Last news in Fakti

18 Юли, 2020 19:33 3 252 16

Георги Лозанов: Кошлуков и Рашидов трябваше отдавна да подадат оставки

  • георги лозанов-
  • вежди рашидов-
  • емил кошлуков

Коментар на медийния експерт до колко обществената телевизия служи на обществото

Георги Лозанов: Кошлуков и Рашидов трябваше отдавна да подадат оставки - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Протестиращите искат оставките на премиера и главния прокурор. Към тях трябва да се прибавят и още две, които трябваше да бъдат подадени отдавна - на Емил Кошлуков и Вежди Рашидов. Това коментира медийният експерт Георги Лозанов за "Дойче веле".

Протестите продължават да настояват за оставките на правителството и на главния прокурор, но извън тях има две оставки, които отдавна трябваше да са подадени – на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков и на председателя на Комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов.

Емил Кошлуков трябваше да си отиде, още когато дойде в обществената медия и я лиши от най-голямото ѝ обществено достижение – достъпа до предаванията ѝ на либерално настроените критични гласове в българската култура. А за да няма съмнение кои точно са те, Вежди Рашидов ги посочи в нарочна статия за в. „Труд“, като превърна имената на някои от най-уважаваните сред тях в пейоративни нарицателни – Гюзелевци, Дичевци, Кьосевци… И за пореден път ги обсипа с квалификации и обиди, все едно че е на маса в кварталната си кръчма. Така и за непросветените стана ясно каква е поръчката, кой я „свежда до знание” и кой е изпълнителят ѝ.

Протестите също бързо стигнаха пред сградата на БНТ, защото не самозвани политици, съмнителни бизнесмени или кандидати за площадна слава, а именно либерално настроените критични гласове са техните естествени изразители и вдъхновители. Както сега, така и през 2013 година. Между двете протестни вълни несъмнено има разлики – на улицата, за да си търси правата, вече е излязло и следващото поколение. Насочеността на недоволството обаче се е запазила. Тя е срещу задкулисното трупане на материални и властови ресурси, което проваля проекта на либералната демокрация в страната. И в двата случая гневът се отпуши заради претенциите на фигури от ДПС със силно доловимо, но слабо регламентирано влияние.

Протестите, започнали през 2013-а, продължили повече от година и станали известни с хаштага #ДАНСwithme, бяха предизвикани от назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. А новата искра се запали от незаконно възпрепятстваните намерения на Христо Иванов и съмишленици да отидат на плаж край сарая на Ахмед Доган. Плажът беше само мостра на „българския модел”, който позволява да узурпираш и браниш с насилие нещо, което не ти принадлежи. В символните си измерения акцията на Христо Иванов постави въпроса: чия е вината за задкулисното разпределение на националните блага? И хората вече десети ден се събират в „триъгълника на властта“, за да чуят отговора. Ако не от друг, то от собствените си скандирания. След като изчака да види дали няма да ѝ се размине от само себе си, и на властта ѝ се наложи да вземе думата – трима министри подадоха оставки. Подборът им трябваше да излъчи посланието: "не сме зависими от Пеевски". Улицата не го прие.

Обществената медия трябва да е близка до гражданите, не до политиците

В момента оставката на Кошлуков обаче е далеч по-належаща (под искането ѝ се трупат хиляди подписи), защото колкото и да са протестиращите, те са незначително малцинство спрямо избирателите, които в крайна сметка ще решат изхода от политическата криза. А те, за да направят своя избор, могат да разчитат само на медиите, чиято роля по време на протести е почти толкова важна, колкото и на самите протестиращи. Вярно, че социалните мрежи дават възможност на хората да заобикалят медийните манипулации и взаимно да се информират, но по-възрастните поколения са слабо активни там. За тях телевизията си остава основен информационен източник с най-голям потенциал да ги направи свидетели на протестите, докато си стоят вкъщи. И особено обществената телевизия, на която по инерция продължават да се доверяват. Неизкушената аудитория трудно прави разлика между ставащото сега в големите градове и екранния му образ.

Преди седем години БНТ не просто представяше обективна картина на протестите, но им съдействаше да излъчат свои публични говорители и демонстрираше гражданска солидарност с тях. Така максимално изпълни мисията на обществената медия да е близка не до политиците (или бизнеса), а до гражданското общество, да е негов своеобразен орган.

БНТ се е присламчила към силните на деня

В отразяването на настоящите протести БНТ се е отказала от гражданската си принадлежност и без особено чувство на неудобство се е присламчила към силните на деня. Журналисти, интелектуалци, творци и духовници пишат в отворено писмо: „спомнете си, как през 2013 г. телевизията беше аплодирана за своя професионализъм, а днес репортерите ѝ са остракирани", и на свой ред искат оставката на генералния директор, защото „това става при и заради управлението на г-н Кошлуков“.

Протестите, разбира се, присъстват в БНТ, но въпросът е как. Гласно и негласно те се представят в подкрепа на Румен Радев. Независимо че заявяват съвсем други идеи, а Радев папагалски ги повтаря за целите на собствения си пиар. През 2013-а имаше стратегия за омаловажаването им чрез организирани от тогавашната власт контрапротести (начело с Мишо Шамара), чиято задачата беше хората „да му изпуснат края“. Сега управляващите, макар и не веднага, благоразумно се отказаха от контрапротести. Омаловажаването на протестите обаче става като към тях се пришиват различни субекти – от президента и БСП през Мая Манолова до Васил Божков, видимо чужди на гражданския им патос и морал. И изпитаният номер с вкарването на провокатори и прояви на насилие явно не е излязъл от мода. Важното е да се обсъжда всичко друго, но не и исканията и доводите на протестиращите, излезли на улицата по своя воля. А и това в БНТ няма как стане, тъй като говорителите им "по условие" попадат във вече прогонения от Кошлуков кръг.

В този смисъл Христо Иванов, поканен от кумова срама в БНТ1, с право поиска от екрана оставката на генералния директор заради липса на плурализъм, задължителен по закон за всяко предаване на политическа и икономическа тема в обществената медиа. Впрочем ангажимент не на Христо Иванов, а на СЕМ е да следи за спазването на плурализма със специално внимание при политическа криза. И да се произнесе дали в програмите на БНТ е постигнат баланс между изявленията на тези, които протестират, и на тези, срещу които протестират.

Кошлуков едва ли лесно ще подаде оставка, но пък как ли си представя мястото си утре, когото обществото със сигурност няма да е същото. Днес тъжната истина за БНТ е, че в отразяването на протестите бТВ е поела обществената ѝ функция.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ех мамино

    24 3 Отговор
    Маминото червено.тиквеничковче!
  • 2 Тиквата ни излага в Европа

    19 8 Отговор
    и пред целия свят.
  • 3 Али Баба и 40000000те Дста

    15 3 Отговор
    В БГняма кадри бе човече, отива си Рашидов - идва Банов . . .
  • 4 Някакво

    25 2 Отговор
    мекотело , вечно привилигировано и с угодничество на силните , и то замъдрувало !
  • 5 Кнаус 485

    30 4 Отговор
    И ти Лозанов си същия битов отпадък като тях.... Писна ми от боклуци като вас....
  • 6 Сандо

    20 2 Отговор
    Следете Гого,той винаги усеща посоката.
  • 7 петър

    22 3 Отговор
    Тоя звяр, прилича ли ви на човек??Ако пък си наясно с тая либерална политика-джендарска,лигава ,политика .Е това е либералното за коети ти МРЪНКАШ .
  • 8 гадна мърша сте

    17 2 Отговор
    И ти си един плъх , ама с папионка . Сашо Диков се възмущаваше , че един на протестите беше овесил на един стълб въже , но като ви гледам не мога да го порицая човека. Не е убаво така , но е обосновано.

    Коментиран от #9

  • 9 Факти

    6 7 Отговор

    До коментар #8 от "гадна мърша сте":

    Сашо докове е шутеи на освободената вчера сестра на ання Пенчева тоет шуреи на Божков❓😃😃😃😃😄😄

    Коментиран от #10

  • 10 няма да ти споделям симпатии

    3 6 Отговор

    До коментар #9 от "Факти":

    Е и , не мога да разбера какво точно искаш да ми кажеш . Какво общо имат роднински връзки ?
  • 11 Порно

    10 2 Отговор
    Тая телевизия е за закриване. Малка гледаемост , водещите имат предаванията си като свое феодално владение. И като резултат само смучат пари от бюджета.
  • 12 НЕДЕЙ ДОСАЖДА ПОДЛОГО

    8 0 Отговор
    КОШЛУКОВ РАШИДОВ И ЛОЗАНОВ В ........ ЗАТВОРА ПРИ БАЙ СТАВРИ ,,, НЯМАМЕ НУЖДА ПРЕДАТЕЛИ И МРЪСНИЦИ КАТО ПАРАЗИТА ЛОЗАНОВ ДА НИ СОЧИ ПЪТЯ И ДА НИ ЩРАКА ЗЕЛЕНИЯ СЕМАФОР
  • 13 838322

    1 0 Отговор
    За по-лесно, предлагам да се направи списък кого не трябва да уволним в тази държава
  • 14 плевен

    1 1 Отговор
    Този защо се меси в мероприятието на господин Божков. Кокала каза:Гоним само Бойко и Влади. Другите не ме интересуват. Когато си плати за протести, тогава ще дава акъл кого ще гоним. А така играе хоро по тарлъци. Като габровец на севлиевска музика.
  • 15 Вън

    2 0 Отговор
    Вън от БНТ, многоуважаеми Кошлуков! За нищо не ставаш, освен за лизане на Боко. Въведе отново цензурата! Не забелязваш и затъмняваш протеста! Възхваляваш само премиера и му се извиняваш, че закона те е задължил да покажеш и президента! Унищожи и ефирното разпространение на БНТ в провинцията. Телевизията да не е само за София и Банкя? Прости хулиганстващи мафиоти!
  • 16 НЕ БАРАЙТЕ ПЕДИТАТА

    0 0 Отговор
    КОШЛУКОВ Е ЛЯВА РЕЗБА - НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ , ТОЙ Е ПОД ЗАКРИЛА НА ЗАКОНА !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове