Last news in Fakti

20 Октомври, 2020 11:03 4 041 18

Д-р Александър Оскар: Всеки един от нас ще се зарази с COVID-19

  • д-р александър оскар-
  • covid-19

Немалко хора спазват мерките, но не са малко и онези, които смятат, че тези мерки са излишни и затормозяват личното им пространство

Д-р Александър Оскар: Всеки един от нас ще се зарази с COVID-19 - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Все още преобладава тревогата по неизвестното по отношение на коронавируса, но вече и медицината разполага с необходимите средства да се бори срещу него, а и системата ни е доста по-подготвена. Такова мнение изрази в студиото на "Тази сутрин" по bTV доц. д-р Александър Оскар, носител на наградата "Лекар на годината" за 2020 г. и началник на клиниката по очни болести в Александровска болница.

,,Притеснява ме ситуацията с оглед на това, което се случва. Няма как да не ме притеснява, че загиват медици, които се борят на първа линия. Всеки български гражданин трябва да спазва най-елементарните мерки, които за жалост обаче не се спазват. Но все пак никой не е изцяло защитен и в крайна сметка всеки един от нас ще се зарази, но по-същественият въпрос е как всеки един от нас ще изкара тази зараза'', коментира още той.

Немалко хора спазват мерките, но не са малко и онези, които смятат, че тези мерки са излишни и затормозяват личното им пространство. Просто има предразсъдици, не само у нас, но и в целия свят, тъй като живеем във времена на социалните мрежи, където се начетох на какви ли не конспиративни теории за COVID-19, обясни д-р Оскар и добави, че вирусът, както е известно, може да проникне в организма ни основно през устата, носа и очите.

От дигиталните устройства най-опасни са телефоните и таблетите, тъй като децата ги приближават прекалено много до очите си. Трябва да се подхожда много внимателно по време на електронното обучение. Имаме увеличение на миопията, т.е. на късогледството с поне два диоптъра, така че нека да се използват настолни компютри и да има почивка на поне всеки 30 минути, отбеляза в заключение тазгодишният носител на наградата "Лекар на годината".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    50 8 Отговор
    една клинична пътека за вируса е няколко хиляди лева аз съм говорил с болни хора и са им дали абсолютно нормални антибиотици за грип и са ги накарали те да си ги купят а в болниците дават 1 филия хляб с някакъв кремвирш. Е? ТАМ ЛИ ОТИВАТ ТИЯ ХИЛЯДИ? АМИ ЧЕ ТЕ КАРАТ САМ ДА СИ КУПИШ ТЕСТ???? СЪБУДЕТЕ СЕ ХОРА!!!! КРАДЕ СЕ КАТО ЗА СВЕТОВНО В МОМЕНТА!!!! ВСИЧКО ОТИВА ПО ЧЕКМЕДЖЕТАТА И ТРЯБВА ДА СЕ СВАЛИ ТОВА НЕЩО ВЕДНАГА!!! ТЕЗИ 1000 СЛУЧАЯ СА ПЪЛНА ГЛУПОСТ И СА С ЦЕЛ ИЗТИКВАНЕ ДО ИЗБОРИТЕ НА МАРТ ЗА ДА МОЖЕ ЦИГАНСКИЯ ЕЛЕКТОРАТ ДА СИ КУПЯТ ОЩЕ ПО НОВИ МОДЕЛИ МЕРЦЕДЕСИ И ГРОБ ДА ПРОДЪЛЖИ ДА РАБОТИ ЦЕЛЕНАСОЧЕНО СРЕЩУ НАРОДА!!!!!

    Коментиран от #11

  • 2 Грейс

    29 2 Отговор
    И все пак царят е гол! Всички ще се заразим, въпросът е как ще протече, точно като при другите заразни болести, при едни леко при други тежко, при трети с фира. Ами това е живота, като се раждаш не те питат искаш ли да го живееш или не.
  • 3 Ядеитн

    24 1 Отговор
    Сички нявга ша умрем, кой от вирусо, кой от глади, кой от преяжданье. На кой кво е писано. То веке са виде, че морът немой отмине лесно.
  • 4 сектант

    25 1 Отговор
    и още една критика към мерките.... КАК МОЖЕ ДА СИ БОЛЕН ОТ КОВИД И ДА НЕ ИДВАТ ТЕ ДА ТЕ ТЕСТВАТ А ДА ТЕ КАРАТ ТИ ДА ХОДИШ ДО ТАМ????? ТОВА Е ПРЕДПОСТАВКА ЗА ЗАРАЗЯВАНЕ НА ПОВЕЧЕ ХОРА!!!!!!! ТЕ ИСКАТ НИЕ ДА СМЕ ЗАРАЗЕНИ!
  • 5 волен сидеров

    26 2 Отговор
    СЪС НОСЕНЕТО НА МАСКИТЕ-СЕ СВАЛЯ ИМУНИТЕТА НА ЧОВЕК И ПРИ БЪДЕЩО ЗАРАЗЯВАНЕ КОЕТО ЩЕ Е ВЕИЗБЕЖНО ТОЙ ВЕЧЕ Е СВЪРШИЛ-ЗАЩО ТОВА НЕ ГО КАЗВАТЕ.ВКАРВАТЕ АСПУХА НА РАБОТЕЩА КОЛА В КУПЕТО КЪДЕТО Е ШОФЬОРА НА ЗАТВОРЕНИ ПРОЗОРЦИ-КОЛКО ЩЕ ИЗДЪРЖИ-ТОВА Е НОСЕНЕТО НА МАСКА РЕАЛНО.....
  • 6 Рошко

    5 1 Отговор
    Както кажеш тъй ше стане евреино
  • 7 Активист на БКП

    15 1 Отговор
    Офталмолог ???!!!! И дава експертно мнение по вирусология ?!!!!!!!!!

    Коментиран от #15

  • 8 Реалност

    17 1 Отговор
    Защо изобщо българските "лекари" специализират след както са експерти по всичко, като почнеш от светилото в световната епидемиология, корифея на вирусологията Мутафчийски и стигнеш до този очен лекар с традиционната българска фамилия Оскар.
  • 9 НАТО ВЕЦ

    12 0 Отговор
    Нo вce пaк никoй нe e изцялo зaщитeн и в крaйнa cмeткa вceки eдин oт нac щe ce зaрaзи, нo пo-cъщecтвeният въпрoc e кaк вceки eдин oт нac щe изкaрa тaзи зaрaзa'' - Ето това е несъмнено вярно и умните хора, като доц.Мангъров отдавна го казаха, но никой не желае да го "вдене".

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Можеше да се съглася, ако ситуацията

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "сектант":

    не е в пъти по-лоша в други държави в момента. Всеки, който се опитва да политизира проблема с коронавируса не вижда по-далече от носа си. За 1 седмица с 1/3 са се увеличили хората в интензивни отделения в цяла Европа. Да не ти казвам колко струва лечението на един такъв.В пъти повече от тези 1200 лв. А защитни костюми, дезинфекция и т. н. всичко струва пари... А от тези 1000 заразени днес слава Богу в болница няма да влязат най - вероятно повече от 50-70 души. Лошото е, че критичните случаи нарастват, както и смъртността сред лекарите и след хора на средна възраст. Всички може и да се заразим, но е важно да става сравнително постепенно, а не наведнъж, защото тогава жертвите ще са повече със сигурност,защото има значение дали в интензивните отделения ще са 20,200 или 2000 души едновременно. Ако са 2000 шансовете им за оцеляване драстично падат, а ще има и много повече заразени медици,а и антителата и без друго не са трайни и може и друг щам да ни тръшне след време.

    Коментиран от #12

  • 12 Небивалици

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Можеше да се съглася, ако ситуацията":

    Пишеш за неща, за които нищо не знаеш.
  • 13 Мангъров не само, че не е умен, ами и

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "НАТО ВЕЦ":

    постоянно си противоречи. Никакъв свестен практичен съвет не е дал. Първо искаше масово тестване, когато тестовете бяха кът, понеже не се произвеждаха масово, а и бяха в пъти по-неточни. Сега твърди, че безсмислено се трошат пари за тях. А в България дефакто от целия ЕС сме на едно от последните места по брой тестове на милион души.

    Коментиран от #16

  • 14 Мдааа

    7 1 Отговор
    Айде Вие ми кажете какво си мисля аз:
    1. Изядохме всичкото телешко на Англия когато вътлуваше Лудата крава. РАЗБОЛЯ ЛИ СЕ НЯКОЙ БЪЛГАРИН ?
    2. Изядохме всичкото пилешко от Китай, и ЕС когато там върлуваше Птичият грип. РАЗБОЛЯ ЛИ СЕ НЯКОЙ БЪЛГАРИН ?
    3. Изядохме всичкото свинско на Китай и ЕС когато върлуваше Свинският грип.
    РАЗБОЛЯ ЛИ СЕ НЯКОЙ БЪЛГАРИН?
    4. Изядохме абсолютно целият военен резерв на Австралия от кенгорово месо от 1943 год. РАЗБОЛЯ ЛИ СЕ НЯКОЙ БЪЛГАРИН ?.
    5. Български бизнесмени внесоха тонове медицински боклук от Сиера Леоне когато там върлуваше Ебола, за да спечелят 60 € на тон. Типични българи които мислят за другите българи. РАЗБОЛЯ ЛИ СЕ НЯКОЙ БЪЛГАРИН ?
    6. Оказа се че през грипните епидемии ВСЯКА ГОДИНА умирали от 3 000 до 15 0000 българи. НЯКОЙ ДА СЕ ТРОГНА, ИЛИ ДА СЕ НАПРАВИЛО НЕЩО ПО ВЪПРОСА ?
    7. НАИСТИНА ЛИ ВЯРВАТЕ ЧЕ, НЯКВА КИТАЙСКА КАШЛИЦА ЩЕ МЕ ОПЛАШИ ?
    8. Обявиха ПАНДЕМИЯ при смъртност 0,38% от населението !!!!!
    Знаете ли колко умират на година от ухапвания от змии, и от кърлежи В ПРОЦЕНТИ.
    9. Дали е свързано с пари, едва ли, аз съм прост и неразбирам.
  • 15 Мдааа

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Активист на БКП":

    Неразбирам защо се очудваш за бг медицината. Всеки от нс е бил в болница и са му правили някаква операция. Явно, и ооопределено нечетете какво подписвате като Ви дадът формулярите за съгласие да Ви бъде направена операция. Там си го пише директно. След като подпишете тия документи и Бай Гошо Зарзаватчията от плод и зеленчука с длето и гаечен ключ може да Ви направи сърдечна операция. Вие давате съгласието си. Та защо се чудиш за очният че давал съвети за вирус. Според теб какво значи Санитарен инспектор ?
    Миячката на подовете в едно обикновенно училище официялно как се нарича, как се води по документи, А ?

    Коментиран от #17

  • 16 НАТО ВЕЦ

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Мангъров не само, че не е умен, ами и":

    Много си е умен човекът, за разлика от ......
  • 17 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Мдааа":

    Миячките на подове в училище по документи се водят хигиенистки,а санитарките ,това което намекваш, са в болниците .Чистят,мият подове,сменят бельо, грижат се за болни.
  • 18 ТИКВА

    0 0 Отговор
    бойко също ще се зарази , а по натам НАЧАЛНИКА ЩЕ РЕШИ ! САМО ЧЕ ТИКВА КОВИТ НЕ ФАЩА !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове