Last news in Fakti

23 Септември, 2020 04:21 5 889 38

23 септември 1947 г. Екзекутират Никола Петков

  • никола петков-
  • присъда-
  • екзекуция

От 5 до 16 август 1947 г. се провежда съдебният процес срещу водача на демократичната опозиция

23 септември 1947 г. Екзекутират Никола Петков - 1
Снимка: Архив

На 23 септември 1947 г. около 00,15 ч след полунощ е изпълнена смъртната присъда на земеделския водач Никола Петков. Според решението на Народния съд врагът на отечеството трябва да бъде умъртвен чрез обесване, но разсекретени архивни документи от зловещата 1947 показват, че големият демократ е убит зверски с чукове по главата, а след това провесен на въже.

С убийството на земеделския водач България повежда в една черна класация – само за 40 години в една българска фамилия заради политика са убити бащата и двамата му сина. Заради партийните си пристрастия загиват либералът, съратник на Стамболов и министър-председател Димитър Петков, а след това и синовете му - земеделците Петко и Никола.

Никола Петков обаче се оказва враг на два режима - на Борис III и на комунистическата власт, олицетворявана тогава от Георги Димитров.

От 5 до 16 август 1947 г. се провежда съдебният процес срещу водача на демократичната опозиция Никола Петков.

Ликвидирането на Никола Петков е част от унищожаването на политическата опозиция в България, наредено на българските комунисти от съветския диктатор Сталин през 1946 г. Това коментира сайтът Държавна сигурност.

На 5 юни 1947 г. лидерът на обединената опозиция е арестуван в самия парламент, а опозиционният БЗНС, на който е лидер, е разтурен. Никола Петков е обвинен, че е организатор на военната конспирация „Неутрален офицер” и в подкрепа на Военен съюз. Поставената под комунистически контрол прокуратура му приписва създаването на организация, поставила си за цел да събори властта чрез въоръжен преврат.

Преди ареста лидерът на опозицията и лидерът на комунистите Георги Димитров влизат в словесна престрелка. Петков заявява, че ако е бил такъв голям реакционер Георги Димитров е нямало да го търси от Москва, за да влезе в Отечествения фронт. Димитров злобно отговаря, че земеделецът ще получи това, което заслужава. Никола Петков му отвръща, че „с мъст не се управлява”, след което е арестуван заедно с голям брой от депутатите опозиционери (изборът на 23 депутати е касиран).

Никола Петков е подложен на следствие от Държавна сигурност, а в началото на август 1947 г. срещу него започва монтиран политически процес, режисиран по подобие на сталиновите „процеси” в СССР. Обвинен е в шпионаж и организиране на преврат и е признат за виновен. Осъден е на смърт чрез обесване.

На 19 септември Държавният департамент на САЩ информира София, че предстои дипломатическо признаване на НРБ, настоявайки да се отмени смъртната присъда на Никола Петков.

Георги Димитров обаче определя подобна евентуална отстъпка за проява на слабост от страна на режима. След като получава одобрението на Сталин, настоява за бързо изпълнение на присъдата.

Смъртната присъда е изпълнена на 23 септември 1947 г. (72 часа след искането на САЩ). Комунистите не позволяват да бъде организирано публично погребение. И до днес не се знае къде е гробът му.

След краха на тоталитарното комунистическо управление през 1989 г. в градинската пред храма „Свети Седмочисленици” е изграден паметник на Никола Петков.

През януари 2017 г. по предложение на второто правителство на Борисов (ГЕРБ и Реформаторски блок) президентът Росен Плевнелиев удостои посмъртно Никола Петков с орден „Стара планина” – I степен за приноса му в борбата против комунистическата диктатура и за изключителната си гражданска позиция и противопоставяне срещу налагането на комунистическия тоталитарен режим.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всички партии са за боклука

    44 49 Отговор
    Така и няма да разберем никога точно истината , ама щом щом краварите са го защитавали значи е бил антибългарин!

    Коментиран от #14

  • 2 Биби Кинг

    19 10 Отговор
    Пембените гагамуги не са българи, те са команези- интернацисти! ЛУСТРАЦИЯ, ИМПИЙЧМЪНТ,ЗАТВОР!
  • 3 И правилно.

    20 10 Отговор
    Демокрцията не политическа система както сеппитват да я представят, това начин за гласуване. Като сме демократична държава какво точно се е подобрило в Булгария? А ако Евреиският съюз са разпадне какво ще остане от нас?

    Коментиран от #15, #16

  • 4 Дълбоко Виждащ

    35 13 Отговор
    Бил е Антикомунист!Вуйчо ми е бил 12г по затвори и лагери като Никола Петковист!Бог да го Прости бе свестен Човек!
  • 5 Емо

    12 16 Отговор
    Един който муняга по-малки.
    Тоя е бил аналог на Тома Биков.
  • 6 Този е

    9 12 Отговор
    Пребоядисан комуняга.
    Царят правилно ги е убедил.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Биби Кинг

    17 5 Отговор
    Гешев пиши закон за лустрацията! Нека се казва Закон За Защита на Държавата! И ЗАТВОР ЗА ДЕСЕТЕ ХИЛЯДИ ПЕМБЕНИ!
  • 11 Стамен

    22 8 Отговор
    Въпреки острата и целенасочена пропаганда срещу протеста на кадрите които видях тази вечер се виждат млади образовани и интелигентни хора които са готови да отстояват каузата си не просто оставките на управниците но и отговорност за престъпното управление.
  • 12 Ицо

    16 6 Отговор
    Това,че са млади и не помнят,това е проблема.
  • 13 НАС ЧЕРВЕНОТО ЗНАМЕ РОДИ НИ

    24 14 Отговор
    ЗА КОМУНИСТИТЕ ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ НЕ ЗНАЧИ НИЩО

    Коментиран от #19, #25

  • 14 Ггггг

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Всички партии са за боклука":

    Жал ме е , че имаш толкова плюсове. Четете и се ограмотявайте!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 На баба ти 'фърчилото ще остане

    1 6 Отговор

    До коментар #3 от "И правилно.":

    Ще остане това,което остана след разпада на съветския съюз.
  • 17 За гошо тарабата

    8 3 Отговор
    Със сигурност Сатаната е запазил от най-горещите места в Ада,дано се пържи вовек и веков!
  • 18 Гост

    10 7 Отговор
    Интересно е, че през управлението на османлиите, вие обвинявате тях за цялото"нещастие", ОБАЧЕ ИСТИНАТА Е, ЧЕ ХРИСТИЯНИТЕ СА СЕ ПРОДАЛИ ЗА ПАРИ, ВЛАСТ, ПОСТОВЕ, СОЦИАЛНО ПОЛОЖЕНИЕ...в случая се избиват едни с други за ВЛАСТ И ПОЛИТИКА. ЖАЛКА РАБОТА!

    Коментиран от #26

  • 19 За нас Герберастите

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "НАС ЧЕРВЕНОТО ЗНАМЕ РОДИ НИ":

    Гладът и мизерията в която умират и живеят хората, не значи нищо
  • 20 Гешев

    8 11 Отговор
    Получил си е заслуженото. Американски шпионин.
  • 21 В.В.П.

    6 5 Отговор
    СПОРНА ЛИЧНОСТ,,В ОПОЗИЦИЯ НА ВСИЧКО..НАЙ ВЕРОЯТНО ЧУЖД АГЕНТ,..
  • 22 на шпионон

    4 0 Отговор
    ,толково....
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 7963

    7 2 Отговор
    България е принудена да извърши т.нар. "Народен Съд" с Парижкият мирен договор от 1947 година. Народният съд започва във Франция веднага след десанта в Нормандия. По различни данни само във Франция са избити над 100 хил. души без съд и рисъда
  • 25 7963

    9 3 Отговор

    До коментар #13 от "НАС ЧЕРВЕНОТО ЗНАМЕ РОДИ НИ":

    И на теб да ти кажа да вземеш да четеш повече. Прочети Парижкият мирен договор от февруари, 47 година и по- специално чл. 5, където Съюзниците налагат на България, като загубила войната да създаде НАРОДЕН СЪД. Обединените Нации както те се наричат в договора искат да бъдат осъдени и избити всички по тяхно усмотрение, като за целта изпращат представители, които да наблюдават процеса. - Това е нашето наказание за дето влизаме на страната на Оста като фашистка страна и окупатор на чужди територии. Колкото и странно да звучи благодарение на кръволака Сталин, тази наша страна не е разделена на части между сърби, гърци и турци.
    Прочети договора!

    Коментиран от #27, #30

  • 26 GoikoMitichdoid

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    А как са нещата при шалваропълнещите фесоносци: Кемал МустЪФЪ пише едни писма до Ленин и Сталин създава комънистическа партия на турСИКИТО взема едни пари в злато и оръжие от съветите и прави геноцид над Арменци Гърци...забранява в турсията освен търки да има кюрди казълбаши татари черкези лази юруци па маси арнаути СЛЕД КОЕТО ИЗБИВА НАЙ ДОБРИТЕ СИ ГЕНЕРАЛИ КОЙТО ти да видиш са КЮРДИ.МЪКО МЪКО ТУР сики мъко .
  • 27 Живко

    8 4 Отговор

    До коментар #25 от "7963":

    Те 1947-ма , комунистите не управляват, ама пък виж колко будали има да се хващат на тая изтъркана мантра...

    Коментиран от #29

  • 28 Историчка

    10 0 Отговор
    Нека не забравяме, че Никола Петков е министър без портфейл в правителството от 1944 г. и има огромна заслуга за създаването и работата на Народния съд. Самият Петков е искал от съдиите да ускорят работата си!
  • 29 Хаджиментов

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Живко":

    И кой управлява тогава? Сталин и съветския корпус у нас ли?
  • 30 Хаджиментов

    4 5 Отговор

    До коментар #25 от "7963":

    Проблемът не е в Народния съд, а в работата му - не извъртай. Този съд е издал повече смъртни присъди отколко Нюрнбергскоя процес.

    Коментиран от #33, #34, #38

  • 31 Га4е

    4 1 Отговор
    Самият Никола Петков участва в създаването на "Народния съд."Който нож вади ,от нож умира"-българска поговорка.
  • 32 Роза

    2 1 Отговор
    През сталинската епоха е било много опасно човек да се занимава с политика.Тези, които са на власт,винаги са били застрашени да станат неудобни за някой по-силен от тях и да им видят сметката.Малцина са се оказвали толкова хитри,че да избягнат сталинската примка-такъв хитрец е бил югославският лидер Тито например.А Г.Димитров е надживял Н.Петков само с две години-умрял е в съветски санаториум,отровен от Сталин.Така съдбата се надсмива над тези,които се смятат за всесилни!
  • 33 Живко

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Хаджиментов":

    половината осъдени , не са разстреляни... към 1500 души са общо.... с течение на времето се убеждавам, че май е трябвало още " интелигенция" , да и поизпада главата. И не извъртам. Комунистите са 1/3 от ОФ.И пак Георги Димитров спира наказанията с писмо до Москва, щот Лондон и Париж искат всичко ама х5 пъти. Айде като кажем А, да кажем и Б...
  • 34 7963

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Хаджиментов":

    Не ми се четат тъпотии!
    Вземи да прочетеш договора за да не говориш на изуст.
  • 35 Анонимен

    0 0 Отговор
    Внуци има живи. Родители са им били млади. Бойко наорави поразии, уволни внуци на николапетковисти и ми бил човек бойко с голямо ч. Той или там неговата банда цветанов, цвета и бойко. Не ви прави чест. Бил е велик николаоетковист. Нека каже госпожа Анастасия Мозер. От комунисти като бойко акъл не искаме. Убийци сте. Признат грях не е грях. Само злини от бкп, кгб, дс, доносници.. Прикрити комунисти са много в нс. Цвета к. Нима не е от комунистите. Не на нас. Зли души само пари ви се мотат в главите, без да работите. Далаверите ви в общини и къде ли не край нямат. Комуниста само той прав. Затова са го убили комунистите николапетков. Що стока сте. Мразят ви николапетковистите, но имат страх от вас бкпгерб
  • 36 Анонимен

    2 3 Отговор
    И да ви светна. 1970 деца, внуци комунистите са ги изселвали в смолян, момчилград и кърджали. Ква вина имат те, дечицата им. А кога са го убили никола петков са започнали репресиите от комунистите. Картончетата са в бб и доган. Е само дпс да реват, но и николапетковистите. Ад е било. Разпръсквали са ги по съседни села да не се събират заедно. Убийства. Бог да ги прости. Децата им бяха със свити сърца цял живот до кончината. Трагедии от бкп, кгб и сие
  • 37 112

    2 0 Отговор
    Бойко комуниста целува главата на комунистката цвета каракуртева.
  • 38 вЪЛКО ЧЕРВЕНКОВ

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Хаджиментов":

    До 1949 г. властва ОФ-А НЕ КОМУНИСТИТЕ БЕ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове