Last news in Fakti

19 Юли, 2020 06:41 2 548 26

Пияни и дрогирани водачи ще плащат лечението на всички при катастрофа

  • катастрофа-
  • лечение-
  • заплашане-
  • водачи-
  • пияни-
  • дрогирани

Предвижда се Здравната каса да създаде регистър, в който да се подава информация за всеки съдебен или административен акт, с който се установява виновен водач

Пияни и дрогирани водачи ще плащат лечението на всички при катастрофа - 1
Снимка: БГНЕС

Шофьорите, причинили катастрофа след употреба на алкохол или наркотици, ще заплащат сами за евентуалното си лечение в болница - предвиждат промени в Закона за лекарствата и за здравното осигуряване, които бяха гласувани на второ четене, съобщи Българската национална телевизия.

Предвижда се водачите, седнали зад волана пияни, да заплащат и за лечението на другите пострадали в катастрофата хора. И досега тези разпоредби съществуваха, но прилагането им бе затруднено. Сега се възлага на полицията и на съдилищата да информират Здравната каса за влезли в сила присъди или актове срещу виновни водачи.

Сумите, които се разходват за лечение на пострадали в катастрофи, са огромни, изчисляват медици.

"Много често при пътнотранспортните произшествия идват в спешните звена хора със съчетани травми. Това са увреда на съдове увреда на коремни органи, черепномозъчни травми, най-вече счупвания на крайниците. Към настоящия момент в рамковия договор е казано, че НЗОК не приема ортопедичните консумативи... Не всеки има в себе си 1000-2000 лева, за да платят автоматично имплантите и затова огромните болници, които работят по спешност, "Пирогов", "Свети Георги" други областни лечебни заведения са на загуба", заяви д-р Георги Кръстев, ортопед, зам.-председател на Регионална лекарска колегия.

Според експерти обаче не е изяснено дали употребата на алкохол или наркотици от шофьорите ще става само с влязъл в сила съдебен акт или и с резултат от химическа експертиза.

"Може да имаме правни проблеми, защото има случаи, когато тези химически експертизи се оспорват, иска се допълнителна проба, тест на контролната проба, има случаи, когато тези експертизи падат в съда", заяви Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Затова специалистите очакват здравното министерство да уточни в наредба точните процедури и случаи по прилагането на законовите текстове. Идеята виновният водач да плати за всичко се подкрепя от шофьорите.

Целта на промените е да въведат по-сигурен механизъм, по който Здравната каса да си възстановява парите от пияни или употребили наркотици шофьори.

"Пияните шофьори да понесат допълнителна финансова санкция затова, че са се качили пияни. Не е справедливо ние изрядните данъкоплатци, тези които не караме пили, да плащаме за техните безобразия", поиска Владимир Тодоров - Асоциация на пострадалите при катастрофи.

Предвижда се Касата да създаде и поддържа регистър, в който да се подава информация за всеки съдебен или административен акт, с който се установява виновен водач, допълни Българската национална телевизия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъп

    30 4 Отговор
    Много добре.
  • 2 попара

    31 3 Отговор
    НАЙ-СЕТНЕ НЕЩО СМИСЛЕНО.
  • 3 Лекар БГ

    29 5 Отговор
    Одобрявам напълно.Сетиха се.

    Коментиран от #10

  • 4 Гражданин

    22 8 Отговор
    Предвижда се водачите, седнали зад волана пияни, да заплащат и за лечението на другите пострадали в катастрофата хора.Тук трябва да се прибавят и тия шофьори,които карат с превишена скорост в градски условия и на пешеходни пътеки тип"ЗЕБРА" предизвикват катастрофи да заплащат лечението на пострадалите в катастрофата хора.
  • 5 Подкрепям

    20 3 Отговор
    Отдавна трябваше нещо такова да се направи.. Подкрепям.
  • 6 Плащаш и после пак плащаш...

    10 4 Отговор
    Тогава нека застраховките и здравните вноски да са пожелателни. Нещ*стници.

    Коментиран от #19

  • 7 Гост

    7 6 Отговор
    Популистки глупости! И откъде точно ще бъдат тези финансови средства, които искате да вземете на Ганьо?! От мизерната му заплата?! От единственото му жилище?! Ще продадете пералнята или тостера му?! Хайде мислете преди отново да създавате НЕРАБОТЕЩИ закони и наредби!

    Коментиран от #12

  • 8 Миризлив пор

    7 2 Отговор
    Вървим по китайски сценарий ми се струва, там кой контузи някой му плаща лечение и рехабилитация както поема и част от компенсациите или целите ако остави инвалид. Като начало е действало, сега е нормално след като блъснат пешеходец шофьорите "контролно" да се върнат и минат поне още 1-2 пъти през него! Така го съдят само за катастрофа, лежи едни 5 години а не плаща цял живот на човек останал жив но инвалид.
  • 9 Тревоман

    4 2 Отговор
    Да ама като нема пари ще ви плата един по-дебел ,)

    Коментиран от #16

  • 10 Тревоман

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Лекар БГ":

    И аз одобрявам! Айде ела да те бутна да те видиме какво лечение ще вземеш 😂
  • 11 Предложение

    3 1 Отговор
    Ако гражданската покрива само 90% от щетите, доста тарикати ще карат по внимателно. Няма да има и извънсъдебни споразумения заплащани от коректните водачи.

    Коментиран от #20

  • 12 И тостера и заплатата

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Да не е карал пил.
  • 13 123

    3 3 Отговор
    Пълни глупости
  • 14 ...

    11 0 Отговор
    Значи при катастрофа и без 1-2 бона в кеш може и да не получиш от въпросните "импланти" ... , а сега ще трябва и да чакаме някой пиян да изтрезнее и да ни плати лечението?

    Плащат се лечение , прегледи, лабораторни тестове, легла, импланти, консумативи , лекарства , транспорт , а често и операциите...
    Здравните осигуровки за какво отиват тогава?

    Коментиран от #22

  • 15 бай онзи

    9 1 Отговор
    Друго си е някаква жалка "каса" да се чуди как да не плаща каквото и да е и да мисли законови промени за да не плаща. Ходи търси пари от пиян хъхряк с каруца

    Коментиран от #21

  • 16 ✞ΛƇΛß✞ 

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Тревоман":

    Нещо такова ще се получи : https://youtu.be/cAAskwRZhF8
    😂
  • 17 Димов

    3 4 Отговор
    Така е редно. Седнал да кара пиян = тръгнал предумишлено да убива. И не само лечението, но и материалните щети по птп да заплащат. Ако няма достатъчно пари, да му описват имотите и на търг. Ако и те не стигнат - ангария, докато ги изкара.

    Коментиран от #25

  • 18 още

    3 0 Отговор
    А на убитите от тях:
    1 Да изкопаят гроба сами с кирка и лопата
    2 Да подготвят мъртвия за погребението
    3 Да поемат всички разходи по погребението
    4 Саморъчно да заровят гроба с лопата
  • 19 Димов

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Плащаш и после пак плащаш...":

    Плащаш за щети при случаен инцидент. Не плащаш за да плаща друг, когато сам си тръгнал да правиш золум. Все едно, да си застраховаш къщата от пожар и сам да я запалиш. Няма да ти плаща никой за това.
  • 20 Димов

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Предложение":

    Да, при установен пиян или дрогиран причинител, дори и с някакъв процент да участва в изплащането, на обещетението, все е мярка в борбата, срещу пияните и дрогирани зад волана. Все е начало.

    Коментиран от #24

  • 21 Димов

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "бай онзи":

    Защо ти да си ги търсиш пари от пияния? Застрахователя ти плаща на тебе, а после той си се съди с пияния. Мислиш ли, че пияния ще се измъкне от застрахователя?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гостъ

    4 0 Отговор
    Не само здр.осигуровки, ами ГО какво покрива? В полиците са описани че се покриват неимуществени,демек, здравни щети за милиони. Добре е да има някакви рестрикции за пияни и дрогирани ,трябва да са тежки, но точно това е неправилно предложение.В тоя си вид.
  • 24 ...

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Димов":

    От това губи единствено потърпевшия, а печелят застрахователи , съдилища и медицински конгломерати, т.е по-малко работа и разходи за тях. Чисто ви взеха за балъци 😂
  • 25 ...

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Димов":

    повечето хора нямат нищо за губене... защо мислиш карат като луди !
  • 26 007

    0 0 Отговор
    а ако има убит? ще плащат погребението ли?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове