Last news in Fakti

3 Август, 2020 10:17 2 286 48

Експерт: Заболеваемостта от COVID-19 я виждаме, тенденцията е тревожна

  • ива христова-
  • коронавирус-
  • мерки

Трябва да спазваме мерките за социална дистанция

Експерт: Заболеваемостта от COVID-19 я виждаме, тенденцията е тревожна - 1
Снимка: БНТ

Разхлабването на мерките се схвана като пълното им отричане. Лична отговорност на всеки е да носи маска, да бъде на разстояние поне 1,5 метра. Това каза пред "Денят започва" по БНТ проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести. 

Тя подчерта, че основната част от хората са безсимптомни, но по-притеснителното е, че не се знае как бихме изкарали вируса. Нараства и броят на по-младите заразени. 

"Вирусът настъпва, той е около нас. Почти няма човек, който да не познава някой, който е заразен. Не става въпрос само за температура и отпадналост, а за задух. Умира се от коронавирус, а не с коронавирус. На стотина заразени, смъртността е 3%. Няма гаранция къде ще удари, младите не са застраховани", коментира пред БНТ проф. Христова.

Тя подчерта, че хората трябва да бъдат на разстояние един от друг. Тя даде пример със събирането на младите по баловете. В тази връзка напомни, че няма как да сме спокойни, че наргилетата могат да бъдат изцяло дезинфекцирани. Коментарът на проф. Христова бе във връзка със случая на починалия 19-годишен младеж от коронавирус, за когото се смята, че е пушил наргиле и това е възможната причина да се е инфектирал. 

"Заболеваемостта я виждаме, виждаме колко много са сега случаите. Сравнено с Европа, ние сме на водещите позиции. Тревожно много е разпространението на вируса у нас", предупреди специалистът. 

И каза, че заедно с Белгия и Швеция сме страната, в която има най-бързо заразяващи се. 

"По-важното е всеки да се научи да спазва лична отговорност", настоя още проф. Христова. Напомни, че не само рисковите групи са застрашени. Обърна внимание, че наесен ситуацията ще е по-сложна и с настъпването на грипа. 
"Ранна ваксинация е единствената възможност за ограничим грипа, особено за възрастните", каза тя и препоръча всички над 65 г. да се ваксинират. По думите ѝ у нас все повече хора се възползват от ваксината против сезонния грип. 

И подчерта, че ако човек се зарази и грип, и с коронавирус - протичането ще бъде тежко. Лечението обикновено е паралелно.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    47 14 Отговор
    Стига лъгахте бе!

    Коментиран от #7, #9, #26

  • 2 оижш

    31 8 Отговор
    Тази за коя вържава говори?
  • 3 COVID1984

    31 4 Отговор
    "Власт е да разкъсаш човешките умове на парчета и да ги сглобиш в нови форми по твой избор."
  • 4 Кондю

    27 3 Отговор
    Протестът няма да спре и хранилките на журналисти и политици отиват на светло!
  • 5 Профан

    24 8 Отговор
    Прафесорката да обясни, как се спазва "лина отговорност". От общи приказки и измислици ме боли главата, затова май ще спра да слушам такива "експерти". А те така и не посочиха поне едно лекарство, което облекчава това заболяване. Значи е съмнителна и експертността им.

    Коментиран от #13, #14, #20

  • 6 Johansson

    27 10 Отговор
    Аз пък никой не познавам да го е хващало това. Тая си дрънка глупости.

    Коментиран от #36

  • 7 Гого

    9 27 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Какво лъжат бе, безделник! По цял ден пишеш тук, все едно си прикован към инвалидна количка! БЕЗПОЛЕЗННИК

    Коментиран от #8

  • 8 Последния Софиянец

    30 7 Отговор

    До коментар #7 от "Гого":

    Един месец 100 000 на площада и нищо.

    Коментиран от #29

  • 9 Онзи с големия

    3 16 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Дай ти го...1път..само
  • 10 Рошко

    27 5 Отговор
    Всеки ден нови доктори професори доценти ни ги пръквате тука, все платени подложки, нека пък да става по лошо не ми пука, то така или иначе ше се мре, искам да съм швед тя май остана единствената независима нация
  • 11 Отвратен

    36 4 Отговор
    Не ни занимавайте с измишльотини. Кажете за АЕЦ Козлодуй, за летище София, за Виваком. Колко поразии направи Бойко, докато България се тресе от протести. Кажете как се усвояват парите от Европа за борба с вируса. Кажете за фалшивите тестове, кажете как болни от обикновен грип ги водят болни от Ковид 19, как предлагат пари на близките на починалите от други болести да ги запишат като жертви на Корона вируса. Кажете какви пари се раздават на медиците за да участват в схемата. Защо в европейските медии се твърди, че броя на заразените у нас е СИЛНО манипулиран и завишен. Бъдете журналисти, а не мисирки.

    Коментиран от #43

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 др Гей Билтс

    23 0 Отговор

    До коментар #5 от "Профан":

    Няма лекарство бре, обаче ваксината е 100% ефикасна. За справка кравите в Марица.
  • 14 чичо

    2 23 Отговор

    До коментар #5 от "Профан":

    Ти се моли,Борисов точно сега да не даде оставка.Много яко ще ти се изясни всичко за бацила.

    Коментиран от #16

  • 15 Иво

    25 1 Отговор
    Няма спиране ковидната истерия, защото е доходоносна за ГЕРБ-ерастките докторчета на хранилката и политически удобна за Тулупа и крадливата му Шайка.
  • 16 Смешник

    25 1 Отговор

    До коментар #14 от "чичо":

    Викаш Борисов ни пази от вируса и Щабът му от Смешници, които са на почивка на Халкидики.
    Но пък вземат по 12 хилки заплата - за нищоправене.

    Коментиран от #19, #40

  • 17 Актуална Антена

    11 3 Отговор
    Ковидо не е опасен кога Бойче е премиер. Требе сме му благодарни на Боече. Абе невероятен късмет извадихме, че Боече ни е премиер. Ако не бе Боече Ковидо да ни е попилял до сега.
  • 18 българче

    17 0 Отговор
    Ако утре направят пътеката за коронавирус 2000 лв. ще минем и Щатите по заболявяемост. Вижте в Ютуб какви резултати получиха в Танзания при направа на РСR тестове и тогава коментирайте.

    Коментиран от #39

  • 19 Медик-гербераст

    18 0 Отговор

    До коментар #16 от "Смешник":

    Не е за нищоправене, а за манипулиране на общественото мнение!
  • 20 Верно ли

    19 0 Отговор

    До коментар #5 от "Профан":

    Какво лекарство искаш за вирус, дето си циркулира в пространството от миналия век и го "засичат" с генетични тестове? Важното е облъчването да продължава!
  • 21 Динко

    2 11 Отговор
    Задава се втора вълна, оценките на големите европейски държави, сочат натам. А България е доста неподготвена, за нива по-високи от сегашните.

    Тиквата естествено ще обвини за това, матр'яла, комунистите, протеста, дрона на Радев, може и Костов и Виденов ако, съвсем го закъса. Той никога не е виновен за нищо.
  • 22 Въпрос по темата!

    14 1 Отговор
    Септември ще пратите ли децата на училище ?
    Да!
    Е....лицемери защо ? Нали трябва дистанция? Нима очаквате децата да спазват такава?
    Влезнат ли децата в училище става мазало по вашата информация!
    Но вие или лъжете, или сте неуки и ни знаете за какво гаварите или жертвате децата за да върви икономеката да ходят родителите на работа!
    Ще си спомним тези статий септември.!
    Окончотелно ще унищожите доверието във вас тогава! В лъжата се кълнете и глупостта ви води в лъжезнания. Толкова углопяхме че дори не знаем какво да си поискаме когато протестираме.
    Добрите дни на познатата ни цивилизация отминаха. На планета населена с глупаци започват "игрите на гласа".
  • 23 На госпожа

    19 1 Отговор
    професорката от 100 думи 90 са лъжа ,останалите-под съмнение.Що за темерут трябва да си та да лъготиш така?Ама какво ли не правят някой за пари.
  • 24 Валентин

    6 2 Отговор
    Пълен провал на шайката и на т.нар. щаб. Няма страна в Европа с по-лоша тенденция в развитието на заразяването. Пет месеца по-късно развитието на заразата е абсолютно хаотично. Фактът, че през последния месец масово се заразяват лекари, полицаи и хора в домове за възрастни, говори за пълен провал на "мерките", предложени от щаба и прилагани от шайката. Непремерените, ненавременните и неефективни мерки доведоха до пълно недоверие на населението, че шайката и щабът правят нещо полезно за обществото.
  • 25 Не дърпай дяяола

    0 11 Отговор
    Аз пък познавам доста болни и то 30 годишни внимавайте Бог чува и вижда к ви ги ръсите.аха.
  • 26 Лекар от Александровска болница

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А не виждате ли увеличението на инфарктите инсултите, рака, сърдечната, бъбречната недостатъчност?? Или те не съществуват за вас чиновниците??Ако " не ги виждате", сложете си очила с много голям диоптър!!!

    Коментиран от #28, #32

  • 27 Лекар от Александровска болница

    5 1 Отговор
    А не виждате ли увеличението на инфарктите инсултите, рака, сърдечната, бъбречната недостатъчност?? Или те не съществуват за вас чиновниците??Ако " не ги виждате", сложете си очила с много голям диоптър!!!

    Коментиран от #30

  • 28 Отвратен

    12 1 Отговор

    До коментар #26 от "Лекар от Александровска болница":

    Виждат ги, само че за тези заболявания не се отпускат милиарди за усвояване. Не е важно колко хора с тежки заболявания получиха усложнения, след като операциите им бяха забавени поради Корона-измишльотината. Важно е да се поддържа страха и грабежа да продължава.
  • 29 Да не ги познаваш поименно всички

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Че и роднините им. И отчет ле ти дават кой кашля, подсмърча или се изследва
  • 30 Коронавирусът

    1 3 Отговор

    До коментар #27 от "Лекар от Александровска болница":

    води и до други усложнения като сърдечна, бъбречна, чернодробна недостатъчност при пациенти със съпътстващи болести. Не само до дихателни проблеми и такива с белите дробове.

    Коментиран от #35

  • 31 Гост

    9 0 Отговор
    Тази глашатайка на великите провал НОЩ ,след като свалят баце направо в Сливенския.Грешка първо осем месеца в специализираната прокуратура и съд за разследване на организирана терористична група от повече от три лица-НОЩ и всичките да хванат по една двайска и да видим дали след това някой некомпетентник ще посмее да заеме пост от който не разбира,а зависят толкова животи.
  • 32 Ракът, инсултите, инфарктите и

    1 6 Отговор

    До коментар #26 от "Лекар от Александровска болница":

    т. н. никой не ги е отменял.Но с добавка коронавирус водят до бърз летален изход в доста голям процент от случаите.

    Коментиран от #41

  • 33 Ай,с и кт,ир

    9 1 Отговор
    По нашенски! Дойдохте ни до гуша с вашите " плашки" .Целодневно,още сутринта старт; Еди колко си " новозаразени" Хиляди тестове за 24 ч(?).И тихо ги добавяте към онези още от Март- да има все повече и повече.Ако напаравите 99% тест от пеленаче до старци,ще изкарате милиони само за седмица.Намерихте златна тава със " златна баница" Нали и такива като теб,плюс белите престилки сте " първа линия" .Всеки месец,един бон чисти върху заплатата.Отделно, че частните болници
    могат да мечтаят за подобна яка жътва.От човек-125 кинта.Тези " огромни масови" тестове за денонощие са над 99% в частните клиники и лаборатории.При 5 хил.теста дневно,това е грубо над600 бона.Всеки ден! Не ще дрънкате ,колко е " страховито и смъртоносно" а ако ви се даде възможност, ще държите Корони19-20-21 та чак до 2099 г.Такова яко жънене на милиони за месец,няма да ви падне втори път.Мега Джакпот! Онези- На върха,пък чакат многото милиарди от ЕС.Всичките сте изпълнители в Хор " Коронострашко" хор.
  • 34 ????

    8 0 Отговор
    Кажете къде я виждате тая "заболеваемост" та да я видим и ние...
  • 35 Лекар от Александровска болница

    11 0 Отговор

    До коментар #30 от "Коронавирусът":

    А грип тип -В не води ли до усложнения?? Ама за него милиарди- НЯМА!!!

    Коментиран от #37

  • 36 Ами пожелавам ти тогава да

    1 6 Отговор

    До коментар #6 от "Johansson":

    се запознаеш. Явно "умници" като теб трябва да се сблъскат с нещастието да имат тежко болен роднина, за да се убедят, че не е лъжа коронавирусът. Смъртта на хора, които не познавате не ви трогва и всичко е лъжа, докато не станете лично потърпевши. Не само, защото бизнесът ви е пострадал, а защото сте загубили близък човек, заради тази гадост. Не пожелавам нищо лошо на никого, но ми писна да се пише как всичко е лъжа като наново се въвеждат по-строги ограничения в много държави. Сякаш искат нарочно да си съсипват и туризма и икономиките.Нищо подобно. И далеч не всички очакват помощи от ЕС...
  • 37 Грип тип Б

    4 4 Отговор

    До коментар #35 от "Лекар от Александровска болница":

    през лятото няма. Иначе при много хора и грипът води до усложнения.Но има противогрипни лекарства, които ако изпиеш до 48 часа след заразяването пречат на репликирането на вируса и не се достига до тежки състояния.

    Коментиран от #47

  • 38 нормално

    3 1 Отговор
    Всеки човек има този вирус!...

    Коментиран от #44

  • 39 Гост

    2 6 Отговор

    До коментар #18 от "българче":

    Няма болница която ще иска САМА да има covid отделение и пациентите заради него да св махнат! Пътеката за covid не е толкова скъпа спрямо други интервенции които биха загубили от отлив от пациенти! Ама българина всичко знае всичко може на него все някой друг му е виновен и цял живот все някой го лъже за нещо
  • 40 чичо

    0 4 Отговор

    До коментар #16 от "Смешник":

    Не викам,пиша.При служебно правителство няма да видите и цент от ЕС.А има начини служебното правителство да се точи с години.Гледай по-далеч от носа си.
  • 41 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Ракът, инсултите, инфарктите и":

    Стига си писал глупости.... Знаеш ли колко хора познавам починали от инфаркти и инсулти буквално за секунди, включително и близки роднини! Не знам въпросният вирус да убива така хора!
  • 42 Хайде ,предлагам следния

    6 0 Отговор
    Казус за размисъл; Да си представим,че и у нас,и в целия свят,никой ,по никоя масмедия,не споменава ,подава бройки " новозаразени" " излекувани и починали" със акцентиране- Коронавирус.Подали информация,че има такъв вирус,още през Март.И с това приключва! Щеше ли да има тази световна истерия,непозната от столетия? Абсурд! Хората умират,и ще умират! Такъв е Кръговрата на Живота! И това е полезен ,необходим баланс! Ако не ни заливаха денонощно с тези инфо,нищо нямаше да се промени.Производство, икономика,търговия.Ни на една йота!
  • 43 Бисер

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Отвратен":

    Тоя пък...
  • 44 Мутафчийски

    2 2 Отговор

    До коментар #38 от "нормално":

    Здравей Мангъров!
  • 45 Дълбоко Виждащ

    2 0 Отговор
    Тази мумия я бяхте изтипосали в петък на 30ти юли!
  • 46 Анализатор

    4 4 Отговор
    Като ганьовците няма такива 0лиг0фр€ни😂 Коленичили са пред псевдо доцента Мангъров и наблюдават как целия свят затваря граници за гаьовци😂 Ама те си знаят - няма вирус и Гей Билтс идва😂 Е б@хти пр0падналия матриял...
  • 47 Дълбоко Виждащ

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "Грип тип Б":

    През Лятото,има Грипни вируси и Грип Б също!Минава за 2 дни до седмица!Като двуцевката може и по дълго да тече!Сиптомите са Гърлобол до 38 от 37,2 градуса и вси грипни симптоми!Това че не знаете не трябва да налагате Незнанието за Ценност!
  • 48 незнайко

    1 0 Отговор
    Миналата есен като дойде грипа ЗАЩО НЕ НАЛОЖИХА НОСЕНЕТО НА МАСКИ ??? Колко починаха миналата година от грип с пневмония, защо не се каже ??? ЗАЩОТО НЯМА РАЗЛИКА МЕЖДУ ДВЕТЕ !!! Сега някой реши да печели от целия свят и виждате какво се случва !!! Кой диктува мерките, кой ги решава в световен мащаб не е ЯСНО !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове