Last news in Fakti

1 Септември, 2020 18:42 5 320 42

Каролев: Защо питейната вода в Израел е по-евтина от тази в България

  • вода-
  • воден режим-
  • водна криза

От Перник през Калофер до Свищов -  повсеместна водна криза

Коментар на Владимир Каролев

От Перник през Калофер до Свищов - повсеместна водна криза. На места няма вода, а има водопроводи. На други места има вода, но няма водопроводи.

На трети места ни вода, ни водопроводи.

На четвърти има и вода, има и водопроводи, ама от кранчето тече кална вода. Тотална каша. Решението от години насам е едно и също като реално само задълбочава проблема - хаотичното изсипване на още държавни пари в управляваните от политически и партийни интереси ВиК дружества.

А колкото и прост и привлекателен за чиновниците да изглежда този бизнес, всъщност не е.

И дори повечето пари без ноу-хау просто водят до нови абсурди - незаконни или калпаво построени водопроводи, на грешни места, по грешни трасета, понякога с грешни материали. Държавната копаня е толкова сладка, че и работещата доста ефективно и с малки проблеми ВиК концесия в София уж ще се разтурва - за да се напълнят гушите на чиновниците.

И това по време, когато Израел обявява концесията за седма обезсоляваща водна централа, след чието построяване над 90% от питейната вода в държавата им ще бъде пречистена от морето.

И ако си мислите, че е скъпо - основната цена за

първите 3.5 кубика питейна вода на човек месечно в Израел е под 3 лева с включено ДДС.

За сравнение, цената на водата в поне дузина български областни градове е над 3 лева. Тоест, безводен Израел насред пустинята пие "частна" вода почти на същата цена като лежащия върху водосборен басейн Калофер (като има вода, в момента няма).

Но ние, разбира се, сме умни, ефективни, некорумпирани и градим светъл комунизъм.

А тежко покрусени и депресирани от настъпващия (без)воден комунизъм в България, концесионерът на "Софийска вода" онзи ден спечелил договор за най-голямата обезсоляваща централа в света на стойност $255 милиона в Обединените арабски емирства - проектът на снимката от "Туитъра" на компанията.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хах

    34 1 Отговор
    Бою да каже!
  • 2 Питай

    22 1 Отговор
    танцьора !
  • 3 габровец от варна

    42 1 Отговор
    Щото крадат и целия свят им е длъжен според тях.
  • 4 Кире

    2 27 Отговор
    Абе аре бегай. Не ръси мозък.
  • 5 Защото

    35 3 Отговор
    като народ сме залупени и позволихме да се разруши всичко сле 90-та, вместо да надстроим на поставените основи и да станем нормална европейска страна.
    А ти вресливо магаре какво направи по въпроса?
  • 6 Asdfg

    33 3 Отговор
    Защото там няма ГЕРБерасти!
  • 7 Госあ

    31 1 Отговор
    Абе като продадоха енергоразпределното дружество, колко по евтин стана тока ? Са ни увещават, че през още един прекупвач ще стане почти без пари 😂

    Коментиран от #10

  • 8 там

    8 4 Отговор
    Са по бедни и затова пият ефтина вода.
  • 9 Ганчо

    13 6 Отговор
    Ами едва ли си изсипват фекалиите директно в морето и после да чакат туристи, а ти искаш и да пием от там
  • 10 Че то това са най сладките

    19 0 Отговор

    До коментар #7 от "Госあ":

    бизнеси, няма никаква конкуренция, плащаш на ония от КЕВР и увеличаваш цените колкото искаш.
  • 11 Миро

    16 3 Отговор
    Каролев, като подчертаеш тезата си с изопачени факти олекваш, колкото и смислена да е тя. Първите 3 кубика най - вероятно са дотирани с цел да се осигури някакъв минимум за социално слабите, който ще платят по - заможните за които не е проблем. И няма нищо лошо в идеята, но ти за да си коректен дай цената на не дотираните кубици след третия.
  • 12 Гост

    19 1 Отговор
    Нагъл тип! Нали по времето на НДСВ, в който и ти беше, се дадоха концесии на чужди фирми и свобода на цените!? Отговори ти, наглецо!
  • 13 цербер

    24 1 Отговор
    "Защо питейната вода в Израел е по-евтина от тази в България?
    От Перник през Калофер до Свищов -повсеместна водна криза." Защото в Израел има държава и политици,които мислят за евреите,а в България няма такива. Затова.

    Коментиран от #22

  • 14 Мда

    14 0 Отговор
    Щото сме дупедавци в БГ и прайм всичко за пари
  • 15 Е как що

    9 0 Отговор
    Нямат за премиер тиква и за минисреи и депутати бившата номенклатура от комунизмаболна от алчност и тъпота. Елемвнтарно Уотсън! В БГ и въздуха ще го плащаме в най скоро време. На устата на всеки ще монтират дебитомер уродите алчни.
  • 16 Гост

    13 1 Отговор
    А в някои страни, като Канада, водата е безплатна.
  • 17 Bahti

    5 0 Отговор
    Защото не сте откраднали Достатъчно! БОКЛУК!
  • 18 Щото в бегето требва да измрът сички

    11 1 Отговор
    Хора и да не остане жив и геноцида над населението е по всички възможни направления
  • 19 Ньньн

    4 3 Отговор
    От Каролев не вярвам на нищо:)той сам не си вярва искате ние да му вярваме:)))
  • 20 Серенгети

    10 1 Отговор
    Израел вмомента е изкупил и продължава да изкупува български фирми с концесии за добив на изворни води. Скоро ще ни прилапат и язовирите както и нивите, а Каролевци, щепляскат с ръце, щого са на процент от кражбите, оформени като концесии.
  • 21 Руски еничарин

    2 5 Отговор
    "Патриотите" мурзилки пак са на пангара :)))) Я , милеещите по соца да посочат едно държавно предприятие, което е на печалба . Даже не на печалба, а такова което не се дотира от данъците ни . :)))
  • 22 Защо

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "цербер":

    в България трябва да има политици, които да мислят за евреите?
  • 23 Шаран БГ

    7 0 Отговор
    Без да прочета нито ред от това , което е написал г-н Каролев, му отговарям. а и той прекрасно знае отговора- достатъчно е интилигентен !! От всички отговорни / поне е редно да са такива/ хора , никой не се отказва от всичко хубаво което е построено и сътворено в грозния социализЪм. Само и единствено трудовите хора, работниците и селяните, от онова време , че и от по-ново не им харесват. Не им споменават името дори. На дъртите -мизерни пенсии, защото са лежали по гръб по 40 и кусур години , на младите - като не им харесват 600-800 евра заплата - хе, къде е втори терминал на летище София. После, грозните комунисти , и не само те, не знаеха , че евтинити етернитови тръби с арматура от азбест са канцерогенни Стремяха се докарат вода във всеки дом. Вече тридесет години ,тъй като нямаме отвратителното планово стопанство, всички водни дружества с малки изключения , не подменят етернита. Има течове без брой. За да избият загубите, най-лесно е да увеличат цената на водата, естествено със съдействието на КЕВР. А щом И.Иванов най-безсрамно получава месечно 18 000 лева, колко ли получават другите "регулировчици" и защо ? Ето, за това водата в България е МНОГО по-скъпа за обикновения човек, отколко по други места на планетата.Безогледни и безсъвестни разходи от отговорните ДРУГАРИ, без грам мисъл за обикновения човек !!!
  • 24 Порно

    7 0 Отговор
    Айде точно концесионера на Софийска вода не ми давайте за пример. На кръстовището до нас отстраняват повреди по два пъти в годината на едно и също място. За основен ремонт и не мислят.
  • 25 chi

    3 0 Отговор
    Защото си нямат мутри!
  • 26 Брадвата

    5 0 Отговор
    Огромна част от водата на евреите я плащаме ние, така че не са добър пример!
  • 27 Жадния

    8 0 Отговор
    Когато беше държавно дружество беше евтино, когато "Софийска вода" се приватизира първо вдигнаха цената, после въведоха такси за отвеждане на вода и др. такива, всяка година цената се вдига, инвестиции само онлайн на сайта им а в действителност ремонти на ремонтите. И ще е така докато чуждестранно дружество изнася капитала вместо да инвестира.
  • 28 Щот сме мишки

    3 1 Отговор
    Гешев къде е? Плащахме 30 години 2.5 пъти по скъпа газ от руснаците в сравнение с германците. Гешев, кой си напълни гушките?
  • 29 Формиране до спукване навсякьде

    2 0 Отговор
    по света на комуналните ток и вода Само тук народа плаща кьт поп якооооо .Дране и крадене до спукване.Повтарят само в Германия колко бил скьп тока.Да ама накрая домакинята плаща само една трета от сумата.Другото го дотира Меркел...
  • 30 ТОЧКАТА

    2 1 Отговор
    МИ ЗАТОВА е по-евтина в ИЗРАЕЛ...ТАМ Е КОМУНИЗЪМ!!!!!Е кибуц му викат ,ама все тая!!!!!И когато и ТУК беше комунизъм,водата бе евтина защотооо бе ОБЩЕСТВЕНО БЛАГО,.А сега е скъпа щото е ПАЗАРЕН ФУНДАМЕНТАЛИЗЪМ и ТИ ,проклетнико си негов глашатай....
  • 31 Marinov

    1 0 Отговор
    Защото Властимащитеи СИЕ са го ударили на Едущини а Народа ни си Пасува и Кротува!
  • 32 Гошо

    1 0 Отговор
    Каролев , я сега кажи защо пък в цяла Европа е по скъпа
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 123

    1 1 Отговор
    Защото сте много мързеливи,изключително крадливи,нагли и много глупави. Горите са много важни за наличието на водата но са изчезнали и продължават да изчезват това е основната причина за липсата на вода. Защо струва водата по скъпо е прозиводно на беззаконието,корупцията и кражбите в стремежа за бързо и лесно забогатяване от общественните фондове и ресурси. След като в перник, от 30 години всичката печалба на ВИК е системно окраждана ,няма никакви инвестици в подмяна на водопроводната мрежа,отделно водопроводната инфрастуктура е окрадена и разпродадена за скрап метал. Следващо е окраждането на 35 милиона за поправка на чзовирната стена без стената да е поправена, и 30 милона от парите дадени за подмяна на водопровводните тръби в града. И накрая 30 милиона от Правителството на Борисов за подмяна на тръбите и 27 милиона за нов авариен водопровод. Та реалната цена на водата в Перник трябва да бъде най малко 6 пъти по скъпа.Сега в момента водата на Перник е събсидирана от всички Български граждани с чийто данци се плащат за кражбите и пладнешките грабежи на началниците на Пернишкото ВИК. А и навсякъде другаде.
  • 36 Казуар

    0 0 Отговор
    По ниска е цената на водата защото вероятно всички си плащат сметките. В България сметките на некоректните платци се превърлят в цената на водата. При искане за повишение цената на водата на Регулатора се представя сумата от неплатените сметки.

    Коментиран от #37

  • 37 Гената

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Казуар":

    Казуар, частично си прав, но в Русе инкасаторката минава в работно време и ако някой не отвори, или се прави на гугушчук, пише му водата като разлика в общия водомер. Разликата я разпределят сред баламурниците, които редовно се отчитат, при което сметката им се утроява Така аз, за 8 кубика месечно редовно плащам по 50 лева ?! Някой ден тарикатите ги отчитат и те все пак си плащат натрупаната консумация, но на мен пари никой не ми връща. Така шефът на ВиК Русе царува вече четвърт век и гони нетно тегло 200 кг.
  • 38 Майк Алън Патън

    0 0 Отговор
    Там бат Бойко Борисов ли управлява ?
  • 39 Фрактура на фактуратА

    0 0 Отговор
    Ако им пратим ШАЙКАТа на Бойко и там водата ще стане с двойна цена , защото това е ГАРАНТИРАНОООООО от ГЕРБ !
  • 40 адв Хаджигено

    1 0 Отговор
    Абе, честно казано някой мазол като тръгне да ми разправя колко хубаво е в Израел а как е днес у нас, се хващам за пожарогасителя с лютив шпрей, имаме в кантората такъв за неканени гости.
  • 41 Смърфиета

    1 0 Отговор
    Значи по случайност знам нещо за родословието на Каролев. Няма да влизам в подробности как и откъде съм го научила, но мога да разкажа следното: Дядото на икономикът Каролев дето бракониери го гониха с моторна резачка като им направил бележка, дето режат борчетата пред ваканционния му имот на банско, та дядо му бил изпратен на овдовелият княз Фердинанд от негов роднина в Австрия. Момчето Карол, пишело в препоръчителното писмо, имало начално образование и знаело да чете на глас вестник по немски, та да го употребял както намери за добре и засега да забрави за дълговете на своя роднина. Князят турил малкия Карол в Щалът и всяка сутрин като си изпиел кафето търчал най-първо в Щалът, но не за да язди кон. На офицерските балове, дамите от двореца шушукали, как някакъв слуга видял князът да се разпорежда на момчето Каролъ да свали панталонът и след като целувало височайшата Му патка, Фердинанд хвърлял царското си семе в дупето на това момче, като псувалъ по немски. Цитирам почти едно към едно.
  • 42 1122

    0 0 Отговор
    Ти от евреин можеш ли да откраднеш?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове