Last news in Fakti

27 Септември, 2012 08:47 2 433 22

Борисов: Миналото ми е прекрасно

  • борисов-
  • интервю-
  • евронюз

България ще постигне енергийна независимост в близките няколко години, смята премиерът

Борисов: Миналото ми е прекрасно - 1
Снимка: БГНЕС

Миналото ми е прекрасно и не завися от никого. Европейският съюз е прекалено строг към България, а толерантен към Гърция. България ще постигне енергийна независимост в близките няколко години. Това са акцентите в интервю на министър-председателя Бойко Борисов за телевизия "Евронюз".

В ексклузивното интервю българският премиер коментира въпроси като отлагането на влизането на България в Шенген, енергийната независимост на страната от Русия, предаде БГНЕС.

На въпрос за разследването на "Газпром" в Европейската комисия за неговата газова политика в региона, Борисов посочи, че България е била най-тежко засегната от газовата криза. Той припомни как докато е бил кмет на София 10-15 дни в страната ни не е имало доставки на газ при минусови температури и не е имало кой да ни помогне. "Ние помагаме на ЕК в разследването й за "Газпром". "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" са предоставили всички необходими документи на комисията преди няколко месеца. Междувременно ние си научихме урока", посочи премиерът и обясни, че се изгражда газопроводът с Румъния, а този с Гърция е в много напреднал стадий и ще бъде напълно готов след месец или два. Предстои стартирането на строителството на интерконекторната връзка с Турция и връзката със Сърбия. Той обаче подчерта, че това не са единствените варианти за постигане на по-голяма енергийна независимост на България от руския газ.

"Най-важната възможност за енергийна диверсификация за България са залежите от петрол и газ в Черно море. Аз съм уверен, че България успешно ще успее да диверсифицира своите енергийни източници до три-четири години", каза Борисов. Той заяви, че правителството подкрепя европейския проект "Набуко", както и руския "Южен поток". Той посочи, че по отношение на "Набуко" България е направила всичко, което е било необходимо от нейна страна - парламентът одобри неговото изграждане, ние подписахме всички необходими документи и можем да започнем строителството му още утре, ако е нужно.

На въпрос за влиянието на икономическата ситуация в Гърция върху българската икономика, той заяви, че Гърция е добър съсед на България. ЕС обаче е много строг към България и Румъния, а много толерантен към Гърция и сега всички страдат заради тази толерантност. Той припомни, че пред последните три години България е извършила пенсионна реформа, увеличена е възрастта за пенсиониране и са замразени пенсиите и заплатите. Той припомни, че бюджетният ни дефицит в момента е 1.2% от БВП, а инфлацията е 0%. Борисов подчерта, че единствените други страни в Европа с подобни икономически успехи са Дания и Финландия. Борисов потвърди, че страната ни няма желание да се присъедини към еврозоната точно в този момент, макар да е изпълнила условията за това. Според него не е честно най-бедната от страните в ЕС да се присъедини към еврозоната и да плаща за нации, които показват по-небрежно поведение.

По въпроса за Шенген, Борисов каза, че това, което е хубаво за България е, че членовете на ЕС знаят, че шенгенската граница е по-добре охранявана, отколкото в техните собствени страни. "Вашите граждани могат да спят спокойно, българската шенгенска граница е стриктно пазена", заяви той. "Огромни количества наркотици са заловени в България, тонове и тонове кокаин – единия ден 20 тона хашиш, другия ден - 40 тона кокаин, на следващия ден - три тона кокаин, това са стотици тонове наркотици и това само в рамките на няколко месеца. Това е доказателство, че ние не просто говорим за мерки, а действаме така че да се справим с наркотрафикантите", заяви премиерът.

Относно критичния доклад на Европейската комисия, обръщащ внимание на неуспеха в борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта, Борисов каза: "Ако обърнем внимание на прозрачността при провеждането на конкурсите за обществените поръчки, България се справя много по-добре от други европейски страни. По отношение на престъпните банди, техните босовете са или задържани, или се издирват от Интерпол с червена бюлетина.

"Евронюз" засяга и темата за изборите в България. Попитан за честността на вота, след обвиненията от страна на опозицията и нейния лидер Сергей Станишев в купуване на гласове на отминалите местни избори, Борисов отговаря: "Има причина да се страхува, защото хванахме партията му да прави именно това в Сливен – да купува гласове. Сега мисли в перспектива как да се защити, след като загуби отново предстоящите избори".

Европейската новинарска телевизия се спира и на "колоритното минало" на премиера и дали познава хора от организираната престъпност. "Имам прекрасно минало. Това са измишльотини на г-н Станишев и съучастниците му. Всички мои движения и действия са прозрачни. Не завися от никого", категоричен е министър-председателят Бойко Борисов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 pacoran

    1 2 Отговор
    Bravo Borisov pak za tebe 6te glasuvam!!!
    Onia liliput stani6ev neiskam da go vijdam pove4e
  • 2 boncho

    1 2 Отговор
    i az. Bez BRAVO !!!
  • 3 гост

    2 1 Отговор
    не се и съмняваме Г-н Борисов и настоящето Ви е такова...но за бъдещето Ви...
  • 4 koko

    1 1 Отговор
    a az tozi pat shte glasuvam za vseki drug ( bez DPS ) ama ne i za boiko !!!!dva pati mu puskam avanta ama takav h.. kato tazi i minalata godina ne sam vijdal prez jivota si. 4e to i pri stanishev se jiveeshe po lesno
  • 5 Stepan

    2 1 Отговор
    И миналото и настоящето му са повече от тъмни
  • 6 МИшо

    1 2 Отговор
    На доста твой колеги им изтичат присъдите идва твоят ред мутро!!!!!!!!!!!!!!
  • 7 сицилиано

    1 1 Отговор
    Пак е надрънкал една торба глупости Кръстника, иначе чалгарите му вЕрват.
    Прост народ слаба държава!
  • 8 ддд

    1 1 Отговор
    Всеки мрънка срещу Герб,но те управляват в тежък период,който не може по нищо да се сравни с предходните години. Според мен ако беше друго правителство,то сега да е затънала тотално тази държава. Който иска намира възможност и се оправя много добре и сега,има различни програми и възможности за търговия,просто не е като преди и трябва да си гъвкав,за имаш успех. Това че хора,работещи за малко пари са недоволни,не им е виновно правителството,а работодателя.Не съм за Герб,а за по-добри условия на живот,които според мен са налични последните няколко години,сравнено с мизериите от прехода.
  • 9 Веско

    1 1 Отговор
    Ами във Горна оряховица? Въобще не се копуваха гласове и не се подменяха бюлетини? Хахаха НАПРОТИВ! (Достоверен източник!). Вика 'прекрасно минало'. Виждам, че има още балъми дето вярват на 'мутрата с прекрасно минало'. Станишката 'отгладня' и започна да реве... Пък и за кого да гласуваме? Нямаме избор. Имаме нужда от нова партия... Казвал съм го и преди, казвам го и сега: ВСИЧКИ СЛЕД АНДРЕЙ ЛУКАНОВ (включително и той) ИЗПЪЛНЯВАТ 'РАН-ЪТ'
  • 10 кик

    1 1 Отговор
    лумпена спря белене за да може той и цветелинка да се намърдат в енергетиката с фотоволтаи4ни паркове .....те това стана...
  • 11 кик

    1 1 Отговор
    този е за убийство по възможно жесток на4ин заедно с цялата гроб и приближените му
  • 12 Заедно срещу геноцита на БЪЛГАРИЯ!

    1 1 Отговор
    http://forum.xnetbg.com/index.php/topic,20885.0.html
    Това е един полезен сайт.
  • 13 АЗ

    1 1 Отговор
    Уважаеми*ддд*, първо-това НЕ Е "тъжък период", както твърдиш! Така омразният на доста хора(включително и на мен) Иван Костов пое управлението в условия на ХИПЕРИНФЛАЦИЯ. Помниш ли тогава колко беше заплатата по времето на Виденов, колко струваше 1долар, на колко се равняваше пенсията, какво можехме да си купим със заплата от 150-170 хиляди деноминирани лева? Ако любимия бат'Бойко беше поел управлението да речем тогава колко време мислиш, че щеше да му е нужно да се справи с тогавашният наистина тежък период? Само като си представя как за всичко сега обвиняват предишните, ум не ми побира какво биха правили тогава!
  • 14 загрижен за друго

    2 0 Отговор
    Слабо ме интересува миналото на Борисов, повече съм загрижен за своето и за бъдещето на децата ми!
  • 15 Бойко

    1 1 Отговор
    Бб - ах тази кукла на конци
  • 16 Евгений Чавдаров

    1 1 Отговор
    Поредни лъжи и въображаеми изказвания на Бойко.Как инфлацията ще е 0% как може да му вярвате не виждате ли, че българския лев е безценен като излизаш на улицата 20 лв си отива ей така и като се прибереш в къщи виждаш, че всъщност нищо не си купил вие с друга валута ли работите ?А от тази американска пропаганда направо ми омръзна би ли сме зависими от Русия все едно ако купим от Иран газта няма да сме зависими от Иран.Направо сме рая на агата Бойко.
  • 17 ДСНББВУ

    1 1 Отговор
    Цяла европа са зависоми от руския газ, ние няма! :D Да миналото ти е прекрасно коли,наркотици,к..ви,чалга...
  • 18 кик

    1 0 Отговор
    до 17 забрави, кражби, убийства лизане вербуване
  • 19 АБВГД

    1 0 Отговор
    До ДСНББВУ е ово е стандарт :)
  • 20 бай иван

    1 0 Отговор
    ....скоро и ти ще отговаряш пред тоя изтормозен БЪЛГАРСКИ НАРОД...ИДВА ВИДОВЕН ДЕН .......докарани до фалит всички.....
  • 21 гост

    1 0 Отговор
    Почти на всеки коментар има по един минус , това ще да е някой от герберовите г......лизци
  • 22 GOGO

    1 0 Отговор
    Както съм казвал и друг път "Българинът е не само глупав, но и инатлив!" По тази причина - за съжаление и на инат! - той отново ще гласува за ББ!
    Чакат ни още 4 години на безхаберно управление и геноцид на бедните! Вижте какви високопарни думи мога да пиша, които - колкото и тъжно, и смешно да звучат - са верни!
    Всеки друг, но не ББ!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове