8 Август, 2020 08:59 6 338 54

Експерти предлагат карането на джет да става с капитанско свидетелство

  • джет-
  • море-
  • капитанско свидетелство

Ако засечен джигит с джет откаже да се легитимира, инспекторите трябва да търсят помощ от “Гранична полиция”, което хаби допълнителен ресурс

Експерти предлагат карането на джет да става с капитанско свидетелство  - 1

Карането на джет да става само с капитанско свидетелство. Това е записано в искане на държавни експерти по корабоплаване, съобщава "Труд".

Причината е, че поредно лято джетове тормозят плажуващите на неохраняеми ивици по Черноморието. За разлика от водните бази, където има определени коридори, там любителите на адреналина порят морето без регламент.

Понякога стигат и близо до брега като застрашават къпещите се. Инциденти до момента няма, но през юли граждани са подали десет сигнала срещу нарушители.

През август няма заради бурното море, съобщи директорът на “Морска администрация” - Варна, кап. Валентин Енчев. Той уточни, че пет от сигналите са били за плажовете на Камчия, край комплекс “Слънчев ден” и на Шкорпиловци.

След проверки, с помощта на “Гранична полиция”, са установени двама нарушители. Съставени са им актове и предупредителни протоколи, тъй като джетовете не са били регистрирани.

Санкциите варират от 400 до 2000 лв., но за да не паднат в съда, трябва да са описани точните координати в морето, където са хванати нарушителите, уточни кап. Енчев.

Те обаче лесно бягат от контролните органи - щом видят катер на “Морска администрация”, дават газ и за минути са стигнали до съседен плаж, където вадят бързоходните мотори на брега и после се кълнат, че изобщо не са влизали в морето, разказват дългогодишни спасители на плажа, ставали неведнъж очевидци на подобни сцени.

Те твърдят, че заедно с морските инспектори са жертва на плажните хулигани, тъй като нямат правомощия ефективно да ги наказват.

Експерти от морския бранш са на същото мнение, тъй като за разлика от други страни у нас “Морска администрация” няма полицейски функции. Така ако засечен джигит с джет откаже да се легитимира, инспекторите трябва да търсят помощ от “Гранична полиция”, което хаби допълнителен ресурс.

За разлика от електрическите тротинетки, за управлението на воден мотор липсва законов регламент. Затова се случва извън водните бази мощните машини да пришпорват тийнейджъри без никакъв опит. Наказания има, ако джетът не е регистриран, но сертификат за завършен курс за управление не се изисква.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хотелиера

    39 6 Отговор
    Направо адмиралско свидетелство. ще се учи във,, Военноморската академия "в гр. Варна!

    Коментиран от #27

  • 2 5458

    45 5 Отговор
    За пореден път се убеждавам, че живеем в най-загубената държава!
  • 3 Фридман

    19 0 Отговор
    Преди време на Илко Ескенази му мина джет през главата!
  • 4 русенец

    36 6 Отговор
    А за ползването на плавници и шнорхел ще изисквате ли да сме си ПЛАТИЛИ на някой за късче хартийка? Мотоциклетистите като имат документ за правоуправление това пречи ли им да тормозят спящите ? Стига глупости! Държавата трябва да създава ред, а не да печата документи за щяло и нещяло!
    ...
    За блокиране на кръстовище няма ли да направите лиценз и да изискате съответната лицензна такса?

    Коментиран от #25

  • 5 ТОДОР СТОЯНОВ

    23 11 Отговор
    ТАКА Е РЕДНО!В ГЪРЦИЯ ТОЗИ ДОКУМЕНТ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН, ИМА ОБОСОБЕНИ МЕСТА А ТОВА И АКО НЕ СПАЗИШ ЗАКОНА ГЛОБАТА Е ОГРОМНА И ДЖЕТА СЕ КОНФИСКУВА!ПРИТЕЖАВАМ СУЗУКИ-ИНТРУДЕР 1800, КАКТО И ДЖЕТ И ИСКАМ ДА ВИ КАЖА, ЧЕ РАЗЛИКАТА В УПРАВЛЕНИЕТО НА ТЕЗИ МОЩНИ МАШИНИ Е ОГРОМНА!ВСИЧКИ СМЕ ВИЖДАЛИ НЕАДЕКВАТНИ ВОДАЧИ НА ДЖЕТОВЕ, НЕОБХОДИМО Е ДОРИ ЗАСТРАХОВКА ДА ИМА АКО НАСТЪПЯТ ФОРСМАЖОРНИ ОБСТОЯТЕЛСТВА, ПАЗИ БОЖЕ!

    Коментиран от #15, #19

  • 6 Тото Кратуно

    24 6 Отговор
    И стаж като пилоти на миг - 29 ще започнат да искат. Просяци долни.
  • 7 Хасан

    6 0 Отговор
    У нас в Турция всички капитани на гемии са получили капитанско право за джет.

    Коментиран от #11

  • 8 0914

    26 2 Отговор
    Предполагам, че "експертите" вече са си направили фирми за издаване на капитански книжки?!
  • 9 Уволнение за идиотите

    27 1 Отговор
    За яздене на кон какво свидетелство ще изискват?

    Коментиран от #26

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Иван

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    А у нас в България всички пилоти имат свидетелства за каране на зимни кънки.

    Коментиран от #29

  • 12 гост

    19 2 Отговор
    Не ви харесва истината,а ? Защо триете бе, кое не е вярно? Че Морска Администрация иска още пари,и че разни фирмички да се гушат. ПАК ПИТАМ: С КАКВО ТОВА ДОКУМЕНТЧЕ, И КАК ЩЕ СПРЕ ТИЯ КОИТО КАРАТ КАТО ИЗОГЛАВЕНИ В МОРЕТО? И КАК ЩЕ ПОМОГНЕ ПО ЛЕСНО ДА БЪДАТ ГЛОБЯВАНИ?

    Коментиран от #13

  • 13 Бачо Киро

    16 1 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Много правилно питаш, защото аз също не прочетох как точно ще помогне... Ще раздават глоби да събират пари, това е ясно, на всеки без "книжка". Абе глоби за всичко... И въпреки това как точно ще глобят някого? На неохраняем плаж карали, някой се оплакал? Това е несериозно...
  • 14 свидетел

    13 1 Отговор
    морска администрация не се "напи на човешка кръв" ! пак държавен рекет !
  • 15 гост

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "ТОДОР СТОЯНОВ":

    Като отидеш на курс за ,,капитанско право,, какво ? Ще те учат как да караш джет,моторница? В друта държава може,ама тука не знам да има нещо подобно. Това не ти е курс за голям мотор.По скоро трябва да има курсове за правоуправление на джет,теория, правила за управление на море и т.н. Точно сакто за големите мотори. Това ,,капитанско право,, е безсмислено в тоя случай по ред причиви ,основната от които е самото ограничение за ползване описано и регламентирано със закон.
  • 16 Домакин

    11 2 Отговор
    Задължително курс за водач на подобно превозно средство, с подписан инструктаж по безопасност. А за джигитите проблемът е лесен. Регистрация на джета, със задължителен джи пи ес. Иначе конфискация. Елементарно, Уотсън.
  • 17 Чук Ундуров

    10 2 Отговор
    Капитан 1-ви ранг, надуваем пояс 34567, излизам в открито море
  • 18 габровец от варна

    9 1 Отговор
    Ми за колело искайте А категория!😅За скейтборд и ролери поне М.
  • 19 Bg1000

    9 5 Отговор

    До коментар #5 от "ТОДОР СТОЯНОВ":

    Много си прав, но както виждаш останалите коментари простите хора си САКАТ да си карат ДЖЕТО БЕЗ КАПИТАНСКО, ЩОТО ТЕ СИ МОГАТ И СИ ЗНАЯТ.
    НЕ ЗНАМ КОГА ЩЕ СЕ ОПРАВИМ, МАЙ НИКОГА...
  • 20 Жоро

    4 4 Отговор
    Аз нямам капитанско, нямам джет, но отивам в Гърция взимам си моторна лодка за 6 човека и си джиткам където си искам.
  • 21 доко

    8 4 Отговор
    лапачи от раздутата администрация... в Гърция за лодка с мотор до 30 коня не се изисква НИЩО. Дават ти кратки напътствия как се управлява, плащаш 40 евро на час + горивото и се возите колкото искате. Но Гърците знаят как се прави туризъм, а нашите търгаши сигурно и за надуваем дюшек ще искат капитанско свидетелство ...

    Коментиран от #31

  • 22 И ся тия

    6 3 Отговор
    С джетовете по морето ше трябва да издават капитанско директно на плажа на желаещите да покарат 10 минути. Малийй.
  • 23 шашав

    7 2 Отговор
    А за сърф капитанско ще трябва ли? за един приятел питам ...

    Коментиран от #28

  • 24 шашав

    7 2 Отговор
    а гражданска и преглед в КАТ ще искат ли? за да се наредим по гишетата още от сега ....
  • 25 Виждал

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    ли си 250 к.с. плавници?
  • 26 Не но конят

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Уволнение за идиотите":

    ще трябва д аходи на ГТП и да му се сменят подковите със зимни декември месец.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Не е необходимо

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "шашав":

    тъй като сърфа не може да бъде каран от всеки полуграмотен или насмукан с бири плажуващ. Ветроходството е изкуство и са нужни умения. За разликата м/у безмоторно и 200/300 к.с. джет пък няма нужда да се коментира даже.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 морски

    5 1 Отговор
    Ще искат капитанско , защото то струва поне 800 лв. !!Това не е държава ,а помийна яма !!Само за сартификати ,всеки моряк плаща от 1500 до 5000 хил. лв. , в зависимост от длъжността която изпълнява на кораба!!Правете си сметката по колко милиона печели !
  • 31 За да не се илагаш

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "доко":

    отвори някой сайт за джетове , на Кавазаки например , да ти светне колко "коня" са и пак ги сравни с рибарска лодка.Ай !
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хасан

    0 2 Отговор
    Кaктo e тръгнaлo и за чaлaмбaтa щe иcкaт кaпитaнcкo прaвo. Aмa в тoвa имa рeзoн. Нe мoжe вceки дa ти e caйбия нa зaдния двoр! Трябвa дa e чoвeк мaйcтoр в зaнaятa... А пък аз сега тренирам за Сараите, като ме назначат за мъжка секретарка, да си върша работата както трябва.
  • 34 Боби

    2 1 Отговор
    Добро решение,на мен за Гърция ми искат такова свидетелство за риболовен каяк.
  • 35 Грабежите започнаха😂😂😂

    7 0 Отговор
    Секи у държавна работа е зинал уста на тиранозавър и чека да захапе некои
  • 36 Аз имам ц категория

    4 1 Отговор
    И съм се обучавал на газка обаче в свидетелството пише че мога да карам и трактор ама аз дори не съм сядал на трактор обаче мога да го карам според държавата😂😂😂
  • 37 а бре

    1 0 Отговор
    Аз кат съм ефрейтор С категория шъ мой ли да го шофирам туй мокро возило,А? Обещавам да спирам на всек стоп и да не газя къпещите се!
  • 38 ТОДОР СТОЯНОВ

    7 3 Отговор
    ЯСНО!!!НЯМА ДА СТАНЕ, РАЗУМА Е ИЗВЪН УСТАТА ВСЕ ПАК!ПОНЕ СИ НАПРАВЕТЕ ТРУДА ДА ПОГЛЕДНЕТЕ КОЛКО СТРУВА ЕДИН ЧИТАВ ДЖЕТ И ЗА ЦЕНАТА НА "КАПИТАНСКОТО" ПРАВО НЯМА ДА ВИ ПУКА ВЪОБЩЕ!!!А ТОВА КАПИТАНСКО ПРАВО НЕ УЧИ САМО НА СТОЙКИ И ЧАЛЪМИ ЗА СЕЛФИТА И ЗА ПРИКАЗКИ ПО КАРАВАНКИТЕ, ДОКАТО ПИЕТЕ "БУРГАСКО ПИВО" И ХАПВАТЕ ЦАЦА ИЛИ САФРИДЧЕ-НЯМАМ НИЩО ПРОТИВ "БУРГАСКОТО ПИВО", ЦАЦАТА И САФРИДА!!!ДА ПРИТЕЖАВАШ МОЩЕН АВТОМОБИЛ, МОТОЦИКЛЕТ, ДЖЕТ, МОТОРНА ЛОДКА, ОРЪЖИЕ И Т.Н. Е ОТГОВОРНОСТ И ТО ГОЛЯМА!НУЖЕН Е САМОКОНТРОЛ И ЯСНА ПРЕДСТАВА ЗА СИЛИТЕ И ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА ПРИТЕЖАВАЩИЯ ГИ!НЕ ЗНАМ КОЛКО ОТ ВАС СА СЕ КАЧВАЛИ НА ДЖЕТ И КАКЪВ ВСЕ ПАК, НО СЪС СИГУРНОСТ ОЩЕ СИ СПОМНЯТ УСКОРЕНИЕТО, НЕВЪЗМОЖНОСТТА ДА ДИШАШ И ТРЕПЕРЕЩИТЕ КРАЙНИЦИ СЛЕД КАТО СТЪПЯТ НА БРЕГА.ХУБАВ ДЕН НА ВСИЧКИ!

    Коментиран от #39

  • 39 И капитанската тапия ше тушира

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "ТОДОР СТОЯНОВ":

    Изброените от тебе моменти😂😂😂
  • 40 И тогас ква става

    5 0 Отговор
    Нема да мога да наема джет и да се возя на морету щот ше требва да имам тапия за подводница или самолетоносач😂😂😂
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 пенчо

    2 0 Отговор
    На който му хлопа дъската с тапия или без,все тая.Пример,моторджийте.
  • 46 Аз предлагам

    2 0 Отговор
    карането на лека кола жигули да става само с свидетелство за самолет :)...за камионите не съм помислил още, но за космоса едно свидетелство няма да е зле....
  • 47 А за моторни шейни

    2 0 Отговор
    категория Ц+Е ли ще искате?
  • 48 За Гърция

    2 0 Отговор
    трябва задължително да имате лиценз, като единственият който признават издаден в България е този за водач на кораб до 40БТ. Курсът е 400лв. и около 200лв. за изпит, медицинско от ТРАНСПОРТНА болница и др. Изпитът е в ИАМА в София, електронен с тест на около 760 впроса. Трябва да имате навършени 18 години. Глобите в Гърция ако те пипнат с джет са между 400 и 2000 евро, в зависимост от това къде е извършено нарушението. При неплащане, джетът се конфискува. Така трябва да стане и тук.
  • 49 незнайко

    2 1 Отговор
    Защо не обяснят как се регистрита джет ! Та това е почти невъзможно ! Нещо подобно е да регистрираш електрическо колело в КАТ !
  • 50 fifi

    2 1 Отговор
    да бе трябва да си плащаме за кораб 40бт ама за джет..то морето не е на планетата а на таксите и плащанията..много здраве на майките им
  • 51 Експерт

    2 1 Отговор
    А аз предлагам плуването с плавници, да става САМО с АДМИРАЛСКО ЗВАНИЕ.....хахахахахаха.
  • 52 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Не бива сред къпещите се в морето хора да бръмчи и тази опасна машина ! Опасна е за всеки плувец - мъж, жена или дете. Няма значение плажа дали е охраняем или не За джетовете трябва да има определени зони, райони , места - където те на воля да се движат. Може би следва да има и ограничения за движението им в определена близост до плажната ивица.Хубаво е да има някакъв регламент за тяхното движение в морето .
  • 53 АЙ СИКТИР

    1 0 Отговор
    СКОРО ТОВА НЯМА ДА СТАНЕ АМА ПЪК И НИЕ СКОРО НЯМА ДА ИДЕМ НА МОРЕ С ДЖЕТОВЕ
  • 54 АНАРХИЯ

    1 0 Отговор
    ТУК ВСИЧКО МОЖЕ -- ЗАТОВА В ГЪРЦИЯ И ТУРЦИЯ НА МОРЕ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове