Last news in Fakti

1 Септември, 2020 07:17 22 946 52

Влизат в сила нови правила за пазара на автомобили

  • пазар на автомобили-
  • пазар на моторни превозни средства-
  • автомобили

Регламентът бе приет още през май 2018 г, но влиза в сила едва сега

Влизат в сила нови правила за пазара на автомобили - 1
Снимка: БГНЕС

От утре започва да се прилага новият регламент на Европейския съюз относно одобряването и надзора на пазара на моторни превозни средства, съобщиха от пресцентъра на ЕК в България. Регламентът бе приет още през май 2018 г, но влиза в сила едва сега. Документът цели да се затегне надзорът върху автомобилния пазар. Текстовете са свързани с подобряването на качеството и независимостта на одобряването на типа и изпитването на превозните средства, предвижда увеличаване на проверките на автомобилите, които вече са на пазара на ЕС, и укрепва цялостната система чрез засилен европейски надзор.

Основните елементи на новите правила на ЕС са:

- Независимост и качество на изпитването преди пускането на автомобил на пазара: техническите служби, извършващи изпитвания и инспекции на нови модели автомобили, ще бъдат подлагани на независим одит въз основа на строги критерии, за да получат и запазят предоставяния им от държавите членки статут. Националните органи по одобряването на типа вече подлежат на партньорски оценки, за да се гарантира, че съответните правила се прилагат стриктно в целия ЕС.

- Проверки на вече пуснати на пазара автомобили: с новата рамка също така се подобряват проверките на превозните средства, които вече се предлагат на пазара и продават в местните представителства. Отсега нататък от държавите членки се изисква редовно да проверяват минимален брой автомобили и те вече са в състояние да предприемат предпазни мерки срещу превозни средства на своята територия, които не отговарят на изискванията, без да е необходимо да чакат органа, издал одобрението на типа, да предприеме действия.

- Надзор на европейско равнище: в допълнение Комисията вече може да извършва проверки за съответствие на превозните средства в лаборатории или на пътя. В случаите, когато производителите нарушават законодателството в областта на одобряването на типа (например като използват измервателно-коригиращи устройства или представят фалшиви декларации), Комисията може да разпореди изтегляне от пазара в целия ЕС и да наложи санкции на тези производители на стойност до 30 000 EUR на автомобил. До момента само националните органи, издали одобрение за конкретния тип автомобили, можеха да налагат такива мерки.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 щастлива еврокраставица

    268 9 Отговор
    Всеки божи ден,нови и нови простотиии...

    Коментиран от #29

  • 2 Да да

    232 10 Отговор
    С тези заплати в Бг и нов автомобил ?

    Коментиран от #48

  • 3 Българин

    187 7 Отговор
    Щом нещо "променяте" "приемате" "измисляте"..Означава само едно! Вдигане на цената......Специално за новите автомобили--прекрасно!!! Това редовия човек не го касае в България!!!

    Коментиран от #25

  • 4 Джоко

    126 7 Отговор
    Сета обявите за автомобил втора употреба ще звучат така: Чисто нов, на 8 години, на 512 202 км. гаражен, първи собственик- възрастно семейство, не е пушено в колата- дядото е асматик, обслужен и без забележки!
  • 5 Ха ха ха

    127 9 Отговор
    Tез изроди ще ни унищожат
  • 6 Диверсант

    155 3 Отговор
    Една нова армия от клатикурци, чийто заплати ще плаща купувача
  • 7 sijl

    151 4 Отговор
    От тая статия не разбрах нищо. Единственото, което разбрах е, че след изправянето на кривите краставици, уточняването на коректният радиус на бананите, ощастливяването на кокошките и пр. на т. нар. Европейска Комисия е останло време да измисли нова, някаква рестрикция. Пак някакви комисийки ще има, пак ще се плащат парички и пр.
    Брей, не се нацоцаха тия бе! Криминализираха почти всичко в тоя живот, само и само да глобяват, че да падат пари.

    Коментиран от #9

  • 8 trucker1

    82 4 Отговор
    Решили са , да ни доутрепат.

    Коментиран от #42

  • 9 XXXX

    65 2 Отговор

    До коментар #7 от "sijl":

    Браво! Много точен коментар! Самата истина за територията!
  • 10 Няма страшно

    88 0 Отговор
    Тези правила не важат за България защото тук автопарка е съставен предимно от коли тип "нов внос-уникат".
  • 11 Кристалина

    21 1 Отговор
    Започваш да приличаш все повече на Джордж Сорос казват, че парите променяли хората!!! Явно оттам идва и приликата!
  • 12 Страничен

    13 24 Отговор
    Китайските кочини дали ще отговорят на изискванията?!?!

    Коментиран от #33

  • 13 Бачо Киро

    51 0 Отговор
    Много важни закони... Ние просто бълваме нови автомобили постоянно, че чак ще контролираме качеството им 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 14 Бай оф

    15 53 Отговор
    Единственото нещо което искам да се промени е абсолютна забрана за производство внос и търговия на дизелови автомобили.Зад някои от тях видимостта е нулева. След време да се забранят и бензиновите.

    Коментиран от #15, #17, #26, #31, #34

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 име

    22 0 Отговор

    До коментар #15 от "соноф":

    Той морето ще го гледа само на картинка, защото за да се произведе телевизора и да се докара с кервана от Китай ще трябват години.
  • 17 DO НЕМИСЛЩИЯ

    35 3 Отговор

    До коментар #14 от "Бай оф":

    С МАЛКОТО УМСТВЕН КАПАЦИТЕТ ДОКАТО НЯМА СВЕТСТЕН ЕЛЕКТРОМОБИЛ КОЙТО ДА ПРЕМИНАВА С ЕДНО ЗАРЕЖДАНЕ НАД 1300КМ НЯМА КАК ДА СЕ ПРЕМАХНАТ ГОРИВНИТЕ ,ПОСЛЕ КАМИОНИТЕ С КАКВО ЩЕ ГИ КАРАШ НА БАТЕРИЙКИ С 500КМ ПРЕХОД И ЩЕ ВИСЯТ И ЗАРЕЖДАТ ЧАСОВЕ БАТЕРИИ?БАТЕРИИТЕ СА НЕДУИСКУСУРЕНИ ОЩЕ ДАЛЕКО СА ОТ ТЕСЛОВИЯ ЕЛЕКТРОМОБИЛ В НАЧАЛОТО НА 19ТИ ВЕК КОЙТО С ЕДНО ЗАРЕЖДАНЕ Е КАРАЛ ЦЯЛА СЕДМИЦА,ИЛОН МЪСК Е ПОЗОР ЗА ТЕСЛА!
  • 18 KZEU

    4 1 Отговор
    Tова е!
  • 19 Гали

    7 33 Отговор
    Стига сте мрънкали ве, и в Китай всеки ден нови простотии и китайците ги смачкаха от промени ама мълчат, вие все много знаете, то затуй и дириджето ни такова, мълчи и бачкай, има кой да мисли. ейййй
  • 20 5232

    40 1 Отговор
    Постоянно измислят нови и нови рестрикции, закони-човек скоро няма да може, да се изпърди без да го глобят . Не зная колко хора тук във "Fakti" са се опитали да имат или имат малък бизнес , но е страшна мъка, постоянно някакви проверки, изискваня, които общо взето обричат бизнеса, защото ако изпълниш всички изискваня цената на продукта ти, ще "удари тавана" и не може да бъде конкурентна, на китайските боклуци- примерно.
  • 21 Порно

    11 38 Отговор
    Крайно време е да се забрани "новия внос" на коли , не отговарящи на съвременните изисквания за екологичност и безопасност. Вече не можеш да се разминеш на улицата от коли. В нашия блок семейство от 4 човека имат 6 коли. Масово явление е живеещите в 1 апартамент да имат две и повече коли. Да сложат една такса от 1000 лева годишно на кола . За мене няма да е проблем , дал съм 50 хилки за нова. Да ги видя тия с 3 коли общо на стойност от 5 хиляди.

    Коментиран от #23, #37, #51

  • 22 еврокрация

    51 2 Отговор
    И сега ми кажете, че навремето при социализма, имало бюрокрация. Сега същата е в хиляди пъти повече. Да преместиш една чаша вода от единия край на стаята до другия - стотици програми, стратегии, планове, отчети, одити, независими експертизи, оценки, решения на колективни органи, проверки по тях, обществени поръчки, инвеститорски контрол , одит по действията, договори, договори с под изпълнител, проверка на договорите и т.н. Накрая похарчени стотици милиони, а чашата се загубила някъде по пътя от единия край на стаята до другия. Когато става въпрос за автомобили този пример може да се умножи по сто. Само бюрокрация, спънки пред хората, вдигане на цените и измислени заплати от десетки хиляди евро за нищонеправещи евро чиновници.
  • 23 7878

    41 0 Отговор

    До коментар #21 от "Порно":

    Масовето преселване на хора от малкия град към столицата, предизвика и "задръсването " на столицата. Ако правителството не водеше политика на обезлюдяването и убиването на малките населини места в СФ нямаше да има проблем.

    Коментиран от #24, #27

  • 24 5757

    21 1 Отговор

    До коментар #23 от "7878":

    За това е нужно да се прилагат методите и принципите на "Регионалната икономика" ...При социализЪма ,даже "неграмотния " Бай Тошо е прилагаше успешно . А аз съм я учил и два семестъра и държал изпит по тая дисциплина във ВИНС Варна още приди 40 години.В последствие ,работещ в системата на МТС съм обикалял надлъж и на шир България и със собствените си очи съм се убеждавал ,че дори и в най-затънтените места на страната ,кипеше НЯКАКЪВ ИКОНОМИЧСКИ ЖИВОТ свързан с материалното производство !

    Коментиран от #28, #30, #49

  • 25 Карачо

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Я пак помисли хубаво дали не го касае! Когато новите автомобили поскъпнат по-малко хора ще ги купуват и търсенето, а от там и цените на употребяваните също ще се вдигнат. От това следва, че всички ще са засегнати по веригата.
  • 26 хахахаха

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бай оф":

    а теб да те забранят няма ли да е по-добре за нас хората???
  • 27 хахахахах

    5 8 Отговор

    До коментар #23 от "7878":

    за твое огромно съжаление това преселение на хора от село в софия започва още през 50-те години ... но нали ти си там от малък и почти си забравил от кое село са ти родата

    Коментиран от #32, #39

  • 28 Един там

    26 3 Отговор

    До коментар #24 от "5757":

    Така беше колега! "Простите" комунисти развиваха всички райони и навсякъде кипеше живот. Дори и в най-затънтените и отдалечени населени места. Сега "умните" капиталисти концентрираха всичко в голямото село и още няколко града. Всичко друго кучетата го яли. Цари беззаконие, престъпност, местен Гербераст е дерибеят, който коли и беси, а тумби от орки довършват всичко.6782

    Коментиран от #41

  • 29 един

    3 19 Отговор

    До коментар #1 от "щастлива еврокраставица":

    То е ясно ,че искате да си живеете в хаос,без никакви правила и без да плащате нищо. Ако е така- Африка е вашето място.Там има ммнооого места, където живота е такъв.

    Коментиран от #36

  • 30 Кипеше

    12 2 Отговор

    До коментар #24 от "5757":

    и имаше ред и дисциплина.
  • 31 прецакан

    20 10 Отговор

    До коментар #14 от "Бай оф":

    Аз карам BMW на газ. Любимото ми е да задмина някое друго BMW но дизеляк или AUDI/MERCEDES. Почва се едно пушене и ме изпреварва. Аз пак го мина и пак почва да чади... След третия път по-вечето се отказват. Жалко за следващите в смога коли след нас... Не мога да го разбера това да си вземеш дизелов мъртвец и да гониш и пилиш гуми. Честно казано мен би ме било срам да го правя...

    Коментиран от #46

  • 32 Един там

    9 4 Отговор

    До коментар #27 от "хахахахах":

    Дрънкаш простотии. Преселение винаги е имало и ще има, но е било контролирано. Тогава имаше жителство. "Лошите" комунисти го бяха измислили така, че селяни, като теб да идват до София само на екскурзия. Отиват до ЦУМ разходят се до НДК и се приберат на село. Това беше по времето на соца. "Умните" капиталисти разрушиха всичко хубаво направено от предишните и виждаш в момента какво ни е положението.

    Коментиран от #50

  • 33 Китайска кола

    11 2 Отговор

    До коментар #12 от "Страничен":

    Китайските кочини вече са почти на нивото на корейските.Скоро ще са на световно ниво, но 2 пъти по-евтини.Аз лично , след около 4 години ще мога да си купя нова кола от магазина и ако тогава някоя китайска марка изгради мрежа от представителства и сервизи - бих си купил.
    А ти си карай ТДИ-то и си живей живота, недей да хейтиш и да ръсиш мозък.
  • 34 Прецакан

    12 1 Отговор

    До коментар #14 от "Бай оф":

    Гледаш по Дискавъри документален филм в който доказаха, че най-вредни за околната среда и хората са електрическите коли - никой не отчита с какъв робски (основно детски) труд се добиват в Африка и Азия суровините за акумулаторите, колко се замърсява при производството на ток (основно от петролни горива), как в много случаи се замърсява след изхвърляне, а не рециклиране на акумулаторите и т. н. Най-малко вредни бяха колите на природен газ, после хибридите на биопродукти (растително масло, алкохоли, мазнини и др.) в момента.
  • 35 муто

    4 2 Отговор
    Освен тези правила има изискване на една нова директива за смяна на свидеделството за правоуправление от която за да подновиш книшката са куп вадене на дукоменти след това комисия и като направиш сметка за всичко това ти трябват поне 300 лева големи дерачи,

    Коментиран от #43

  • 36 Един там

    12 1 Отговор

    До коментар #29 от "един":

    До сега викаш без правила сме живели и сега изведнъж с новите повече правила ще цъфнем и вържем. Въпросът не е толкова в правилата, а дали се изпълняват. От много правила полза няма. Трябва да са достатъчни, но и стриктни и да се изпълняват и да се следи дали се спазват. Например по времето на соца нямаше много правила, но се спазваха. Дойде демокрацията, заляха ни с много и все по-нови и нови правила, които не се спазват и положението ни е в момента ни е такова в каквото сме. Унищожиха държавата буквално! След 20 г. българите ще бъдем малцинство в собствената си държава. Факт!

    Коментиран от #44

  • 37 Прецакан

    5 5 Отговор

    До коментар #21 от "Порно":

    Кой ще ги проверява тези коли, като 50% поне от ГТП са фалшиви. Аз винаги съм карал на газ и последните ми 10 г. само веднъж са ми мерили газовете при преглед, въпреки че съм искал за мое сведение да го правят (за да си видя показателите, защото имам понятие какво значат), въпреки това си попълват форма с фалшиви данни за преглед и това си е... Тъй че само ще се нагушат допълнително упълномощените... Да не говорим какво ще стане ако дадат право на ДАИ или патрулките на КАТ да го правят проверки по пътищата. Тогава ви казвам милионери ще станат....
  • 38 костов

    10 2 Отговор
    АВТО КЪЩИТЕ КОГА ЩЕ СА ЗАКОНИ те от години не плащат никакви данаци на ДЪРЖАВАТА
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 SDS

    10 2 Отговор
    Да припомня:По време на соц.реализма /70-80/г.при внос на МПС от Запада се минаваше през тогавашния ТЕХНОТЕСТ, Т.Е ДА СЕ ПОТВЪРДИ ЧЕ мЕРЦЕДЕС МОЖЕ ДА СЕ ДВИЖИ В бг.АМА НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО.
  • 41 Българин

    7 7 Отговор

    До коментар #28 от "Един там":

    Не говорете глупости.Селата се обезлюдяват още от Татово време и за това са виновни точно комунистите с тяхната некадърност да затрият селското стопанство с ниските заплати и пенсии за този къртовски труд
  • 42 карамфила

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "trucker1":

    Ние може вече да сме умрели ама да не го знаем че трябва данъци да се плащат а мъртвите могат само да гласуват а не да плащат и данъци.
  • 43 даскала

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "муто":

    С този правопис , синаправо за проверочен .
  • 44 пророк Исай

    7 0 Отговор

    До коментар #36 от "Един там":

    Тук е България . Правилата са написани така , че да могат да се заобикалят . За да могат , онези от Горе , слид като слезат от власт , пак да ги заобикалят . Забележи , прави се закон , след това влизат в сила нормативни актове , за този закон . Знай , че нормативните актове , са врати и прозорци , даващи възможност , да се заобиколи същия закон .
  • 45 Чао чао Корона Тулуп

    3 1 Отговор
    Най-важните закони за европейските ценности са тези за кривите краставици и щастливите кокошки и прасета, хуманното отношение към индианците и децата на дъгата иначе Светът ще свърши.
  • 46 Jsb

    6 1 Отговор

    До коментар #31 от "прецакан":

    БМВ с газ!!!Дали е повече от 2000 куб.см двигателя?Коя година от предишният век е произведена?Не е лошо да провериш пушека на твоят ауспух колко е голям при този разход на масло!Ако БМВ трябваше да е на газ ,в завода щяха да го направят?Има и БМВ с по-нови мотори от ТДС и такива които се подържат с пари и не е нужно да пушат!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 koko

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Да да":

    ако не ти харесва има градски, междуградски и междудържавен транспорт, не е казано, че трябва да си кукнат на голфа
  • 49 аааааааа

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "5757":

    и аз я учих регионалната икономика във ВИНС-а, завърших през 1984г.
  • 50 CapedCrusader

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "Един там":

    Викаш това е редно и правилно, а? Като си роден на село да си осъден вечно там да живееш без възможност на избор? Това го правят страхливите и мижави душици, които ги е страх от по-способни хора, недай си Боже да им вземат трохите до които едвам те се докопват. Комплекси до шия ей.. времето на правото по рождение отдавна отмина. Вече човек трябва да се доказва със знания и умения и това ви е истинската болка. Това дали си роден в Каспичан или София и какъв цвят си няма никакво значение и не би трябвало да има, набийте си го в главата.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ПРД

    2 0 Отговор
    качество на изпитването преди пускането на автомобил на пазара...

    Нарича се хомологация не е “пускане”, а допускане на автомобил ...

    Далавера, ако VW изпитва новите си автомобили в България, а не в Германия това важи за цялото ЕС! Правят го вече - новият GOLF е тестван в Люксембург, а не в Германия и важи за цялото ЕС!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове