24 Септември, 2020 21:07 1 855 16

Започва проект за модернизиране на Спешна помощ

  • спешна помощ-
  • проф. костадин ангелов

Като основен проблем за повечето лечебни заведения министър Ангелов посочи недостига на кадри

Започва проект за модернизиране на Спешна помощ - 1
Снимка: БГНЕС

В началото на другия месец започваме със строителството по големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ. Работата ще стартира по различно време в отделните области, в зависимост от протичането на процедурите по ЗОП". Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на редовното общо събрание на Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение (НСОМБАЛ).

По време на срещата председателят на сдружението и директор на МБАЛ Сливен д-р Васислав Петров представи на здравния министър информация относно медико-диагностичните и финансови показатели на многопрофилните болници за първото шестмесечие на годината, както и за приходите, получени от министерството и Националната здравноосигурителна каса.

Ще продължим да правим всичко, което зависи от нас в хода на пандемията, както по отношение набавяне на резервни количества лични предпазни средства, така и за осигуряване на допълнително финансиране. Знаете, че се увеличиха средствата по всички клинични пътеки, днес на заседание на Надзорния съвет на НЗОК се реши болничните лимити на всички лечебни заведения да бъдат вдигнати с 10%, считано от 1 август. Освен това до края на годината са осигурени допълнителните възнаграждения от 1000 лева за работещите на първа линия. Успяхме да постигнем и съгласие за изплащане на надлимитната дейност на болниците за 2015 г. и 2016 г.

Като основен проблем за повечето лечебни заведения министър Ангелов посочи недостига на кадри – както на млади специалисти, така и на професионалисти по здравни грижи.

По отношение на медицинските сестри припомни, че те вече имат правото да разкриват собствени практики: Това, което съвместно с НЗОК планираме, е практиките им да бъдат финансирани от НЗОК.

По отношение кадровия ресурс на лечебните заведения здравният министър изтъкна, че в момента МЗ извършва обстоен анализ на потребностите по региони, на база който да бъде предложена дългосрочна държавна политика.

По време на форума здравният министър и директорите на болниците обсъдиха още предстоящото обявяване на места за специализанти, лицензирането на лаборатории за изследване по метода на полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19 на територията на болниците, готовността за работа в условията на коронавирусна инфекция, в т.ч. осигуреността с лични предпазни средства и всичко необходимо.

Дискутирана беше и инвестиционната програма на ведомството – средствата за капиталови разходи и в частност капиталовите разходи, които през следващата година МЗ може да осигури на областните болници.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SARS

    9 2 Отговор
    Всичко е ясно ще се лекува цялата държава в София за туй купувайте хеликоптери за всеки областен град хихи

    Коментиран от #11

  • 2 ВЕЛИК СИ БОЙКО,НАИСТИНА...ВЕЛИК

    2 16 Отговор
    МАЧКАЙ БЕЗМИЛОСТНО ЧЕРВЕНАТА ПОЗИТАНО-САРАЙСКА КРАДЛИВА ОЛИГАРХИЯ И РУСОРОБИТЕ-ШПИОНИ... ЦЕЛА БЪЛГАРИЯ Е С ТЕБ

    Коментиран от #4

  • 3 ха ха

    9 1 Отговор
    Този е изключително грозен.. бобър.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 поредната

    5 3 Отговор
    Всички тези кампанийни проекти в България за последните поне 10 години, съвсем не са за да се модернизира каквото и да било. Целта им е да се отклонят пари от европейските фондове за инфраструктура по частни чекмеджета. Така откраднаха парите от учените за да си направят Центъра за иновации уж, а се оказа частна сграда за сборища на Герб и никой не знае колко пари точно са изчезнали. Сега и със спешна помощ и каквото и да е друго е така. Оставка, мутри! Стига разграбвахте!
  • 6 Нема лаба'о

    6 0 Отговор
    Започва поредният проект за модернизиране на Спешна помощ
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 КураМу

    1 0 Отговор
    В моя град има спешна помощ, която не помага и ми казва, че трябва да отида в друг град... Оправяне няма, но в голямото село няма да живея каквото и да стане.
  • 10 chi

    1 0 Отговор
    Сто години не можаха да я оправят но сега работата ще стане-ще се приберат едни пари...
  • 11 Браво

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "SARS":

    Това за хеликоптерите вярно ли е ?
  • 12 Шопо

    0 0 Отговор
    Още чекмеджета ще пълним !!!
  • 13 Неосигурен Ром

    1 0 Отговор
    Аз и моите милиони цигански братя и сестри ще се возим вече с вертолета до болницата. Значи пари за Вертолети имате а 6 лева за крадлив и неграмотен брат ром нямата а?
  • 14 Аспирин

    1 0 Отговор
    Докато лекуват симптомите, а не болестта ще е така.
    Нямането на кадри е симптом.
    Докато има частни болници, които лекуват само здрави пациенти и на никой не му стиска да направи реформа....
  • 15 НАЙ БЕДНИЯ НАРОД

    0 0 Отговор
    ХахаТова пък с маските е голяма глупост!Но сме подчинени заради управниците да се пълни хазната!Тия парцали или еднократни маски пипани от 100 ръце до като се направят и запечатани в обикновенна опаковка,където се слагат и всеки може дс я отвори и пипне) ,каква гаранция ти дават!:)Най -много да се раболееш от тях заради този измислен вирус за да постигнат целта си да ни разболеят и убият в болниците и да се нагушкат мн.хора в тая (замислена)ситуация за цял свет!
  • 16 СусБе

    1 0 Отговор
    Само най-некадърните медици останаха тука - в Европа вземат само способните. Съдя го по личния си хекимин дето не може да познае ув алергия от краста!!! Кой му даде дипломата и на тоя....?!?!?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове