Last news in Fakti

29 Юли, 2020 13:10 2 133 31

Банов: Отпускаме пари на свободните творци, дано да са доволни

  • боил банов-
  • култура-
  • министерство на културата-
  • творци

Министърът на културата уверява, че до последната стотинка средствата ще достигнат до хората

Банов: Отпускаме пари на свободните творци, дано да са доволни - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на култура Боил Банов даде брифинг във връзка с допълнителните средства, отпуснати по бюджета на Министерството на културата в размер до 15 млн. лв. за творчески проекти на артисти на свободна практика чрез Национален фонд "Култура".

"Снощи Министерски съвет подкрепи 15 млн. лева за свободните творци на България. Това е допълнителна помощ, знаете преди известно време се гласуваха едни 5 млн. лева, преди това през бюджета на Министерство на културата се преразпределиха едни 2,5 млн. лева. До момента във фонд "Култура" има допълнително 22,5 млн. лева", заяви той, цитиран от БНТ.

"Тези 15 млн. ще бъдат разпределени така: 12 млн. от тях са за създаване на самостоятелни проекти от творци от всички жанрове на изкуствата - индивидуални проекти за творци на свободна практика. Това, което е предвидено 3000 човека да представят своите проекти и да получат по 4 хил. лева", сподели Банов.

"Проектите имат основно две ключови функции - да бъдат работени върху българска литература, драматургия, поезия, романи, произведения на изкуството. И второто е да бъде представено като онлайн съдържание, за да може да бъде качено в канала на Министерство на културата в YouTube. Това е едно предизвикателство в условията на COVID за създаване на нова комуникация между артиста е неговата публика".

"Защо 3000 човека - защото така сме идентифицирали броя на свободните артисти в страната. Ще дадем възможност на всеки от тях да реализира своя проект и своите мечти в тези трудни времена. 1147 човека бяха подпомогнати от първоначалната помощ, отпусната от културното министерство - почти на 100% бяха подкрепени с три минимални работни заплати и осигуровките към тях. До стотинка средствата стигнаха до хората. Сега и тези 12 млн. ще стигнат до стотинка при всеки отделен творец", съобщи министърът на културата.

"Отделно от това за подкрепа на частни културни организации в областта на изкуствата. Една нова програма, обявена за първи път, за нея бях предвидени до 1,5 млн. лева. Сега 1,5 млн. се добавят. Това е целогодишна подкрепа за утвърдени организации - свободни театри, кина, галерии, които в тези сложни условия да може да подкрепят своята дейност, която е дългосрочна и многостранна. Не да затварят и вегетират, а в тези времена да приемат публика и да реализират спектакли от всякакъв характер, за да не се губи прословутия български дух".

"Към програма "Социално-ангажирани изкуства" захранихме първоначално с 250 хил. лева, добавяме сега още 500 хиляди. Към програма "Публика" ще финансираме с още 500 хил. лева и става 1 млн. Една абсолютно нова програма за цирково и вариететно изкуство - 750 хил. лева. Надявам се нашите колеги от този вид изкуства да бъдат доволни".

"Ще бъде увеличен до 150 хил. лева административния капацитет на "Фонд "Култура", за наемането на експерти, които да преглеждат, оценяват и класират проектите. Допълнително през бюджета на министерството ще предоставим 300 хил. лева на Литературния музей, които ще бъдат за подкрепа на нашите писатели, поети, драматурзи, като за първи път ще им бъде дадена възможност за представяне на свои проекти за написването на произведения - роман, поезия, проза... Има и два милиона за българските библиотеки и затваряме кръга", дообясни Банов.

Боил Банов благодари на премиера Бойко Борисов, който "оказал много сериозна подкрепа на българската култура".

"Подготвени сме за всякаква ситуация, ще помогнем на всеки български творец да премине през тези изпитания. Не можем да дадем всичко, не можем да върнем цялата публика, но ще помогнем на всеки и то дългосрочно и нееднократно. Държавата е застанала зад всички културни институти - заплати, осигуровки, пари за поддръжка. независимо, че дейността някъде е нула. С това, което се прави за свободните артисти, и това което се прави за театри, галерии, опери - подкрепата е много голяма", посочи министърът.

Министърът посочи още, че ще съдейства на всички творци при подаването на документите им за кандидатстване, за да няма объркване и получаването на средствата да става максимално бързо и облекчено.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2loop

    32 3 Отговор
    Мазен типично по герберски
  • 2 chi

    32 1 Отговор
    Стига простотий бе Банов! ОСТАВКА!!!
  • 3 Коронавирус мутафчийски

    30 0 Отговор
    Много щедри защо ли.
  • 4 Ммммммм

    24 0 Отговор
    Сетила се Мара да се побара.Оставка
  • 5 друга тема

    24 0 Отговор
    Ало,Банов съм от Алабалама! Още не съм се обръснал. Щото ме мързи.
  • 6 приматите да ги не обиждам с вас

    18 1 Отговор
    Отпускайте оставките , друго не ни прави доволни .
  • 7 7735

    16 0 Отговор
    ОТ ОНЕЗИ 700000 ЛИ?
  • 8 Затвора

    19 0 Отговор
    Ало Банов съм.Идвам доброволно.
  • 9 Очаквам:

    14 0 Отговор
    Барелефи, картини, склуптури да се появят във всички обществени места с БМБ, Шиши ... а в кабаретата танцьорки копиращи поведението на Патриотите. Нека да не забравяме ГЕРБ -жени, турне на най-гласовитите из цялата страна за защита на женският орган.
  • 10 пройчо

    13 0 Отговор
    "... Боил Банов благодари на премиера Бойко Борисов, който "оказал много сериозна подкрепа на българската култура"....."********Дай МУ и нЕкой лев,човека и рисува,нали така? ...вежди щеше да го прави член на СБХ, щото правел хубави скици!.....а и на китара свири ,след като перне 200 от "дъмпел 21" :)))
  • 11 Афера

    12 1 Отговор
    Неприятно излъчване
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Iván

    12 1 Отговор
    БОКЛУК какво отпускаш ти бе това са пари на народа БОКЛУК

    Коментиран от #20, #22

  • 15 Дано парите достигнат

    5 2 Отговор
    До творците, заслужили! И дано не се окрадат!
  • 16 цвцв

    6 2 Отговор
    крадлив мафиот и ти си известен крадец с думите ало банов съм оставка и затвор за корумпираните мафиоти

    Коментиран от #24

  • 17 Шаноо

    5 1 Отговор
    Банов,дай дефиниция за “свободен творец”?Може ли такова животно да съществува прибирайки пари от моите данъци?Хрантутим лентяи и търтеи ,нищоправещи безделници,пияници .

    Коментиран от #19

  • 18 Ганьос

    5 1 Отговор
    Към затвора, ходом марш
  • 19 Ало Банов съм

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Шаноо":

    Това е кодовото определение че в министерството ще откраднем едни пари!
  • 20 Какъв народ,ма

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Iván":

    Това е население.
  • 21 Кирчо кериливото чорапче😃

    0 0 Отговор
    И да отпускате пари... Никой няма да е доволен От платени протести нс на Божков
  • 22 Хааааааааа

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Iván":

    Това са парите на населението да но от заеми ЕС нали за пари ревете след това децата ни ще ги плащат
  • 23 Последния Софиянец

    5 0 Отговор
    Прецака се.Тия така наречени творци ги няма на протеста.
  • 24 Този не беше ли

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "цвцв":

    дал повод с едно " Ало..." за разследване как се фалшифицират документи в полза на една фирма? Цацаров не му стигна нито времето, нито желанието/ защо ли?/ да свърши тая работа, пък Гешев е зает с по- важни задачи май...?
  • 25 Заповядай да провериш....

    4 0 Отговор
    .....колко точно сме доволни !
    Да превърнеш музикантите от Соф. опера в захранка за публиката за да се приберат накрая едни масонски пари от които същият този музикант няма да види абсолютно нищо. Престъпление е насред пандемията да си правиш гаргара с живота на артистите-оркестранти и хористи извивайки им ръцете на базата на абсолютната си власт. КЪДЕ Е рзи,инспекция по труда,министерство,профсъюзи ? КЪДЕ СИ бре министре ❓
  • 26 Б.Б.

    3 0 Отговор
    Ало, Банов. Разбрах, че раздаваш пари на недоволните. Прати някой и друг лев.
  • 27 Ало, Банов!

    4 0 Отговор
    БАНОВ, НЕ СЕ ПРАВИ НА ИНТЕРЕСЕН! ТА НАЛИ "ТВОРЦИТЕ НА КУЛТУРАТА" ПРЕЗ 89-ТА ПЪРВИ СЕ ПРОВИКНАХА ПО ПЛОЩАДИТЕ: " ВЪН ДЪРЖАВАТА ОТ КУЛТУРАТА ( ТЕАТЪРА, КИНОТО, ИЗДАТЕЛСТВАТА, ОПЕРАТА...)!" КАКВО СЕГА СЕ ПРИСЛАМЧВАТЕ КЪМ БАНИЦАТА? НАЛИ БЯХТЕ ТАЛАНТЛИВИ? ДРИШЛЬОВЦИ!
  • 28 Обява на входа на Киноцентъра

    4 0 Отговор
    Набираме статисти за новата продукция : " Банов и мазната баница"! Заплащане по тарифна ставка.
  • 29 киселяка

    2 0 Отговор
    крадлив още ли е министър, бе?
    Ало, Банов.....
  • 30 бабаяга

    0 0 Отговор
    Фонд Култура с условие за проекти, които не са одобрени да нямат възможност да кандидатстват втори път, или един проект, колкото и да е стойностен по причина, че някой го намира странен примерно се убива безвъзвратно, което е... 4000лв. за проекти са едно голямо нищо! Върху тези пари има и данък, както и всевъзможни други разходи. Тоест това е някаква пушилка за пред протестите!
  • 31 cvb

    1 0 Отговор
    че и "дано са доволни"
    та е*а у мухлюту, да не ги даваш от твоя джоб бамърльо
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове