Last news in Fakti

23 Август, 2020 04:16 4 225 27

23 август 1877 г. : Отбраната на Шипка

  • шипка-
  • отбрана-
  • орлово гнездо

Сражението предопределя хода на Освободителната война

23 август 1877 г. : Отбраната на Шипка - 1
Снимка: Архив

23 август 1877 г. е  най-тежкият ден от отбраната на Шипка. 

От 9 (21) до 11 (23) август 1877 г. на връх Св. Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо войските на Сюлейман паша срещат руско-българския отряд на ген. Николай Григориевич Столетов.

След битката при Стара Загора Сюлейман паша насочва войската си (27 000 редовна войска - без башибозука, и 34 оръдия) за преминаване на Шипченския проход. Придвижванията на турските войски остават неизвестни за руското командване и то ги очаква на друго място.

Едва на 7 (19) август ген. Столетов донася, че целият корпус на Сюлейман паша е построен срещу Шипка, че силите му са огромни, но че неговите бойци - тридесет и шести Орловски пехотен полк и пет български опълченски дружини - 5500 души с 27 оръдия - ще се бият докрай и че подкрепления "са крайно необходими".

На 9 (21) август сутринта войските на Реджеб паша започват атака срещу позициите на връх Св. Никола, а челните части на Шакир паша настъпват срещу Орлово гнездо. Положението на защитниците на прохода се влошава и от липсата на вода. Турската пехота държи под постоянен обстрел единствения водоизточник - един ручей в източното подножие на връх Св. Никола.

В отбраната на Шипченския проход българските опълченци се сражават героично. Отблъсквайки 7 атаки през първия ден, руско-българският отряд дава 250 убити и ранени.

Решителният и най-тежък бой започва на 11 (23) август. Още призори турците откриват артилерийски огън по цялата позиция. Около 10 ч. турците получават подкрепление. Към обяд всички турски атаки са отбити, но положението остава тежко. Патроните и снарядите са на привършване. Към 17.00 ч. настъпва критичният момент. По скатовете лежат труповете на повече от 1380 защитници. В боя се хвърлят всички, включително и тежко ранените.

Суеверен страх обхваща турците, когато срещу тях полетяват трупове.

В последния момент пристига помощ. Ген. Радецки пристига с две сотни казаци и взвод планинска артилерия. Шипка е спасена, а армията на Сюлейман паша не успява да се съедини с войските на Мехмед Али паша и да подпомогне Осман паша, отбраняващ Плевен, и заедно да изтласкат руската Дунавска армия северно от р. Дунав.

По време на 3-дневните боеве загубите на Шипченския отряд възлизат на 3100 руски войници и офицери и 535 български опълченци, а загубите на противника - на повече от 8200 души. Турците минават към отбрана.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румпелщилцхен

    63 3 Отговор
    СЛАВА НА ГЕРОИТЕ!
  • 2 Да живее България!

    41 9 Отговор
    Мафията вън?!

    Коментиран от #27

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    49 3 Отговор
    слава на всички загинали за свободата на БЪЛГАРИЯ от османско его МИР НА костите на всички загинали за СВОБОДАТА

    Коментиран от #24, #25

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    31 2 Отговор
    слава на всички загинали за свободата на БЪЛГАРИЯ от османско его МИР НА костите на всички загинали за СВОБОДАТА
  • 5 някой си там

    23 11 Отговор
    Нека кажем, че няма "руско-български отряд" и "българско опълчение", защото тези българи са били част от Руската армия. Едва след освобождението тези българи са освободени от Руската армия и стават основата за формирането на Българската армия.

    Коментиран от #13

  • 6 Шопо

    33 1 Отговор
    Вечна слава на героите!!!
  • 7 Ххх

    22 2 Отговор
    Освен в българските земи войната се води и на още два фронта - в Кавказ и във водите на Черно море. На фронта в Кавказ военните действия при това започват още в първия ден от обявяването на войната (12 април 1877 г.), докато в българските земи чак след два месеца (10-15 юни). В Кавказ 120-хилядна руска армия начело с генерал Тергукасов нахлува в Османската империя, настъпва с няколко десетки километра, но е разбита. Турците преминават в контранастъпление, нахлуват на територията на Руската империя и обсаждат град Ереван. Като извършват и "репетиция" за арменския геноцид от 1915 г., избивайки до крак няколко десетки хиляди арменци в Алашкертската долина. Русия повежда резерви, деблокира Ереван и отново пренася войната в турска територия. Но тук се спъва в крепостта Карс, която подобно на Плевен в България спирпа настъплението на руснаците. Плевен и Карс падат почти едновременно. На този фронт русите трябва да се справят в тила си и с въстанически отряди на чеченци, абхазци, черкези и татари, вдигнати на "джихад" от
    турското разузнаване.
  • 8 Русороб

    25 1 Отговор
    Ген. Столетов в мемоарите си пише, че без героичните българи и техният подвиг и себеотдаване е нямало да спечели битката, а от там и войната.
  • 9 Ххх

    28 2 Отговор
    Всички генерали, командвали турската армия през войната, са били европейци или поне не са били мюсюлмани по рождение, сочи справка в историческите източници и интернет.
    Главнокомандващият Мехмед Али паша е роден като Карл Дитрих, германец. Служи на търговски кораби като юнга. През 1843 година, при поредното плаване, остава в Цариград и приема исляма и името Мехмед Али.
    Хобарт паша, командвал турската черноморска флота (в която са служили още 170 английски офицери и 390 моряци) е англичанин. Роден е на 1 април 1822 година в Лестършир, в графското семейство „Бъкингампшър“.
    Такъв е и Бекир паша (полковник Кемпбел Куксън), роден във валахаладското гръцко село Чурхли, авантюрист и подбудител на убийството на гревенския епископ Емилианос Ладзарис.
    Военният инженер генерал Шрекер (Рошид паша) е понтийски грък, а инструкторът Искендер паша (Александър) e също такъв. Началникът на инженерните войски в турската армия Мехмед паша се казва Блум и е французин.
    Най-зловещата роля е на Сюлейман паша. Френски евреин, роден като Соломон Леви Явиш, завършил Сорбоната. Под негово командване албански башибозук, черкези и чирпански цигани са изклали до крак и опожарили Стара Загора.

    Коментиран от #14, #16, #20

  • 10 Абе

    38 2 Отговор
    Изпратете статията на Плевнелиев и на всички герберасти да научат малко история на България и кой участва е руско-турската освободителна война ...

    Коментиран от #15

  • 11 Мимчят

    40 2 Отговор
    Това не трябва да се забравя и никога да не се плюе руския народ от нас,за щяло и нещяло.Трябва да сме им признателни.С Русия винаги приятели....
  • 12 цербер

    7 1 Отговор
    Да драскаш върху българско знаме и да го сложиш на национален паметник е глупотевина. Бихказалпростащина!
  • 13 Коя е силата

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "някой си там":

    И има българско опълчение , защото някоя сериозна сила го е организирала , привлякла , облякла, нахранила, заплатила , дала му е оръжие , обучение , смисъл и мотив на неговата благородна кауза. Когато я няма тази " сила - четниците започват да чукат на залостените врати и кепенци на българското население , какъвто е случая с четата на Ботев .
  • 14 РЕАЛИСТ

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ххх":

    Сюлейман паша/ Соломон Леви/ е имал лична неприязън към българите. Офицерите от щаба са го съветвали да заобиколи Шипка, но той от злоба е насочил удара към българското опълчение. Това е решаващо за хода на войната. Когато злобата надделява над разума, последиците са катастрофални.

    Коментиран от #17

  • 15 Димов

    10 0 Отговор

    До коментар #10 от "Абе":

    Те я знаят много добре. Разчитат на това, че хората не я знаят. Затова съсипват и образованието.
  • 16 Димов

    14 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ххх":

    Естествено! Австро-Унгария, Англия, Франция са били против освобождението на България. На няколко пъти руснака се е опитвал да ни освободи, за да си осигури достъп до Адриатика, но всеки път европейците застават на страната на султана. Ако не бяха европейците, България щеше да е свободна 60г по-рано, при Тракийското въстание.

    Коментиран от #19

  • 17 да така е

    9 2 Отговор

    До коментар #14 от "РЕАЛИСТ":

    от около 15 незащитени прохода през Балкана се е насочил точно в този,който малко или много е бил подготвен за отбрана и е имало макар и малък,но добре мотивиран отряд защитници. Не бих ги сравнил със спартанците на Леонид,но все пак имат нещо пбщо със значението на прохода който защитавали
  • 18 Димов

    15 1 Отговор
    Колко хиляди българи и руснаци са си оставили костите и кръвта по баирите, за свободна България? И какво гледат вече 30г? Гледат, как европейците подкупват продажните ни управници, с нашите пари от данъците ни, за да ни настройват срещу братска Русия, и да ни продават земите на новия султан. Това гледат. И плачат.
  • 19 Сделано в СССР

    4 21 Отговор

    До коментар #16 от "Димов":

    Пълни глупости. Русия никага и никого не е освобождавала. Русия завоюва, поробва и обезличава над 100 народа на сегашната и територия, между които и две Българии. Русия не е освободител, а е завоевател. Целта и винаги е била да подчини и ограбва завладените територии. Прави го и сега.

    Коментиран от #23

  • 20 Аз много

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ххх":

    пъти съм обяснявал на наш'те турци в сайта, че елита на османската империя не е бил съставен от турци и че тогава турчин е било обидно, ама те не вдяват и си мислят че дедите им са били аги...:)
  • 21 Репресиран от герб

    9 1 Отговор
    Поклон пред всички загинали родолюбци. Те са загинали за да може сега герберите_комунисти да разсипват Родината. И съм уверен че ако могат да станат от гробовете ще ни избесят до един. Едните затова че гледат тъпо и безучастно какво се случва а другите затова че им се надсмиват на саможертвата.
  • 22 гълъбица Гица

    6 1 Отговор
    Каквото и да си приказваме,русите са наши братя и сестри. По кръв и по вяра. Нашите предци са занесли българската азбука в Русия и са участвали в утвърждаването на християнската вяра там. Българи са били руски митрополити. Толкова. Американци не са умирали за българската свобода. Тяхната кръв не е при Плевен,Стара Загора,София и на Шипка!
  • 23 Димов

    9 1 Отговор

    До коментар #19 от "Сделано в СССР":

    Видял си ти поробване...... Ако не беше руснака още щеше да носиш чалма, а жена ти да точи баница за Ердоган, докато децата ти сричат Корана.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Читател

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Истински се радвам на коментарите ти. От тях лъха невероятен синтез от интелект, познания в много области, бистър ум и грамотност! Браво! Ти си уникален човек! С такива като теб - България ще пребъде! :)
    Бях написал и друго - ама аднимите ме изтриха. Затова - ще бъда "полит-коректен" :)
  • 26 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    след 113 г,американците показаха как се превзема страна!!!Кацнаха в СОФИЯ и ни казаха ,,САМИ СТЕ СИ ВИНОВНИ,,!!!!и се скриха във фондацията,отровено общество да ,,съветват правилните решения,,...
  • 27 1324646

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Да живее България!":

    Правилно, като се почне от радев, божков, манолова, христов и др от отбора им
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове