя? Толкова работи за нас, да живеем в лукс и разкош, да караме ново коли и харчим тлъсти заплати. Завистлив народ, ей!
  • 34 Йордан

    8 0 Отговор
    Никой не го интересуват евро-средствата,защото всичко се усвоява в кръга:евро депутат,министър,държавен милионер. Другите духат супата,докато не скочат.
  • 35 Кой

    8 0 Отговор
    Кой е този наглец от снимката? Вие получавате, ние ядем дървото. Но и Вие ще го хапнете. Дано... и за последно се колко се вдига тока след дни? Че нещо всички мълчат!
  • 36 Аааа,

    1 0 Отговор
    за наденицата ли питатеее
  • 37 не разбрал

    2 0 Отговор
    Има ли ма в списъците? Както казваше един познат: '' к'вот даде живота''.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 SAAB

    6 0 Отговор
    Главанако е поръчал ново ...чекмедже !
  • 40 ФАКТ !!!

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Да си политик в днешно време!":

    Наистина е така.За хора като нас нищо !!! Е това са паразити !!! За тях всичко,а за нас нищо !!!! Всеки иска да получи добро образование,добра професия и добър живот !!! Ако ги е грижа за хората,децата ще получават добро възпитание и обучение и образование и ОБЩЕСТВОТО ще е ПО-ДОБРО !!!
  • 41 колко му е работа

    2 0 Отговор
    В по-едри банкноти в две нощни шкафчета са се събрали.
  • 42 гербераси издухани

    2 0 Отговор
    Е добре , че поне ни казахте , иначе така и нямаше да разберем.
  • 43 БОРИСОФ БОЖКОФ

    2 0 Отговор
    бОРИСОФФ ПРОДАВАМ НОЩНО ШКАФЧЕ НА БОЖКОФФ СЪБИРА половин милиард евро.
  • 44 БАЦЕТО-КОШМАРА НА...БСП

    1 1 Отговор
    БАЦЕТО ПАК С МИЛИАРДИ.....ДРУГАРИТЕ ПАК В ТИХ УЖАС.......
  • 45 нннй

    2 0 Отговор
    Получават си ги парите от ЕС едни и същи . Народа нищо не получава - поправете загравието.
  • 46 БАЦЕТО-КОШМАРА НА...БСП

    1 1 Отговор
    АНДРЕЙ НОВАКОВ....НОВАТА ВЪЛНА В ГЕРБ.........ДРУГАРИ ЧОВЕКА СЕ БОРИ ЗА ПАРИ НА ДЪРЖАВАТА......ВИЕ ДРУГАРИ ЗА КАКВО СЕ БОРИТЕ....,.....
  • 47 СусБеКерата

    1 0 Отговор
    Получаваме само половината дето ще откраднат до края на вирусията.... България е има само на карта щото КУПУВАМЕ ЗЕМЯ вече фалират - чалмите я изкупиха!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове