Last news in Fakti

18 Октомври, 2020 19:11 5 931 69

Цветанов: Отстраняването ми от ГЕРБ е готвено 1 г. и половина преди "Апартаментгейт"

  • цветан цветанов-
  • герб-
  • апартаментгейт

Той е уверен, че на следващи парламентарни избори ще сформира достатъчно силна парламентарна група, така че да бъде "незаобиколим фактор"

Цветанов: Отстраняването ми от ГЕРБ е готвено 1 г. и половина преди "Апартаментгейт" - 1
Снимка: БГНЕС

Отстраняването от ГЕРБ на Цветан Цветанов, който беше дясната ръка на лидера и премиер Бойко Борисов близо две десетилетия, е било подготвяно поне година - година и половина преди скандала "Апартаментгейт", който стана формалният повод. Това коментира пред БНР самият Цветанов.

Разривът между него и Борисов дойде миналата пролет след близо 20 години публична съвместна работа - от 2001 г., когато Цветанов се появи пред медиите за първи път като сътрудник на тогавашния главен секретар на МВР. Миналата пролет обаче след скандала с луксозния апартамент в столичния квартал "Изток", купен на по-ниски от пазарните цени, Цветанов беше принуден да напусне зам.-председателското място в ГЕРБ и лидерското в парламентарната група, остана за година редови член на партията, а този юни напусна, за да учреди собствен политически проект - "Републиканци за България".

Днес Цветанов обясни отстраняването си със сближаването между ГЕРБ и ДПС, за което свидетелствали и резултатите от местните избори.

Помолен за повече пояснения, Цветанов каза, че е усетил разклащането на позициите си едва в пика на скандала с имотната сделка, а след евроизборите през май 2019 г. разговарял със съпартийци и анализирал ситуацията и така стигнал до извода, че отстраняването му е подготвяно по-отрано.

"Процесът, който започна по темата за моето отстраняване от ГЕРБ, започна година - година и половин преди това. И когато имах възможност да анализирам, реших да напусна," каза той и добави: "Последните избори дадоха знак за разминаването - кога бях там и кога не. ГЕРБ показа зависимостите, изградени по места от ГЕРБ и ДПС".

Цветанов добави, че докато е бил в парламента е виждал как Борисов определя политиките с хората до себе си в правителството, а след това те били свеждани на депутатите за изпълнение. "Борисов взимаше решение с хора около него в изпълнителната власт, а всички останали получаваха задача да бъде реализирано по отношение на политиката", каза той.

"Томислав Дончев, Влади Горанов бяха стълбовете,

на които Борисов се опираше при взимането на решенията," каза Цветанов за втория кабинет "Борисов". Цветанов разкритикува и "недоразуменията" при енергийните решения, взимани във формат Борисов - Дончев - Теменужка Петкова, за които прогнозира, че "ще понесем и доста сериозни финансови санкции".

Цветанов противопостави на това атмосферата в първото правителство, която от днешна гледна точка описа като "добра връзка в екипа":

"Ние с вицепремиера Симеон Дянков бяхме добра защитна стена

и имаше възможност да се водят професионални спорове," спомни си той времето, в което беше в изпълнителната власт. Заради тази атмосфера на Борисов не му се налагало да взима всяко решение и да "раздава", както прави сега.

Цветанов избегна отговора на въпроса дали Сотир Цацаров е бил добър главен прокурор, както, по думите на самия Цветанов от времето, когато беше вицепремиер, е бил добър съдия. Предпочете да каже, че като министър е работил добре с предшественика му Борис Велчев. Добави, че с новата си политическа формация ще работи за намаляване на политическата квота във Висшия съдебен съвет. "Смятаме, че с други политически формации можем да постигнем още преди избора на ново Народно събрание политически консенсус, който да се реализира максимално бързо", даде заявка за участие в управлението Цветанов.

Бившият втори човек в ГЕРБ е в очаквана на съдебна регистрация на партията си "Републиканци за България". Според него анкетите на социологическите агенции не я уловят, защото все още не съществува в публичното пространство. Той е уверен, че на следващи парламентарни избори ще сформира достатъчно силна парламентарна група, така че да бъде "незаобиколим фактор".

Няма да работи с ДПС и БСП, не изключва партньорство с ГЕРБ без Борисов и с "всички, които споделят евроатлантическите ценности".


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    39 5 Отговор
    всичко е било интереси в политиката приягтелството е абсурд

    Коментиран от #28, #47

  • 2 България

    6 90 Отговор
    Цвети ние сме с теб !

    Коментиран от #24

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 рада дълбоката

    84 4 Отговор
    Аре бегай ве мишок !
  • 5 Факт

    92 3 Отговор
    Поредния милионер псевдо политик.
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    56 14 Отговор
    БОРИСОВ е пинокио лъжец двуличник лицемер мошеник

    Коментиран от #62

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бат Вальо

    92 3 Отговор
    Е нема такъв гьонсуратлък ... такава наглост ...

    Коментиран от #46

  • 9 Бойко

    59 2 Отговор
    Цецо ,заприличал си на последен софиянец бе брат ....ако си на зор да ти преведа някой лев по Вестер Унион
  • 10 Гостенин

    65 1 Отговор
    Абе я си гледай шампанското по 500 лева и апартамента и не се занимавай повече с политика да ни ограбваш бе
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Герпобедавинаги

    17 8 Отговор
    Ба му дрогажа
  • 13 Ко да

    33 0 Отговор
    Направиш човек, живота е такъв, и в бизнеса и политиката... Проблема е защо не си се опазил и защо не си озаптил орките в гроп, нали си бил кардинал?!
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    35 9 Отговор
    БМБ половин БЪЛГАРИЯ те мрази безплатно и в червата

    Коментиран от #20, #25

  • 15 Изобщо

    53 1 Отговор
    никой читав български гражданин не го интересуват излеянията на милиционери , нагушили се с огромни пари от къде ли не , возещи се до кенефа с асансьор , както и брътвежите им , на които никой не вярва !
  • 16 цИГАРИСТАН

    29 10 Отговор
    ВСИЧКО Е ОТДАВНА НАГЛАСЕНО - НАПУСКАНЕТО НА БАТЕ . . . ИДВАНЕТО НА ЦЕЦО . . . БСП СЪЩО СА В ИГРАТА . . . СЪБИРАТ СЕ В МОНТЕРЕЙ И ГОЦЕВ РЕШАВА . . . А МИНЕКЯНИ И БАБИКЯНИ СЕ МИСЛЯТ ЗА ЧЕ ГЕВАРА . . .
  • 17 Боко 🎃

    26 2 Отговор
    България е номер едно в производството на 🎃 в света.
  • 18 ЕИ ПАПУР

    36 0 Отговор
    ДОБРИЯ ЛОШИЯ И ЗЛИЯ ТВА ГО ГЛЕДАХ ВЪВ ВТОРИ КЛАС АПАРТАМЕНТИТЕ ОСТАНАХА АААААА АЙ НЯМА НИЩО
  • 19 ИСТИНАТА

    32 3 Отговор
    Боко Тиквата отстрани Цвъки ухото, а после Цвъки сготви Боко с шафчето!
  • 20 козлодой

    14 3 Отговор

    До коментар #14 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Гулю гулю гулю
  • 21 Анализаторр

    24 2 Отговор
    Няма вечни приятели, има вечни интереси. Обаче ако някои от компроматите за Баце са от ЦвЦв, похвално е. Това е като в оня виц, че до българският казан в ада няма дявол да пази, някой да не избяга.
  • 22 Асансьорният бос

    36 0 Отговор
    Пшаче, ли плаче за герб. За времето си в герб закупи 7 лукс апартамента. Спестени пари от закуската на тъща си. Смешник. Асансьорният бос раздава бонус апартамент за всеки гласувал за партията му. Сега се оправдава боже наглоста край няма. Жичкажия забравил от къдее тръгнал. Корупция е в кръвта му. Цветанов или Асансьорният бос иска власт. Нужни са му още апартаменти за деца, внуци. Народа да гласува бонус има безплатно апартаментче.
  • 23 КУРоПАТКА

    14 0 Отговор
    ТЕ ТА ТОЯ ША КОПА БАЦО В ПЛИТЪК ГРОБ ,Е СЯ ЩЕ МУ ПОКАЖЕ ДЕКА КАН.ЗАТ ГЛАДНИТЕ
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Факти

    11 4 Отговор

    До коментар #14 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Теб кой те обича бре психар 📒📒👨‍🍳. Я ходи пишкай и лягай

    Коментиран от #35

  • 26 Последния Софиянец

    24 4 Отговор
    Цветанов беше изгонен от Борисов.Тиквата се изплаши че е по популярен от него в партията.Същото стана и с Мутафчийски.Тиквата е събрал само ПКП та около себе си да не го засенчват.Типично за всеки тиранин.

    Коментиран от #32, #41

  • 27 Боже, Боже!

    38 0 Отговор
    Ей, наглец вземи се застреляй! С цялото нахалство сега се изкара почти дисидент и не мога да се начудя тея дето сега гордо се вливат в редовете на партията му нямат ли памет и акъл та отиват при толкова компрометирана личност???!!!
  • 28 Ха-ха

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Юдааа ломски мн си неграмотен. Български език учил ли си
  • 29 ха ха

    25 1 Отговор
    Цецко.. пак взе да лъжеш.
  • 30 хммм

    18 2 Отговор
    Тоя няма ли 1 лев да се обръсне или крие сърпа и чука с брадата?
    по ще му отива да оглави БСП вместо Нинова.
  • 31 Ventura

    18 1 Отговор
    Абе, тия хора не разбраха ли, че не са лицеприятни дори, камо ли да им се вярва на исповедите!
    За всички управлявали до сега, само пълната забрава ще помогне за избавление от критичното положение в което се намира държавата.
  • 32 Да да

    18 2 Отговор

    До коментар #26 от "Последния Софиянец":

    Цветан Цветанов е същия като теб. Използвач, подкупен и безсрамен наглец
  • 33 Минде

    15 1 Отговор
    Нали си вътре в кюпа Цеццооо. Не се прави на света вода ..... . Хващай под ръчичка баце и бегом към панделата.
  • 34 Най наглият плужек от враговете на .

    20 1 Отговор
    България ! Представяте ли си какво ще остане от държавата след този?Тиквун Тъпанаров я унищожи,а този ще я изстърже от картата на Света..
    Гарантирано от Асансьорният МИзоНЕТетаджия..
  • 35 ФАКТИ

    12 5 Отговор

    До коментар #25 от "Факти":

    герб оставка мутри вън БОЙКО половин БЪЛГАРИЯ те млрази бесплатно

    Коментиран от #43, #44

  • 36 ежко

    29 0 Отговор
    Абе Цветанов, абе жертво!Кагато и от където да те изгонят-все е късно!Я разкажи как привикваше наркоразпространители и мафиози при Борисов да кихат пари или МВР-то /когато ти лично му беше шеф/ ще ги погне и държи в пандиза?Я обясни как и нормални бизнесмети притискахте да снасят пари за ГЕРБ, иначе им анулирахте договорите с държавни фирми!Я кажи как САЩ те направиха техен шпионин!Я кажи каква беще сделката с ДПС още при първия ви кабинет и как я платихте -щото медиите на Пеевски при всичките ви осирания се скъсваха ви хвалят?!? ДПС му било виновно?!?А Хитлер не ти ли е виновен, че те изгониха?Много курназ стана,ама като те изхвърлиха!Ти фактор няма да станеш, ами поне си изкупи греховете, като разбиеш тумора ГЕРБ и лично Тиквата!От теб друго не се очаква!
  • 37 Тома неверни

    18 2 Отговор
    Тиквата ни започна, а Цвъки ще ни довърши!
  • 38 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    20 2 Отговор
    Цецо, мястото ти е в затвора, не в парламента...
  • 39 д9с943

    19 0 Отговор
    Ми като си знаел, че греят водата за тебе, що си купи апартамент с асаньор в хола бе, КАУНь?! Що си не седя мирно и да си питаш дедовия ми рипаш? Таман бееме забравили за тъща ти и за колата дето подслушва!
    Ботур си и това е !
    п.п.
    Моля да си оставиш гуменките и шортите на излизане от залата! Те са държавна собственост.
  • 40 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 5 Отговор
    догодина МАРТ герб ще получат червен картон
  • 41 Наазир

    8 4 Отговор

    До коментар #26 от "Последния Софиянец":

    Откакто Фараз и Ямар ти разшириха канала с черните си тояги, не си на себе си, дженди !
  • 42 висок

    17 1 Отговор
    Цвъчко е поредното доказателство на поговорката: Само две животни хапят ръката , която ги е хранила. Кучето и българина!!!
  • 43 Ехххххо

    6 1 Отговор

    До коментар #35 от "ФАКТИ":

    Неграмотник във всяка дума грешка 😄😄😄
  • 44 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 4 Отговор

    До коментар #35 от "ФАКТИ":

    Аз съм психически болен. Аз съм психар
  • 45 Ясно

    14 0 Отговор
    Най-ме изкефи,че бил работел добре с Борис Велчев. За резбата на Велчев, Филчев няколко пъти дава напоителни информации, така че.... всичко е ясно,както и молитвените закуски при демокраставците в САЩ.
  • 46 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бат Вальо":

    тук съм съгласен с теб малкия защо ли защотоЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ ако не беше БМБ щеше да си кара старата ШКОДИЧКА да си живее в панелка синът му никога нямаше да бъде в щатите САЩ храни куче да те лае ЦВЕТАНОВ беше подадеш му пръст той ти отхапе ръката а защо те нарекох малкия не ти се подигравам просто съм роден 1964 година много ме плюятт по форумаЦВЕТАНОВ е ПРЕДАТЕЛ такива ХОРА са презирани СМЕЛИЯ УМИРА ВЕДНЪЖ СТРАХЛИВИЯ ВИНАГИ приятна вечер ВАЛЬО

    Коментиран от #48, #53

  • 47 Бог те

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Гледа колко си прост български език някога учил ли си❓
  • 48 Ти сииии

    4 4 Отговор

    До коментар #46 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Си бил умен браво бе пич

    Коментиран от #52

  • 49 Тошко

    3 2 Отговор
    Спасителен отряд тази вечер по кино нова.
  • 50 Анонимен

    3 2 Отговор
    Цветанов или слави. Цветанов.. Няма виновни. Виновен бе др. Тодор Живков и др. Брежнев, че смени имената на помаците, циганите и турците и не виновни те, боко, цвъки и сие, а те.. Стана хубаво за тях, но не и за българите. Дпс са единни. Събират се, живеят си, пимагат си. Строят ми строят едно до друго заедно да са. И през 1956 същото е било. Слизат от балкана и цяло село в града започват да строят. Само с единство.. Но българина.. Свърли нашето хубаво време когато си ходехме на гости, 100 хиляден град. Живков обърка нещата...
  • 51 Анонимен

    2 2 Отговор
    Номенклатурата си имат жилища, кой в Пловдив, децата им и в събота заминават, а кой... Се мъчи... Гледат те като изтървани, биолици някои, да не казвам... Простотия до шия. Бургас, варна, софия мискя, че е по окей.. Цвък е на ти... Слави ша им обере парите, чалга слушат те.. Чалгаджийска бг.. Цвъки поне е по към запада ориенте хахо
  • 52 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 5 Отговор

    До коментар #48 от "Ти сииии":

    БЛАГОДАРЯ ВАЛЬО
  • 53 Бат Вальо

    8 0 Отговор

    До коментар #46 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ха, наборе, когато кандидатствах в ПУ през 1985г. не ме класираха в Българска филология, но класираха с много по-нисък бал от моя синчета и щерки на партийни величия, същите тия цял живот са с привилегии и сега драпат, яко драпат за власт ... Мен, провинциалистчето, ме приеха НУП, но завърших с отличен ... и съм доволен!!! Сега разбрали, защо не ги понасям ... ако искаш, съди ме ...

    Коментиран от #55

  • 54 Диверсант

    8 4 Отговор
    Ох как се разстроих в неделната вечер. Как ще спя след като научих колко мъка е преживял този човек. После се размислих може пък господ да го погали по огледалния череп. Като си спомних как диктатора Живков отсвири другаря Лилов, пък после виж стана лидер. Ами Емил Кошлуков милия и той чете книги на доктори къде никой не разбира. Затвор, затвор и подпалвач а сега всеки ден ви е в къщите. А другарите Константин Тренчев и Ахмед Доган в килията за разстрел а днес единия си чеше брадата другия посреща изгрева на слънцето. Ох успокоих се малко, искрено се надявам следващите месеци от билбордове по магистралите да ни гледа мъдрата кратуна в която има инплантират краварски чип, който дори и след бомбардировка на F-16 продължава да работи. Народа масово по градове, села и паланки скандира ЦЕ ЦО. ЦЕ ЦО ЦЕ ЦО ЦЕ ЦО.... ДОЛУ ДИКТАТОРА БОРИСОВ. ЦЕ ЦО. ЦЕ ЦО ЦЕ ЦО
  • 55 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 2 Отговор

    До коментар #53 от "Бат Вальо":

    ИЗВИНЯВАЙ НАБОРЕ моля те кажи ми от къде си ДОВИЖДАНЕ

    Коментиран от #56

  • 56 Бат Вальо

    1 4 Отговор

    До коментар #55 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Наборе, тегли един диагонал на картата ... някъде там съм. Лека!!!

    Коментиран от #60

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Анонимен

    4 0 Отговор
    Много золумите им. Поне Петю да бе жив. Закрила и от билла семейство, но им отнеха, за да назначат от дпс. Много мъка стори живков на някои българи и неговите разбойници. Бг срешу бг от 30 г. Лека. Бъдете щастливи.
  • 60 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 3 Отговор

    До коментар #56 от "Бат Вальо":

    БЛАГОДАРЯ лека и на теб и успешна седмица моето име е ВАЛ,О ЧАО
  • 61 Дано ти се скъса въжето на асансьора

    6 0 Отговор
    Ако СДС-Шайката и ГРОБ-Хунтата,начело с Цвъки Молитвената закуска не бяха корумпирали съдиите и прокурорите,сега щеше да прави в Централния партия с т.н."Наглите",като най-нагъл тип в държавата.Така ли е Цвъки ?
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Николай

    5 0 Отговор
    Цецко сам си подготви отстраняването с безгранична алчност, наглост и безскрупулност. Да се задавиш дано. И Цецка също.
  • 64 аз съм Веска

    1 0 Отговор
    ЦЕЦИ , Е КВО ТОЛКОВА .НЯМА ЛИ ДА КАЖЕШ ТИ , ОТ КОЛКО ВРЕМЕ ПРЕДИ ДА ИЗЛЕЗЕШ ОТ ГЕРБ,СЕ ПОДГОТВЯШЕ ЗА ЛИДЕР.
  • 65 аз съм Веска

    1 0 Отговор
    АЗ ПА!!! КАК МОЖАХ ДА СИ ГО ПОМИСЛЯ !?!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 ПАРАЗИТ

    1 0 Отговор
    КЪФ МРЪСНИК СИ ТИИИИ , ВСИЧКИ ЗНАЕМ
  • 68 КРАДЦИ

    1 0 Отговор
    БОКО ЦЕЦО И ЦЕЦА - В ЗАТВОРА
  • 69 гошо

    0 0 Отговор
    Американски агент плаче по медии,че вече не може да краде на воля.Кой е той?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове