Last news in Fakti

17 Септември, 2020 15:59 5 814 40

Приеха промените в Изборния кодекс след ултиматум

  • изборен кодекс-
  • депутати

Запазват се номерата пред партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината

Приеха промените в Изборния кодекс след ултиматум - 1
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие промените в Изборния кодекс на второ четене. Депутатите решиха на следващите избори да можем да избираме как да гласуваме - с машина или хартиена бюлетина.

Накрая имаше и неочакван обрат, пише "Флагман". Правната комисия бе отхвърлила предложението на ВМРО – да се разреши на гражданите да решават въпроси от компетентността на Велико Народно събрание.

Днес в пленарна зала обаче то бе одобрено. Това стана след обръщане на позицията на ГЕРБ. Хората на Бойко Борисов по време на дебата не обясниха промяната в поведението си. По информация на „Флагман“ обаче тя е била резултат от ултиматум на ВМРО. От партията на Красимир Каракачанов заплашили ГЕРБ, че ще оттеглят подкрепата си от проекта за нова конституция и за свикване на Велико Народно събрание (ВНС).

Въпреки че е против, ЦИК ще трябва да осигури машините като ги закупи или наеме. Отворен остава въпросът кой ще заеме председателския пост в ЦИК. След като никоя партия не предложи наследник на Стефка Стоева, започна нова процедура.

Запазват се номерата пред партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината.

Има промяна и в изборните протоколи - управляващите казват, че опростяването се прави по препоръка на ЦИК, опозицията е на мнение, че ще има повече грешки.

Дали всички тези правила ще останат факт - предстои да разберем след заявеното от президента вето и повторното разглеждане на текстове от закона.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    91 11 Отговор
    герб оставка
  • 2 choki

    71 10 Отговор
    В парламента има 2 или 3 партии които няма да участват в следващия парламент! А ппГРОБ може и да не е 2-ра сила :)
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    71 9 Отговор
    БМБ най мразен м българия
  • 4 В много близко бъдеще ВМРО...

    49 4 Отговор
    Ще гледа народното събрание на снимка,а партията ще се казва Партия продажни лъжемакедонци и пишман патриотЕ.. Продадоха се за тринадесет мутренски гроша...
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    50 6 Отговор
    бмб е престъпник

    Коментиран от #35

  • 6 112

    35 2 Отговор
    Не хартии, не машини тия до като са на власт винаги ще си правят каквото поискат.
  • 7 Пишете за новото проучване на ГАЛЪП

    49 8 Отговор
    Вече БСП изпреварва ГЕРБ макар и само с 0.3% , Борисов е с одобрение дори след Нинова под 20% а президента Радев с 53%. Гербаджиите са в разпад и си заминават! Ликувайте честни и почтени хора.

    Коментиран от #15

  • 8 ИМПИЙЧМЪНТ

    16 7 Отговор
    ЛУСТРАЦИЯ ЗАТВОР
  • 9 ИМПИЙЧМЪНТ

    21 4 Отговор
    Националните предатели Затвор
  • 10 Апел

    37 1 Отговор
    Обръщаме се към сайта факти да публикува най новото проучване на "Галъп Интернешънъл" както са го публикували останалите новинарски сайтове. Борисов е с 1/6 одобрение от всички Български граждани а протестите подкрепят 67% от населението а 25% не ги подкрепят! ГЕРБ с бързи темпове отива към бунището на историята!
  • 11 Пиндирасто

    19 1 Отговор
    Някой ще ми каже ли, дали Бофинко е канил ПКП на креватчето в Бояна при ЧЕКМЕДЖЕТО?
  • 12 Танцуващ от радост

    28 5 Отговор
    Още месец масови протести и ГЕРБ няма да е с 13.2% подкрепа както даде преди малко Галъп а с 3. Свършени са

    Коментиран от #13

  • 13 Герб На върха Винаги

    17 6 Отговор

    До коментар #12 от "Танцуващ от радост":

    Надявай се коньо за зелена трева. Нали точно затова вчера емитирахме Държавни ценни книжа и срещу тях вземаме 5 милиарда лева нов държавен дълг. За да останем на власт независимо от цената. Както каза преди малко финансовия експерт Мика Зайкова пред Фрогнюз заема се тегли защото 10-те милиарда фискален резерв са опоскани и финансовия резерв в момента се една кръгла нула. С тези пари колкото и малко доверие да имаме вече ще останем на власт до пролетта.

    Коментиран от #14

  • 14 Така е

    30 3 Отговор

    До коментар #13 от "Герб На върха Винаги":

    Хунтата ни сложи чатала на врата с нов дълг който ще плаща населението от 5 милиарда лева а в същото време реши да вдигне газа с 20%. По централните емисии на БТВ и БНТ казаха че новия многомилиарден дълг ще отидел за попълване на изпразнения валутен резерв и дефицита в бюджета защото парите били изхарчени за борба с КОВИД19 а също и заради спадналите приходи заради пандемията и заради раздадените пари в публичния и държавен сектор , за бонуси за полиция и лекари , за бонуси за учителите за първия учебен ден 15 септември , заради спадналите приходи заради намаленото ДДС за ресторантьори и хотелиери от 20 на 9%. А да питам тук читателите ? Някой от вас получи ли пари от правителството за подпомагане заради пандемията? Или изпразнения валутен резерв отиде за близките до властта крадци и в нощното шкафче на Буда и обърнати в кюлчета висококаратово злато?
  • 15 обективен

    4 12 Отговор

    До коментар #7 от "Пишете за новото проучване на ГАЛЪП":

    Това добра ноеина ли е.Комунягите ще я оправят най сетне тая държава

    Коментиран от #31

  • 16 Изумен

    16 4 Отговор
    Българи! За месец и половина се случи нещо наистина немислимо
    Да си припомним фактите - Когато започнаха протестите средата на месец юли председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова каза -" За незабавни избори ли протестирате? Ако сега има избори според всички агенции имаме преднина 17-20%". А последните проучвания дават вече преднина на БСП пред ГЕРБ. Борисов е с 18.7% доверие по ниско от на Мая Манолова с 27% и дори Христо Иванов с 20.4%. В началото на юни според Сова Харис на Васил Тончев ако имало избори ГЕРБ ще има 28% а БСП 14%. Тогава ГЕРБерския сайт Пик излезе със статия -Борисов детронира Радев защото според Тончев Борисов имал 42% доверие а Радев 39. А миналата седмица Тончев вече даде 52% доверие за Радев и около 20% за Борисов. Та има ли някой обяснение какво се случи за тия 2 месеца че така жестоко и безмилостно ГЕРБ бяха сринати и разгромени?

    Коментиран от #38

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 НАТО ВЕЦ

    12 2 Отговор
    Докато Мишката брои хартийките, ГРОБ ще са "победители". Честит дълг от по 1000лв на калпак, роден в територията.
  • 19 Бойко

    3 10 Отговор
    Уважаеми и неуважаеми двама умрели хейтъри ,ще властвам Яко до Спукване !
    И да забогатеете от тролба ,аз ще съм отгоре ви !
    Поне още 4 годинки

    Коментиран от #20

  • 20 Поне

    12 3 Отговор

    До коментар #19 от "Бойко":

    следващите 24 годинки ще си в затвора, ако преди това не те застигне участта на Кадафи!
  • 21 стоян

    18 3 Отговор
    Няма нужда от коментари.22 септември 17ч.-всички пред парламента.ГЕРБ трябва да бъде забранена.Бойко трябва да бъде осъден на доживотен затвор.Това е искането на цяла България.

    Коментиран от #22

  • 22 Бойко

    3 14 Отговор

    До коментар #21 от "стоян":

    Чакам с нетърпение поредното ви фиаско ,клоуни !
  • 23 Бойко

    4 4 Отговор
    А,и ми останаха към 3 милиарда непотребни .....
  • 24 Смело другари

    12 1 Отговор
    Протестите могат и да не го свалят БОКо, но ДС-патриотарстващите му коалиционери непременно ще го свалят и после ще се самообяват за "герой-революционери"! С надеждата някой пак да се излъже да гласува за тях!
  • 25 Бойко

    5 1 Отговор
    Как е възможно някой да ме млази ?
  • 26 Герпобедавинаги

    3 8 Отговор
    БОЙКО ,НЕ ОСТАВЯЙ КИТНА БЪЛГАРИЯ ,СЛЕД ПЕНСИЯ ТЕ ИСКАМЕ ПАК ДА ВЛАСТВАШ ЯКО
  • 27 Герпобедавинаги

    2 7 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ БОЙКО ,РАДЕТЕЛЯ ЗА БЪЛГАРИЯ ! ЧЛЕН ЗА БСП И ЗА МАНОЛОВА
  • 28 Бойко

    8 4 Отговор
    Гледам тук масово ми завиждате сега за новия заем от 5 млрд.който вземам? Е мразете ме, тръшкайте се от завист но ми е през оная работа. Парите за мен , връщането им за вас. Все едно някой от вас да отиде да вземе 5 хиляди лв.от дружество за бързи кредити , да си ги сложи в джоба но да са на името на други и те да ги връщат. Готино е нали? Един ги харчи , друг ги връща. Така и с новия дълг от 5 млрд. Ама гадно ли ви е ? Ама боли ли ви? Нека да боли както имаше една песен хахааааа.
  • 29 бойкот за Бойко

    4 4 Отговор
    Бюлетините и машините да си ги заврат отзад.На едни евентуални избори организирани от тия утайки да вземем да се карантинираме и гледайте сеир. Избирателна активност 0%.Интересно дали ще има ВНС. Да им го върнем за всичко което ни причиниха.
  • 30 Ван дер Любе

    5 1 Отговор
    Колко ли са ги уплели та не смеят да се противопоставят на мародерите от групата на Борисов? Нима до такава сметка ги заплашват или са малоумни? Трябва нова кръгла маса, но без Борисов, без ГЕРБ, ДПС, ОП и БСП. Партийците от НС са толкова изхабени, че и за пъдари не стават.
  • 31 истината

    12 2 Отговор

    До коментар #15 от "обективен":

    Най-долните комуняги са в гроб и които управляват от край време. Леля бойка и Ляля иванка са все ДС ченгесаро-комунета. Това не го ли разбрахте.

    Коментиран от #39

  • 32 Светльо

    8 2 Отговор
    ГЕРБ подготвиха фалшификацията и на тези избори.
  • 33 ужас

    5 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Правната комисия бе отхвърлила предложението на ВМРО – да се разреши на гражданите да решават въпроси от компетентността на Велико Народно събрание.------------------------КОИ ГРАЖДАНИ КАК И КАКВИ ВЪПРОСИ Е ТРЯБВАЛО ДА РЕШАВАТ? 5 ПЪТИ ГО ПРОЧЕТОХ И НИЩО НЕ РАЗБРАХ. И КАК ТЕЗИ ГРАЖДАНИ СА ЩЕЛИ ДА ЗАМЕСТЯТ ВНС. ПЪЛЕН УЖАС. УДРЯМ СИ ГЛАВАТА В ЕДИН БОЙЛЕР .

    Коментиран от #36

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Нямам срам

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    А ти къв си ... Всички до един сме в кюпа че сме търпяли 31 години и ние сме като тях СЪУЧАСТНИЦИ
  • 36 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "ужас":

    Не си го причинявай ,а удари бойлера в главата на Другарката Атанасова,защото ги пише все такива нескопосани.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Мисля си

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Изумен":

    Случи се жестока хибридна атака и ако държавата ни се огъне под нея, жална ни майка! На тия, които опяват как сме се стопили с милиони заради ГЕРБ, мога да им обещая, че ако ни тласнат в руска орбита и извън ЕС, поне три милиона ще побегнат при деца и роднини на Запад.

    Коментиран от #40

  • 39 антипротест

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "истината":

    Да така е, но тези дето искат Народен съд и възстание те ли да дойдат на власт.Колко пъти да се препъваме в един и същ камък.Българите дето са в чужбина от поне две поколения трябва да се върнат и да оглавят държавата.Де ги.
  • 40 антипротест

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Мисля си":

    Мале колко си прав.И колко малко хора го разбират.Дано за последното аз не съм прав
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове