Last news in Fakti

4 Септември, 2020 16:41 4 457 16

Адвокати към МВР: Опашките за подмяна на лични карти придобиват неразумни размери. Вземете мерки!

  • адвокати-
  • обединение на свободните адвокати-
  • мвр-
  • лични документи-
  • опашки-
  • лични карти

Вашата администрация сериозно се отклонява от стандартите за качество на административното обслужване, гневни са на вътрешното министерство гражданските защитници

Адвокати към МВР: Опашките за подмяна на лични карти придобиват неразумни размери. Вземете мерки! - 1
Снимка: БГНЕС

От нестопанското обединение на свободните адвокати, начело с председателя Емил Георгиев, излязоха с отворено писмо до вътрешния министър Христо Терзийски по повод огромните опашки, които се извиват пред районните полицейски управления в столицата за масова подмяна на лични документи.

"Подмяната на лични документи не би следвало да отнема повече от 2 часа на гражданите – заявление, попълване на формуляри, получаване на готовите документи. Към настоящия момент, в много РУ, напр. 01 РУ-СДВР в гр. София, това отнема над 4 часа. Гражданите чакат често над 2 часа, за да получат формуляр, след това чакат допълнително да преминат през апаратната и накрая прекарват още около час, за да получат готовите документи. Държим да отбележим, че получаваме информация че на места вашата администрация се вписва в разумни рамки, но в повечето РУ, гражданите чакат на опашки над 4 часа", пишат от адвокатската организация.

Ето и цялото им писмо, разпратено и до медиите:

Уважаеми,

„Обединението на свободните адвокати” е адвокатска организация, създадена и работеща в обществена полза. Нашите клиенти са както ЮЛ, така и обикновени граждани. Ние сме призовани да защитаваме техните права, включително и срещу произволни или неадекватни действия (или бездействия) на администрацията. С настоящия сигнал, бихме ви обърнем внимание на следните обстоятелства, свързани с оглавяваното от вас министерство:

Струпванията на граждани пред много от РУ на СДВР/МВР с цел подмяна на личните им документи, придобива неразумни размери. Считаме, че администрацията следва да организира така дейността си, че времето, което гражданите разходват, за да получават обслужване да бъде в разумни граници. Подмяната на лични документи не би следвало да отнема повече от 2 часа на гражданите – заявление, попълване на формуляри, получаване на готовите документи. Към настоящия момент, в много РУ, напр. 01 РУ-СДВР в гр. София, това отнема над 4 часа. Гражданите чакат често над 2 часа, за да получат формуляр, след това чакат допълнително да преминат през апаратната и накрая прекарват още около час, за да получат готовите документи. Държим да отбележим, че получаваме информация че на места вашата администрация се вписва в разумни рамки, но в повечето РУ, гражданите чакат на опашки над 4 часа.

В тази връзка ви обръщаме специално внимание, че ако в дадени поделения на структурата има голям наплив, а в други - не, то не е работа на гражданите да се "ориентират", а е работа на институцията да разпредели кадровия и технологичен ресурс така щото да няма струпвания.

Следва да отчетете разпоредбата на чл. 15, ал. 2, т. 3 от НАРЕДБА ЗА АДМИНИСТРАТИВНОТО ОБСЛУЖВАНЕ, която ви вменява в задължение да осигурите ясна, разбираема, точна и достъпна за всички потребители. След като ръководителите на РУ са ограничили достъпа до вътрешните помещения поради взетите противоепидемични мерки, то следва тази информация да бъде „изнесена” отвън – за удобство на гражданите, които не използват Интернет. Такава информация не е изнесена нито пред СДВР-КАТ София, нито пред повечето РУ. В резултат, много граждани биват връщани от гишетата поради това, че поради една или друга причина не са подготвени.

По повод основания въпрос, който е предмет на този сигнал, чл. 2, ал. 1 т. 3 от същата Наредба въвежда задължение създаване и популяризиране на стандарти за качество на административното обслужване. Считаме, че вашата администрация сериозно се отклонява от този норматив, тъй като колкото и да е качествено едно административно обслужване, достъпът до него не може да се осъществява след загубата на почти цял работен ден, прекаран в чакане на опашка. Такова положение не отговаря на ничия представа за качество.

В тази връзка, настояваме да установите пред кои поделения се образуват опашки и там, където има такива, да бъдат предприети съответните мерки с цел гражданите да бъдат обслужвани своевременно.

Следва да имате предвид също, и да си дадете сметка, че настоящото положение, което вие и вашите предшественици допускате, струва много не само на българските граждани, но и на икономиката ни. По въпроса как се отразява загубата на хиляди часове човешки труд дневно (защото опашките се случват в работното време на гражданите) бихте могли да се допитате до вашия колега и министър на икономиката Лъчезар Борисов.

С уважение,

адв. Емил Александров Георгиев, председател на Управителен съвет на Обединението на свободните адвокати


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 винкело

    8 1 Отговор
    КОТЕТО ЗАХАРИЕВА ПРАВИ ОПИТ ЗА БЯГСТВО ,СПОКО БУЛЬО ТО ПОСЛЕ ЩА ВЪРНАТ БЪРЗО ,БЪРЗО - ИМАШ МНОГО ГОРЕШТИ КАРТОФИ ТУК - КОЙ ЩЕ ТИ ГИ ВАДИ
  • 2 Великото

    3 3 Отговор
    ИЗСЕЛЕНИЕ на БЪЛГАРИТЕ ЗАПОЧНА . Сбогом България . Няма държава няма МАФИЯ . Правилно решение да оставим управляващите да си се карат а ние трябва да ядем .
  • 3 русенец

    26 3 Отговор
    Преди точно 10 години някъде по това време си сменях личните документи. Успях за няма и три денонощия. Нищо не се е променило в "органите", който уж охраняват реда. Та те, милите, не са в състояние да въведат в ред собствената си кочинка.

    Коментиран от #6

  • 4 Това е така

    3 14 Отговор
    защото племето винаги чака последният момент.
  • 5 Гост

    15 1 Отговор
    Най-голямото и най-безполезното Мвр в Европа..... Каквото и да се каже все ще е малко. Но това не е единствената така институция! Всеки който има или е имал взимане даване с държавни институции знае за какво стаеа дума.... Осъзнайте се 21 век е вече дигиталната ера ... пък нещата не стават по-добре и по-бързо спрямо преди 10 години
  • 6 Лост

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    За първи път новите лични карти започнаха да се правят 2000.Срокът на валидност е 10 години. В 2010 беше втората масово подмяна. Сега е третата, но Ковид -19им изигра лоша шега и това с удължаването на срока на л. карта довежда до още по голямо струпване на хора. Успоредно с това има и смяна на шофьорските книжки.
  • 7 Ще ме прощавате,

    3 0 Отговор
    ама това оригиналният текст на писмото ли е? Няма ли вече редактори в тази държава?
  • 8 Миро Антонов

    10 0 Отговор
    Българина мрази бюрокращината и размотаването пред разните институции. Вярно е,че на никой не му е приятно да виси на опашка 4-5 часа за нещо,което още преди години трябваше да се промени. Това:НАП,КАТ,НОИ и куп държавни служители,работещи на гише без значение къде, са истинско изпитание за нервите и търпението на хората. "Времето минава-парите си вървят!" -какво друго да ги интересува тях.
  • 9 101000234

    11 0 Отговор
    Същото е положението в цялата страна защото тиквите са решили в една и съща година да изтича срока на личните документи на няколко милиона души.
  • 10 Един от многото

    12 0 Отговор
    Как може в Испания, личната карта, шоферската книжка да се сменят за 7 минути, а в България това да става за ТРИДЕСТ ДНИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #14

  • 11 Ха ха

    12 0 Отговор
    Затова не въвеждат електронното правителство, защото десетки хиляди лелки които сега седят зад гише и по 10-15 минути на човек преглеждат фотокопия от документи, издадени от други държавни и общински служби, ще останат без работа. Същите тези лелки гласуват за ГЕРБ, защото ако си загубят работата не стават и за миячки на чинии и ще трябва да се върнат на село да гледат кокошки и кози.
  • 12 Кул за Бойкоо

    8 0 Отговор
    Как да има обслужване като дават работата на компютърни оператори срещу 600лв на месец? За такова мизерно заплащане нали не очакват служителите да пращят от енергия за да обслужат гражданите? В крайна сметка пак управляващите са виновни защото докато си клатят мъд...те и вземат 5цифрени заплати нормалния служител мизерства.
  • 13 тцтцтцтцтц

    1 11 Отговор
    Българите освен да се оплакват и мрънкат- друго не знаят. Трябва да се сменят милиони лични карти,няма да стане без опашки. Като не ви харесва- вървете да живеете в Африка- там на много места няма да ви трябва лична карта. Ще си ядете банани по цял ден и никой няма да ви иска лична карта.
  • 14 ууууууууууууууууууу

    3 5 Отговор

    До коментар #10 от "Един от многото":

    Айде ,айде и ние сме живяли в Испания. Успокой се малко. Като толкова ти харесва- върви там
  • 15 Кой68

    1 1 Отговор
    Опашките са защото много малко хора си следят срока на документите.Защото всеки разчиташе на удължения-6 месеца срок.В България всичко става във последния момент.Защо не си извадиш документа 10-20 дни преди да изтече,а чакаш до последно! Мойте ги подмених при теча на данни от НАП.
  • 16 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    На № 10 " Един от многото " Може, уважаеми !! Сложили сте 65 удивителни, вместо 130 въпросителни ! Все тая................Българският държавен чиновник е бюрократ, категория екстра ! Той има вина , дотолкова, до колкото му позволяват влосниците. А те са достатъчно скудоумни , както у царска България, така у социалистическото недоносче, така и в чудесната демокрация !! Никога наш държавник няма да си подостри моливчето и да пресметне грубо, колко време се губи на Обществото, на икономиката на страната по прословутите "опашки" ! Независимо за какво, независимо къде, независимо кога ...... Никой никога не осчетоводява тая огромна загуба! Ако ги попиташ, всичките знаят, че времето е пари и го повтарят като папагали На практика, ако могат за елементарна бумажка да ти загубят 3, 4 или 5 дена ...... правят го със садистическо удоволствие , само и само да изтъкнат собственото си величие в системата.
    Ние имаме и Министерство на държавната администрация !? И МинистЕр дори.............Чиновници да искаш
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове