10 Август, 2020 15:09 1 903 37

АФИС: Половината пълнолетни българи са за предсрочен вот

  • избори-
  • урна-
  • герб-
  • бсп-
  • протести

Разрезът на данните свидетелства за още нещо - привържениците на националистите практически са раздвоени

АФИС: Половината пълнолетни българи са за предсрочен вот - 1

Протестите под прозорците на властта продължават повече от месец. Гражданският гняв изригна в началото на юли, когато по безпрецедентен начин координираното от прокуратурата "Бюро за защита" нахлу с въоръжени служители в канцеларията на Президента, обобщават от социологическата агенция АФИС.

В тяхно телефонно проучване, проведено сред 1200 пълнолетни българи между 3 и 5 август 2020 г. резултатите показват, че хората са настроени за предсрочен вот.

От онзи момент досега много аргументи бяха изказани както в подкрепа на протестите, така и в защита на правителството. Основните искания са оставка на изпълнителната власт, начело с премиера Бойко Борисов, и оставка на главния прокурор Иван Гешев. 

В същото време развръзката изглежда неясна. След предварително обявените от властта сценарии за излизане от политическата криза и последвалата декларирана готовност на Борисов за оставка през последните дни наблюдаваме втвърдяване на позициите и от двете страни.

Данните на АФИС показват доминиране на две логически обвързани, но различни линии на мислене. За малко над половината анкетирани (52%) причината за протестите е "Всеобщото недоволство от цялостното управление на държавата".

С доста близък относителен дял (49%) запитаните посочват "Възмущение от корупцията във високите етажи на властта". Мнението е споделено от разнородни групи в обществото, а сред живеещите в областни градове, този дял достига до 58 на сто - близо двама от трима анкетирани.

В същото време и опозицията не се привижда като основен двигател на протестите. Едва един от всеки петима (или 22%) допуска, че недоволството е продиктувано от "Политическите амбиции на опозицията". Несъстоятелни звучат и още две причини, често изтъквани от говорителите на властта - че протестът е резултат от "Борба между олигарсите" (26% от анкетираните) или пък, че зад протестите стоят "Външни сили", които дирижират улицата. Последното е споделено мнение от едва 11% от анкетираните.

Сред респондентите, самоопределящи се като близки до ГЕРБ, по-малко от половината вярват че причините за недоволството е борба между олигарси или амбиции на опозицията, а 30% са съгласни, че протестът с основание изразява възмущение от корумпираната власт. Нещо повече, сред привържениците на националистите този дял е дори 40%.

На втория въпрос, дали оставката е искане на малцина или зад него стоят по-големи групи от обществото, отговорът към днешна дата е по-скоро ясен. За половината от пълнолетните българи решението към днешния ден е скорошна оставка и организиране на предсрочни избори, а запазването на настоящата управленска конфигурация е предпочетен вариант от едва 19% от респондентите.

От началото на кабинета "Борисов 3" привържениците на управляващата коалиция в този ѝ формат са намалели двойно, докато противниците ѝ са се увеличили почти четири пъти, като значителна част от недоволните нарастват още към края на първата управленска година (лятото на 2018).

Разрезът на данните свидетелства за още нещо - привържениците на националистите практически са раздвоени - едва 27% от тях предпочитат запазване на сегашното правителство, а други 27% смятат, че оставка и предсрочни избори са най-добрият вариант за страната.

При близките до ГЕРБ респонденти, консолидацията отново е под въпрос - 52% от тях искат запазване на сегашната власт, но всеки трети споделя нуждата от смяна на още министри. Същевременно 70% от определящите се като близки до БСП искат бърза оставка. Същото искане се споделя от около 60% от близките до Демократична България, ДПС и други формации, в това число "Има такъв народ" на Слави Трифонов и "Изправи се БГ" на Мая Манолова. Това подсказва, че властта не е легитимна за много широк и разнороден сбор от политически организации и граждани.

Данните са категорични - въпреки че протестите са най-масови в столицата (където близо половината искат бърза оставка и нови избори), в областните центрове 58 на сто от анкетираните искат същото. В по-малките населени места обаче оставката се подкрепя от по-малко от половината анкетирани, но все пак със значителен относителен дял - 44% от живеещите в селата и 46% от живеещите в малки градове. 


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ъхъ

    1 8 Отговор
    А непълнолетните що се дискриминират и не им дават да гласуват ??? те за тва само тъпети у парламента има
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 фалишви анкети по телефона

    10 9 Отговор
    Като знам тия "допитвания" как се правят. Няма никаква истина
  • 4 Псевдоним

    24 7 Отговор
    Той Борисов затова избяга в провинцията - защото се надява там да срещне подкрепата, която не получава в София. Доста наивно от негова страна.

    Коментиран от #9, #37

  • 5 Бах

    23 6 Отговор
    Хайде Тикво , че неам търпение , махай се до 22 - часа !

    Коментиран от #18

  • 6 Томахок!!

    5 14 Отговор
    Ами другата половина? Пак социология на база 1000 човека 🤣🤣🤣

    Коментиран от #16, #33

  • 7 Кольо

    5 14 Отговор
    Ми то тогава да запишем в конституцията "избори всяка година" и да няма недоволни!? Но до тогава изборите са на 4 години.
  • 8 Грейс

    12 2 Отговор
    Тези не са купени. И що така половината са за предсрочни избори? Ами като се "счупи" държавата и без незаменимия, що ще правят другата половина, а?

    Коментиран от #20

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Родолюбец

    14 4 Отговор
    Не половината, а 80-90 %
  • 12 Дельо Хайдутин

    11 5 Отговор
    Работата е ясна.Само селяни подкрепят ГЕРБ.
  • 13 Ръп он

    4 5 Отговор
    Като го знам що за стока е тоя аслан. То оставаше червен Юри друго да проучи. Що не каже кой ще яхне бйе сйе пйе-то.
  • 14 300 милионния българин

    4 5 Отговор
    Половината българи???

    Анкетата е от 1000 човека, тоест 500 човека искат предсрочни избори. а не половината от 6 милиона българи.

    Оправете си заглавието
  • 15 Псевдоним

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Пацата":

    Имайте уважението да прочетете и второто ми изречение, преди да давате квалификации. Ясно съм написал кой е простият и това не са провинциалистите, нито пък столичаните.
  • 16 Климент Охридски

    12 2 Отговор

    До коментар #6 от "Томахок!!":

    По твоята логика , виденов не трябваше да пада , защото е имало хора , които подкрепят управлението му. Във всяка една демокрация от ЕС се подава оставка за всичките простотии и резили на властта. Защо само у нас има такива мега скандали? Защо Румъния ни мачка по всички показатели? Ние се превръщаме в пълен аутсайдер на ЕС. Дори и новите ще ни задминат. ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА

    Коментиран от #29, #30

  • 17 Псевдо статистики

    3 2 Отговор
    Като гледам колко нескопосано се докладва анкетата, ми е ясно че при едни избори Герб пак ще бият. Е столицата "близо половината искат бърза оставка" (превод: повече от 50% не го искат), в областните центрове 58% искат същото, но в по малките градове и населени места по малко от 50% искат същото. Така и не докладват колко процента СУМАРНО искат оставката, най вероятно защото резултатът е под 50%.

    Коментиран от #22

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Справка

    1 1 Отговор
    Кака ви Канна стил
  • 20 Ама от стъкмистики

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Грейс":

    Когато "близо половината" в София са за оставка, ПОВЕЧЕ от 50% са против. Поръчковото "изследване" върти и сучи проценти цяла страница и едва на края изплюва неудобната истина (която трябваше да е в самото начало на тоя бълвоч) и то не директно с цифри а с недомлъвки и мърморене под носа си. Страшно научно, няма що!

    Коментиран от #23

  • 21 КОМУНИСТИЧЕСКИ ЛЪЖИ!

    2 3 Отговор
    ШЕПА ЗАБЛУДЕНИ ХОРА ПРОТЕСТИРАТ В ЗАЩИТА НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ БОЖКОВ, МАДЖО , РУМЕН РАДЕВ И Т.Н. , ТОВА ЛИ Е ПОЛОВИНАТА?!

    Коментиран от #24

  • 22 Докато

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Псевдо статистики":

    резултатите от изборите се тълкуват като " кой кого ще бие", а не като " какво ще направят за България", България ще е там, където я докараха " победителите"- сред последните по жизнен стандарт в света. Хайде когато гласуваме да не се съобразяваме с нечие его или мания за величие, а да гласуваме за листата, в която личностите, на които бихме разчитали за бъдещето на децата си, са повече. И - да ползваме преференциите, макар и с малък дял, но и чрез тях може да се промени нещо в позитивна посока.
  • 23 Грейс

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Ама от стъкмистики":

    Не те разбрах. Мин година проведоха една анкета на раб си място, никой не одобрява ше фъндък, а после ура отново кмет. Е аз вярвам на тези, които много, ама много не одобряват Боко и глутницата му пред стъкмистиките.

    Коментиран от #25

  • 24 За твое сведение

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "КОМУНИСТИЧЕСКИ ЛЪЖИ!":

    сходни са резултатите и на агенция " Маркет линкс", където популярността на Борисов е 20%, а на Радев - близо 52. Да ти казвам ли коя комунистка е собственичка на тази агенция - ами Румито Бъчварова, знаеш я, нали? Чувал ли си и за " щраусовия синдром"?
  • 25 Анкетата

    0 3 Отговор

    До коментар #23 от "Грейс":

    за Фъндъкова в махалата в Орландовци ли бе правена? Не? Това е обяснението.

    Коментиран от #28

  • 26 ГОРСКИ

    2 1 Отговор
    До сега герб са печелели със лъжи измама и купуване на гласове!!! Само със електронно гласуване герб ще загуби изборите!!!
  • 27 1to3

    0 0 Отговор
    Да има и колонла за търкане в бюлетините
  • 28 Грейс

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "Анкетата":

    Аз съм на възраст родена и израснала в София. Никога столицата не е била толкова грозна, мръсна и за пушена. Никой софианец не би одобрил състоянието на София. Да не говорим какво се случва при нормален летен дъжд, който фандъка обявява за апокалипсис. Така че от мен: ЧУПКА
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Томахок!!

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Климент Охридски":

    Избирателите бяха 1500000 на предните избори! Да правиш социология на базата на 1000 човека е смешно! Това колко процента са от 1.5 М? 0,0015 % от избирателите алоо изчисли по теория на вероятностите кака е вероятноста да си прост...!

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Васил

    0 1 Отговор
    Ако сметнат и Българите в чужбина половината става цяла!

    Коментиран от #36

  • 35 Аве Адолф Хайлллл

    1 0 Отговор
    А бе стига с тия поръчкови разрези и проучвания , то е ясно - кой плаща ,той и поръчва музиката ......
  • 36 Заблудени хора ей

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Васил":

    Може само да си мечтаеш. Аз съм в САЩ и ако мога да гласувам съм ПРОТИВ свалянето на правителство и преждевременни избори. "Протестите" на българските имигранти бяха смехотворно анемични и определено изразяват идеи на МАЛЦИНСТВОТО зад граница.
  • 37 Клюкарче

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Псевдоним":

    Кой Афис бе другари ,Това не е ли агенцията на другаря Ар-сланов. И преди даваше данни от кошаревски свидетели и сега пак . 70% от българите не желаят предсрочни избори ,Казах.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове