Last news in Fakti

21 Октомври, 2020 20:49 1 949 35

България е отделила 1,93% от БВП за отбрана

  • армия-
  • бюджет

Данни от бюджета

България е отделила 1,93% от БВП за отбрана - 1
Снимка: БГНЕС

България е отделила 1,93 на сто от брутния вътрешен продукт за отбрана тази година по разчети, представени от НАТО. Данните сочат, че през миналата година средствата за целта са били 3,18 на сто от БВП.

През 2014 г. лидерите на страните от Пакта приеха цел за отбранителни разходи от две на сто от БВП до 2024 година. Това стана на срещата им в Уелс.

Според данните за тази година отбранителните разходи са 150 долара на глава от населението у нас, а миналата година са били 263. Най-голямата част от разходите са за служители - 56 на сто. За инфраструктура се изразходват 6,9 на сто.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Private Spaсe

    27 8 Отговор
    Народа умрял от глад зимата ще седи на студено, а тези угаждат на господаритe си от козяк като харчат пари за ненужен метал!

    Коментиран от #14

  • 2 Све

    15 4 Отговор
    Вероятно най-голям % в Европа !!!! НО КАКВО ПОЛУЧИХМЕ ???
  • 3 Гост

    14 3 Отговор
    Малко е, да купим още 16 самолета на 60 години. 10 за музеите, 50 на въоръжение.

    Коментиран от #8

  • 4 Уди Кълвача

    17 6 Отговор
    Накараха да нарежем ефективни и евтина за подръжка руските оръжия и сега ни карат да купуваме западна скрап колония !

    Коментиран от #34

  • 5 БОЗА

    10 4 Отговор
    За да са доволни сащисаните,гербавите ви обрекоха на мизерия,глад и студ...не е дори цинично...ПРЕСТЪПНО Е... ;-(
  • 6 Четник

    7 5 Отговор
    Малко ми се малеят процентите.БВП на колонията е 58 млрд.евро. С тия мижави 1.93% ще трябва да изхранваме нашите наемници в Афганистан,да построим писта за 8 таралясника,да купим и подходящо джепане пак за тях и с останалите да поръчаме други 10ина блок 70 за оцветяване на картинката.Баце иска да мине мноо тънко.А кораби?А?
  • 7 ддд

    17 2 Отговор
    Поне сме защитени. Ако ни нападнат ватикана, лихтенщаин, люксенбург няма да се дадем
  • 8 Фридман

    15 4 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Нямат поилоти които да пилотират тази скрап ще вкарат после и пилоти на които ще плащат 10ки хиляди левове заплати! Нямат и пари да подържат малката армия купуват да пълнят плацовете със скрап. Не им достигат хиляди редници и офицери обаче ще купуват техника хахаха хахаха смех световен смех
  • 9 РЪМПЕЗИ

    6 0 Отговор
    АЗ ПАРИ ЗА ОТБРАНА НЕ ДАВАМ...САМО ЗА НАПАДЕНИЕ...НАЙ-ГОЛЯМАТА ОТБРАНА Е НАПАДЕНИЕТО...ДВА МИЛИАРДА ЗА ОТБРАНА...ЗА НАПАДЕНИЕ ЕДИН К.Р...
  • 10 Плюс

    6 0 Отговор
    вехти черги ! Парите от данъкоплатците ни , чергите и Артията от сбирщината , решила безумието !
  • 11 Монгола

    8 4 Отговор
    Браво на скъсаняците на ЕС последни по доходи обаче отделили 2%от БВП за уж оръжия вехти технологии.
  • 12 chi

    8 2 Отговор
    А за шкафчета колко е отделила?
  • 13 От къде

    6 1 Отговор
    ги е отделила ? От милиардните борчове ли ?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Кукуруку

    9 4 Отговор
    Ай честито на печелившите! А те са пенсионерите! Половината пенсионери ще са с 300 кинта пенсия, щото за повече пáре нема! А за железария има, щото такава е заповедта от козяк 16! Как някои продадоха България, продадоха и нас...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 оня с коня

    7 9 Отговор
    нали уж Оплаквахте БГ че има Слаба армия и който не е решил,той не ни е завладял бе Руски Тюбетейки такива?А сега когато се въоръжаваме "както пише по книгите" и ще имаме и цяла Ескадрила/ парчета/ Ф-16 Блок 70 самолет НЯМАЩ РАВЕН НА СЕБЕСИ в Европа докато някоя Държава не купи Ф-35,изведнъж почвате да хленчите че сте Гладни?Ама от протести остава ли ви време за РаботаВерно че там не се изпотявате и Надника 30лв си го знаете,ама това е "сезонна работа" и Мандрата свършва!Между другото уж били "Скрап" поръчаните ни Самолети,а Руските изгонени Дипломати се скъсаха да шпионират ЩЕ МОГАТ ЛИ АДЖЕБА тия Птички да носят на Борда си и Ядрено оръжие?!Накрая понеже не успяха да се докопат до Оригиналния Договор със САЩ,Велизар Енчев в "Отворено писмо" до Министъра на Отбраната АЧИК го попита за това,независимо че знае че няма да получи Отговор!И Американски Войски със Съответното Въоръжение ще се Базират за всеки Случай ДОПЪЛНИТЕЛНО у Нас - НЯМАТЕ ГРИЖА...Мдааа!:)

    Коментиран от #19

  • 18 Българин

    1 1 Отговор
    За сравнение Гърция 3%, Турция 3%, Русия 5% .
  • 19 Точно така.

    1 3 Отговор

    До коментар #17 от "оня с коня":

    Аз следях тази сделка и до колкото разбрах, да може да носи "просто" атомни бомби. Според договора, имаме технологическо сътрудничество с Америка за дронове, атомни бомби под надзора на НАТО/САЩ. Ние ще имаме атомни бомби, но само с разрешение на НАТО ще го ползваме. Предполагам за това най-вероятно ще има още американски военни тук.
    Ф-16 блок 70 име срок на годност 12 хиляди часа, тоест ложе да го караме 60г по 200 часа на година. Използва системи от ф-22 и ф-35, и е най-модерният ф-16 вариант. Може да следи повече от 20 цели на веднъж. Аз лично съм за закупуването и на модернизираните вариант, на ф-15ЕХ, ф-15 никога не е губил въздушен бой.

    Коментиран от #29, #31

  • 20 минчо

    3 3 Отговор
    ДА ДРЪНКАМЕ ОРЪЖИЕ НО АКО ИМАМИ 400 САМОЛЕТА 5 ПОКОЛЕНИЕ .2500 ТАНКА Т 90 ИЛИ АМЕРИКАНСКИЯ АНАЛОГ .ДА ИМАМИ ПОНЕ С 400 ПОНЕ СС 23 СТАРИТЕ КОЙТО НАРЯЗАХ МЕ.ААА НИЕ НЯМАМЕ НИЩО НО 1,93 %ОТ БЮДЖЕТА НИ ОТИВА ЗА АРМИЯТА НО ЗА КАКВО КАЖЕТЕ???

    Коментиран от #26

  • 21 хa ха

    4 3 Отговор
    Според комунистите от БСП това е прекалено много!!
  • 22 Перо

    8 0 Отговор
    И след милиардните разходи,още сме на руско оръжие от 60-те и 70-те,а броя на полицаите е три пъти повече от армията.
  • 23 Криеш името си страхливец

    3 3 Отговор
    До всички коментиращи, малко са 1,93% от нашият бюджет и данъци за подпомагане на икономиката на САЩ! Нали елитът ни обеща 2%! За инфо на много знаещите военните ни заводи работят, произвеждат и продават продукция на воюващите арабски страни, с лицензите на бившите ни господари от СССР! Новият ни американски наемодател да ни е предоставил военни лицензи? Не само безценен подарък от заразена царевица! Относно възможността на авиацията да използва ядрени бомби, моля мислете с главата си която има мозък, а не мъжко семе!

    Коментиран от #24

  • 24 Anadolu Manafesi

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "Криеш името си страхливец":

    Не ни предоставят лицензи , но в много голяма степен ни предоставят пазари . Лицензите , уж предоставени ни от бившите ни господари , всъщност бяха закупени с цената на между 12-25% от БВП годишно за отбрана до 1989-та . Както пише в статията над половината от тези 1,93% са разходи за заплати , които си остават в България и генерират продукт . От останалите специално тази година почти нищо не е поело в посока САЩ. Специално ти си подпомогнал икономиката на САЩ много повече купувайки си телефон и ползвайки го , от колкото с парите за отбрана.

    Коментиран от #25

  • 25 Няма смисъл

    2 3 Отговор

    До коментар #24 от "Anadolu Manafesi":

    Да им обясняваш на комунистите за икономика. Те няма да те разберат. Сега ще идват още американски военни тук, това е добре от икономическа гледна точка, защото те получават 3000-4000 лева заплати. Това значи, че могат да купуват повече неща и бизнесат в България ще има повече въртящи се пари в него. Съответно ще се увеличи нашето БВП. Но русофилите пак са против.
  • 26 Anadolu Manafesi

    1 3 Отговор

    До коментар #20 от "минчо":

    Ако това ше те успокои - 2500 танка вероятно няма в целият ЕС . Ако все пак решиш че е правилно да се отделят 20% от БВП , като по тошово време , което към днешна дата е около 25 милиарда лева , за една година може да се сдобием със 2 ескадрили Ф-16 , 200 танка , 200 БМП за армията , ПВО дивизион Пейтриът или С-400 , 3Д радари за цялата територия , две модерни фрегати и и 7-8 по малки спомагателни кораба и евентуално 2 подводници . Това са милиардни разходи , не сегашните , повечето от които отиват за заплати , храна , парцали , гориво и малко патрони.
  • 27 недоразбрал

    4 2 Отговор
    добр де от кой ще се отбраняваме та хвърляме грешни пари на вятъра
  • 28 Пфу бе!

    5 1 Отговор
    българската армия умря отдавна.има една шайка от 12хил.цигани които метат плаца и 3 хил.чиновници.специалните сили са командоси бити от цигани.толко са специални.боклук до боклука.
  • 29 хихихиххи

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Точно така.":

    Кой ще ти даде атомна бомба бе човече!? Ти нормален ли си, въпроса ми е риторичен!
  • 30 Фонте

    1 0 Отговор
    Тези пари ще отидат за самолети и не знам какви още глупости. А най големия проблем се замита под килима. А той е недостига на хора на дрехи на елементарни условия на труд. Всичко е на издихания. Трагедия е в армията и от много години правим едни реформи но без никакъв резултат.
  • 31 хамсал

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Точно така.":

    "Aз cлeдях тaзи cдeлкa и дo кoлкoтo рaзбрaх, дa мoжe дa нocи "прocтo" aтoмни бoмби. Cпoрeд дoгoвoрa, имaмe тeхнoлoгичecкo cътрудничecтвo c Aмeрикa зa дрoнoвe, aтoмни бoмби пoд нaдзoрa нa НAТO/CAЩ...". Ф 16 блок 70 могат да носят атомна бомба-В61-12. Но никой няма да я слага на български самолет. Турците нямаха досег с атомните бомби в Инджирлик та българина ли !Америте инвестираха 40млн. долара в Ново село и Безмер за техните самолети и евентуално атомни бомби, но забрави за такива на български самолет!

    Коментиран от #32

  • 32 Запознат

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "хамсал":

    Турците имаха достъп до бомбите! Не бъркай България с Турция! Инджирлик е турска база не е краварска! В Инджирлик има турски самолети цистерни 7бр и изтребители ф 16! Командира е турчин и краварите без разрешение не предприемат нищо!
  • 33 Гражданин

    2 1 Отговор
    В бюджета на България за 2021 година трябва да има "0" лева за военни играчки!В криза сме.Тия пари трябва да бъдат разпределени за социални разходи.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Димитър

    1 0 Отговор
    Факти защо ми налагате цензура при условие, че не използвам обидни думи и езика на омразата. Или защото съм критичен към някой руски партии като най старите кагабейски партии Бсп и Дпс и техните шефове от Русия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове