Last news in Fakti

6 Юли, 2020 11:55 2 449 26

Сунгарска: Д-р Стамов не е искал линейка, защото е зле, а за да го закара за снимка

  • д-р юлиян стамов-
  • катя сунгарска

Във видео съобщения починалият от COVID-19 медик споделя с приятел, че му е отказана линейка

Сунгарска: Д-р Стамов не е искал линейка, защото е зле, а за да го закара за снимка - 1
Кадър бТВ

Д-р Стамов не иска линейка, защото е в тежко състояние и защото иска хоспитализация, а за да му помогне да стигне до лечебното заведение, в което просто да му направят снимка на белия дроб. Това каза Катя Сунгарска - говорител на ЦСМП – София, след като медикът почина след заразяване с коронавирус.

Близък приятел на д-р Юлиян Стамов от столичната Спешна помощ се свърза с bTV и разказа, че екипът на медика се е отзовал на сигнала без информация, че отива при болен от COVID пациент и без необходимите за такъв случай предпазни средства. Във видео съобщения д-р Стамов споделя с приятеля си, че му е отказана и линейка.

Говорителката на Бърза помощ Катя Сунгарска коментира изнесените от д-р Михов записи на неговия колега, като каза, че това е бил личен разговор, а самият Стамов и на нея е пратил съобщение в 5 сутринта, като в него казва, че е много притеснен и го е страх.

„Аз имам такова, в което вечерта, преди да поиска линейка, в 5 сутринта, вечерта пуска едно такова видео съобщение и казва : Не знам, но много ме е страх“, обясни Сунгарска.

Когато вече състоянието му е средно критично, по думите на колегите му, на 27 юни след назначено лечение с антибиотици, д-р Стамов звъни за линейка с желание да бъде хоспитализиран, и веднага е изпратен екип, поясни говорителката на Спешна помощ.

Относно екипировката тя заяви, че са зачислени 5 маски, ръкавици, личен шлем и дезинфектант, при изчерпване, се дават още маски на всеки екип на смяна, обясни Сунгарска.

На ден за 12-часова смяна се извършват около 250-300 адреса, а линейка, която е била на адрес с пациент с коронавирус или съмнение за такъв, тя се връща в централата за дезинфекция, която отнема около час, добави тя.

Пациентът, при който е бил екипът на 18 юни, е подал информация, че е с кардиологичен проблем, с 5 стента и сърцебиене, както и с високо кръвно и 37 градуса температура.

„Но това е гранична температура. Всички екипи на Спешна помощ ходят на такива адреси, които не са свързани с коронавирус, на всеки един персонално има зачислен шлем, има зачислени 5 маски за дежурството, които са с висока защита, ръкавици, така че има защита, единствено е за да се окомплектова, е белият гащеризон, който го няма“, каза Сунгарска.

Тя поясни, че 55-годишият пациент е издъхнал във ВМА, а веднага щом се разбира, че е с положителна проба за COVID-19 са уведомени, за да се направят тестове и на екипа. Реакцията е светкавична по думите ѝ. "На 21 ни казват, на 22 юни вече имат час за PCR тест", поясни Сунгарска.

„Д-р Стамов показва положителен резултат на 22 юни, другите колеги са с отрицателен тест. Откъде се е заразил, всичко това само се предполага, никой не може да каже кой кога се е заразил, всеки е потенциална жертва на този вирус“, заяви говорителката на Спешна помощ.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 луда 🐮

    10 9 Отговор
    "Всеки е потенциална жертва на този вирус". Ще се мре яко, яко ще се мре.
  • 3 Ахахахха

    19 3 Отговор
    Оправданието е като гъ.за, всеки си го носи
  • 4 Гей Билтс

    12 3 Отговор
    Всеки веган ще падне жертва на вируса. Яжте , пийте и си носете новите дрехи, че ваксината иде.
  • 5 ОБОЖАТЕЛ

    7 4 Отговор
    Много си готина....Падам си по теб.....

    Коментиран от #6

  • 6 фурия

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "ОБОЖАТЕЛ":

    И аз я харесвам, ама преди 20 години. Иначе като говорител е гола вода.

    Коментиран от #21

  • 7 Ердоан

    12 3 Отговор
    Линейките от Истанбул пристигат по-бързо....

    Коментиран от #16

  • 8 Не се

    24 2 Отговор
    оправдавай изобщо , лекарке ! Големи грехове трупаш ! Ако състояпието на Д -р Стамов , мир на душата му , е позволявало , щеше ли точно той , познавайки цялата натовареност и стрес , да помоли за линейка , ма?

    Коментиран от #13

  • 9 Я... Я

    17 1 Отговор
    ГЛЕДАХ Я СУТРИНТА, НО НЕ ИЗДЪЖАХ ДО КРАЯ. СУЧИ МЪЧИ ЩЕ ИЗКАРА Д-Р СТАМОВ ВИНОВЕН. ТОЙ БИЛ: МНОГО ПРЕТИСНЕН. А ЗА ОБЛЕКЛОТО НЕ МОЖЕЛО НА ВСЕКИ КУРС ДА МЕНЯТ ОБЛЕКЛА???? А ББ СЕ ХВАЛИ, ЧЕ ОБЛЕКЛА ИМА ВЪВ ИЗЛИШЕК. АМИ ДА ИМ ДАДАТ ЗА МНОГОКРАТНА УПОТРЕБА...

    Коментиран от #17

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Чукча не читател чукча говорител

    11 2 Отговор
    Госпожата сутринта в студиото на БТВ каза ясно и отчетливо, че "пациентът имал пет стенДа"! Това го казва "говорителят" на ЦСМП! Дали не е добре да я пуснат на една матура по БЕЛ? Да я скъсат и да я уволнят с почести.
  • 12 Една закъсняла линейка

    1 2 Отговор
    Един хляб в повече...
  • 13 нещо като нищо

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "Не се":

    тая не е лекар.тая просто е протеже.
  • 14 ппп

    7 2 Отговор
    За това или за онова искал линейка, истината е, че трябвало да му изпратите линейка. Омръзнаха ми оправданията на лекарите при всяка грешка от тяхна страна. Винаги се измъкват, каквото и да са направили. Бива привилегии, бива, ама чак толкова на бива. Недосегаеми!
  • 15 ппп

    4 2 Отговор
    Човек със сърдечни проблеми защо работи в Спешна помощ? Не трябва ли да е защитен от стрес, претоварване, адреналин и пр.?

    Коментиран от #19

  • 16 Подробност

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Ердоан":

    Срещу 10000 $
  • 17 И кел файда

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Я... Я":

    ако са за многократна. Ще се пръскат от глава до пети с дезинфектанта след всеки адрес ли. Ти изкарай една смяна 8 часа в пълно защитно облекло в 30 градусови жеги. Ако работиш в Спешна помощ ще те питам... Жалко за доктора. Така и не разбрах дали новината за онкологичното му заболяване не е 100%фейк.Не мисля, че някой с левкемия би работил в Спешна помощ ама разни тук се опитват да ни го внушават ежедневно...
  • 18 Потресаващо

    5 1 Отговор
    Потресох се от наглия Цинизъм на тази! Това, че обикновени хора го отнасят, като кучета е едно, но такова отношение, към колега даже и след смърта му е потресаващо !!!!!
  • 19 аве чукча,

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "ппп":

    Като не разбираш, що сипеш глупости ??? Болният ит сърце е бил пациента при когото спешния е отишъл и от когото се е заразил, защото е бил само с маска и ръкавици и никой не го е предупредил, че е болен от корина !
  • 20 Казаха го

    6 0 Отговор
    От всичко казано разбрах как на „тъмно зелените” „неданъкоплатци” линейка не се отказва, но за доктори, инженери, писатели, архитекти и т.н. излиза , че не може да се праща, освен ако няма поне трима свидетели, които да потвърдят колко литри кръв повръщат, иначе е поръчка като такси до болницата. Преди известно време пред мен доведоха дете в болницата за изваждане на кърлеж, като пред кабинета докараха и едно дете от тъмно зелените. На семейството на първото дете явно им обясниха, че трябва да заплатят такса и ваксина, която не са сложили, докато тъмно зелените си тръгнаха без да плащат. Бащата не дете се опита да се разправя с доктора, но той му отговори, че няма значение дали е дете или не имало заповед на директора им да се плаща. Бащата посочи тъмно зелените и пита дали те са платили и доктора отговори е нали знаете, че с тази група не може да се оправи цялата държава пък камо ли ние.
  • 21 Стига бе

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "фурия":

    Какво й харесваш на тази некадърна женица, която след като не успя да се задържи в БНТ, се юрна да говорителства за този и онзи? Некомпетентна, нагла. Как не се засрами пред паметта на колегата си, а лъже и маже, без да й пука! Господи, какви хора!

    Коментиран от #23

  • 22 Гост

    1 0 Отговор
    Транспорта на пациент с корана вирус се извършва с линейка и екип за целта.
  • 23 Факт

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Стига бе":

    Не е колега!
  • 24 Реалист

    0 0 Отговор
    ,, и 37 градуса температура."
    А температурата на човешкото тяло не е ли по принцип 37С ?!!!
  • 25 0БОЖАТЕЛ

    0 0 Отговор
    МНОГО ТЕ ХАРЕСВАМ....ДАЙ НЯКАКВИ КООРДИНАТИ
  • 26 До Ком. 17

    0 0 Отговор
    ТРУДНО НАИСТИНА, НО Е НАЛОЖИТЕЛНО. РАЗБИРА СЕ АКО ИМАТ ТАКИВА. ТЕ ДА СЕ УПОТРЕБЯВАТ САМО ПРИ СПЕШНИ СЛУЧАИ. ВСЯКА ЛИНЕЙКА ТРЯБВА ДА ИМА ТАКИВА. А НЕ САМО МАСКИ И РЪКАВИЦИ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове