Last news in Fakti

4 Септември, 2020 18:37 3 704 87

Георги Марков: ДПС показа червен картон на президента

  • георги марков-
  • нова конституция-
  • мерки

Обречени сме на парламентарна агония, казва бившият конституционен съдия

Георги Марков: ДПС показа червен картон на президента - 1
Снимка: БГНЕС

Този 2 септември ще остане в историята на българската демокрация като забележителен с отрицателен знак. Случи се много неприятен опит за пуч, за метеж. Това заяви пред БНР Георги Марков, депутат от ГЕРБ и бивш конституционен съдия, един от инициаторите на гладната стачка на 39-мата депутати през 1991 година.
"Такова чудо - да се докара в центъра на обновена София слама, сено, да се подпалват полицаи, да летят павета, да се напада националната полиция – беше много жалко“, каза той в предаването "Хоризонт за вас".

За първи път в 30-годишната история на президентската институция държавен глава си позволява да каже от трибуната на Народното събрание, че няма парламент и той е на площада, допълни Марков, за когото това "не са изтървани думи", а част от "концепцията на държавния глава – „Махайте се! Мутри, вън!“

ДПС участваше активно при избора на Желю Желев, на Петър Стоянов, два пъти на президента Първанов и сега на президента Радев. За първи път ДПС показа червен картон на собствения си президент, отказа се от него, коментира Георги Марков. ДПС се разграничава овреме от Радев, защото по думите на Марков е излязъл „от дрехата на държавен глава до такава степен, че няма връщане".

При хипотеза ГЕРБ да спечели изборите, с какви очи държавният глава ще посрещне „мутрата“ Борисов, за да му връчи мандата, попита Марков. „Или ще му каже: „Вън, мутро! Махай се, мафиот!“ и няма да зачете вота на избирателя.“

Поведението на държавния глава в момента Георги Марков определи като голям проблем. Той припомни, че е предлагал на ГЕРБ процедура за импийчмънт.

„Нарушил е 14 члена на Конституцията. Не искат импийчмънт. /…/ Според мен държавният глава трайно вече не е в състояние да изпълнява задълженията си. Той е афектиран, не е на себе си. Ще се вкара едно искане, ще се назначи една експертиза, международна, да го видят този човек в състояние ли е да бъде държавен глава. И това не искат".

За първи път от началото на прехода е много вероятно нито една партия да не вземе 1 милион гласа на изборите, изтъкна още Марков. Според него има криза на партиите, на личностите и изчерпване на политическите партии, а това ще доведе до фрагментиране на парламента и неспособност да се излъчват правителства.

„Ние сме обречени на парламентарна агония, парламентарна лудница, институционален хаос, за който не Конституцията е виновна. Той е личностен. При президента какво му пречи Конституцията – това си е характеропатия. Човекът е взел държавата за казарма“.

Марков е на мнение, че България „няма сили за Велико народно събрание“, а нашият политически елит е неспособен да излъчи качествени 400 депутати.

Конституцията е на близо 30 години и имаме близо 100 тълкувателни решения – някои от тях могат да се използват в бъдещата Конституция, смята Марков, който единствен като депутат от ГЕРБ не подписа проекта за нова Конституция.

„Първоначалният проект на ГЕРБ ме вбеси, той беше подигравка с правото. /.../ С това шега не бива, така да се внасят проекти. /.../ То беше срамна работа. Който го е правил, Борисов не знам какво да го направи. Да изчезва някъде! Не може такъв проект, такава мекица да се хвърля, защото е проект за Конституция…“.

Георги Марков определи като шега идеята на социолога Андрей Райчев президентът и премиерът да договорят компромисна фигура за преходен премиер.

„Парламентът решава кой да бъде премиер. Няма конституционен механизъм те двамата да решават кой е премиер. Нито в чисто човешки план това е възможно, нито политически е правилно. Това си е една шега на г-н Райчев. Това, което ГЕРБ трябва да направи, е не да разговаря с президента кой да бъде премиер, а да внесе искане за импийчмънт, за предсрочното му отстраняване от длъжност като неадекватен".

Мандатът на ГЕРБ ще бъде изкаран, прогнозира Георги Марков. Няма нужда от експертен кабинет, смята още той.

България е тръгнала по нанадолнище, от което няма връщане поне в близките десет години, подчерта бившият конституционен съдия.

„Тъй като демокрацията е ротация, Борисов не може да е вечен, Борисов е вече без Цветанов, което е грешка. И няма алтернатива. Не искам да обидя никой, но всички останали кандидати за премиери – Бабикян, Минекян, Хаджикян, Нинова, Мая Манолова и Христо Иванов – ами, не могат да докарат 35 премиера в България, нито да направят трите метра, нито моста над Дунава, нито магистралите. Не могат".


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шопо

    163 16 Отговор
    Ченгесар,седесар,а сега ГРОБар...
  • 2 Гнусна муцуна

    162 13 Отговор
    Този доносник няма място в политиката, а в затвора.

    Коментиран от #44

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гост

    124 8 Отговор
    Тоя агентски плъх, защо само го показвате? Знаете ли каква е мишка като пътива е Wizair към Унгария? Гъг не смее да каже. Само се лендзи като идиот.
  • 5 Коронясан

    86 11 Отговор
    Не те искаме! Оставка!
  • 6 да де

    107 9 Отговор
    Щом от ДС са задействали и пенсионираните си доносници значи гербавите здраво са го закъсали.
  • 7 EL pepi

    91 9 Отговор
    ДПС показа червен картон на БОКО !!! :)
  • 8 Behemoth

    97 9 Отговор
    Един от най жалките хора които се подвизават из елита на елитният народ от мишки!
  • 9 Анонимен

    73 9 Отговор
    А вие с хилядите кражби и доказателства за тях, с какъв морал и очи гледате народа.

    Коментиран от #30

  • 10 EL pepi

    59 7 Отговор
    Aкo имa нoрмaлни прoтeсти бeз нacилиe мутрaтa oт Бaнки губи тoчки и мoжe дa зaгуби избoритe прeз Мaрт:" Дaриткoвa: Гoтoви cмe дa пoдaдeм ocтaвкa"!!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хасан

    14 65 Отговор
    Бoйкo Бoриcoв дoнece втoри злaтeн вeк нa Бългaрия



    Името му ще остане със златни букви в нашата история.

    Зa пocлeднитe гoдини тoй уcпя дa прeвърнe cтрaнaтa ни в лидeр нa бaлкaнитe и инвecтициoнeн рaй, дoнece нeвиждaн прocпeритeт нa бългaрcкия нaрoд, a c нoвитe бoйни caмoлeти ф-16 Бългaрия щe бъдe вoeнeн хeгeмoн нa кoнтинeнтa.

    Коментиран от #85

  • 14 Отвратително

    63 7 Отговор
    същество , рушило и рушащо съдби за личен интерес ! То и на челото му пише , не е нужно да си отваря устата ! Презрение !
  • 15 Активист на БКП

    49 7 Отговор

    До коментар #3 от "убиха жената":

    Убийците винаги СПИНКАТ сладко,другарю Бойче !!!
  • 16 и ти ли с турците бе

    54 5 Отговор
    син боклук
  • 17 само подлоги

    60 8 Отговор
    Само подлоги на Тиквата - от сутрин до вечер.

    А къде се скри Цар Тиква?
  • 18 миндил

    58 8 Отговор
    Изчезни доносник! Вечна изтривалка, има ли партия в която да не си се турил.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Наблюдател

    51 7 Отговор
    Доносник "Николай" си остава такъв и ченге дори да се е правил на Конституционен съдия! Но дори там не е разбрал че каквато и да е партия "картон" неможе да вади на Президент избиран Пряко от народа!
    Алоо... "Николай" това не е футболен мач, това го пише в Конституцията, дето уж си бил призван да защитаваш!

    Коментиран от #31

  • 21 Живеят си спокойно

    38 1 Отговор
    до дълбока старост милиционерите на тази Територия.
  • 22 Косето

    31 6 Отговор
    Тоз пък, кой го керти още, бря?!? Ааамаха, и мумията му с мумия!
  • 23 Човек

    35 5 Отговор
    Този е болен. Само мутрата Слънце може. Никой друг. Аман от фурнаджииски лопати. Да си го вземе у тях да му ремонтира банята. Абсолютен палячо.
  • 24 4-ти км

    29 4 Отговор
    Ние сме си за картон, постоенно ни бяга този пациент !
  • 25 Агент Николай

    28 3 Отговор
    С Шпек от калай. Незабавна ЛУСТРАЦИЯ.
  • 26 Румпелщилцхен

    35 9 Отговор
    Абе Мишок, народа и по точно 2 500 000 души са зад Президента.
    След последната гавра с народа са и повече. За кого според теб е червения карнтон?

    Коментиран от #35

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 гост

    34 8 Отговор
    Гошко по време на СОЦИААЛИЗАМА ви изпада косата . Сега се надявате като плюете по президента тя да порастне отново . Е няма да стане !!!!!Вие така си въртите опашката че има опастност да се скъса от въртене !!!
  • 29 Tate

    30 8 Отговор
    Гробарска подлога
  • 30 старото

    16 30 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    анонимен ,ти за крадливия фатмак Радев ,ли говориш? Я се поинтересувай платените далавераджии на Радев какви далавери ПРОДЪЛЖАВАТ да въртят и то с парите на оня мошеник с деветнадесетте обвинения ,който сега обаче е първа дружка-нали си делят авантата с Радев

    Коментиран от #36

  • 31 Ама

    26 8 Отговор

    До коментар #20 от "Наблюдател":

    този не подписвал конституцията, а после го направиха конституционен съдия!?! Ти да видиш!Как може да допускаме такива в парламента? Долу ГЕРБ оставка веднага!

    Коментиран от #53

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ташун Касапа

    8 5 Отговор
    КУКУРИГУ .
  • 34 Радеееееев, прави партия вече

    16 12 Отговор
    Ще получиш 70% от вота.

    Коментиран от #45

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 дъртото

    14 0 Отговор

    До коментар #30 от "старото":

    Прав си, всичко е овъртолено в мрежите на дс на бкп.
  • 37 Гоше

    17 4 Отговор
    За бацо също има картон червен, няма кворум няма конституция
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 хаха

    20 4 Отговор
    Я! Агент Ники Дантелката!
    Доносникът за стотинки
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ИВАН

    17 4 Отговор
    От къде изпълзяха по демокрацията, такива българоподобни създания, че и съдия го направили, че и конституционен ... учило, учило, ама най-простото нещо не научило, че със злоба и разделение държава не се управлява
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 пройчо

    1 0 Отговор
    що търкаш толкова,карачитак?
  • 44 Този е прогледнал наполовина

    10 4 Отговор

    До коментар #2 от "Гнусна муцуна":

    Такива доносници, като този" плешо", никога не е късно , да го
    вкарат в затвора "ретроактивно" за" заслуги "ощетяващи страната ни.
    Пък и бълнува, за още власт, негодяй долен.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Тиквоглав

    17 6 Отговор
    Този безродник—фашист заедно с ходещия лайновоз Ал.Йорданов са най—гнусните политици след 1989.
  • 47 жоре

    7 0 Отговор
    Нищо не казва за Бойко
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ТаУмВзе

    9 4 Отговор
    Абе пезевенкт! Скоро мутрата ТИНЯСАЛА ще има червена бюлетина от Интерпол. Ако доживее де.
  • 50 Asdfg

    13 4 Отговор
    ДОКОСНИК МАРКОВ, ПРЕСТАНИ ДА СЕ ИЗХОЖДАШ! ТАКИВА ИДИОТИ И КАТО ТЕБ И ПОЖАРНИКАРЯ НЕ ЗАСЛУЖАВАТ НИКАКВО ВНИМАНИЕ!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Пипи Чорапчето

    15 4 Отговор
    На агент Николай подобно на ТКП ще препоръчам да прочете значението на думата метеж. После да се пробва пак.
    И добре си видял пострадалите полицаи, но дали видя и пострадалите граждани - сред тях имаше младежи по тениски и шорти, незащитени от специална екипировка, имаше жирналисти, даже и един френски дипломат, жертва на доброто си възпитание;)
  • 53 Лост

    11 1 Отговор

    До коментар #31 от "Ама":

    И А. Йорданов също. Но когато трябва да ползват мазнинките :я председател на парламента, я посланик в Македония или евродепутат, конституционен съдия или нещо друго не се отказват.
  • 54 gost

    12 2 Отговор
    И този усеща последните си дни в политиката....както и много други,като него.
    Идва ред на достойните хора ,а не на подлогите.

    Коментиран от #56

  • 55 Реалист

    14 2 Отговор
    Не се съмнявайте , че Георги Марков разбира от ДПС ! Когато ,навремето БСП поиска заличаване на ДПС , като етническа и верска в противоречие с Конституцията , точно Георги Марков и синия Конституционен съд постанови , че ДПС не била етническа партия .
  • 56 Лост

    12 2 Отговор

    До коментар #54 от "gost":

    Само да не се окаже, че има унгарски паспорт и да отиде при Орбан.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Специален

    8 1 Отговор
    Доносник ,николай' на колко хора си объркал живота .Скрий се в мишата дупка ине ръси глупости.
  • 59 k1 profesional

    8 1 Отговор
    Дантелата доносник е изтрещял тотално!
  • 60 Петър Петров

    7 1 Отговор
    Майкоооо!Този политически хамелеон,хранен и отгледан от БКП,още ли го има!?Спрете му трибуната на този дебил,моля ви!
  • 61 ПСР

    10 1 Отговор
    Подлога комунярска.
    ВКР доносник.
    Вземи се скрий вдън гори тилилейски и млъкни,Ники.
  • 62 YUI

    7 2 Отговор
    г. марков нарочно с малки букви е изкуфял, продажен герберасти. Долу мафията.
  • 63 Някой

    8 1 Отговор
    Куко дядо бягай да играеш карти с Харизанов, гербески боклу... И
  • 64 Ван дер Любе

    8 1 Отговор
    ДС боклукът изпълзя на припек :) Ти за президента не се тревожи. Тревожи се за себе си. След падането на Борисов бая хора ще паднат също доминото е подредено
  • 65 Гост

    8 1 Отговор
    Гоше,боклук си беше, боклук ще си останеш.
  • 66 Това е БГ

    11 2 Отговор
    Господин Марков, вие имате старческа деменция, нямате място в политическия живот на БЪЛГАРИЯ, КАКТО и бойко, шиши и доган. Вие сте вредни за здравето на хората. Трябва да избереш или да влезеш в старчески дом или в ЗАТВОРА на стари години.
  • 67 Коко

    7 3 Отговор
    Това че ДПС е показала червен картон на Президента е нещо много хубаво това показва че това е един достоен човек кой не влиза в уговорки с крадливи партии подпомагащи шайката ГРОБ

    Коментиран от #69

  • 68 Агент Николай и агент Буда

    6 3 Отговор
    На ДС стари комуняги единият подлога на ДПС , другият криминален престъпник от СИК - нали знаете българи ?
  • 69 НЕ ,БЕ... МАЛО'УМНИКО,...ИМЕННО..

    5 1 Отговор

    До коментар #67 от "Коко":

    ДПС(ДС-АГЕНТИТЕ ОТ БКП)...И ЕВРО-МАН'ГАЛ...С ТЕХНИТЕ ГЛАСОВЕ ИЗБРАХА... ДЕБ'ИЛНИЯ КЛЕПАР - ПО'ДЛОГА-ТА НА ОЛИГАРСИТЕ И КГБ-ГЕНЕРАЛИТЕ
  • 70 Другия луд

    1 1 Отговор
    николай така и не разбра че ДПС с позицията си обслужи първо задкулисието, което си е тяхна основна функция.
    ники кога разбра, че демокрацията е ротация, на протестите ли?
  • 71 chi

    5 1 Отговор
    Ание показваме на теб, дърт козел-червен картон!
  • 72 Иван

    5 1 Отговор
    Ибрикчия...я..я
  • 73 Иван

    5 1 Отговор
    Ибрикчия...я..я
  • 74 Олиго

    6 1 Отговор
    А ти си най-гадното нещо което си виждала
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Джудже

    4 0 Отговор
    С това изказване Марков потвърждава подозренията, че именно ДПС командват в държавата, а другите просто им играят по свирката. ГЕРБ да внимават, че и тях ги заплашиха с изгонване, освен ако тази част не е била само шоу за пред публиката!
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 асдаа

    2 1 Отговор
    Абе Георги Марков не го ли утрепаха 1978-ма година?
    Тоя що още е жив?
  • 81 падналия ангел

    4 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: да се подпалват полицаи...Хайде сега г-н Марков , като юрист и бивш конституционен съдия да докаже думите си! Да даде един пример с подпален полицай! Щом конституционен съдия може да си ги приказва така на хавая, да ти имам и държавата и политиците! Говори за метежи, пуч...Ми Марков, ловите ги, съдите ги и на клада, така де в затвора!
  • 82 Тиквен гъзоцелувач

    2 0 Отговор
    И ние показваме ЧЕРВЕН картон на доносниците и хамелеоните като теб агент Николай.....Но ти си стоиш начело , сложен и прегърнат от един ВОЖД-ТИКВА ! Това е ! Замълчи , че си плюеш на достойнството !
  • 83 ФАКТИИИ

    3 0 Отговор
    ЖОРЕ ГЛЕДАЙ СИ ЛЕВСКИ В А ОКРЪЖНА
    БЕШЕ ПОЛИТИКАТА. ЗА ТЕБЕЕЕ
  • 84 гост

    3 0 Отговор
    Ехххх... марков....?
  • 85 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хасан":

    На какво си?
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 емо73канар

    1 0 Отговор
    Агент на ДС като ти каже добър ден, виж дали навън има слънце.
    Г-н Марков, отдавна трябваше да сте изгнил по затворите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове