Last news in Fakti

16 Октомври, 2020 20:50 2 410 47

Каракачанов: Бойната ни авиация се изправя на крака

  • бойна авиация-
  • красимир каракачанов-
  • ввс

На днешната дата се отбелязва 108-ата годишнина от първия боен полет на военната авиация и празника на Военновъздушните сили

Каракачанов: Бойната ни авиация се изправя на крака - 1
Снимка: МО

Едно от нещата, с които българите можем да се похвалим пред света е, че ние сме първите в Европа, които използват авиацията за бойни цели. Това заяви пред журналисти днес, 16 октомври, министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

На днешната дата се отбелязва 108-ата годишнина от първия боен полет на военната авиация и празника на Военновъздушните сили (ВВС).

„Въпреки трудностите след 90-те години, когато поголовно се режеше и унищожаваше военна техника, бойната ни авиация през последните няколко години започна да се изправя на крака. Не само заради това, че сключихме сделка за закупуване на ескадрила Ф16 Блок 70, като първите осем вече са платени, а и за това, че бяха отделени достатъчно средства през тези три години и половина за ремонт и поддръжка на съществуващите летателни платформи“, подчерта министърът.

По думите му хората, служещи в бойната ни авиация, много добре знаят какви са преките им задължения и те ще ги изпълнят по прекрасен начин, ако се наложи да защитават страната си.

„Виждаме ги, че въпреки трудностите, които са натрупани с годините, в мирно време те продължават да изпълняват своя дълг да носят бойно дежурство, да изпълняват мисиите по Air Policing и така ще бъде и занапред“, допълни министър Каракачанов.

Попитан за разговорите за нова ескадрила Ф-16 министърът на отбраната обясни, че преди да се вземе решение за закупуване на нови самолети трябва да пристигне конкретно предложение.

„Когато получим отговор на запитването, ще го обсъдим като параметри, срокове за плащане, естествено ще има още разговори, защото при постигането на една сделка трябва да се водят преговори, за да може да се постигнат максимално добри условия. Не само по придобиване, но и по поддръжка, също така и индустриално сътрудничество. Това са неща, които тепърва ще бъдат обсъждани“, обясни Каракачанов.

„Цялата процедура минава като становище на ВВС, предложение на министъра на отбраната, решение на Министерския съвет, разглеждане в Парламента и решение на Народното събрание. Не мога да се ангажирам със срокове, нека да видим какво ще получим като отговор, ако офертата е зашеметяващо добра, може да започнем веднага разговорите, ако имаме неща, които смятаме, че трябва да бъдат коригирани, първо ще проведем преговори“, допълни той.

Попитан какви допълнителни средства биха били необходими за придобиването на втората група от осем самолета Ф-16 министър Каракачанов разясни, че ако се прави сметката на база първите осем, сумата би била същата - 300 милиона лева за инфраструктура. „Така би изглеждало към днешна дата, но все пак когато видим какви са параметрите, ще преценим и това, което е направено - дали може и до колко може да бъде съвместено с използването на останалите осем самолета, и тогава ще бъдат направени точните разчети“, каза министърът.

„Аз съм български офицер, на мен ми е поставена конкретна задача да ръководя ВВС и естествено мой основен приоритет е да ги развивам. Така че новата техника, която ще бъде приета на въоръжение и нейното пълноценно използване е основна задача за мен. Това са задачи, които не се решават с емоции, решават се с много разум, с точни разчети и за нас е много важен крайният резултат - боеспособен самолет, който е интегриран в системата за национална отбрана и е съвместим със съюзните сили“. Това заяви от своя страна командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.

Той обясни, че по предварителни разчети две до три години е периодът на адаптация и на влизане в оперативна готовност на новите самолети.

„Когато самолетите кацнат при нас, започва един усилен процес на подготовка на летателния състав. Трябва да заработят абсолютно всички структури, не само експлоатиращите самолета, но и осигуряващите го логистично, и когато всичко заработи като система, пълна синергия, ние вече ще бъдем готови да използваме способностите на това, което сме придобили“, обясни генерал-майор Петров.

Президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров почетоха паметта на летците, загинали във военно и в мирно време, с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на летеца пред Народното събрание. По традиция военнослужещи отдадоха воински почести и поднесоха венци и цветя в Алеята на летците и пред Паметника на загиналите летци в София.

По повод празника министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов наградиха военнослужещи и цивилни служители, отличени за постигнати отлични професионални резултати при изпълнение на служебните задължения, за принос по съхраняване и повишаване на бойните способности на ВВС и за доблестна служба в редовете на Българската армия.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 zeus

    32 2 Отговор
    Поне пуснете календари за 2021-ва със снимки на новите самолети :)
  • 3 ха ха

    8 14 Отговор
    Пингвина защо се е навел като с*п*л??

    Коментиран от #7

  • 4 Българин

    39 4 Отговор
    На България в този момент не са им нужни никакви самолети.Имаме си достатъчно за да патрулират 2-3 самолета във въздуха.А колкото до защита от нападение от друга страна и 16 самолета Ф-16 няма да ни спасят.Трябват ни по евтините от самолетите ракетни установки земя-въздух.Стига толкова скъпи играчки за военните.
  • 5 Бай Ганьо

    26 2 Отговор
    ШКЕМБЕЛИЯТА освен да се налива с алкохол, да яде шкембе чорба в "Контеса", и да говори глупости, друго може ли?
  • 6 КОТарАК

    20 1 Отговор
    колко глупав трябва да си , за да не си видял още качеството на първата поръчка от ефки и кога ще ти ги доставят а да поръчваш още толкова?

    Коментиран от #9, #34, #39

  • 7 🐷 Боко ТИКВАТА

    17 1 Отговор

    До коментар #3 от "ха ха":

    Не съм пингвин,бре.ТИКВАТА-ТУЛУП СЪМ.:-)
  • 8 Активист на БКП

    28 1 Отговор
    Помните ли как нарязахме ракетите СС ?Там в Змеево...
  • 9 Българина

    22 1 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК":

    Не са глупави, а корумпирани и продажни говеда.Това са те.

    Коментиран от #10

  • 10 КОТарАК

    15 0 Отговор

    До коментар #9 от "Българина":

    още от козяк не са ги привикали за македония , веднага ще клекнат. без проблем

    Коментиран от #22

  • 11 Уди Кълвача

    16 1 Отговор
    На крака си ти тюмбел защото взе тлъста комисионна, а авиацията е пълен крах няма пилоти, а и желащи вече няма!
  • 12 chi

    11 0 Отговор
    Най-вероятно, щом шкафчетата са пълни!
  • 13 багай бе

    14 1 Отговор
    турпалак!Не можеш да си вържеш връзките на обувките,а само плеще глупости....
  • 14 Проста КП

    16 2 Отговор
    Шкембе войвода, ще бъде забравен като личност завинаги, веднага след падането на комуниста Борисов от власт.

    Коментиран от #25

  • 15 Дърт

    19 0 Отговор
    А пенсионерите, бедните и болните вуци ги яли! Пред кой ще се фукате с тези самолети!? Турция, Гърция па дори и Румъния ще ни прегазят за 24 часа ако се стигне до някакъв конфликт, не дай си боже!

    Коментиран от #18, #23

  • 16 Политолог

    9 0 Отговор
    По височина са се строили😂 Дребосъка кой е🤔
  • 17 Гост

    14 1 Отговор
    Абе, шматко, с 8 самолета само гаргите можем да плашим, по старите помним колко имахме
  • 18 Политолог

    11 0 Отговор

    До коментар #15 от "Дърт":

    На нас не ни трябват - на краварите пари им трябват...
  • 19 духайте супата

    13 0 Отговор
    Сами сме си виновни - щом и тоя стана министър, за нищо не ставаме! Племе сме си и толкоз!
  • 20 Пилота

    9 0 Отговор
    Авиация на крака!
    Правилно е да се каже на крила
  • 21 две шкембета с чесън моля

    12 0 Отговор
    На крака е само на Боко шкафа, авиацията трябва да е на криле, ама е го на на хартия !
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Политолог

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "Дърт":

    На нас не ни трябват - на краварите пари им трябват...
  • 24 Бай Шиле

    14 1 Отговор
    Добре де,ще купим 16,дори 32 изтребителя.От кого ще се отбраняваме или нападяваме с тия страховити самолети? Турция има 160 F 16,а на Русия само селскостопанската авиация е достатъчна да направи от България картофено поле.Както е казал на времето Чърчил.Та питам:за чий са ни тези самолети,освен да се подмазваме на хамериканците?

    Коментиран от #27

  • 25 Бай Шиле

    11 1 Отговор

    До коментар #14 от "Проста КП":

    Да прав си.Този тлъст тарикат Каракачанов ще бъде забравен много бързо.За съжаление.А би трябвало да си го спомни Темида и да го пита за комисионните.
  • 26 КАРАКАРАКА

    10 1 Отговор
    Каракачанов: Бойната ни авиация се изправя на крака...........ПРАВ СИ ШИШКО, С ТЕЗИ САМОЛЕТИ НА ...ЧЕРТЕЖ СМЕ НОМЕР ЕДНО .....................СМЕШНИК ДиБЕЛ!!!!
  • 27 Нямам срам

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "Бай Шиле":

    Изтребителите са атакуващи машини ... Само незнам кой ще атакуваме ... По добре ни е руското С 400 карай ние не разбираме от военна тактика ... Могат да ни правят на глупаци

    Коментиран от #29

  • 28 Бай Шиле

    1 0 Отговор
    1-ва и 2-ра точка са пълни глупости.В Закона за митниците има текстове,че декларирането на ценности е задължително.Срокове също има.За 3-та точка не ми е ясно,също като как стълбите към Столична митница влезнаха в в скицата на Автогара София,създадена от Черепа.
  • 29 Бай Шиле

    7 1 Отговор

    До коментар #27 от "Нямам срам":

    Не съм авиоспециалист като Цветанов и Радев,но забалязх,че едно от оскъпяванията е заради нападателните възможности на F 16.От тогава се вълнувам: кого ще нападяваме? Мисля,че Северно Того и Уранда Урунди направо ще ги размажем.Българи юнаци!
  • 30 Летец

    9 1 Отговор
    Абе, шкембел, какво авиация сънуваш с една бойна ескадрила? Само да ти напомня, че до 1989 само изтребителите ни бяха 337! И годишно правехме по 250-270 часа нальот - а не като сега по 10-12!

    Коментиран от #31

  • 31 оня с коня

    3 2 Отговор

    До коментар #30 от "Летец":

    Е нали затва фалирахме де,щото имахме Многохилядна Армия ,танкове и самолети и всичкотова беше на ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СОБСТВЕНА ИЗДРЪЖКА,А ДЕ ФАКТО БЯХМЕ наемници на СССР!Естествено оръжията ни бяха "Нов внос"- Танкове Т-34,Камиони "Прага V-3S",Гаубици разни и ДО ТАМ/всичкото "Сбирщайн" дето останало Недоубито във Войната - абсолютно пушечно месо на Натовските Гърция и Турция.

    Коментиран от #36

  • 32 Бойната ни авиация се изправя на крака

    6 1 Отговор
    А КРИЛА ИМА ЛИ ?
  • 33 Hoho Boho

    2 1 Отговор
    Съд за Каракачанов!
  • 34 Първа поръчка

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК":

    Стари рециклирани тенекета с нова боичка, втора партида, пак същото, голяма пародия, дано Албанците да си кротуват и да не нападат, за другите няма да говорим, че работата става дебела, също като БИЛЛА та... ⬇️

  • 35 Димов

    3 0 Отговор
    Ние ги чакаме да летят, а те се изправяли на крака.
  • 36 един от стадото

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "оня с коня":

    а за Точки, мочки нещо да кажеш. Телиш, мелиш нещо. Газ пика ха до като не ги нарежем. Пък до самолетите. Руснаците знаеха че нямаме пари, нищо, и доматите вършат работа. Десет вагона един МиГ, кво си плаща. 200 ги имахме. Сега пет тира българска продукция няма. Сега да почнат да ги вадят на календари дето каза оня по- горе, таман ще остареят до като дойдат и стават за подаръци. Рибата в морето ние тигана на котлона, че и два..
  • 37 Редник

    2 1 Отговор
    Килограмите са обратно пропорционални на сивото вещество.ОСТАВКА каракачанов....
  • 38 Zentramant

    0 0 Отговор
    Бойна авиация ни би била необходима да се зищитаваме единствено от световния агресор САЩ, а ние точно от тях купуваме летящи ютии и то на безумна цена. Да не говорим че модела е морално остарял и нашите ще бъдат последните произведени такива, ако въобще бъдат произведени.
  • 39 Напротив - да си видял, че

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК":

    Не ти ги доставят и да поръчаш още!
  • 40 Тарикат

    0 0 Отговор
    След малко и аз ще се изправя на крака ама едва ли ще полетя
  • 41 баба Люга

    0 1 Отговор
    Новия командир на ВВС ооказва как се отдава правилно чест, но адмирала показва как не се отдава чест! СРАМОТА.
  • 42 big

    0 0 Отговор
    Все си мисля, че първо трябва България да се изправи на крака. Като о.з. определено поддържам идеята за силна и независима армия. Проблема е, че в дадения момент тези 16 самолета или 2 стари миночистача или нови БМП, по никакъв начин не помага за това. Няма идея въобще за развитието на армията, по-скоро става дума за харчене на едни пари и съответно вземане на комисионни или просто корупционни схеми.
  • 43 Васил

    0 1 Отговор
    Може би дебелака вижда летящи печени агнета.
  • 44 въпросче

    0 1 Отговор
    Г-н Каракачанов,защо не обявите некомплекта от личен състав армията? Правите ли нещо за да попълните празните, вакантни места?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Raenovetz

    1 0 Отговор
    Finland също купува нови самолети но F16 не е поканен – поканени са Gripen, F18, F35, Rafale, Eurofightertyhoon, в момента тези самолети се изпитват над Finland, за да се види кой как реагира на местpните условия. За да се извършат аналитични премятания на якост и умора а също и компютърно моделиране Т Р Я Б В А при турболенция да се измерят спектралните плътности на потоците които обтичат самолета по отношение на Вибропреместване – виброскорост – виброускорение и съответните амплитуди – при ехтремни метеоусловия, и да се определят честотните диапазони.
    Това което стана у нас беше ужасно скъп цирк
  • 47 заката

    0 0 Отговор
    кой взе комисионата от 20 000 000 долара за едната сделка кой
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове