11 Септември, 2020 17:17 2 126 28

Красимир Вълчев: Училищата са готови за новата учебна година

  • училища-
  • ученици-
  • образование-
  • красимир вълчев-
  • деца

Дезинфекцията и спазването на дистанция са задължителни

Красимир Вълчев: Училищата са готови за новата учебна година - 1
Снимка: БГНЕС

Училищата вече са набелязали мерките за сигурност преди 15-ти септември, каза днес министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от Novini.bg. Той се срещна с директорите на столичните училища по време на обучение, свързано с новата учебна година в условията на COVID-19. В него участват още Столична община, Агенцията за закрила на детето и Регионалното управление на образованието-София. Основната тема на срещата бе как ще започне новата учебна година в условията на COVID-19 и какви мерки ще вземат училищата.

Някои от мерките са задължителни. Това са дезинфекцията и спазването на дистанция. Другите мерки са препоръчителни, всяко училище само трябва да ги изработи. Училищата вече изработиха такива мерки, а директорите споделиха някои от тези мерки. Те са различни - например децата да влизат от различни входове, по коридорите децата да не се сблъскват помежду си, да се носят маски в общите части. Учителите в горните курсове да са с шлемове.

Ако има болно дете, карантината ще бъде само за неговия клас, а в рамките на 24 часа този клас ще премине в дистанционно обучение за 14 дни.

"В момента вече могат да ги подават. Нямаме нормативна уредба. Вие знаете, че по принцип обществените отношения се установяват с нормативни актове. Затова днес пращаме писма до училищата и регионалните инспекторати, в които разясняваме всичко. Но все пак обръщам внимание, че регионалните управления ще имат право на преценка, в зависимост от ангажираността на родителите и учениците с учебния процес през предходната година", заяви Красимир Вълчев, министър на образованието.

"Може, това позволи законът, но ще са налице критерии - най-общо родителят ще трябва да декларира, че ще осигури ангажираност на детето, технически предпоставки да се случва обучението в електронна среда, а директорът на базата на информация от учителите ще даде мнение за ангажираността на през предходната година", каза Вълчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 даска Гей Билтс

    20 1 Отговор
    След седмица иде първата ваканция.
  • 2 Инспектор

    16 2 Отговор
    Кое им е готово бе льоло

    Коментиран от #4

  • 3 Лъжа долна

    20 2 Отговор
    Не, нищо не е готово. Няма как с маска да преподавам и да тормозя децата да бъдат с маски в междучасието. Родителите са против маските. Как се обръща внимание на някой дистанционно, като преподавам и реално в клас едновременно?!
    Оставка!!!
  • 4 Перо

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Инспектор":

    Калъф
  • 5 ПСР

    12 1 Отговор
    Сигурно са"готови "-не знам.
    Много моля, Г-н Министърът на ОБРАЗОВАНИЕТО, най-сетне, да започне да говори на ЛИТЕРАТУРЕН български език!Че Шефът му приказва на мутро-шопски диалект, е ясно.Но защо този мьека, кат новозаселен бесарабски българин,също не знам.
  • 6 родител

    17 1 Отговор
    Вчера бях на родителска среща,и директно ни казаха,че децата ще учат до 1.10.2020г след което ще преминат на дистанционно обучение от къщи..

    Коментиран от #9, #10

  • 7 Ученик

    12 1 Отговор
    Сичките с противогаз и ка.пут!
  • 8 Дельо Хайдутин

    11 2 Отговор
    А за изолаторите в мазетата нищо не казва.

    Коментиран от #11

  • 9 Друг Родител

    4 6 Отговор

    До коментар #6 от "родител":

    На вас може, на нас не са! Децата няма да се местят от стая в стая - учителите ще идват! В междучасията с маска - на входа термокамера! При по-висока температура - в лекарския кабинет, докато дойде родител да вземе детето и да го заведе на лекар!
  • 10 това казаха ли ти

    5 4 Отговор

    До коментар #6 от "родител":

    А след 1/10 ще си просто Родител 1 без права над детето си.

    Коментиран от #13, #19

  • 11 Ventira

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "Дельо Хайдутин":

    Това са на Гешев килийте за разпит.
    Там ще разследват от къде детето е откраднало вируса, и кои са му съучастниците.
  • 12 111

    10 5 Отговор
    Какво им е готово? Ти се гавриш с децата. Няма никакъв ковид и ти много добре го знаеш. 99% от хората не вярват в ковида.
  • 13 За такива

    8 5 Отговор

    До коментар #10 от "това казаха ли ти":

    Това е само за безполовите като вас!Тия неща си ги въвеждат левите либерали- не вървят в България! Досега, всеки опит на НПО да въвеждат такива неща в училищата- завършва със скандал! На училищата и родителите е дадено правото да обсъдят мерките!
  • 14 бял афроамериканец

    6 1 Отговор
    Готови с дървени стълби да влизат през прозорците в класните стаи. Добитъкът съвсем изтрещя.
  • 15 ИЗМАМА

    6 2 Отговор
    САМО ВИШИСТИ И ТЪЙ НАРИЧАНИ ИНТЕЛИГЕНЦИЯ ВЯРВАТ В ЛЪЖАТА КОРОНАВИРУС ЗАЩОТО СА ЗОМБИРАНИ НЕМИСЛЕЩИ ВЯРВАЩИ ВЪВ ВСИЧКО КАЗАНО ПО МЕДИИТЕ И НЕ МОГАТ ДА СИ ОКЛЮЧАТ МОЗЪЦИТЕ И ДА ВИДЯТ ФАКТИТЕ И НЕСЪОТВЕТСТВИЯТА.МОЗЪЦИТЕ СИ ОСВОБОДЕТЕ ЗА ДА ВИДИТЕ РЕАЛНОСТТА НЕ ПАПАГАЛСТВАЙТЕ ЧУТОТО И КАЗАНОТО ПРОВЕРЕТЕ ФАКТИТЕ И ВСИЧКАТА ЛЪЖА .
  • 16 Не правят дори

    7 3 Отговор
    Виртуални родителски срещи,как да се обсъди,камо ли да се бойкотира подобно изтъпяване?Не трябва да се съгласяваме на термометрия,защото ще въведат и ежедневни тестове,които са незаконни и вредни,докато не изключат детето от системата,за да се ваксинира и ето ти тебе ,клекнали да им се молим за чип или жигосване...
  • 17 Министър Вълчев, прехвърля отговорноста

    5 0 Отговор
    Надолу по Веригата, този или онзи да решат какво да правят, накрая Портиерите ще са виновни! Министерството, какво прави, нищо, защото е по лесно и не носите никаква Отговорност!! Чиновнически Номера и похвати!!!
  • 18 Азззззззззз

    4 1 Отговор
    Трябва да се борим за бъдещето на децата си щото ако позволим това безумие ще дойде още по-голямо. Целия свят се управлява от някакъв общ център който води геноцид срещу човечеството.
  • 19 Васил

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "това казаха ли ти":

    Никой не може да вземе детето на нормални родители който се грижат за него.А що се отнася за дистанционно обучение, и на нас ни казаха същото,става въпрос за Варна.

    Коментиран от #22, #23

  • 20 Човек

    5 0 Отговор
    А 4 годишните готови ли са вече и те? Те с памперси ходят още и сучат биберон, тия глава наци ще ги подкарват на задължителна предучилищна! Факти.бг дайте повече информация за това което решиха.
  • 21 Чимшир

    4 0 Отговор
    Тази особа си навлича всеки ден повече гнева на родителите и учениците. Ще изпляска от първите в пандиза. Не може да се бъзикаш с тъпи решения всеки ден.
  • 22 онзи

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "Васил":

    Вече всичко е възможно. Ковид ваксината ще влезе в имунизационния календар на децата. Децата ще бъдат инжектирани с коктейл от отрови.
  • 23 роби на комунизма

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Васил":

    Взимат ти го коствено. Вече на 4години ти го вземат и го вкарват в матрицата. Виждаш го вечер за един, два часа и сутрин за половин час. А ако работиш на смени може и да не го видиш цяла седмица. Така, че те пак ти го взимат.
  • 24 Аааа

    5 0 Отговор
    Ако не сте виждали истинска тиква , гледайте тази ... 100 % е истинска !
  • 25 Селянина без колелото

    3 0 Отговор
    Абе,министъра,ако ми се разболее детето от кого да търся отговорност?От теб ли,от парламента ли,от РИО,дето една напарфюмирана леля ми обяснява,че детето ми не може да учи дистанционно,въпреки решението на Парламента АЗ.КАТО РОДИТЕЛ ДА РЕШАВАМ,а не чиновници.Ако си е в къщи отговорноста си е моя,ами в училището?На кой след това да стисна гръцмуля ако ми заболее детето???А?Кретени такива,ние ги раждаме и гледаме,а вие да решавате!!!Събудете се докато е време,че ако пламне нещо,родителите ще ви изметат,решавачи на чужди съдби неграмотни!3782
  • 26 Министера

    5 0 Отговор
    Винаги сме готови а после изненадани !
  • 27 Хххх

    0 0 Отговор
    Как не ги е срам ?!?Много са готови няма що пак от джоба на родителите ще бъркат.В училището на моите деца в списъка на материалите нужни на детето има +два броя дезинфектанти +пари от всеки родител за закупуване на сензорен дезинфектант за ръце (120лв).Ето това са мерките на човека с "тежкия диалект"!Внесто да ни облекчат и успокоят те продължават да ни бъркат в изтанялите джобове и нерви!
  • 28 Хххх

    0 0 Отговор
    Даааа набелязали са мерките ,яко са ги набелязали !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове