Last news in Fakti

16 Октомври, 2020 14:32 2 776 35

Доц. Кунчев: COVID-вълната върви нагоре, но карантината може да бъде намалена

  • covid-
  • заразени-
  • карантина

Всичко е функция на това доколко спазваме мерките и доколко позволяваме на вируса лесно да се предава от човек на човек

Доц. Кунчев: COVID-вълната върви нагоре, но карантината може да бъде намалена - 1
Снимка: БГНЕС

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев говори в "Нашият ден" по БНР за управлението на пандемията от COVID-19 в България – РЗИ, работодатели и службите по трудова медицина, критериите за даване на направление за тестове за вирусни заболявания и осигуряване на електронна система.

"Нещата са ясни – вълната върви нагоре, така както и в цяла Европа. Разбира се, това не е приятно, но не е и някаква изключителна изненада. Но и при този ръст продължаваме да запазваме мястото си в европейската класация. Ако имахме например чешката заболяемост, трябваше да има по 5000 случая дневно. Всичко е функция на това доколко спазваме мерките и доколко позволяваме на вируса лесно да се предава от човек на човек. Ситуацията е притеснителна, само че има различни степени. Обикновеният човек трябва да спазва вече толкова добре известните и повтаряни мерки, а от гледна точка на здравната система – да има готовност да посреща повече хора", заяви Кунчев.

"Колегите дават всичко от себе си, но доста дълго продължи тази сага – вече 8 месеца. Натоварването е неимоверно. Знаем колко лимитиран е броят на хората в тази система. Ако се правят проверки само от РЗИ, няма как да са успешни. Затова искаме областните щабове да създадат организация в контрола да бъдат включени всички налични контролни органи – полиция, Агенция по храните, Инспекция по труда, общински полиции, центрове за градска мобилност. За да стане ясно, че разпоредените мерки биха свършили работа, когато се спазват. Ситуацията е много динамична. Регионите, които попадат в тежка ситуация, се сменят непрекъснато. В момента заболеваемостта е най-висока в Благоевград и в Търговище. Сложен е въпросът с кадрите. Решението е ясно – COVID-19 като заболяване засяга не само белия дроб – става въпрос все пак за една вирусна пневмония, добре позната ни, с всичките ѝ особености – могат да помогнат не само пулмолози, инфекционисти, разбира се – с получаване на компетентна методична помощ", заяви той.

"Не само вторият, и първият трябва да отпадне. Събраха се достатъчно научни данни, че след 14-дневен период човек, дори да е носител на вируса, всъщност той не излъчва такова количество вируси, че да бъде заразен. Много страни даже намалиха периода на карантина до 10 и до 7 дни. Данните от световната литература, че човек не е заразен още след четвъртия-петия ден, са достатъчно надеждни", каза Кунчев.

Да се самоизолираме и да пазим близките си при опасност – съветва доц. Кунчев.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Плащаме

    17 0 Отговор
    осигуровки, а накрая докторите дезертират.
  • 2 сила

    22 2 Отговор
    тогава защо месеци наред тероризирахте по 40 дни карантина лъжци мизерни

    Коментиран от #10

  • 3 И това

    13 0 Отговор
    ако е живот, следващите 20 години да живея като затворник, по добре да се гръмна.

    Коментиран от #11

  • 4 Последния Софиянец

    16 7 Отговор
    В училището на децата ми имало трима болни учители и десетина ученика ,а накарали децата да мълчат.Случайно разбрах от клиент в ресторанта ми.Разпитайте си децата.А говорят за Чернобил как криели!?

    Коментиран от #34

  • 5 сара

    23 2 Отговор
    Всъщност, уважаеми доц. Кунчев и грам понятие си нямате нито как върви вълната, нито колко може да продължи карантината, нито дали е необходима без тестване...всичко е в сферата на предположенията. А ситуацията е тревожна именно защото е пълна с неизвестности вкл. и за вас.
  • 6 chi

    19 0 Отговор
    Тоз нещастник непрекъснато ни го навирате, защо?

    Коментиран от #7

  • 7 Пенев

    2 24 Отговор

    До коментар #6 от "chi":

    А кой да ти навират - онова недоразумение Мангъров, ли!?

    Коментиран от #8, #17

  • 8 Цървул

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пенев":

    Баща ти

    Коментиран от #22

  • 9 Последния Софиянец

    15 1 Отговор
    Когато нямаше ни затваряха и лъжеха че има.Сега като има лъжат че няма.Важното е да лъжат.

    Коментиран от #12

  • 10 Алфа Вълкът

    1 8 Отговор

    До коментар #2 от "сила":

    Щот комунягите от Китай криеха смъртността и не се знаеше дали ще останеш жив!

    Коментиран от #21

  • 11 Дълбоко Виждащ

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "И това":

    не си заслужава!И това ще мине!Тоз професор бая почна да се държи човешки....мъчи се да изкупи греховете си....!
  • 12 Алфа Вълкът

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    НМТП - абревиатура на цитат от Стоичков!
  • 13 ddаааааааааа

    12 1 Отговор
    И какво излиза от днешните коментари на доктора - че този вирус е едно нищо.
  • 14 bravo

    6 2 Отговор
    СИГУРЕН НАЧИН ЗА БОРБА С КОРОНАВИРУС ЗА 24Ч.!!!!---ИЗБИВАНЕ ДО КРАК НА ЦЯЛАТА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКА ПАПЛАЧ,ДРАСКАЧИ И НОВИНАРИ.
  • 15 Жанбо

    14 0 Отговор
    Хора, помните ли, когато през януари този наглец говореше по телевизията, че Китай е далеч и вируса няма да дойде в България. Защото аз помня.
  • 16 БСЗ

    11 0 Отговор
    Хора, помните ли, когато през януари този наглец говореше по телевизията, че Китай е далеч и вируса няма да дойде в България. Защото аз помня.

    Коментиран от #18

  • 17 Всъщност

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Пенев":

    с последното си изявление, Кунчев идва на "Мангъровия".... акъл. Така, че трай и се моли да не те срещне вируса. А още по-добре - мий си ръцете. Слагай си ръкава на устата, когато кашляш или на носа, когато кихаш.

    Коментиран от #23

  • 18 Гост

    5 3 Отговор

    До коментар #16 от "БСЗ":

    Да едно твърдяха , че няма да дойде в Европа... После друг твърдя , че даже и дипломата си заложи , че Юни вируса изчезва..... Въобще на не вярвам на нито един български специалист да си плякат квото искат!! По добре световните имена във вирусологията да чета и гледам !!
  • 19 Пътуващ по БДЖ

    3 3 Отговор
    A кoй щe глoбявa хoрaтa в жeлeзoпътния пътничecки трaнcпoрт зa нe нoceнe нa прeдпaзни мacки.Н-к влaкoвe,кoндуктoри и нaд 90% oт пътницитe нe нocят мacки.Къдe ca кoнтрoлнитe oргaни?!Пътническия ЖП транспорт в момента е един от най-големите заразопреносители в цяла България.Вагоните са пълни,а в някои моменти и препълнени поради малък брой вагони.

    Коментиран от #35

  • 20 Марче

    7 1 Отговор
    къде скрихте проф. Балтов ? Какво стана със сухия хляб и салама :кучешка радост", с които храни болните в "Пирогов" ?
  • 21 сила

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Алфа Вълкът":

    малоумник
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Пенев

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Всъщност":

    Всъщност Мангъров няма акъл, че да идва на него...Тия препоръки дето ми ги даваш, пелтека ги отрича...така че не внимаваш

    Коментиран от #24, #33

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Пеневица

    0 0 Отговор
    я се придържай към правилата на ФАКТИ.БГ, ПУБЛИКУВАНИ ПО-ДОЛУ

    Коментиран от #27

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Пеневица

    0 0 Отговор
    е щом настояваш - за 80% -те на един проф.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Пеневица

    0 0 Отговор
    Е, щом това те кара да се чувстваш велик...трий
  • 33 Сериозно

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Пенев":

    Да се подиграваш с физически недостатък, на който и да е човек е грубо и невъзпитано поведение. Доц. Мангъров все пак е популярна личност и вероятно има повече принос от някой, който трака анонимно по клавиатурата...
  • 34 Има сигурно стотици

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    деца с грипоподобни симптоми, на които не правят тестове, защото не са в най-рисковата група. А ти ще си първият, който ще почне да мрънка ако въведат повсеместно онлайн обучение още през октомври. Без положителен тест децата са просто отсъстващи, а личните лекари не дават направления за PCR на всяко дете с някаква симтоматика, а просто извинителна бележка за седмица поне. Вече почти във всеки клас има по някое и друго кашлящо дете, а дали е ковид, обикновена настинка или ранно начало на грипна вълна няма как да се познае без тестове. Ама тогава не 6000,ами поне 15 000 дневно трябва да се правят. А ти съвсем скоро ропта някъде срещу тестовете, доколкото си спомням. Родителите да са по-отговорни и да задържат децата си в къщи ако са със симптоматика. И да вземат мерки за предпазване и дезинфекция и в домовете си. Хайде сега, последни ми софиянец, да ми обясниш как трябва да действат в училищата? Маски в час ли да въвеждат, да почва незабавно онлайн обучението или какво друго? Коя мярка би направила хора като теб спокойни и удовлетворени. Аз лично деца в училищна възраст от 8 години нямам затова питам хора, които имат какво искат реално в момента. И най-вече постоянно пишещите тук като теб, които твърдяха, че на протестите няма и един заразен.
  • 35 Ами 500 проверяващи за цялата страна

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Пътуващ по БДЖ":

    явно не стигат. Според теб може ли във всеки влак през цялото време да има такива. Затова Кунчев призовава и други да се включат в проверките. В автобусите могат да разпоредят качване от първа врата и шофьорът да не пуска хора без маска, но тска би бил във висок риск, защото дистанцията е малка, а край него потокът от хора, макар и с маски ще е целодневен. Въпросът опира до съзнанието на хората. Поне 1/3 твърдят, че не вярват, че ковид е толкова опасен, защото нямали тежко болен или умрял роднина или познат. Кой да контролира подобни дебили, които утре ще обвиняват, че близките им не са получили достатъчно грижи в болница и не са ги спасили... А че кондуктори във влака не носят маски, ако е вярно, просто нямам думи. Явно се смятат за безсмъртни или са от невярващите идиоти. БДЖ трябва да им осигурява безплатно поне по 2 маски на ден на тези и който не ги носи-уволнение. Има предостатъчно безработни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове