Last news in Fakti

21 Септември, 2020 12:53 1 670 12

Единственият кандидат за член на ВСС: Прокуратурата е част от съдебната система и трябва да остане там

  • съдебна система-
  • прокуратура-
  • евгени иванов

Според прокурор Евгени Иванов най-големият проблем е Наказателно-процесуалният кодекс

Единственият кандидат за член на ВСС: Прокуратурата е част от съдебната система и трябва да остане там - 1
Снимка: БГНЕС

Председателят на Асоциацията на прокурорите в България Евгени Иванов се оказва единственият кандидат за член на ВСС от квотата на обвинителите. Той ще заеме официално поста след гласуването в събота. Той ще поеме окончателно овакантеното място на Даниела Машева, която стана заместник на главния прокурор и напусна ВСС.

"Прокуратурата винаги когато работи, е изложена на нападки, критики и атаки. Тези, които най-много искат прокуратурата да не е независима, според мен са политиците. Всяка една политическа власт иска да има удобна съдебна власт, респективно и прокуратура", заяви в сутрешния блок на БНТ Евгени Иванов.

Той допълни, че независимостта на прокуратурата е гарантирана по закон, а у нас тя е гарантирана на най-високото ниво - конституционното.

"Винаги съм твърдял, че прокурорската професия е благородна, но неблагодарна. Колегите работят и именно когато работят толкова много, а прокуратурата последните 6 месеца работи на пълни обороти, тогава най-болно ми става за колегите, защото те не го правят за благодарност, но да не ги критикуват чак толкова много и то без основание", категоричен беше прокурорът.

На въпроса трябва ли прокуратурата да излезе от съдебната власт той отговори, че прокуратурата трябва да е част от съдебната власт, защото това е най-високата степен на гарантиране на независимостта на прокуратурата и на прокурорите.

"За мен най-голямото достижение на демокрацията у нас е именно, че прокуратурата е част от съдебната система и тя трябва да остане там, защото тежко и горко на държава, която няма независима прокуратура", заяви Иванов.

Според него нормативната уредба, с която работят прокурорите, е остаряла и трябва да бъде модернизирана. Той даде за пример Наказателния кодекс, но допълни: "Най-големият проблем е Наказателно-процесуалният кодекс - изключително труден за употреба, доста е формализиран, в него има изисквания, които спазваме, но те ни затрудняват да си вършим работата качествено и своевременно".


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 цугцванг

    10 1 Отговор
    Прокуратурата е страна в съдебния процес и държавен обвинител , тоест трябва да е част от изпълнителната власт , ама и там не е много добре , защото там се най-много краде. Съдът трябва да е независим , абсолютно. Така , че търсете и подходящо място на прокуратурата , за да не става гешефтура.
  • 3 xaxaxaxaxa

    16 1 Отговор
    Aaaaa! Това е хакерчето дето в автобиографията написало, че работи с Netscape.
    Хахахахаахахахахаха!
    И може да пише "интернет" и с латински букви... хахахахахахахахах!

    Сега ще го чакаме да проговори и на английски това добиче... Като Марианка IT card-а
  • 4 Малиий

    10 0 Отговор
    Какъв интелект лъха от тоя толуп.
  • 5 Дедо Jo

    7 0 Отговор
    "Евгени Иванов се оказва единственият кандидат за член на ВСС" - нищо ново под слънцето (да си спомним Гешев) е поредното удобно за властта назначение.
    И това след като друга една удобна за властта - Даниела Машева бе назначена за заместник на главния прокурор и напусна ВСС.

    Следват множество безсмислени еквилибристи с думи, за да се скрие нещо което се вижда и с невъоръжено око - Прокуратурата е един от ударните отряди на управляващата мафия.

    Прокуратурата не трябва да е независима, напротив трябва да е зависима и то от този на който е призвана да служи Суверена.
    В този смисъл прокурорите на всички нива трябва:
    - да са мажоритарно в 2 тура избираеми;
    - да имат разумно нисък праг за обществено отзоваване;
    - не притежават каквито и да е имунитети;
    - ...

    Следват неуместни хвалби по свой адрес - тъпо, поне да беше платил на някоя от придворните мисирки.

    Каквото и да значи "прокуратурата трябва да е част от съдебната власт", прокуратурата категорично незабавно трябва да излезе от нея, предвид това как понастощем осигурява "най-високата степен на гарантиране на независимостта на прокуратурата и на прокурорите".

    Следват дежурни общи приказки и нищо за обществено значими неразследвани скандали в които са забъркани управляващите (и не само).
    Няма да ги изреждам защото са десетки...
  • 6 12345

    8 0 Отговор
    Етати излагацията. Само един кандидат. Или може би е демонстрация на наглост и чувство за безнаказаност
  • 7 Лост

    6 0 Отговор
    Ами да го оставят сам да си задава въпроси и да си отговаря. От време на време да казва :Интересен въпрос, трябва да помисля малко!
  • 8 Система или власт

    4 0 Отговор
    Ами тя прокуратурата винаги, навсякъде е част от съдебната СИСТЕМА, само че се видя, че няма място в съдебната ВЛАСТ. Неграмотници, или открити наглеци.
  • 9 Закон за спасение на БЪЛГАРИЯ.

    1 0 Отговор
    Легендарната Голда Мейер, пети министър - председател на Израел. „Ако искате да построите държава, в която нейните синове и дъщери ще се завърнат без страх за бъдещето, тогава направете само три неща: 1. Приравнете корупцията към предателството, а корумпираните служители към предателите до СЕДМО поколение!!! 2. Направете най-добре платени и уважавани: военни, учители и лекари! 3. И най-важното: работа, работа и работа, защото никой освен вас няма да ви защити и да ви храни! А страната ви е нужна само на вас и на никой друг! Когато това стане начин на живота ви, значи сте успели"
  • 10 Нагла

    4 0 Отговор
    герберска калинка!
  • 11 хахахахаха

    2 0 Отговор
    Женя Нетскейпа.

    Хахахахахахахахахахаха!

    Или Женя Навигатора
  • 12 инчхай

    2 0 Отговор
    поредния нагласен сценарий с герберски тулуп след каскета оставка на ШАЙКАТА и ХУНТАТА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове