Last news in Fakti

3 Октомври, 2020 06:57 5 331 41

Не издават акт за раждане на дете с две майки в Панчарево

  • панчарево-
  • майки-
  • еднополов брак-
  • дете-
  • акт за раждане

Детето е родено в Испания през декември 2019 г., а като родители са записани две майки – българка и англичанка, които имат сключен брак във Великобритания

Не издават акт за раждане на дете с две майки в Панчарево - 1
Снимка: БГНЕС

Казус е възникнал с дете, на което районната администрация в Панчарево отказва да издаде акт за раждане, предаде Българското национално радио.

Детето е родено в Испания през декември 2019 г., а в акта му за раждане са записани две майки – българка и англичанка, които имат сключен брак във Великобритания.

Столична община – район Панчарево е поискала доказателства, коя от двете жени е биологичната майка на детето. Не ги е получила и отказва да издаде акт за раждане.

Жалбоподателката е българската гражданка и смята, че не е длъжна да предоставя подобна информация.

Съдия Десислава Корнезова от Административния съд в София е отправила запитване до Съда на ЕС по казуса и така за първи път поставя за разглеждане въпроси, които досега не са били предмет на разрешаване в съдебната практика.

Важността на делото е и с оглед специфичната му социална проблематика, отбелязват още от Административния съд.

Казусът повдига и правния въпрос за признаването на две лица от едни същи пол в качеството им на майки на дете – български гражданин, родено в друга страна от ЕС, който е свързан с начина на определяне на произхода на гражданин.

Детето може да получи британско гражданство по линия на другия родител, което обаче не би му дало правата на гражданин на ЕС.

Българският съд иска от Съда на ЕС още да разясни дали правните последици от Брекзит следва също да бъдат взети предвид при преценката на висшия интерес на детето, допълва БНР.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 3 Отговор
    лесно с доказва сдеенка проба

    Коментиран от #11

  • 2 Грейс

    82 2 Отговор
    А в Испания защо не са издали акт за раждане? Те са в ЕС и пак ще бъде европеец! Явно биологичната майка е "бащата"! Как може, за да си начешеш крастата да създаваш нещастни деца и впоследствие нормалните родители особено в началните класове да обясняват на отрочетата си как може едната жена да е "баща"? Това пък не е ли издевателства върху нормалните? Много луди станаха по света и броят им застрашително расте.

    Коментиран от #28

  • 3 Шекспир

    65 0 Отговор
    Ами прави са хората.Нали в акта трябва да пише Майка/Баща.Тея двете вместо да си решат "семейните"проблеми тръгнали да мрънкат срещу обществото.Защо този акт не е издаден в Испания където е родено детето.Май и там не им е минал номера

    Коментиран от #6

  • 4 Валентин

    49 2 Отговор
    Встрани от това че са две майки. Защо това дете не е получило акт за раждането си преди година, когато се е родило. Ако всичко е било ок още в Испания са щели да му го издадат.

    Историята мирише. Нещо гнило има и явно бг майката си е мислила да "оправи" нещата по другия начин. Това че били 2 юайки ще го ползват за да се правят на жертви, а истината е че трябва разследване чие е това дете, откъде се е появили и кои са биологичните родители. Криминална история.
  • 5 болни жени

    47 2 Отговор
    тези жени се нуждаят от помощ но специализирана и детето трябва да се отнеме докато е още бебе !!!

    Коментиран от #20

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 доктор Хаус

    28 0 Отговор
    Правилно, да им е обеца на другите мереклии. Докато не се открие бащата осеменител !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 555444

    31 0 Отговор
    Ами назначават ДНК тест на детето и на двете претендиращи за майки и става ясно. Ако на едната съвпадне, я пишат в графата "майка", а в графата "баща" пишат "неизвестен", и проблемът е решен. Ама това просто и логично решение е в разрез с новите джендърски "ценности", та започва едно почесване и питане...

    Коментиран от #24

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Банкя на Бойко

    2 0 Отговор
    Майката не дава, явно 3237не вдяваш
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Българин

    33 0 Отговор
    Какъв съд?! Тея са за психото! Агенция за,закрила на детето да го отнема!
  • 15 Елена Йончева

    10 1 Отговор
    Срам! Позор! Сега с Радан ще се ожалим в Европа! Ще видя те, да не признават гей брака!
  • 16 РЕАЛИСТ

    28 6 Отговор
    Соломон в решил този казус още преди хилядолетия. Отишли две майки да претендират за дете. Соломон си казал думата" Вземате нож и дайте по половин дете на всяка" Едната жена веднага отстъпила и рекла "Отказвам се . Не е мое. Нека вземе детето" Тогава Соломон казал" Дайте и детето, това е майката и затова отстъпи, защото обича" В света притчата е известна като " Соломоново решение". Това е и поука към всички. Който обича отстъпва .

    Коментиран от #21, #22, #25

  • 17 Дайте инфо

    12 0 Отговор
    Майките да не са от тия с повечкото слънчеви плажове? Защо не се посочва биологичната му майка?
  • 18 Извърщенията с човечеството продължава

    9 0 Отговор
    Тия що не започнат да се женят и групово от един и същи пол. Например 10 мъжаги се вричат и така ще се намалят изневерите. Трябва ЕС сериозно да помисли, и без това нищо не решават.
  • 19 цербер

    9 0 Отговор
    СъдИЙКАТА Десислава Корнезова от Административния съд в София. Не може и двете жени едновременно да са майки на бебето. Прави са служителите на районната администрация в Панчарево да отказват издаването на акт за раждане,след като няма информация за това.

    Коментиран от #26

  • 20 Ъхъ

    2 11 Отговор

    До коментар #5 от "болни жени":

    И какво ще правят с него ? Ще го отнемат от хора, които го обичат истински, ще го захвърлят в някое долнопробно сиропиталище, дето е истинския разврат и истинското нещастие, там пък образование не дават, а се надяват някой да го осинови. Миналата година гонят от сиропиталище момче защото е навършило 18 г. и сега спи на улицата без работа, без образование, това ли е щастието, което им предлагате ? така ли бихте постъпили със собствените си деца, ако се наложи, а ?
  • 21 Глупости

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "РЕАЛИСТ":

    Случаят не е същия, там две жени водят спор чие е, и при коя трябва да отиде детето, а тука двете жени живеят заедно
  • 22 РЕАЛИСТ

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "РЕАЛИСТ":

    Учудват ме минусите сложени на история от библията, Старият завет, в който вярват и християни и мюсюлмани и евреи. Що за хора са това.

    Коментиран от #23, #29

  • 23 Вярващ

    3 4 Отговор

    До коментар #22 от "РЕАЛИСТ":

    Дяволски слуги са, какви други?
  • 24 Възможно е проблемът да е друг

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "555444":

    Ако биологичната майка е англичанката, плюс факта, че бракът им не се признава в България, вероятно детето няма да има право на гражданство. А не знам, дали в такива случаи може да бъде "наложен" ДНК-тест.
  • 25 Как тази притча е приложима

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "РЕАЛИСТ":

    в случая. По-скоро доказва, че в случая и двете майки обичат детето.
  • 26 На теория не е невъзможно

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "цербер":

    две жени да са майки. Ако яйцеклетката е от едната, но по някаква причина, например здравословна, другата е износила детето, то коя би била майката?

    Коментиран от #39

  • 27 Две

    3 0 Отговор
    майки ли?Нещо не ми ясно.А бащата къде е?
  • 28 Най

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Грейс":

    -лошото е,че лудостта и извратеността в определящите се като "цивилизовани" страни в много случаи се налагат със закони.

    Коментиран от #41

  • 29 Ами минусите може би

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "РЕАЛИСТ":

    не са сложени,защото притчата е библейска, а защото няма нищо общо със случая. Единственото общо е, че става въпрос за две майки. Оттам нататък всичко е различно. И понеже зачекна темата за религията - как да се тълкува изказа "да се отдадеш ТЯЛОМ и духом на Бог",когато става въпрос за мъже.

    Коментиран от #30, #31

  • 30 Антихрист

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "Ами минусите може би":

    А ти как си позволяваш да изпитваш съмнение относно морала на БОГ Значи си с много извратено съзнание

    Коментиран от #32

  • 31 РЕАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ами минусите може би":

    Абе не разбрахте ли за кого е притчата. За Бойко е бе хора, много трябва да ви се обяснява. Ако Милев за държавата си,трябва да се оттегли и отстъпи, защото я е докарал до просешка тояга. Попандов го рече"Мен , ако ме освиркат така в театъра, ще си търся друга професия"
  • 32 Какво какво

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Антихрист":

    А ти па кой си да ми натрапваш лъжи за несъществуващо хвърчащо в облаците същество, а ??? Лъжата я мислиш за морално нещо, тъй ли ???
  • 33 Коментари #29 и #32 са

    2 1 Отговор
    от различни хора, но се присъединявам към #32. А ти Антихристе, помисли над въпроса ми от #29. И не говоря за морала на Бог, а за този на хората и двойния им стандарт. Явно си вярващ, ама от тези, които вярват отгоре-отгоре. Не е достатъчно да прочетеш Библията. Важното е да я разбереш и осмислиш. Полезно е при задълбочен прочит да четеш и Корана и да сравняваш. И да те попитам, като си толкова праведен християнин, колко от Божиите заповеди ще нарушиш само днес?

    Коментиран от #34

  • 34 Гледам много филми

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Коментари #29 и #32 са":

    Баце от вчера съм ги нарушил всички. Сега се събудих до една от много и ще натисна бутона репеат след като отпия от уискито и си наредя бялото.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 До админа

    0 0 Отговор
    Направо ти влизам в ж точката нали ,)
  • 39 Педант

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "На теория не е невъзможно":

    Категорично първата - източникът на яйцеклетката, защото гените на детето ще са от нея и бащата. Другата е сурогатна майка, която практика напоследък е сравнително разпространена, но мисля, че поражда етични и юридически проблеми.
  • 40 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Интересно ще стане със сурогатното дете на "ФАНТАСТИКО"
  • 41 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Най":

    Законите са само върхът на айсберга! Всичко си върви в комплект: Семейни начала, ин витро-процедури, джендърска философия, глобализъм, Евровизия, конкурси на дупаретки, фешън визия, поп-музика, здравна каса...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове